Избираме какво да покрием с дървения под в къщата

Тогава да покриеш дървен под

От многото модерни подови настилки за дървени подове, много потребители избират обичайния безцветен лак. Защо той? Първо, този материал запазва външния вид на дървената основа, без да я променя. На второ място, това е отличен инструмент, който не само набляга на модела на дървото, но и го предпазва от въздействието на товарите върху дъската. Ето защо, ако все още не сте решили какво да покриете с дървения под в собствения си дом, можете спокойно да изберете лак.

Въпреки това, разнообразието от лакови продукти зависи от функционалните характеристики на помещението, където ще се използва. Ето защо, на първо място трябва да определите кой лак е по-добър за пода. Затова нека започнем с класирането.

Класификация на лаковете

Моля, обърнете внимание! Не нанасяйте лаково покритие в помещения с голям трафик. Такива товари не могат да издържат на това. В такава ситуация е по-добре да се освободят от всички видове восъчни маски и петролни импрегнации.

Днес производителите предлагат широка гама от продукти, различни видове, които се различават една от друга технически характеристики. Ето защо, във всеки случай, трябва да изберете крайния материал за композицията, която е подходяща за конкретна стая. Ако не сте експерт, тогава ще бъде трудно. По-добре оставяйте тази задача на професионалист, който ще се занимава с полагане на дървени или паркетни подове във вашата къща или апартамент.

Нека да продължим към разделянето на лакови продукти по класове и да започнем с химическия състав. Лаковете могат да бъдат:

  • На безводна основа.
  • Водоразтворим.
  • Въз основа на изкуствени маслени смоли.
  • Грундове.
  • С киселинно втвърдяване.

Разделете ги и от други параметри:

Сейф под

Естествен материал

  1. По технически качества:
  • вискозитет
  • метод на приложение
  • сила
  1. Ако е възможно, да се противопоставят на различни товари - последиците от светлината, механичните влияния и отрицателните среди, например висока влажност.
  2. Външен вид:
  • прозрачност на материала
  • прилагане на няколко слоя
  1. По степен на блясък:
  • тъп
  • Шлайфани
  • лъскав
  • матов блясък
  • мато-копринено и т.н.
  1. По степен на негативно въздействие върху околната среда.

Нека да разгледаме някои видове детайли, след което ще бъде по-лесно да определим кой лак да покрива дървения под.

Водни материали

Професионално масло

BIOFA Oil

Воден подов лак се получава чрез смесване на вода, свързващо вещество, емулгатор и разтворител. Последният играе ролята на филмообразуващ компонент. Има две категории водни лакове:

  1. Когато разтворителят присъства в количество от 5-15 от общия обем на материала.
  2. Разтворителят изобщо не се използва.

Технологията на производство на такива материали има някои особености. На първо място, това се отнася до смесване, което се извършва при високи скорости в специално оборудване, като например бъркалка. Всички компоненти на материала са във водно състояние в прекъснато състояние. Оттук и специалната технология на приложение. Изненадващо, от повърхността на дървения под, този лак започва да се изпарява. По-точно, водата се изпарява, след което разтворителят започва да действа върху свързващия компонент, като го разтваря. Въпреки това, при повишаване на температурата разтворителят също се изпарява, което води до втвърдяване на лаковата основа.

Този клас лакови продукти принадлежи към категорията на незапалими материали, така че да може да се използва във всички помещения, включително в опасност от пожар. Освен това, водният лак е без мирис, така че можете да работите с него дори в помещенията, където са хората.

Въпреки това, заслугите на материала винаги се комбинират с някои недостатъци:

Табла на пода на кухнята

Етаж в кухнята

  • Първо, има ниска устойчивост на износване на лак. Въпреки това специалистите, за да подобрят по някакъв начин този индекс, препоръчват добавяне на специални добавки към него.
  • На второ място, тази подова настилка е много чувствителна към промените в микроклимата в помещенията. Например не се препоръчва да работите при температура под + 15 ° С.
  • На трето място, има доста строги изисквания за инструмента, с помощта на който материалът се нанася върху пода. Най-добрият вариант е валякът, но е по-добре да откажете от четката, тампоните и шпатулите.

