Етапи за лакиране на дърво и правила за нанасяне на лак

Лакирането е един от най-добрите начини за обработка на дървени продукти, за да се запазят техните качествени и визуални характеристики. Лакът е покрит с дървени стени, стълби, мебели и за тези работи не се изисква специална подготовка, което означава, че всеки човек може да се справи с тях без професионална помощ. За правилата и особеностите на лакирането на дървени повърхности ще обсъдим тази статия.

Предимства на лакирането и видовете съществуващи лакове

Лакирането на дървесина е много популярно, тъй като този вид обработка е подходящ за всички видове боядисани и небоядисани дървесни видове. Такива довършителни работи се извършва активно в производството на дървени мебели, в производството на декоративни продукти, както и в облицовката на стени и подове в къщата.

Лакът може да обработва всички дървесни видове

Лакът може да обработва всички дървесни видове

Пазарът предлага широка гама лакове за дървообработване, всяка от които има свои уникални характеристики и характеристики. Сред най-популярните композиции са:

  1. 1. Маслени лакове. В състава им има разтвори на синтетични или естествени смоли, така че те да създават силен жълт филм върху обработената повърхност. Най-често те се използват за обработка на стени и подове в частни къщи.
  2. 2. Алкохолни напитки. Разтвори на растителни смоли или полимери в алкохол, използвани за грундиране на дървени повърхности след смилане. Те не са в състояние да осигурят висококачествена защита на дървесината от влага, но дават на продуктите блясък и ги правят по-трайни.
  3. 3. Алкид. Те са изработени от синтетични смоли със специални разтворители. Те се различават по своята гъвкавост, т.е. те могат да бъдат използвани за извършване на работи в различни условия. Те се използват за ремонт на фасади, стени и подове в домовете. Те са устойчиви на влага и подобряват якостта на преработените продукти.
  4. 4. Нитроцелулоза. Произвежда се от нитроцелулоза, която се разрежда в специални разтворители, като се използват пластификатори. Многослойно, прозрачно покритие от дърво с нитроцелулозен лак осигурява мебели с повишена здравина.
  5. 5. Акрил. Екологични, безопасни лакове на базата на акрилни смоли. Те са здрави и устойчиви на светлина, но се използват изключително за вътрешни ремонтни дейности.
  6. 6. Полиуретан. Оставя се да се създаде устойчив защитен слой за дървени изделия, използвани в производството на музикални инструменти и лакиране на пода.

Независимо от използваните формулировки дървесината трябва да бъде лакирана съгласно инструкциите на производителя. Това е единственият начин да се осигури обработено повърхностно съпротивление, здравина и защита от различни външни влияния.

Подготовка на помещение и повърхност за лакиране

Покритие с дървесни лакове - работата е проста, но трябва да се направи правилно. Лакирането се извършва на три етапа и започва с приготвянето на преработените продукти. че обработва дърво у дома, първо трябва да подготвите стаята, в която ще се работи, а след това - самата повърхност.

Лаковете са с дълъг период на сушене и следователно преди ремонтът трябва да се почистят добре в къщата и да се осигури чист въздух в стаите. Покриването на дървесината с лак в запрашените помещения е силно обезкуражено, тъй като прахът може да попадне върху преработения продукт и да повлияе неблагоприятно на неговата привлекателност.

Препоръчва се пода в стаята да се измие добре и да се защити с филм (вестници) срещу възможно замърсяване преди да започне лакирането. Най-добре е лакирането да се извършва в помещения при температура на въздуха не по-висока от 20 градуса по Целзий и с добра вентилация. Много е важно да подготвите и висококачествено осветление на работното място, за да не прекалявате твърде много.

След подготовката на работното място е необходимо да се почисти повърхността на лакираните дървесини от прах и мръсотия, след което да се шлайфа с фин шкурка по дървесните влакна. След това трябва да почистите продуктите от прах, за малки неща, които можете да използвате парцали, а за големи - прахосмукачка.

Ако повърхността на продукта преди това е лакирана или боядисана, старото покритие ще трябва да бъде напълно отстранено с помощта на едрозърнест шкурка.

Понякога лакирането на продукта има смисъл след подготвяне на дървена повърхност. Грундът осигурява не само по-добра адхезия на лак, но и по-ниската му консумация. След нанасянето на грунда, трябва да изчакате пълното сушене, независимо колко дълго време е необходимо.

