Как да покрием бетонен под в гаражните методи, материали и технологии

бетонен под в гаража

Безопасността на автомобила в градски условия е голям проблем и главоболие за неговия собственик. Лъки някой, който притежава гараж, който се намира в близост до мястото на пребиваване. И ако тази сграда е далеч, тогава всички предимства на собствеността са пресечени наведнъж. Но няма да обсъдим очарованието или недостатъците на гаража. Нека по-добре да разберем един от елементите на конструкцията - пода - и въпроса какво да покрие бетонния под в гаража.

За мнозина този въпрос може да предизвика объркване - има ли алтернативи? За повечето потребители конкретна основа е подът, който се използва в гаража. Но не всичко е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. Ето защо е необходимо да разберем по-подробно въпроса.

На пода на гаражната база са доста строги изисквания:

  1. Първо, висок индекс на якост - базата трябва да издържа на теглото на колата.
  2. На второ място, нисък коефициент на абразия.
  3. На трето място, спазването на изискванията за пожарна безопасност. Не е тайна, че гаражът е място, където често се съхраняват гориво и смазочни материали.

Така че, нека да започнем в ред. Помислете за най-използваната подова настилка, която е приложима в тази стая.

Бетонни подове

Нека да започнем с тази опция като най-често срещаната. Бетонният под, всъщност, е най-силен, но има и недостатъци. Основната е крехък най-горния слой. В течение на кратко време на твърда експлоатация, повърхността бързо се отстранява и се покрива със сиво покритие. Мръсотия, масла, бензин, навлизайки в такава износена покривка, бързо проникват в бетонното тяло, оставяйки мръсни петна и неприятна миризма, която за съжаление не ерозира.

С оглед на гореизложеното възниква един сериозен въпрос, който обърква потребителите - заслужава ли да се покрият подове в гаража с бетон? Разбира се, струва си. И това е необходимо. Единственото нещо, което трябва да се обърне внимание, е точното съответствие на технологията на процеса. Ако се наблюдават всички етапи, качеството ще бъде много високо. В допълнение, модерният пазар на довършителни материали предлага огромна гама от защитни импрегнации и бои, които увеличават експлоатационния живот на подовете на гаражите.

Подготвителен етап

При всеки процес на изграждане се обръща специално внимание на подготвителната фаза. От него простотата и удобството на извършването на останалите операции до голяма степен зависят. И, съответно, това ще се отрази на скоростта и качеството на целия процес на изграждане и инсталиране. Какво препоръчват експертите в този случай?

На първо място, необходимо е да се създаде солидна основа. Най-простият вариант е да се постави стоманобетонна плоча в сутерена на мазето. Само желязната плоча е по-силна от тази, но подобна стока е много скъпа, която дори не се покрива от всичките й предимства. Единственият недостатък на тази технология е необходимостта от специално оборудване и група работници, които ще трябва да плащат, което увеличава крайните разходи за изграждане на гараж.

Ето защо много собственици преминават по по-прост път от гледна точка на паричните разходи. Вярно е, че разходите за труд нарастват рязко, което води до сложност и увеличаване на времето за осъществяване на този процес. Това е начинът, по който се излива конкретна основа на земята.

Моля, обърнете внимание! Последният вариант е възможен, ако конструкцията не се извършва на наклонена площадка, а не на площадка с по-ниско ниво на подаване на подпочвените води. Вероятността за подводно натоварване използва само опцията с използването на стоманобетонна плоча.

Технология за натрупване

Начин на полагане на замазката

Устройството от цименто-пясъчна замазка

Започнете процеса на изливане на бетонния под с изравняването на почвата. На първо място, е необходимо да се премахне почвата като най-хлабав и крехък слой, а на него да се постави многопластова "конструкция", състояща се от пясък, както и чакъл или чакъл. Но преди да започнете да пълните, долната повърхност на почвата трябва да бъде загладена и покрита с течна глина. След това се излива чакъл или трошен камък (изберете средна или фина част от материала) с дебелина от 45 до 85 сантиметра. Това ще зависи от качеството и вида на почвата в обекта. Чакълният слой задължително е натиснат.

