Бетониране на пода в гаражната последователност на строителните работи

Подът в гаража на бетона

Гаражът, който е повече от всяка друга стая, се нуждае от солидна основа, тъй като тежестта дори на най-малката кола се приближава към един тон, а някои дори повече. Поради това подът в гаража е изработен от качествен бетон със задължително подсилване.

Изисквания за подовата настилка на гаража

Бетонният под в гаража

Подът в гаража

На първо място, подът в гаража трябва да има максимална здравина, така че под тежестта на колата да не губи своята цялост и външен вид. В допълнение субстратът трябва да е устойчив на въздействието на различни киселини и основи, тъй като в гаража често се съхраняват материали от подобно естество.

Поради факта, че в тази стая се извършват всички ремонти на машината, при които често се изисква нанасяне на груба физическа якост, повърхността на пода трябва да издържа на натоварвания от удари, налягане и други.

В допълнение, подът в гаража трябва:

  1. бъдете издръжливи
  2. не хлъзгав
  3. да бъдат почистени от отломки
  4. не абсорбира влагата
  5. да бъде огнеупорен

Видове подове

Най-често има подове в гаража, излят от тежък бетон. Понякога е покрита с керамични плочки. Като временен може да бъде подредена и основата на дебели дървени дъски. Въпреки че, ако качеството на дървесината е с подходяща дебелина и е обработено с антисептици и забавители на огъня по всички правила, то може да продължи достатъчно дълго. В крайна сметка, за живота на всяко покритие, условията, при които се използва, са силно повлияни. В гаража, където собственикът се грижи не само за колата си, но и за всичко, което го заобикаля, а дървеният под ще служи за десетилетия.

В гаража можете да направите топъл под с вода или електрическо отопление.

Бетонова основа

Въпреки очевидната простота на устройството на бетонния под, има много нюанси в технологията му. Когато полагате конкретна основа, помислете:

  • подпочвена маса
  • възможност за наводняване на сградата с пролетна вода
  • Структурата на почвата и нейната способност да се движи, тъй като замръзва и размразява
  • наклон на мястото, на което е построен гаражът

Ако има поне някои от тези нюанси, тогава най-добрият вариант се поставя върху основата на плочата. Не бъркайте със застъпването на плочата, която има празнини, защото слой от бетон над кухините не е достатъчен за товар като кола.

Обърнете внимание! Най-добре е устройство с такава основа да се използват подходящи бетонни плочи, способни да издържат натоварвания дори от тежки превозни средства.

Тези елементи се основават на фондация, която също трябва да отговаря на всички изисквания за здравина. При инсталиране на тези плочи, не можете да направите без камион кран, което води до значително увеличение на разходите за гараж.

Най-често обаче собствениците на гаражи, опитвайки се да намалят разходите за изграждане, изсипват бетонен под за гараж на земята, предварително подравняват и не винаги полагат армировъчната мрежа. В резултат на това те получават:

  • неуспешни зони на основата
  • ями и издутини
  • постоянен циментов прах
  • Петна от моторно масло и други нефтопродукти, вградени в бетон

Помислете как правилно да направите конкретен етаж.

Подготовка на субстрата

Подготовка на пода

Покриване на армировъчната решетка

Базата в периметъра на основата се изравнява и излишъкът от почвата се отстранява. Трябва да получите задълбочаване на най-малко 20-30 см - и това без изолация на пода. На този слой трябва да добавите и височината на предложената изолация. Обикновено това е пяна от полистирол с дебелина 10 см.

Ако погледнете снимката на бетонния под в секция, можете да видите променливите слоеве:

  • пясъчно-чакълена смес
  • укрепваща мрежа
  • бетон
  • хидроизолация
  • нагревател
  • защитен филм
  • укрепваща мрежа
  • бетонна замазка


Земята се набива, след това чакълът се полага с пясък и се натрошава. На стените на гаража правят бележки за бъдещето на чистия под. В зависимост от състава на височината на земята на възглавницата на пясък-чакъл може да достигне 30-40 см, обаче, с дебелина рядко прави. - 10-20 см е достатъчна, ако земята е стабилно. За бетон и подготовка не трябва да се използва чакъл от варовик. Най-добра сила се получава от бетона на базата на гранит чакъл или чакъл. Възглавницата с чакъл по време на нейното устройство трябва постоянно да се проверява на хоризонтално ниво.

Сега е време да положите хидроизолацията. За да направите това, използвайте ролков материал, който не преминава през влага - полиетиленово фолио, покривна хартия, покрит филц, мембранни платове. В ставите материалът се поставя с припокриване. Краищата на полиетиленовия или мембранния филм се свързват заедно с лепило и ако се използва покривен материал или покривен материал, се използва горещ битум. Важно е хидроизолацията да прониква през стените на основата, леко над повърхността на бъдещия бетонен под.

