Боя за дървени подове, ние избираме бои и лакове за оцветяване на пода

Благодарение на издръжливостта, дизайна и достъпната цена след много години дървеният под остава най-удобен. За да направите появата на пода пълна и изчерпателна, е необходимо да я боядисвате правилно. Боядисването на дървен под не само ще промени вътрешността на къщата, а ще се удължи продължителността на нейното използване за дълго време. Специалистите твърдят, че съставите от бои и лакове могат да удължат живота на дървото, както и да го предпазят от малки повреди, влага и изтриване.

Боядисване на дървен под

Всеки, който по-рано или по-късно попадна на дървен под, възникна въпросът: "Как да нарисуваме дървен под?".

Когато оцветявате пода, правилният избор на необходимия материал играе важна роля. Днес строителните магазини и пазари предлагат широк спектър от лакове и бои за дървения под. При избора им е необходимо да се вземат под внимание дървесните видове, от които е направен подът, условията и условията на употреба (влажност, антистатични свойства), както и възможностите за предварителна и повторна обработка. Важен фактор е и съвместимостта на боя с предходното покритие.

Видове материали за боядисване

Въз основа на външния вид всички налични бои и лакове могат условно да бъдат разделени на два вида: непрозрачни бои и прозрачни покрития 

По отношение на непрозрачните бои те се представят с бои на базата на органични разтворители (перхлоринил, полиуретан, маслени, алкидни, акрилови). Акрилните бои, от своя страна, могат да бъдат вододисперсни. Благодарение на лесната употреба и високото качество на покритието, цветът на дървения под е най-често направен с алкидни, акрилни и полиуретанови бои.

Особено популярни са лаковете и алкидните бои. Ако планирате да боядисвате дървени подове, рамки и врати, експертите съветват да използвате алкидни бои. Основното им предимство е ниската водоустойчивост, поради което колебанията в нивото на влажност практически не оказват влияние върху обработваните с тях дървени продукти.

Втората група покрития е представена от лакове и бои. В състава им може да има добавки от специални пигменти, които, когато се нанасят, показват естествената структура на дървения под.

Импрегниране на дървения под със специална защитна екипировка

За повърхността Дървени подови настилки.>дървен под От дълго време запазва първоначалните си свойства, трябва да се обработва със специална импрегнация. Това ще помогне да се предотврати унищожаването на дървото с различни вредители или огън.

Преди да се извърши третирането на дървения под, е необходимо да се разгледат подробно различни видове защитни импрегнации.

Този вид импрегниране като забавители на пламъка предпазва дървото от пожар. Те не променят първоначалния вид на дървото и значително намаляват възможността от пожар. Особено необходимо е за импрегниране в обществени или промишлени помещения.

Животът на дървесните продукти и структури увеличава биоцидите. Те защитават дървото от въздействието на мухъл, гъбички и насекоми. Импрегнирането на дърво може да се извърши по няколко начина.

По правило се използва повърхностна импрегниция, в случай че е важно да се запази естественият вид на дървото и неговата структура. В този случай дървесината е покрита с огнезащитни и биозащитни разтвори.

След подобно третиране, дървените подове практически са засегнати от мухъл и гъби, разпадат, а също така стават по-трайни. Срокът на експлоатация на такива подове се увеличава няколко пъти, отколкото при обичайните повърхностни отвори с боя и лакови материали.

Дълбокото импрегниране може да се извършва само в промишлени условия, тъй като за тази цел ще са необходими специални вани и автоклави. С помощта на помощни решения с биоциди и забавители на пламъка под натиск "вкарват" в капилярите на дървото, докато запълват целия обем. 

Естествено, у дома, за дървен под е възможно само повърхностно импрегниране. Нанася се с четка или спрей върху внимателно изсушена и почистена дървесина.

Импрегниране на дървен под с масло

За укрепване, защита и оцветяване на подовите настилки от дърво се използва все по-често импрегнирането на маслото. За разлика от лак, маслото се абсорбира дълбоко в дървото, така че повърхността става по-устойчива на влага, здрава и блестяща. Този вид импрегниране е направен от естествено модифицирани смоли, както и от дървесни и ленено масло.



След като сте започнали да избирате масло за дървени подове в къщата или апартамента, е необходимо внимателно да проучите неговия състав, който не трябва да съдържа разтворители. Най-подходящ не е прекалено бързо изсъхващото масло на естествена основа. Особено подходящи са маслените покрития в хола, коридора и другите помещения с голям трафик.

Възможно е също да се използва маслено покритие в неотопляеми помещения в страната и на подове, които често влизат в контакт с вода (в банята, душ или басейн). Маслените подове се обновяват лесно чрез добавяне на специален продукт към водата за измиване на подове.