Във всичко това има една хитрост, която само опитни майстори знаят. За да се гарантира, че нивото на пълнежния материал е еднакво във всички секции на основата, дървените клечки се движат по периметъра на мазето с разстояние 1 метър между тях. На горните им краища се извършва пълнене. Разбира се, преди самите колчета са изложени в същата хоризонтална равнина. Така че, след запълването на чакъла и уплътнението му, се покрива десет сантиметров пясъчен слой. Също така се изравнява и удря. Имайте предвид, че пясъчният слой трябва да е възможно най-малък. Разликата от 2 сантиметра е нормална.

Сега трябва да стените на базата. Какво можете да предложите тук? Хидроизолационните материали на пазара са толкова много, че изборът е разнообразен. Например, най-простият вариант е полиетиленовото фолио, поставено на два слоя.

Има обаче няколко точки, на които трябва да обърнете внимание:

  • Първата е дебелината на материала. Тя трябва да бъде най-малко 200 микрона.
  • Втората е, че лентата на хидроизолацията се припокрива със закрепването на ръбовете с лепилна лента.
  • Третият - без да се провалят краищата на материала, са разположени по стените на сградата до нивото на изливане на бетон основа. По-добре е разделянето на стените и стените един от друг.

Вместо полиетиленово фолио, можете да вземете традиционна хартия за рубероиди или покриви, стъкло или други съвременни ролкови материали (например мембрани), които отговарят на всички стандарти и изисквания. Но не забравяйте, че хидроизолацията е най-важният етап от изграждането на под в гаража.

Така че, нека да продължим нататък. Подът на гаража трябва да е много силен. Следователно, подсилващата клетка е друг важен елемент от нея. За това съоръжение не бива да се използва синтетична мрежа за подсилване. Препоръчваме само метал и по-добра армировка. Можете да направите армо рамката и тел, но това намалява нивото на силата и надеждността, така че трябва да вилката. Вярно е, че много опитни майстори твърдят, че решетка с клетки 100 × 100 милиметра от петмилиметрова тел напълно се справя с всички товари, които могат да възникнат в гаража. Няма да спорим за това - опитът трябва да бъде уважаван.

И последният етап е изливането на конкретното решение.

Характеристики на последния етап

Масивно налепене на пода

Бетонни подове за гараж



Ако гаражът не е много голям, тогава изливането може да се извърши по цялата площ на сградата. Ако напротив, площта му е голяма, тогава се препоръчва да го разделите на няколко участъка, като използвате дървени летви.

Какви са изискванията в този случай?

Височината на ламелите трябва да съответства на дебелината на бетонното изливане. Всеки грайк трябва да се държи във вода, така че бетонът да не се влага в дървото, като по този начин съкращава времето за изсъхване. Това ще повлияе отрицателно върху качеството на бетоновия разтвор и създаденото от него покритие. Рейки трябва да бъдат поставени в една и съща хоризонтална равнина.

Изливането на бетон става с леко припокриване на дървените водачи. След уплътняването, решението ще се изравни с тях. След изсъхване на бетонната смес се отстраняват летвите и местата за монтажа им се запълват със същия разтвор от бетон.

В това състояние подът трябва да бъде 4 седмици, през който бетонът ще получи своята реколта. Подът ще трябва да бъде покрит с пластмасова обвивка и постоянно да се овлажнява. Само в този случай ще бъде възможно да се говори за качествено изпълнен процес на строителство.

Сега можем да кажем, че бетонната основа под пода в гаража е направена правилно. Мнозина може да имат съмнение - не е ли по-лесно да се постави готова стоманобетонна плоча, отколкото да се изпълнят всички тези работи? Практиката показва, че разглежданият от нас вариант не е по-прост - той е по-евтин.

Във всеки случай печката ще струва много, а използването на кран няма да бъде скъпо. И тъй като е необходимо да се поставят повече от една такава плоча на пода, размерът на компенсацията за оператора на крана ще се увеличи драматично. Вярно е, че ще можете да поставите плочите само за няколко часа и да започнете да запълвате дъската. Така че тази опция е няколко пъти по-бърза. Затова изберете - евтино или бързо.

довършителни

Последният етап от завършването на пода

Полимерно покритие на бетонен под

Завършеното покритие означава допълнителна замазка, чиято повърхност е боядисана или покрита със силен довършител. Ако сте инсталирали стоманобетонни плочи като под, не можете да правите без замазка. Над плочата ще трябва да поставите подсилена метална мрежа и да я излеете с циментово-пясъчен разтвор. Обърнете внимание, че съединителят е направен с леко отклонение към изхода. Дебелината му не трябва да бъде по-малка от 50 сантиметра.

