Как да нарисуваме пода на дъски

Много често подът на дървените дъски е боядисан. Боята не само изпълнява декоративна роля. Също така осигурява надеждна защита на дървесината от отрицателното въздействие на околната среда: влага, температурни промени, гъбички и нападения от дърворезби. Боята върху пода трябва да се нанася на два слоя, по-рядко - на три. Първият слой трябва да изсъхне за около два дни, а вторият - поне два до четири.

Как да нарисуваме пода на дъски

Как да нарисуваме пода на дъски

Инструменти и материали

За процеса са необходими следните материали и инструменти:

  • замазка за довършване на пукнатините (можете да го подготвите сами);
  • четка или ролка. Ако боядисването се извършва с четка, можете да го направите с един инструмент. Ако работата ще се извърши с помощта на ролка, трябва също така да подготвите четка за обработка на ъглите и ставите на пода със стените;
  • среднозърнест шкурка;
  • ленено масло;
  • грунд;
  • шпакловка;
  • боя.
Инструменти за боядисване на дървени подове

Инструменти за боядисване на дървени подове

В зависимост от избрания метод на боядисване, кит и грунд може да не са необходими. Изборът на боята е важен. Най-често за довършителни работи с масло боя. Въпреки това, през последните години, по-често започва да се използват алкидни, акрилни и полиуретанови съединения. Те се нанасят по-лесно, имат висока устойчивост на влага, покритието се оказва висококачествено.

Как да нарисуваме пода на дъски

Как да нарисуваме пода на дъски

При избора на състав е необходимо да се вземат под внимание такива параметри като видовете дърво, условията на работа. Ако покритието не се нанася върху нов субстрат, а върху пода, предварително боядисани, е добре да се обмисли съвместимостта на боите.

Когато избирате, трябва да обърнете внимание на предназначението на боята - върху опаковката трябва да се посочи, че съставът е предназначен за пода. Съставите за други повърхности като правило не притежават необходимата устойчивост на износване. Такова покритие няма да продължи дълго.

Подготовка на повърхността

Преди боядисването повърхността трябва да бъде подготвена. Много често има празнини и слотове между дъските. За да ги премахнете, можете да използвате специален замазка, закупен в специализиран магазин, или да го подготвите сами.

Запълваме пукнатините в дървения под с шпакловка

Запълваме пукнатините в дървения под с шпакловка

Подготовка на шпакловки

Взимаме малки дървени стърготини (предварително пресявани през сито), лепило за дърводелство, цимент и вода, всичко се смесва съответно в съотношение 5: 2: 5: 14. Сухото лепило трябва първо да се разреди с вода и да се остави в продължение на няколко часа до пълното подуване и абсорбиране на водата.

Получената смес трябва да се нагрее във водна баня преди да се заври, след което веднага да започне да се използва. Характерна особеност на композицията - тя трябва да се приложи горещо. Преди нанасяне, повърхността на пода, по-специално пукнатини и празнини, трябва да се почистват от прах и мръсотия.

Подготовка на пода

Почистете повърхността на дървения под

Почистете повърхността на дървения под

След обработка на пукнатини и пълно изсушаване на състава, повърхността на пода се смила. След третирането основата трябва да бъде почистена добре от остатъци и замърсявания. При шлайфането е необходимо да се премахнат всички разкъсвания и неравности, не трябва да има драскотини по повърхността. Най-качественият резултат може да се получи с помощта на специално оборудване - цикли.

Важно е да се отбележи, че подготвителната работа зависи от предварителното състояние на пода. Ако боята се нанася върху нов субстрат - чисти дървени плоскости, тогава определените операции ще бъдат достатъчни. Ако съставът се прилага върху старата боя, препаратът ще бъде леко различен. Ако върху боядисания дървен под няма повреди, достатъчно е да почистите местата с пилинг боя, а останалата част от повърхността да почистите замърсяванията от прах и мазнини. В този случай е необходимо да изберете нова боя, която да е съвместима със старото покритие. В противен случай, новият финал ще започне да се пълзи, бръчки, може да се образуват мехурчета.

Ако старата боя е много плоча, тогава тя трябва да бъде напълно отстранена. Има няколко начина да направите това.

  • Механични с използване на ръка или електрически инструмент. Електрическият инструмент ще позволи бързо и ефективно изпълнение на работата. Ръчните устройства са по-добре да се използват на малки тесни области;
  • Thermal. В този случай старото покритие се омекотява с горещ въздух и след това се отстранява с обикновена метална шпатула. По този начин трябва да се спазват мерките за безопасност, за да се избегне възможността от прегряване на дървената повърхност;
  • химикал. В този случай на повърхността се полагат специални химични съединения - разтворители, киселини, основи. След кратко време боята или се пълни и се измива с вода, или покритието омекотява и може лесно да се отстрани с метална шпатула.

Оцветяване на пода



Оцветяването е разделено на три основни типа: обикновени (най-прости), средни и висококачествени. Първият метод е по-бърз и по-лесен, но високото качество се осигурява само във втория и третия метод.

Последователността на действията на обикновеното оцветяване е, както следва:

  • повърхностна обработка със сухо масло или ленено масло, в което се добавя боя (за 1 литър 100-150 грама боя). След това повърхността трябва да се остави да изсъхне напълно, за около два дни;
  • нанасяне върху повърхността на боята. Обикновено, съставът се прилага на два слоя. Последният слой изсъхва най-малко три дни. Боята трябва да се нанася с валяк или четка с тънък слой, като се разклаща добре. Дебелият слой ще изсъхне дълго време, може да бръчи и да избледнее след многократно третиране. При нанасяне на втория, горния слой, посоката на движение на работния инструмент трябва да бъде същата като тази на влакната на дъските;
  • измиване на боядисания под. Измийте повърхността с гореща, чиста вода. През следващата седмица се препоръчва да изтриете пода с влажна кърпа (също без да използвате почистващи препарати). Тази процедура ще унищожи всички следи от сушене на масло, което ще се появи на повърхността за първи път.

