Полиуретанов лак за пода най-добрите марки, правила за прилагане на дървесина и бетонна основа

Абсолютното мнозинство от съвременните лакове са безопасни за хората, те могат да се използват не само за вътрешни, но и за външни работи. Има много различни видове лакове, които се различават по характеристиките на изпълнение и състава на компонентите. В статията ще разгледаме само един тип - полиуретанови лакове за пода. Тези лакове се използват успешно като ефективна безопасна алтернатива на широко използваните лакове с високо съдържание на вредни летливи химични съединения на базата на различни агресивни неорганични разтворители. В развитите чужди страни делът на водния лак надхвърля 50 на всички покрития, а в жилищното строителство и мебелната промишленост този брой нараства до 90%.

Полиуретанов подов лак

Полиуретанов подов лак

Технически характеристики на полиуретанови лакове на водна основа

В зависимост от конкретния тип полиуретанови лакове могат да се използват за покриване на дървени и бетонни подове, мебели, външни и вътрешни повърхности на стени и др.

Нанасяне на лак

Нанасяне на лак

Водни лакове в сухия остатък не са по-малко от 40 вещества, поради което разходите се намаляват в сравнение с предишните, използвани на базата на химични разтворители. Полиуретановите лакове се различават по тяхната повишена физическа сила и пластичност. Отлично издържат труден UV устойчиви, не се страхува от отрицателното въздействие на природните валежи и температурни промени, имат висока устойчивост на износване, не се образуват микропукнатини по време на остри сътресения.

Полиуретанов лак за вътрешна работа на водна основа

Полиуретанов лак за вътрешна работа на водна основа

За да се намалят разходите, полиуретановите лакове могат да бъдат леко разредени с акрил, като такива формулировки образуват отделна група от акрилни полиуретанови покрития. Намаляването на разходите се извършва едновременно с леко влошаване на производителността, което не бива да се забравя от потребителите.

В зависимост от начина на приготвяне за употреба, полиуретановите лакове могат да бъдат от два вида:

  • един компонент. Най-лесният за употреба, в повечето случаи е използваем без предварителна подготовка. Допълнително разреждане с разтворители е разрешено само в случай на леко удебеляване, причинено от продължително съхранение или изтичане на опаковката -

    Еднокомпонентен полиуретанов подов лак

    Еднокомпонентен полиуретанов подов лак

  • двукомпонентен. По-сложни лакове, два компонента, отговорни за полимеризационните реакции, трябва да бъдат смесени преди приложението. По-трудно е да се използва, на първо ниво. Различават значително подобрена производителност.
    Двукомпонентната формулировка се смесва непосредствено преди приложението

    Двукомпонентната формулировка се смесва непосредствено преди приложението

    Двукомпонентен полиуретанов лак на водна основа

    Двукомпонентен полиуретанов лак на водна основа

Това е важно. По време на сушенето двукомпонентните лакове освобождават в атмосферата вредни химикали. По време на производството на работа трябва да се вземат мерки за защита на дихателните органи и за осигуряване на ефективна естествена вентилация на помещението.

Полиуретановите лакове проникват дълбоко в повърхността, като по този начин подобряват здравината и износоустойчивостта. В зависимост от вида на външната повърхност може да бъде лъскава, полу-лъскава, полу-мат и матов.

Кратък списък на най-известните полиуретанови лакове за подове

Сред производителите сме избрали само тези, които имат положителна обратна връзка от многобройни потребители.

ZAR ULTRA ИНТЕРИОР

ZAR ULTRA ИНТЕРИОР

Външната повърхност може да бъде матова, полу-матова, полу-гланц или лъскава, използва се за покриване на дървените подове на интериора. Горният филм е с висока якост, не реагира на повечето битови течности, включително измиване. Устойчив на продължителен директен контакт с вода, не се страхува от удари. Характеризира се с висока степен на пластичност. Технологията на нанасяне позволява самостоятелно изравняване на лак - повърхността става идеална. Бързо изсъхва, с ефективна естествена вентилация, можете да нанесете три слоя в рамките на един ден - времето за боядисване е значително ускорено.

Полиуретанов лак ZAR ULTRA ИНТЕРИОР

Полиуретанов лак ZAR ULTRA ИНТЕРИОР

Първият слой повдига купчината на дъските, което изисква допълнително шлайфане. Времето за пълно изсушаване не повече от два часа, е необходимо бързото нанасяне, желателно е да се използват широки плочи, четките се обработват само на труднодостъпни места.

ZAR Външен външен вид

За външни работи. Често се използва за покриване на дървени подове с беседки, веранди, бани и др. Изсъхва бързо, увеличава показателите за абразия. За да се повиши устойчивостта към твърдо ултравиолетово излъчване, се добавят иновативни добавки. С ефективността и продължителността покритието далеч надхвърля съществуващите вътрешни колеги. Времето за изсъхване е до два часа, не се страхува от спадане на температурата, не се ексфолира от повърхността за целия срок на експлоатация.