Преди да започнете да импрегнирате пода с масло, трябва внимателно да го смилате, да изсушавате и да почиствате повърхността му.

Подово покритие с лак

Материал като лак има много предимства. Той предпазва дървото от въздействието на външни фактори и в същото време запазва естествената красота на дървото. Въпреки това, дървеният под е лакиран само в редки случаи, защото не може да защити такъв мек и крехък материал като дърво от физическо въздействие. Дори когато лакът е сух, той остава доста еластичен, движейки се, когато дървото се повреди заедно с неговите влакна.

На пода, който е лакиран, можете да се движите само в меки чехли и всички значителни товари са строго забранени.

При избора на лак за пода е необходимо да се изясни коя точно е подходяща за жизнено пространство. Лакерите, които имат каустик разтворители в състава, са неподходящи в този случай. Покритието на дървения под с лак се извършва на три етапа.

На първия етап повърхността е подготвена. Подът трябва да бъде шлифован и след това добре избърсван.

След това лакът се смесва и първият слой се нанася равномерно по дървесното влакно. Необходимо е да му се даде време да се изсуши добре.

В последния етап на работа, тънката кожа премахва всички неравности на повърхността и едва тогава се прилага следващият слой. Изчакайте да изсъхне. Най-добрият резултат се получава при нанасянето на лак в три слоя.

От горното можем да заключим, че подът, който е боядисан, ще ви служи много по-дълго, отколкото небоядисаните. Боята за дървен под защитава добре повърхността му от мухъл, гъбички и бактерии, както и външни влияния на атмосферните фактори. Може да се нанася върху дърво, предварително обработено със специални антисептици. Освен това, боята може да се използва за пребоядисване на повърхностите.

Основното изискване за боята, използвана в жилищна сграда, е нейната екологичност. За тази цел акрилната боя за водна дисперсия, която не съдържа органични разтворители, не може да бъде по-подходяща. Той е водоустойчив, перфектно залепва върху повърхността и не губи цвета си с течение на времето.

За баня или кухня, най-добре е да използвате акрилна боя, устойчива на влага. Паркетът може да бъде покрит с алкидна боя.

Подготвителни работи преди боядисване на пода

  • Почистване на повърхността на пода от мръсотия, мазнини и прах с влажна кърпа
  • Шлайфане и изравняване на грапавостта
  • Сушене на повърхността

Най-често срещаните са три вида дървена подова настилка.

В първия вариант подът на дървото първо се покрива с ленено масло или грунд, след което трябва да се остави да изсъхне за около три дни. След това се нанася първият слой на бояджийския материал, той се оставя да изсъхне добре и се нанася втори слой, който се суши в продължение на четири до седем дни.

Вторият вариант включва и подготовката на пода за боядисване и изглаждане на пукнатини и малки дефекти в дъските. След като подът е напълно сух, той се обработва с фин шкурка, повтаря се shpatlyuyut и отново изравнени с шкурка. Когато замазката престане да се появява, нанесете боята в 2-3 слоя.

Когато използвате третия вариант, в началото подът се покрива със сушене, изсушава се и се разбърква на няколко слоя, след което се почиства внимателно с шкурка. След премахване на пода отново shpatlyuyut, покрийте специален грунд и боя в три слоя, внимателно изсушава всеки от тях.

Боядисването на дървен под е отговорна и сложна задача, която изисква правилния подход. Не забравяйте, че при избора на бояджийски материали трябва да се вземат предвид условията за използване на повърхността, нейните характеристики и факторите на околната среда. Ето защо е по-добре да се справяте с този труден въпрос с помощта на специалист.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да покриете дървен под с лакКак да покриете дървен под с лак
Какво трябва да бъде боядисаният подКакво трябва да бъде боядисаният под
За да покрием дървен под, ние избираме конструкция със защитни свойстваЗа да покрием дървен под, ние избираме конструкция със защитни свойства
Жилища на дървени и бетонни подовеЖилища на дървени и бетонни подове
Боя за подова на сорта и техните характеристикиБоя за подова на сорта и техните характеристики
Какво може да бъде боя за подова настилка от дърво?Какво може да бъде боя за подова настилка от дърво?
Видове дърводелциВидове дърводелци
Видове материали за системи за окачванеВидове материали за системи за окачване
Дървен паркет в банятаДървен паркет в банята
Радиаторна бояРадиаторна боя
» » Боя за дървени подове, ние избираме бои и лакове за оцветяване на пода
© 2021 BggeHat.com