Вентилация в гаража как да нарисувате качулката сами

Вентилацията в гаража е една от най-важните системи за помещенията, в които се съхраняват не само автомобили, но и домакински уреди. Мнозина пренебрегват необходимостта от оборудване на качулката, в резултат на което както машината, така и инструментите започват бързо да ръждясват.

Видове вентилация - какви са изпускателните системи?

Вентилацията в гаража е нещо, безспорно, необходимо. В крайна сметка в тази сграда се извършват различни ремонтни работи, поради които във въздуха навлизат въздушни пари от петрол, окислители и други опасни химически компоненти. Дори колата издава конденз след всяко пристигане и заминаване от гаража, което прави влажността много по-висока.

Изпускателна система в гаража

Изпускателна система в гаража

Ето защо всеки собственик на гаража трябва да обмисли разположението на изпускателната система. То ще бъде особено важно за отопляемите помещения. Но кой тип е най-подходящ за конкретен гараж? Специалистите разграничават вентилационните системи от естествен, комбиниран и механичен тип.

В първия случай въздухът циркулира през гаража поради разликата в температурата на улицата и в стаята. С комбинираната вентилация в гаража, чистият въздух естествено влиза в стаята и изтичането му се осъществява под влиянието на специални устройства. Механичната изпускателна система предполага използването на оборудване за захранване и изпускане на въздух.

Как да започнем подреждането на вентилацията?

Преди да започнете планирането и развитието на изпускателната система, трябва ясно да разберете какво е необходимо и по какъв принцип ще работи. Необходимо е да се изготви диаграма, където да се уточнят размерите на тръбата, ширината на отвора за изпускане и други параметри.

Преди всичко, вентилацията в гаража е задължена да отстрани излишната влага от стаята. В идеалния случай правилната изпускателна система трябва да се основава на максималния ефективен топлообмен. За тази цел въздухът между стаята и улицата трябва да циркулира непрекъснато.

Острите температурни разлики между гаража и улицата са лоши за колата. В случай на изпускателна система от естествен тип този проблем ще бъде решен сам по себе си, тъй като в този случай разликата между температурите ще стане минимална. Този тип вентилация се счита за най-евтината възможност както за гаража, така и за мазето.

За гаражна вентилация, която да работи по-ефективно, го допълнете с допълнителна тръба. Последните трябва да се носят на изпускателната тръба на машината при поправката или обслужването на автомобила.

Какъв тип вентилация не бихте избрали, трябва да включва елементи като входящи и изходящи въздушни системи. Също така, преди да направите качулката в гаража, внимавайте да инсталирате вратите, портите и прозорците, ако още не ги имате. Те също играят важна роля в работата на изпускателната система.

Какво е използването на система за оттичане на въздух?

Изходящата система или отвеждащата вентилация работят, за да отвеждат обработения въздух от помещението навън. Можете да оборудвате този екстрактор с конвенционален вентилатор. В същото време мнозина отказват такова оборудване, защото постоянната работа на вентилатора в гаража забележително удря портфейла. Като се има предвид това, ако вентилаторът все още е там, то трябва да бъде включен само при необходимост.

Система за оттичане на въздух

Система за оттичане на въздух

Основната задача на всяка изпускателна система е да предпази машината от корозия и натрупване на вредни кондензати. Това може да се направи без помощта на феновете. Такава система ще работи ефективно само ако са изпълнени определени условия:

  • отворът за отвеждане на отработените газове трябва да бъде на максималното разстояние от пода;
  • Дължината на тръбата трябва да е поне 3 метра, но е по-добре да е по-дълго;
  • тръбата и отворът трябва да бъдат защитени от влага в гаража. За тази цел тръбата е покрита със защитен козир;
  • Когато настройвате качулката, вземете под внимание посоката на ветровете. Най-добре е да се помисли за местоположението на дупката, така че вятърът да не издуха прах и да се оставя в него;
  • ако се наблюдават две доминиращи посоки на вятъра във вашия регион, тогава изграждането на два канала за отвеждане на газове, съответстващи на тези две посоки, ще бъде действително.

Като спазвате всички тези правила, можете да оборудвате ефективна изпускателна система, която ще работи ефективно за дълго време.

Система за всмукване на въздух - какви са правилата, които трябва да спазвате при уреждането?

Аспиратор, оборудвани в гаража, трябва да има устройство за принудителна вентилация. Основната задача на този елемент е да стимулира притока на чист въздух в стаята. Този компонент на вентилационната система също е предмет на определени изисквания.



Първо, входът за въздух, за разлика от системата за изтичане, трябва да бъде разположен възможно най-близо до пода. Най-добре е дупката да се намира над 30 см над пода.