Вторият метод включва повече етапи, като например:

  • повърхностна обработка с лак (може да се направи с добавяне на боя), последвано от сушене (най-малко два дни);
  • повърхностна обработка с маслен пълнител с елиминиране на всички дефекти с последващо изсушаване на състава. Замазката се нанася с шпатула върху цялата повърхност на пода. Препоръчително е да се добави боя към състава, така че да може по-лесно да се боя върху шпакловка;
  • смилане на сухия под, със среднозърнеста кожа, почистване на подложката от прах. Когато се шлайфа, основата трябва леко да се натисне, без да се натиска прекалено силно;
  • повторно подово отопление с шпакловка,

    Shpatlevanie на повърхността на дървения под

    Shpatlevanie на повърхността на дървения под

  • повторно шлайфане на обработения под, отстраняване на прах и мръсотия;
  • боя в два или три пласта. Съставът се прилага подобно на първия метод. Необходимо е също така да изчакате пълното изсъхване на всеки слой, преди да продължите с следващата стъпка.
  • измийте боядисания под с топла вода без използване на препарати.

    Почистване на боядисания под

    Почистване на боядисания под

Висококачествена подова боя изисква много време и усилия. Ако обаче имате нужда от дългосрочен резултат, трябва да изберете този метод. Процесът се състои от следните последователни етапи:

  • Повърхностна обработка с ленено масло. Можете също така да използвате грунд;
  • след сушене на сушене масло / грунд, повърхност shpatlevanie. С помощта на състава се отстраняват всички дефекти в пода. За тази цел се използва полу-масло, масло или лак замазка. Нанесете композицията на равномерен слой и за да избегнете риска от появата на замазка след пълно оцветяване, препоръчително е да се постигне малко боя. За да получи качествен ефект, процедурата се извършва два пъти;
  • обработка на пода със сребрист шкурка, последвана от шлайфане. Процедурата се извършва след пълно изсъхване на шпа
  • обработка с ленено масло или грунд. Това обработване осигурява гладко и трайно покритие;
  • прилагане на боя-

    Живопис върху дървения под с валяк

    Живопис върху дървения под с валяк

  • нанасяне на лак. Този процес е по избор. Лаковото покритие ще осигури допълнителна защита на пода от различни външни влияния. В допълнение, повърхността ще изглежда по-равномерна и естетическа. Процесът може да се извърши само след един месец след края на рисуването. За работа най-добре е да използвате ролка, която ще осигури по-равномерно прилагане на състава на повърхността.

    Лакиран дървен под - снимка

    Лакиран дървен под - снимка

По този начин цветът на пода завърши. След като повърхността изсъхне напълно върху основата, можете да ходите и да организирате всички необходими интериорни елементи.

Видео - Как да нарисуваме пода от дъски

Съвети

Когато оцветявате пода, използвайте следните съвети.

  1. По-тънкият ще бъде слоят на нанесената боя и колкото е по-добре изсъхна, толкова по-добре ще бъде крайният резултат от финала.
  2. При обработка на повърхността с шпакловъчен материал се препоръчва да се добави малко боя на цвета към нея, която да бъде използвана по-късно за довършване. Такъв трик ще получи най-качествения резултат, ставите на дъските ще бъдат почти незабележими, а самата основа ще има привлекателен външен вид, подобен на линолеума.
  3. При боядисване на пода е по-добре да изберете валяк от вълна. Инструментът с пяна може да се плъзне по повърхността, което ще доведе до образуването на безкорирани "плешиви петна". По време на процеса на откриване на такъв дефект е много трудно.
  4. Необходимо е да боядисвате сухия и чист под.
  5. Преди завършване е необходимо да се направи тест на състава на боите и лаковете: нанесете тънък слой върху малка част от дъската. Ако за два дни боята не се придържа към пръстите, тогава материалът изсъхва добре и може да се работи с него.
  6. При работа боята трябва постоянно да се смесва, което премахва появата на петна по време на процеса.

    Боядисан дървен под

    Боядисан дървен под

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Боя за дървени подове, ние избираме бои и лакове за оцветяване на подаБоя за дървени подове, ние избираме бои и лакове за оцветяване на пода
Традиционна техника за ремонт боядисан подТрадиционна техника за ремонт боядисан под
Как да нарисувате тавана със собствените си ръцеКак да нарисувате тавана със собствените си ръце
Какво трябва да бъде боядисаният подКакво трябва да бъде боядисаният под
Боядисване на тавана от гипсокартон със собствени ръцеБоядисване на тавана от гипсокартон със собствени ръце
Тогава да нарисувате таван от гипсокартон - референцииТогава да нарисувате таван от гипсокартон - референции
Как да почистите тавана на боя полезни препоръкиКак да почистите тавана на боя полезни препоръки
Как да подготвим повърхността на тавана за боядисванеКак да подготвим повърхността на тавана за боядисване
Видове оборудване за боядисванеВидове оборудване за боядисване
Боядисване на таванаБоядисване на тавана
» » Как да нарисуваме пода на дъски
© 2021 BggeHat.com