Как да изберем лак за дърво?

Как да изберем лак за дърво?

На пръв поглед, избора на лак за едно дърво е съвсем прост: просто трябва да дойдете и да изберете. Това е погрешно схващане. Има някои нюанси, които трябва да се имат предвид при избора на лак.

Лакът е специално покритие, чиято цел е да предпазва повърхността. За да се защити е надеждна, при избора на лак трябва да се имат предвид няколко нюанса:

1. Устойчивост на износване. Тук е необходимо да се вземе предвид какво ще бъде местоназначението на повърхността. Ако не се очаква голямо натоварване, обичайният лак ще работи за него. Но ако това е подово покритие или други повърхности, които ще бъдат подложени на огромен товар, тогава трябва да изберете лакове, които имат повишена износоустойчивост.

2. Миризма. Ако това е външно работи, тогава можете да изберете лак и с не много приятна миризма. Те могат да бъдат полиестерни, акрилни или полиуретанови лакове. Но ако се нуждаете от лак за вътрешна работа, за тази цел лаковете на водна основа са най-подходящи, тъй като те практически нямат миризма.



3. Степента на пожарна безопасност. Много важен фактор е степента, в която повърхността, която ще се обработва, ще бъде изложена на високи температури. Ако рискът от пожар е достатъчно висок, тогава е най-добре да изберете топлоустойчив лак.

4. Броят на компонентите в състава. В днешно време има 2 вида лакове: с 1 компонент или 2 компонента. Особеността на еднокомпонентните лакове е, че защитният филм се образува в резултат на сушенето на остатъка и изпаряването на разтворителя. Когато се използва лак с 2 компонента, втвърдителят и разтворителят дават химическа реакция, след което се образува защитен филм и качеството му е много по-добро.

Това са основните фактори, които трябва да обърнете внимание при избора на лак за покриване на дърво, но има много други, които също изискват внимание. Например времето, за което лакът напълно изсъхва или нивото на блясък. Също така не трябва да забравяте за качеството на дървесината, вида и порьозността, защото лакът, който е подходящ за един вид дърво, не може да се използва за друг.

Лаковете за външна работа трябва да отговарят на много критерии: защита от ултравиолетови лъчи, температурни промени, влажност и т.н. След това към лаковете, предназначени за домашна работа, няма такива високи изисквания.

Трябва да вземете сериозно избора на лак за дърво: внимателно изучете цялата информация, сравнете няколко варианта и, ако е необходимо, се консултирайте с специалист.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полиуретанов лак за пода най-добрите марки, правила за прилагане на дървесина и бетонна основаПолиуретанов лак за пода най-добрите марки, правила за прилагане на дървесина и бетонна основа
Избираме какво да покрием с дървения под в къщатаИзбираме какво да покрием с дървения под в къщата
Какво лак за паркет да избере за защита на покритие?Какво лак за паркет да избере за защита на покритие?
Коя боя за дърво е по-добраКоя боя за дърво е по-добра
Как да покриете дървен под с лакКак да покриете дървен под с лак
Боя за дървени подове, ние избираме бои и лакове за оцветяване на подаБоя за дървени подове, ние избираме бои и лакове за оцветяване на пода
Кои самонивелиращи настилки да изберемКои самонивелиращи настилки да изберем
Какво може да бъде боя за подова настилка от дърво?Какво може да бъде боя за подова настилка от дърво?
Боя за бетонни подове в гаражни цени и спецификацииБоя за бетонни подове в гаражни цени и спецификации
Видове и приложение на миеща се боя за повърхността на стенитеВидове и приложение на миеща се боя за повърхността на стените
» » Как да изберем лак за дърво?
© 2021 BggeHat.com