Акрилна, гума, епоксидна и полиуретанова боя за бетон, която е по-добра?

Боя за бетонни подове

Бетонът е най-използваният строителен материал в целия свят. Той има практически характеристики и се характеризира с висока якост, издръжливост, устойчивост на външни агресивни среди. Всички тези качества са ценни, но материалът е лишен от естетика. Едва ли някой ще хареса тъп сив цвят. Най-лесният начин да го промените е да използвате бои за бетонни подове. Те защитават повърхността от механични повреди, предотвратяват образуването на чипове, повишават устойчивостта на химически атаки.

Има няколко разновидности на оцветяващи материали. Можете да използвате епоксидни, акрилни полиуретанови съединения и специални грундове, които имат отлични технически характеристики. За да разберете какво е най-добро, трябва да се запознаете с характеристиките на всеки материал. Затова нека да отбележим техните плюсове и минуси.

Епоксидни бои

Днес въпросът за боядисването на подови настилки в гараж, индустриална зала или в складове вече не е от значение. В продажба можете да намерите широка гама от продукти, които могат да разрешат този проблем. Най-популярната от тях е епоксидна боя - трайно и трайно покритие, което увеличава експлоатационния живот на бетонната основа и я осигурява с видим външен вид.

Боята е устойчива на всякакъв удар и не отговаря на високи натоварвания. Той в крайна сметка не се изтрива, което прави възможно използването на материала в условията на голяма способност за пребиваване в страната. Епоксидният състав не се страхува от промените в атмосферния въздух, така че да боядисват не само бетонния под в помещенията, но и уличните повърхности.

Основното предимство на материала е способността да се прилага върху "свеж" бетон, без да се изчаква напълно да изсъхне. От това качеството на основата се подобрява само.

Епоксидната боя за бетонни подове има следните предимства:

  • Той не се оцвети в жълто с времето.
  • Има много добри хидроизолационни свойства.
  • Добра адхезия към бетонната повърхност.
  • Не се страхувайте от ефектите на киселини, основи, солни разтвори и горива и смазочни материали.
  • Позволява ви да получите гладък под.

Боята не е токсична, затова можете да работите с нея, без да спазвате предпазните мерки. Нанесете материала върху бетонната повърхност на два слоя, а вторият - след пълно изсушаване на първия (след 24 часа). Преди да нанесете епоксид, подът трябва да е сух и равен, без отслабени участъци и груби дефекти.

Първият слой се разстила върху бетонната основа с шпатула, вторият слой се нанася с валяк или четка. Стаята трябва да е добре вентилирана и да носите защитно облекло. Ако продуктът попадне случайно в очите, ще трябва да се откажете от работата си и да я измиете с течаща вода.

Обърнете внимание! Епоксидни бои имат кратък срок на годност - само 6 месеца. Съхранявайте ги в затворено състояние при температура не по-ниска от -25 ° С и не над + 25 градуса.

Недостатъци на епоксидни съединения

Предпочитайки епоксиден състав, заслужава да се отчетат недостатъците, които той притежава:

  • Първо, епоксидната боя е двукомпонентен материал, който се състои от епоксидна смола и циклоалифатен полиамин. Преди употреба "съставките" трябва да бъдат добре смесени със строителния миксер - това не може да се направи примитивно с пръчка.
  • На второ място, готовият разреден материал е подходящ за използване за кратък период от време (времето е посочено върху опаковката).
  • Трето, ако искате да промените цвета, преоцветяването е доста проблематично.

Акрилни багрила

Надеждна защита на бетона от корозия

Акрилна боя за бетонни подове

Какво е акрилна боя? Това е многокомпонентен състав на основата на воден състав на акрилни смоли и различни полимери. Покритието, образувано от такъв състав, е доста надеждно и издръжливо, устойчиво на механични и химични влияния. Ето защо, можете безопасно да използвате акрилни бои за довършване на подове в гаражи и мазета, на балкони и стълби.

Предимствата на акрилните състави са:

  • Те надеждно защитават бетона от корозия.
  • Акрилът е силно устойчив на атмосферни влияния.
  • Той е екологичен.
  • Тя изсъхва бързо.
  • Осигурява допълнителна устойчивост на влага и водоустойчивост.
  • Прилагането на съединения е много проста и един слой е достатъчен.

Акрилната устойчива на износване боя се нанася с четка, ролка или спрей. Времето за пълно изсъхване на слоя е 12-14 часа. И този материал също така се възползва от епоксидни съединения.

Каучукова боя

Модерна каучукова боя

Самонивелиращи се подове

Модерната каучукова боя е продукт от ново поколение. Това е универсален материал, който може да се използва за външна и вътрешна работа, за обработка на сухи и влажни повърхности. Той е с еластична структура - тя се стеснява при ниски температури и при високи температури се разширява. Следователно, слоят не се напуква с времето, не се покрива с малки пукнатини и не се люспи.

Съставът на каучуковата боя е абсолютно безвреден за човешкото тяло, защото използва водна и акрилатна дисперсия. Те създават еластичен филм, който не избледнява с времето. Боята напълно отблъсква влагата и мръсотията, предпазва боядисаната повърхност от околната среда, докато бетонната основа не спира дишането.

Предимства на материала

Основното предимство на гумата е нейната еластичност. Това е благодарение на това, че не се лющете и не се срива от температурните промени и от други негативни влияния.