ZAR ULTRA EXTERIOR лак полиуретан

Има специални включвания, които предупреждават процесите на разпад на дървесината и потискат размножаването на различни микроорганизми и растителност.

Полиуретанов лак UR-293

Лак UR-293

Лак UR-293

Основната цел - за окончателно покритие на бетонни подове, може да се използва върху дървени повърхности, за вътрешна работа. Той има висока устойчивост на износване и устойчивост на удар, което го прави възможно да се използва лак, не само за жилищни, но и за складове, промишлени и обществени сгради. Еднокомпонентното втвърдяване се дължи на влага, съдържаща се във въздуха. Покритието е устойчиво на въздействието на домакинските и промишлени химикали. Разредител - ксилол или разтворител, гланц лак, време на сушене в рамките на 36 часа, максимална твърдост настъпва в рамките на седем дни след покриване бетонни подове.

Лак UR-293

Лак UR-293

Технология на нанасяне на полиуретанови лакове върху дървени подове

За да произведете работата, трябва да подготвите филтрирани четки, четки, ако е възможно, препоръчително е да използвате пневматични пистолети.

Пистолет за пистолет

Пистолет за пистолет

Четки и ролки

Четки и ролки

Инструментите трябва да се измият с разтворители, върху опаковката в указанията на производителя за полиуретановия лак се посочва конкретна марка.

Това е много важно. Много валяци и четки в началото на лакирането могат да оставят на повърхността най-малките вили. Опитните строители са силно посъветвани няколко пъти, преди да пуснат работата по парчетата дъски. Това ще даде възможност на инструментите да се отърват от крехката купчина. Имайте предвид, че не можете да получите падналите вили от сухото покритие, трябва да премахнете целия слой.



Стъпка 1. Подгответе повърхността. Подът се почиства от прах и мръсотия, вакуумни. Ако има голяма купчина, дървените покрития трябва да се шлайфат и да се изсмукват отново. Дървесината трябва да е суха, наличието на мазни и мазни петна е строго забранено.

Подготовка на пода за нанасяне на лак

Подготовка на пода за нанасяне на лак

Стъпка 2. Леко разходка из периметъра на стаята. Широчината на покривната линия трябва да бъде най-малко 10 сантиметра, което ще премахне възможността за замърсяване на стените. Ако има опасения, по-добре е да покриете стената на пода с хартиена лента за строителството по периметъра на стаята. След завършване на работата, тя се премахва без никакви проблеми.

Нанесете боята с четка

Нанесете боята с четка

Стъпка 3. Пригответе лак за употреба. Ако възнамерявате да използвате пневматичен пистолет за нанасяне на покритие, тогава лакът трябва да се разреди с около 15% от първоначалната консистенция. Двукомпонентните лакове се изготвят, като се вземат предвид препоръките на производителите.

Двукомпонентни лакове за готвене

Двукомпонентни лакове за готвене

Това е важно. Трябва да се има предвид, че двукомпонентните лакове след слабо уплътняване вече не могат да бъдат разтворени. Купете ги само в количеството, което може да се използва в рамките на 30-40 минути.

Стъпка 4. Излейте част от лак в специален контейнер, за да накиснете ролката и започнете внимателно лакиране. Ролката не може да се движи бързо, при такива движения могат да се образуват въздушни мехурчета. Ако се открие такъв проблем, тези места трябва да бъдат последвани още няколко пъти от ролката, движенията трябва да са бавни и гладки.

Нанасяне на полиуретанов лак

Нанасяне на полиуретанов лак

Практически съвети. Някои видове полиуретанови лакове имат неприятно свойство - те повдигат най-малката купчина дърво. Преди да купите, прочетете внимателно инструкциите. Издиганата купчина трябва да се смила и едва след това да се постави втори слой. Опитните художници се съветват да закупят повече висококачествени лакове, които не повдигат купчината. Те струват малко по-скъпи, но поради намаляването на броя на произведенията, нарастването на разходите се изравнява.

Стъпка 5. След като повърхността изсъхне (престава да прилепва), се нанася второ покритие. Броят на покритията е не по-малък от три.

Лакиране на подове

Лакиране на подове

Внимателно следвайте плътността на лак, върху повърхността не трябва да остават видими белези от ролката или четката. Обърнете специално внимание на финалния слой, коригирането на грешките ще бъде много трудно. Необходимо е да се смила повърхността и да се нанесе още един слой, което увеличава времето и цената на покритието.