Понякога етажите в гаража са изолирани. Обикновено това се прави, ако гаражът е продължение на основната сграда на селска къща. Като топлоизолационен материал в този случай се използват главно пластините от експандиран полистирол.

И сега въпросът е - как да се покрие пода в гаража? Бетонната замазка може да бъде покрита с различни материали. Най-добрият вариант е защитната боя, която в момента се предлага в огромна гама от производители на бои и лакове. Тук и акрилни, епоксидни и полиуретанови материали. Изборът е много широк. Този метод на защита не е лош, но има един недостатък - боята трябва периодично да се използва. Честотата на оцветяване на пода зависи до голяма степен от качеството на самия материал. Но практиката показва, че ще трябва да правите това на всеки шест месеца.

Има още една опция, която не се използва от всички. Боята се втрива в замазката, която още не е изсъхнала. След това материалът е в дебелината на бетоновия разтвор, който укрепва горния слой.

Това бяха вариантите за приключване на бюджета. Но има начини и много по-скъпи. Например, полагане керамични плочки, керамичен гранит, изкуствен или естествен камък, floorboards, изливане полимерни насипни етажи.

Порцеланови плочки

Подови плочки

Порцеланови каменни изделия в гаража

Като един от видовете подови настилки, порцелановите каменинови изделия имат отлични характеристики на якост. Той е устойчив на влага материал, който може да издържи на тежки товари. Разнообразието от цветове, шарки и модели позволява да се създаде наистина красив и издръжлив под в гаража.

Технологията на полагане на керемиди е съвсем проста. Дори и начинаещ може да се справи с него, особено, тъй като порцеланови каменинови изделия се произвеждат под формата на квадратни плочи с големи размери. Ето защо не би трябвало да имате проблеми в това отношение. Същото важи и за камъка.

Самонивелиращи се подове

Независимо колко добър е порцелановият камък, но конструкцията му на шев създава неудобства. Поради това, самонивелиращите се подове са един от определящите модерни подови настилки.

Използвайки тази опция за довършване на пода, буквално в рамките на няколко часа можете да получите идеално гладка, здрава и надеждна основа без шевове. В допълнение, циментовите настилки могат да се използват като замазка. Този материал е "две в едно" - удобен, бърз и икономичен.

Дървен под

Как да направите пода в гараж

Етаж в гаража на дървени дъски

Този вид подова настилка в гаражи се използва рядко, въпреки че плоскостите с дебелина повече от 50 милиметра имат високи якостни характеристики. Добрата цена на дървения материал не е евтина, а инсталирането на борда на пода ще отнеме много време. Но е много красиво.

Ние добавяме, че дървесината ще трябва да бъде защитена от вредните ефекти на самия автомобил и това е постоянна цена. И така, какво да покрие дървения под в гаража? Тук можете да използвате само бои и лакове - още няма други опции.

Заключение по темата

Както можете да видите, подът на гаража може да бъде построен и декориран по различни начини. В сърцето на строителния процес са добре известни технологии. Но, както често се случва, всеки си избира своето, основано на финансови инвестиции. Следователно, ще трябва да сравните бюджета си с различни технологии и само тогава да решите какво да покриете с бетона в гаража.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите пода на дъските в гаража нюанси на процеса на изгражданеКак да направите пода на дъските в гаража нюанси на процеса на изграждане
Бетониране на пода в гаражната последователност на строителните работиБетониране на пода в гаражната последователност на строителните работи
Вентилация в гаража как да нарисувате качулката самиВентилация в гаража как да нарисувате качулката сами
Как да направите бетонен под в гаражКак да направите бетонен под в гараж
Дебелина на бетонния под в гаражаДебелина на бетонния под в гаража
Кой етаж е най-добре да постави в гаража и на балконаКой етаж е най-добре да постави в гаража и на балкона
При избора на основите за изграждане на гаражПри избора на основите за изграждане на гараж
Как да запълни бетонните подове в гаражаКак да запълни бетонните подове в гаража
Правим правилния бетонен под в гаражаПравим правилния бетонен под в гаража
Икономично отопление за гаражИкономично отопление за гараж
» » Как да покрием бетонен под в гаражните методи, материали и технологии
© 2021 BggeHat.com