В допълнение, други качества на материала са ценни:

  1. Добра устойчивост на топлина.
  2. Висока устойчивост на абразия.
  3. Екологична безопасност.
  4. Висока адхезия към всички съществуващи строителни повърхности.
  5. Хидроизолационни свойства.
  6. Водоустойчива.
  7. Устойчив на неблагоприятни условия на работа.
Каучукови покрития

Каучукови мастила - SUPER DECOR

Каучуковата боя е без мирис и нейната боядисана повърхност може да се измие с помощта на сапунени разтвори. Много е лесно да се уверите в издръжливостта на боята. Днес уличните коридори на тенис кортове се боядисват, които запазват привлекателния си външен вид дълго време, въпреки постоянното натоварване и променящите се сезонни метеорологични условия.

И още нещо - повърхността на бетонния под, обработен с гумена боя, ще има свойства против хлъзгане. Това означава, че няма да е възможно да се изплъзне и да падне. С оглед на това обстоятелство обхватът на материала се разширява значително.

Не забравяйте, че гумите са представени в богата цветова палитра. Поради това е възможно да получите не само висококачествено довършване, но и дизайнерско покритие.

Тези, които са работили с такава боя твърдят, че боядисаната повърхност е много приятна за допирната текстура, пукнатините в нея не са видими, неравностите не се забелязват. Експертите смятат, че свойствата на гумената боя са много по-добри от фасадните материали.

Въпреки това описаният материал едва ли може да се нарече универсален. Той също има недостатъци.

Отрицателни аспекти

Материалът няма добра скриваща сила. За да се постигне желания ефект, е необходимо покритието да се покрие в 2-3 слоя, като се очаква пълно изсушаване на всеки от тях.

Слоевете трябва да се нанасят много тънко - като ги прави дебели в никакъв случай не е невъзможно, защото свойствата на боята са незабавно изгубени.

Други материали

В допълнение към изброените бои има и други съединения, които могат да се използват и за защита на бетонния под. Това е полиуретанов емайл и специални грундове.

Полиуретанов емайл

Бояджийски материали

Полиуретанов емайл

Полиуретановият емайл е двукомпонентен състав с висока способност за рязане. Той демонстрира отлична механична и химическа якост, образувайки идеално гладка повърхност с висока устойчивост на атмосферни влияния.

Емайлът е икономичен, екологичен, може да се използва не само за боядисване на бетонния под, но и за обработка на метални и дървени повърхности, както и за довършителни работи на асфалт.

Недостатъкът на емайла е, че той изсъхва много дълго. Може да се нанася само при плюс температури (+5) и само когато влажността на въздуха не надвишава 75. Тъй като емайллът е двукомпонентен, той трябва да се смеси добре.

Обърнете внимание! Материалът се препоръчва да се полага в 2 слоя, а вторият - след пълното сушене на първия. Времето за сушене варира от 2 до 14 дни (за всеки производител е различно). След 2 дни можете да ходите по цветния слой, но крайната механична устойчивост ще получи повърхността само след 7 дни, а химикалът - след 14 дни.

долен пласт

Ако няма средства за боядисване на бетон, е възможно повърхността да се защити с грунд. Тя може да бъде от два вида:

  1. Полиуретан.
  2. Епоксидна.
Защита на подовата повърхност

Грундове акрил PREMIUM

Полиуретановите съединения праха повърхността и запълват добре порите, като осигуряват втвърдяване на бетона. Полиуретановите грундове се нанасят с ролка, което намалява потреблението на материала. С течение на времето молекулите от полиуретан, свързващи се с влагата, която се съдържа във въздуха, стават твърди.

Епоксидните състави за техническите и експлоатационните свойства са идентични с полиуретановите праймери. Разликата е една. Тези и други средства могат да се използват за защита на бетонната основа. Предпочитанията се определят само когато е необходимо да се подготви основата за боядисване.

Ако подът трябва да бъде боядисан с полиуретанови бои, използвайте полиуретанов грунд. Ако е избран епоксиден емайл, първо е необходимо бетонната основа да се третира с епоксиден грунд. Това е основната разлика в материалите.

Обобщение по темата

Бетонните подови настилки днес се използват не само за създаване на промишлени съоръжения. Доста често те могат да се видят в гаражи, балкони, домашни работилници и килери. За да предпазите повърхността и да я направите по-естетичен, използвайте специални бои. Те допълнително повишават износоустойчивостта на повърхността, нейната устойчивост на механични и химични влияния.

Бетонът има порьозност и ниска якост на опън, така че се износва бързо. Удължете полезния живот на материалите, които са описани подробно в статията.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Епоксидни подовеЕпоксидни подове
Екпоксидни пълнежи плюсове и минуси, технология за пълнене и изисквания за негоЕкпоксидни пълнежи плюсове и минуси, технология за пълнене и изисквания за него
Какво може да бъде полимерна подова настилка за класификация на покритиятаКакво може да бъде полимерна подова настилка за класификация на покритията
Модерни полиуретанови самонивелиращи се подове и приложенияМодерни полиуретанови самонивелиращи се подове и приложения
Кои самонивелиращи настилки да изберемКои самонивелиращи настилки да изберем
Ноу-хау на нашето времеНоу-хау на нашето време
Типове течни подови настилки, предимства, характеристики на пълненетоТипове течни подови настилки, предимства, характеристики на пълненето
Какво е епоксидни подови настилки, характеристики на технологиите и обхватаКакво е епоксидни подови настилки, характеристики на технологиите и обхвата
Епоксидни настилки в насипни епоксидни подови настилки - технология за полаганеЕпоксидни настилки в насипни епоксидни подови настилки - технология за полагане
Колко е пода сухКолко е пода сух
» » Акрилна, гума, епоксидна и полиуретанова боя за бетон, която е по-добра?
© 2021 BggeHat.com