Технология на нанасяне на полиуретанов лак върху бетонни подове

Лаковете се използват за защита на често използваните повърхности

Лаковете се използват за защита на често използваните повърхности

Най-често лакираните бетонни настилки, лаковото покритие може значително да подобри характеристиките и дизайните на подовете. За производството на произведения можете да използвате същите инструменти, както при дървени. Предпоставка - повърхността трябва да е възможно най-плоска и напълно суха.

Стъпка 1. Подготовка на пода. Ако е необходимо, подравнете и почистете от прах.

Подготовка на бетонен под

Подготовка на бетонен под

Ако има време, тогава се препоръчва да се измият бетонните подове със силна вода, след това да се изсушат и да се вакуумират. Такъв обучителен алгоритъм отнема доста време, но качеството се увеличава значително.

Вакуумът на пода

Вакуумът на пода

Стъпка 2. Грунд. Ако в конструкцията на грубия под няма полимери, грундът е задължителен, той не само свързва най-малките части от разтвора, но също така образува запечатано покритие отгоре. Поради това консумацията на скъпи полиуретанови лакове е значително намалена. Грундът се прилага по обичайния начин, като се вземат предвид инструкциите на производителя.

Грунд за подови настилки

Грунд за подови настилки

Стъпка 3. Подготовка на лак за употреба. Специалистите препоръчват използването на двукомпонентни полиуретанови лакове за бетонни подове, като по отношение на тяхното физическо и оперативно изпълнение те отговарят максимално на изискванията. Готвенето изисква само количеството лак, което може да се използва бързо.

Инструкциите за безопасност предписват използването на лични предпазни средства

Инструкциите за безопасност предписват използването на лични предпазни средства

Стъпка 4. Нанасяне на лаково покритие. За тези, които искат да имат напълно ексклузивни подове, преди да нанесете лак, се препоръчва да направите уникални рисунки на повърхността или да използвате готови печатни листове. Такива подове могат да създадат ефективен дизайн на стаи в различни стилове.

Нанасяне на лак върху бетонен под

Нанасяне на лак върху бетонен под

Стъпка 5. Прокарайте всички неудобни места, включително и близо до тръбите на отоплителната система. Ако лак се изсушава много бързо и опитът с четката не е достатъчен, тогава подгответе само онези зони на пода, които могат да бъдат покрити с лак за кратко време. След това отново трябва да работите с четка и да подготвите следващата част от пода.

Броят на слоевете се определя експериментално, но в повечето случаи трябва да има поне три. За декоративното покритие на бетонен под, препоръчваме да изберете само прозрачни гланцови лакове с най-високо качество. Животът на тези покрития е най-малко двадесет години.

Лакиран бетон

Лакиран бетон

Практически съвети. Запълването на бетонни подови настилки с цел повишаване на здравината и дълготрайността има в техния състав различни минерални и химически добавки, някои от които са несъвместими със съставките на полиуретанови лакове. Преди да купите голяма партида лак, трябва да се уверите, че те могат да се използват заедно. Внимателно прочетете инструкциите за подовата смес и лак, който ще използвате. Ако по някаква причина няма такава възможност, тогава е необходимо да се определи тяхната съвместимост на малка и неприятна част от пода с тест.

Самонивелиращи се подове

Самонивелиращи се подове

С помощта на висококачествени и правилно нанесени полиуретанови лакове за пода е възможно да се подобри външният вид на всички помещения, да се увеличи живота на покритията и да се подобри комфортът при живеене на закрито. Широкият избор на различни марки и типове ви позволява да избирате лакове поотделно за всяка стая, като имате предвид специфичната цел. Екологично безопасни лакове на полиуретанова основа от държавни контролни организации са разрешени за използване без ограничения.

Видео - Полиуретанов лак за паркет

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Корк подбор лак и правилата за кандидатстване, подробно описание на процесаКорк подбор лак и правилата за кандидатстване, подробно описание на процеса
Какво лак за паркет да избере за защита на покритие?Какво лак за паркет да избере за защита на покритие?
Изберете полиуретанов лак за под, дърво или бетонИзберете полиуретанов лак за под, дърво или бетон
Как да покриете дървен под с лакКак да покриете дървен под с лак
Етапи за лакиране на дърво и правила за нанасяне на лакЕтапи за лакиране на дърво и правила за нанасяне на лак
Olive Oxol за защита на дървесните продукти от външни факториOlive Oxol за защита на дървесните продукти от външни фактори
Какво може да бъде боя за подова настилка от дърво?Какво може да бъде боя за подова настилка от дърво?
Боя за бетонни подове в гаражни цени и спецификацииБоя за бетонни подове в гаражни цени и спецификации
Какво може да е лепило на pva, получено въз основа на вариацията на pvaКакво може да е лепило на pva, получено въз основа на вариацията на pva
Видове боиВидове бои
» » Полиуретанов лак за пода най-добрите марки, правила за прилагане на дървесина и бетонна основа
© 2021 BggeHat.com