Следващият етап на бетониране на пода в гаража ще бъде поставянето на армировъчната мрежа по слоя на чакълната възглавница. За неговото производство е направена армировка на периодичен профил с диаметър от 0.5-0.8 см. Положените пръчки трябва да образуват клетки с странични размери 100 х 100 мм. Между надлъжните и напречните пръчки са свързани чрез плетене на тел или точково заваряване.

бетониране

За полагане на бетонова смес първо трябва да поставите светлинните релси на височина 10 cm през хоризонталното ниво

Полагане на бетонни смеси

Запълнете с бетон

на всеки 70-80 см. Бетонът се поставя на части в ленти, оградени от ламели. В този случай те ще служат като термични шевове. Бетонната маса е изравнена с правило, което прилича на чистачка на дълга дръжка. Напречната част на правилото трябва да почива на ръбовете на маяците. В този случай се образува равна повърхност.

Бетониране на пода с дървено правило. Изравняването трябва да се извърши с леко разклащане на устройството, така че бетонната смес да се разпределя равномерно и въздухът да се освободи. При големи обеми и значителна дебелина на бетоновия слой се използват вибриращи рокари, които имат формата на метална лента с вибрационен мотор, прикрепен отгоре.

Понякога се извършва байонет от бетонова смес, така че пълнежът да е равномерно разпределен в общата маса и между клетките на арматурата. За тази операция всеки метален прът, скрап и дори остър пръст костюми.

След един-два дни дървените ламели от бетонната основа се отстраняват и образуваните кухини се запълват с циментова замазка и гладка с поплавък. Бетонът взима сила за 28 дни. Но можете да ходите по него (да не отидете с кола!) За една седмица.

Важно! През цялото време, ако улицата е гореща, бетонът трябва да се напоява, дори 2 пъти на ден. Това е необходимо, за да не се образуват пукнатини. Друга възможност е да покриете бетонния под с пластмасов филм, така че влагата да се изпарява по-малко.

Базово покритие

Сухият и втвърден бетонен под е готов за по-нататъшно довършване с керамични плочки или изолация. Но ако собственикът иска да запази бетон база непокътнати, преди тя да се поставя въпросът - какво обработва бетонния под в гаража, за да циментов прах не е измъчван с почистването и маслото не оставят следи.

За тази цел основата е боядисана със специални състави на базата на акрилова, полиуретанова или епоксидна смола. Въпреки това тяхната устойчивост на абразия е ниска, така че боята трябва да се ремонтира всяка година.

Освен това, използването и гладенето на бетонната повърхност. На леко пресъхна бетон разпръсна сух цимент и търка гладка метална плава до момента, докато цимента няма да влага, и повърхността не придобива лъскав вид.

Затопляне на бетонен под

Изолационна пяна за пода

Гаражен под с хидроизолация и изолация

Автомобилните ентусиасти изграждат гаражи, за да могат не само да запазят железния си кон, но и да ремонтират колата. И топлата етаж играе важна роля.

За изолация обикновено се използват твърди плочи от експандиран полистирол, който е разположен върху цялата площ на основата. След това, върху горната част се разстила хидроизолационен филм, подсилен отвор и бетонна замазка подобно на бетонирането на долния слой.

В този случай армировъчната мрежа трябва да бъде инсталирана на така наречените "бисквити". Към мрежата отдолу се прикрепват парчета от тухли, бетон или други елементи, които не позволяват потъването й в затоплящия слой по време на процеса на бетониране. Важно е арматурата да е на еднакво разстояние от дъното и от върха на бетона - 4-5 см. В съответствие с тези размери, изберете "бисквити".

Така се оказва топла основа, върху която дори през зимата ентусиастът на автомобила може да провери колата си отдолу, без да рискува да хване студено.

заключение

Както виждате, създаването на конкретен под в гаража не е толкова голям проблем. Основното - правилното подготвяне на основата и бетоновата смес в правилната пропорция. В резултат на това собственикът на гаража получава топъл под, който е два пъти по-евтин от покритието от специалисти. Освен това той е доволен от работата, извършена със собствените си ръце.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да запълним пода в гаража с бетон, без да прибягваме до специалистиКак да запълним пода в гаража с бетон, без да прибягваме до специалисти
Как да направите бетонен под в гаражКак да направите бетонен под в гараж
Дебелина на бетонния под в гаражаДебелина на бетонния под в гаража
Ние правим дървения под в гаража със собствените си ръцеНие правим дървения под в гаража със собствените си ръце
Кой етаж е най-добре да постави в гаража и на балконаКой етаж е най-добре да постави в гаража и на балкона
Как да се изолира таван в гараж, ние считаме нюанси на кондензатКак да се изолира таван в гараж, ние считаме нюанси на кондензат
Модерни подови настилки за гаражни новости в областта на подовата настилкаМодерни подови настилки за гаражни новости в областта на подовата настилка
Как да запълни бетонните подове в гаражаКак да запълни бетонните подове в гаража
Правим правилния бетонен под в гаражаПравим правилния бетонен под в гаража
Икономично отопление за гаражИкономично отопление за гараж
» » Бетониране на пода в гаражната последователност на строителните работи
© 2021 BggeHat.com