Какво може да бъде боя за подова настилка от дърво?

Боя за дървени подове

Боядисването на дървен под в къща не само му придава красив външен вид, но и удължава живота му. Никой няма да спори с това. Но за да използвате правилно боята за пода върху дърво, трябва първо да я изберете компетентно. В края на краищата разнообразието от материали е толкова голямо, че е невъзможно да се направи без препоръките на специалист.

Видове бои

Емайл PF-266 за пода

Избор на боята за пода

Нека да започнем с видовете бояджийски материали:

  • Има различни бои, които принадлежат към категорията на бързо сушене. Те се използват, когато ремонтът е свързан с невъзможността да напуснете апартамента. Това означава, че собствениците на къщата живеят в нея и незабавно извършват ремонт.
  • Има специални цветни съединения, които увеличават механичната якост на пода. С тяхна помощ можете не само да увеличите тази цифра, но и да подчертаете структурата на дървото.
  • Има бои, които се борят срещу образуването на дървените повърхности на мухъл и гъбички.
  • Има бои, които не миришат.

Основното разделение обаче се прави въз основа на материала и неговите компоненти. Например, акрилни бои за пода, алкидни, масло, всички видове лакове и така нататък. Всички тези видове все още са разделени на прозрачни и непрозрачни. Първите включват различни лакове и алкидни бои. На втория - всички останали, които се правят на базата на органични разтворители.

Какъв вид боя е по-добре?

Какво е по-добре да избирате?



В това отношение няма категоричен отговор, тъй като всеки материал има предимства и недостатъци. Например, прозрачни аналози. Такива материали имат два много важни показателя - пропускливостта на парите и способността да се предпазват от вредните ефекти от слънчевата светлина.

Особено важно е първият критерий, поради който влагата не остава в дървото, но преминава през покритието, което увеличава експлоатационния живот на половете. Но тази боя не трае дълго на повърхността на дървената основа. Следователно на всеки 3 години подът трябва да бъде обновен, покривайки с нов слой.

Непрозрачните емайлли имат отлични свойства под формата на лекота на прилагане и якост на формирания филм. Но напоследък използването им в жилищните помещения значително намаля. Вината за това са недостатъците на материала - опасност от пожар и токсичност. Но дисперсионните акрилни покрития, напротив, стават все по-популярни. Факт е, че такива бои се състоят от два компонента - водата като разтворител и акрилатите, които играят ролята на свързващи елементи. При сушене водата се изпарява, оставяйки трайно и надеждно покритие върху дървения под, което има много положителни характеристики.


В допълнение, последният изглед може да се използва както на закрито, така и на открито. И е представен от огромен асортимент от гледна точка на цветовия дизайн - над 2000 нюанса. Производителите гарантират, че дървените подове боядисани с такъв материал няма да се нуждаят от ремонт в продължение на 8 години.

Напоследък защитните лакове са много популярни. И ако едва наскоро са били използвани само за довършителни паркетни подове, днес лакове се използват за преработка на плочки. С тяхна помощ можете да подчертаете красотата на дървото и ако вземете материал с тъмно нюанс, дървото става кафяво, което предизвиква особен ефект и прави стаята по-красива.

Заключение по темата

Изборът на този или този боя материал, е необходимо да се определи в коя стая ще се използва, от какъв вид дървесина са изработени дъските и какви изисквания се налагат върху основата. Тези три критерия определят избора. Независимо, че може да е трудно да се направи, така че ще се посъветва специалист.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Боя за дървени подове, ние избираме бои и лакове за оцветяване на подаБоя за дървени подове, ние избираме бои и лакове за оцветяване на пода
Боядисване на стени или залепване на тапети как да изберем подходяща подплата?Боядисване на стени или залепване на тапети как да изберем подходяща подплата?
Ремонт на отоплителни котлиРемонт на отоплителни котли
Традиционна техника за ремонт боядисан подТрадиционна техника за ремонт боядисан под
Ремонт на дървени прозорциРемонт на дървени прозорци
Как да започнем ремонт на къща?Как да започнем ремонт на къща?
ЧеткаЧетка
Ние се борим с плесен в дома виНие се борим с плесен в дома ви
Характеристики на съвременните тефлонови и нанотехнологични боиХарактеристики на съвременните тефлонови и нанотехнологични бои
Радиаторна бояРадиаторна боя
» » Какво може да бъде боя за подова настилка от дърво?
© 2021 BggeHat.com