И последното нещо, което трябва да обърнете внимание, е предварителното третиране на дървения под, преди да нанесете лак. За това се използва специален грунд, който се доставя с лак. Наскоро на пазара обаче имаше маркировки на воден материал, който може да бъде поставен без грундове.

Лакове на базата на изкуствени маслени смоли

Паркет с лак

Отваряне на паркетен лак



Като маслени смоли се използват алкидни компоненти, които са изработени от естествени материали - дърво или ленено масло. В лак алкидните смоли играят ролята на свързващо вещество, така че такъв компонент е един от основните. Този вид материал се различава значително от водата. Особено се отнася до сушенето.

Тя се осъществява на два етапа:

  1. Първата е изпаряване на разтворителя. След тази стъпка филмът става като не-сушено лепило.
  2. Втората е полимеризацията на основния материал.

Този вид лак има редица ограничения по отношение на вътрешния климат. За да изсъхне напълно, се нуждаете от температура от поне + 20 ° С и влажност от 50. Това са два много важни индикатора, които влияят върху качеството на процеса и резултата. Между другото, в този режим, подът ще изсъхне за 8 до 12 часа. И накрая - лакът в процеса на сушене намалява в обем поради изпарението на разтворителя.

Половата база, покрита по този начин, изглежда като повърхност, която не се подхлъзва и също е много еластична. Между другото, материалът има малка концентрация на токсични вещества. Това зависи от количеството разтворител - бял спирт. Заслугата на материала може да се отдаде на факта, че той няма способност за свързване. Например, лакът, който е паднал между паркетните летви, няма да ги поправи по никакъв начин.

Прилагане на гела с валяк

Възстановяване на стар паркет

Но недостатъците са, че при нанасянето на материала върху дървен под, трябва да бъдат изпълнени две условия:

  1. Наличието на кислород, под влиянието на което се получава качествена полимеризация.
  2. Поддържане на температурния режим. Въпреки това, не е необходимо да се увеличават градусите в помещенията, тъй като може да се получи бързо и нискокачествено сушене.

И сега, по отношение на въпроса как правилно да лакираме дървения под. Прилагане на дебел слой от материал не се препоръчва. Това може да доведе до набръчкване на подовата настилка и загуба на привлекателен външен вид. Ако говорим за такъв показател като устойчивост на износване, тогава той е по-нисък от този на полиуретанови или кисели аналози.

Полиуретанови безводни лакове

Този клас се различава от останалите при отлични характеристики, сред които способността за сцепление се отличава особено. Този вид материал се характеризира с високи индекси на еластичност и устойчивост на химични агенти. Последната функция позволява използването на дървени подове в помещения, в които работят с химикали.

Лакове в кутии

Обхват на лаковете

И сега няколко нюанса, които се отнасят до въпроса как да се покрие пода с лак. На първо място, необходимо е да се обърне внимание на влажността на дървеното покритие. Ако надвишава 12, тогава не се препоръчва да се полага материалът - може да се получи откъсване. Особено внимание се обръща на влагата. Не е допустимо да се получи вода на прясно заземена повърхност. В края на краищата, между лак и вода може да възникне химическа реакция с отделянето на въглероден диоксид. В резултат на това повърхностни мехури и лошо качество.

Между другото, в тази категория могат да се използват различни основи, например акрил, уретан или разтворители. Безводните лакове не изискват предварително грундиране на дървени подове. С тяхна помощ можете да запазите цвета на дървото и да го затъмните малко. Други предимства на материала са ниска фоточувствителност, висока топлоустойчивост, отлична еластичност и възможност за използване в мокри помещения. Този лак се обработва не само с дървени или паркетни подове, но и градинско обзавеждане, стълби вътре в къщата, врати, подове в кухнята и в банята.