Старото покритие трябва да бъде напълно отстранено преди лакиране

Старото покритие трябва да бъде напълно отстранено преди лакиране

Сега остава само да се подготвят необходимите консумативи и инструменти за лакиране на повърхности и можете да започнете ремонтни дейности. Лични предпазни средства са необходими за работа:

  • ръкавици;
  • респиратор;
  • дрехи, изработени от груб плат;
  • очила.

За нанасяне на бои и лакове можете да използвате различни инструменти: тампон, четка или аерограф. Тампонът е подходящ за обработка на дървесина с лакове, съдържащи алкохол, четка за маслени състави. Пистолетът може да се използва за работа с лакове.

Повърхностно покритие на продукта с лак

За да покриете правилно с масло или друго лаково дърво, трябва да знаете как да използвате различни инструменти. Ако се реши да се използва тампон за нанасяне на състава, той не трябва да се потопи в приложния състав, но напълно да се потапя за висококачествено импрегниране. След това трябва да тествате импрегнирания тампон върху ненужно парче дърво. Това тест ви позволява да определите оптималната сила на натискане на тампона при боядисване. Веднага щом е възможно да се постигне приемливо качество на покритието без ивици, възможно е да се започне обработката на основния дървен продукт.

При нанасяне на лак с четка, слоят трябва да е възможно най-тънък

При нанасяне на лак с четка, слоят трябва да е възможно най-тънък

Тампонирането ви позволява да създавате много атрактивни лакирани повърхности, затова е необходимо да нанесете лак с бързи движения покрай влакната на дървото. Уверете се, че ръбовете на приложените удари не се припокриват, в противен случай цветът на продукта след нанасянето на бои няма да бъде еднакъв. Ако слоят лак стане по-тънък и по-тънък, тъй като съставът се консумира върху тампона, ще е необходимо да се увеличи налягането върху тампона. За да се създаде добре защитена повърхност, нанесете върху нея 2 или 3 слоя лак, като всеки слой трябва да е напълно сух преди нанасяне на следващото покритие.

Вторият метод на лакиране включва работа с четка. Слоят на лакировъчната смес, приложен от четката, трябва да бъде възможно най-тънък, така че четката трябва периодично да се изтрива. Честотните движения по време на нанасяне трябва да са гладки, в противен случай върху повърхността могат да се появят въздушни мехурчета. Както в случая на тампон, четката трябва да се обработва с дървесина 2 или 3 пъти, като се чака пълното изсъхване на слоевете.

Прилагането на лакировъчната смес от пръскачката позволява да се обработва почти всяка повърхност с минимално време за гладко, точно и точно. Пистолетът може да се използва само с лични предпазни средства и в добре проветриви помещения, тъй като малките частици лак могат да се натрупват във въздуха. При нанасянето на лак е необходимо пистолетът да се държи постоянно на същото разстояние от обработвания детайл и да се движи със същата скорост.

Последният етап на лакиране е полирането на повърхността. Полирането трябва да се извърши след пълно изсушаване на последния слой от приложеното съединение. За полиране е необходимо да използвате специална паста, лак, както и специални тампони. Първо трябва да почистите леко повърхността на фино шкурка, за да премахнете малки неравности, след това избършете продукта с мека кърпа и започнете да полирате.

Покрийте с тънък слой паста на дървото с бързи, зигзагови движения с помощта на тампон. Когато продуктът стане достатъчно гладък, пастата или полирането трябва да бъдат изсушени. Следващият слой от пастата се нанася върху повърхността 12 часа след първата. За да се осигури продуктът с огледален блясък, трябва да се поставят поне 3 слоя паста.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Корк подбор лак и правилата за кандидатстване, подробно описание на процесаКорк подбор лак и правилата за кандидатстване, подробно описание на процеса
Вместо да стена в дървена къща най-добрите материалиВместо да стена в дървена къща най-добрите материали
Коя боя за дърво е по-добраКоя боя за дърво е по-добра
Рустикални мебели за беседкаРустикални мебели за беседка
Мебелни фронтове от естествени дървени предимстваМебелни фронтове от естествени дървени предимства
Дървени броячи за вашия магазинДървени броячи за вашия магазин
Видовете дърво, използвани за производство на стълби, тяхното сравнениеВидовете дърво, използвани за производство на стълби, тяхното сравнение
Предимства на дървени прозорциПредимства на дървени прозорци
Дървени подове и стениДървени подове и стени
Дървена декорация в интериораДървена декорация в интериора
» » Етапи за лакиране на дърво и правила за нанасяне на лак
© 2021 BggeHat.com