Дупка за подаване на въздух

Дупка за подаване на въздух

На второ място, вентилационните отвори трябва да имат много по-широк диаметър от изходите за въздух. Също така тези изходи трябва да бъдат разположени така, че вятърът да издухва възможно най-чист въздух в тях.

На практика най-лесният начин да се осигури непрекъснат поток от чист въздух през скарата, разположен в долната част на гаражната врата. Ако гаража е дълъг и продълговата форма, най-добре е да се организира каналите, както следва: отлив канал въздух трябва да бъде в средата на дългата стена на гаража, както и за подаване на въздушния канал - две тесни стени.

Технология на вентилацията на естествен тип

Преди да направите естествена вентилация в гаража със собствените си ръце, ще трябва да изчислите системата в зависимост от площта на гаража. На практика за всеки 10 м2 от стаята е необходимо 15 см от диаметъра на канала. Например, размерите на вашия гараж са 7 на 3 метра. Общата му площ е 21 м2. За изчисляване на Закона за вентилация с формулата: .. 2,1x15 = 31,5 cm диаметър от дюзи трябва да бъде 31,5 см в гаража трябва да има само един канал за приток и един изходящ поток канал за въздух. Ако планирате да оборудвате двата качулки, резултатът е разделен на две.

Отворите за чист въздух се намират на височина 15-20 см от пода

Отворите за чист въздух се намират на височина 15-20 см от пода

След това направете дупки в стените, през които ще тече чист въздух. Те трябва да бъдат разположени на височина 15-20 см от пода. Ако стаята ви е построена от тухли или бетон, използвайте puncher.

След входа на въздуха, изтеглете отворите за изпускане. Те трябва да са под тавана в противоположната стена. Тръбите, които ще бъдат вкарани в тях, трябва да бъдат показани над покрива на гаража. Колкото по-дълга е дължината на тръбите, толкова по-ефективен ще бъде изтичането на въздух. Във всеки случай минималното разстояние от горния край на тръбата до покрива трябва да бъде 50 cm.

След това запълнете празнината между тръбите и стените с уплътнител. Последните трябва да бъдат универсални и да осигуряват надеждно закрепване на различни видове материали. Не забравяйте да поставите защитни визии по краищата на тръбите от листата и праха.

Важно е да запомните, че естествената вентилация ще работи ефективно само когато температурата извън помещението не надвишава 13 ° С. През лятото циркулацията на въздуха ще се влоши значително.

Монтиране на комбинирана система - изучаваме мъдростта на работата

Вентилацията на комбинирания тип е много подобна на естествената. Структурата на първата се състои от едни и същи елементи, а изчисляването на диаметъра на тръбите се извършва по същата формула. Единствената разлика е, че комбинираните вентилационни тръби могат да бъдат поставени на всяка височина, но непременно в противоположни стени. Циркулацията на въздуха ще бъде осигурена от работата на вентилаторите, монтирани в отвеждащия отвор. Приемът на чист въздух ще се извършва на същия принцип, както при естествената вентилационна система.

Използвайки вентилатор, който да оборудва качулката в гаража, ще забележите значително увеличение на разходите за енергия. Само по този начин ще можете да оборудвате изпускателната система, която ще работи ефективно независимо от порите на годината и температурата на въздуха.

Циркулацията на въздуха се осигурява от работата на вентилаторите

Циркулацията на въздуха се осигурява от работата на вентилаторите

Комбинирана система - това е най-добрата възможност за частни гаражи с големи размери. Ако в сградата има наблюдателна яма, трябва да я оборудвате за автономна вентилация. За тази цел е подходяща система от естествен тип. Ще ви бъдат необходими 2 тръби с диаметър 10 см. Единият от тях е инсталиран в отвора, направен на височина 10 см от пода в ямата. Втората тръба трябва да бъде монтирана в отвора в противоположната стена на височина 10 см от тавана на ямата. Такава вентилация ще ви помогне да поддържате цялата стая чиста и няма да се притеснявате, че дишате опасни токсични изпарения.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Вентилация в гаража със собствени ръце, схема, снимкаВентилация в гаража със собствени ръце, схема, снимка
Отопление в гаражаОтопление в гаража
ТЕМ за отопление на гаражаТЕМ за отопление на гаража
Икономично отопление за гаражИкономично отопление за гараж
Десет в батериите за отопление в гаражДесет в батериите за отопление в гараж
Какъв етаж да се направи в гаража?Какъв етаж да се направи в гаража?
Как да започнем изграждането на гаражКак да започнем изграждането на гараж
Вентилация salda в УкрайнаВентилация salda в Украйна
Как и от какво да построим гараж?Как и от какво да построим гараж?
Гараж от велпапе със собствени ръцеГараж от велпапе със собствени ръце
» » Вентилация в гаража как да нарисувате качулката сами
© 2021 BggeHat.com