Материали с киселинно втвърдяване

Lac от MÁV

Киселинно втвърдяващ лак

Ако говорим за висока устойчивост на подови покрития, този вид лак може да бъде безопасно приписван на тази категория. Експертите препоръчват използването на такива лакове в помещения с голямо натоварване и висок трафик. Стабилността на материала се дължи на съдържанието на формалдехидни смоли в състава му. Между другото, тази група включва едно- и двукомпонентни аналози. В последния случай се използва втвърдител като добавка, чието съдържание може да достигне 10.

Предимствата на такава подова настилка с могат да бъдат приписани нечувствителност към промени във влажността и температурата, висок капацитет на адхезия и възможността да се използва като инструмент за прилагане на всички известни устройства, включително пистолета. В този случай въпросът за правилното покриване на повърхността дори не възниква. Единственото нещо, което трябва да се обърне внимание - това е работата на респиратор, вентилация на помещението в продължение на три дни и липсата на това излишно време боядисване работа.

Елементи за подготовка

Този тип подови настилки съставлява отделна група, тъй като може да се използва само в определени ситуации:

долен пласт

Подсилване на дървесина

  • Ако се нуждаете от 100% адхезия на лак към гениталната основа.
  • За изолиране на масла, по-рано прилагани върху дървен под, събрани от скалите на екзотични дървета.
  • За изолиране на матрици и импрегнации.
  • Ако трябва да промените цвета на дървото.
  • Ако искате да намалите адхезионните свойства на лаковете. Тук имаме предвид навлизането на материал между ламели или дъски.

Защо някои производители препоръчват използването на грундове по време на лакирането на дървени подове? Има няколко причини:

  1. Намаляване на консумацията на самия лак. Използването на грундове предотвратява проникването на основния материал в дървото.
  2. Грундовете повишават качеството на подовата настилка.
  3. Намалява времето за съхнене. С грундове, това не е повече от половин час, макар и не във всички видове. Максималната стойност на този индикатор е 3 часа, но дори това е несравнимо с три дни.

Обърнете внимание! Препоръчва се да се използва грунд и лак от един производител. В противен случай, качеството може да не се промени, но прозрачността ще пострада.

Заключение по темата

Както можете да видите, днес производителите предлагат широка гама от лакови продукти. Всеки тип има свои собствени плюсове и минуси, както и методите на приложение, имащи някои нюанси. Но във всеки случай, когато възникне въпросът, какво да се покрие един дървен под в страната или в частна къща, трябва да изберете от всички разнообразие, че подови покрития, които отговарят на съвременните стандарти и изисквания. И лакът в това отношение е една от най-добрите възможности за довършителни работи. Разбира се, въпросът, по-добре да се покрие, винаги е от значение. Изборът на лак обаче създава наистина естествена сексуална база - без излишни, но естествени.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Монтаж на дървен подМонтаж на дървен под
Как да покрием бетонен под в гаражните методи, материали и технологииКак да покрием бетонен под в гаражните методи, материали и технологии
Какво е мастика за секс и как да го използвате правилно?Какво е мастика за секс и как да го използвате правилно?
Какво представлява покритието от хидроизолация?Какво представлява покритието от хидроизолация?
Как и какво да изравним на специалистите по съвети за дървен подКак и какво да изравним на специалистите по съвети за дървен под
Дървеният под на изоставането е неговите предимства и недостатъциДървеният под на изоставането е неговите предимства и недостатъци
Ако дървените подове викат какво да правят?Ако дървените подове викат какво да правят?
Боя за дървени подове, ние избираме бои и лакове за оцветяване на подаБоя за дървени подове, ние избираме бои и лакове за оцветяване на пода
Каква трябва да бъде дъската борда на характеристиките на избор и грижиКаква трябва да бъде дъската борда на характеристиките на избор и грижи
Как да нарисувате лигавицата в стаята ефективни методи за защита на дървотоКак да нарисувате лигавицата в стаята ефективни методи за защита на дървото
» » Избираме какво да покрием с дървения под в къщата
© 2021 BggeHat.com