Боядисване на стени или залепване на тапети как да изберем подходяща подплата?

Рано или късно необходимостта от извършване на големи ремонти е изправена пред всеки собственик на къща или апартамент. Най-често с висококачествена облицовка се изискват стените на помещенията, тъй като от визуалните им характеристики зависи привлекателността на целия интериор. Пазарът предлага огромен асортимент от различни декоративни инструменти за помещения, но най-популярните са боя и тапети. Напоследък традиционният и най-простият начин за облицоване на стените е поставянето на тапети, но днес е за предпочитане да се обмисли довършването на повърхностите с боя и лакови материали. Ние ще говорим за правилния избор на довършителни материали в тази статия.

Оцветяване и поставяне на стени - какво е по-безопасно и по-евтино?

Никой не може да реши да рисува стени или лепене на тапети, с изключение на собственика на жилищен обект. Това, че собствениците трябва да изберат подходящи облицовъчни материали, както и за осигуряване на високо качество на покритие, неговата трайност и привлекателност, трябва да се направи избор съзнателно, сравняване на технически и визуални предимства на този тип дизайн стена.

Предимството на боядисването на стените е способността да експериментирате с цветя

Предимството на боядисването на стените е способността да експериментирате с цветя

За съжаление, не е възможно да се каже недвусмислено какво е по-добро от тапета или стенописи. И двата края имат положителни и отрицателни характеристики. Най-важните характеристики стенни довършителни работи боята може да включва:

  1. 1. Лесна инсталация. Боята е много по-лесна за боядисване на стени, отколкото тапети, такива работи няма да създадат трудности дори и за хора, които не са извършили по-рано козметични ремонти.
  2. 2. Необходимостта от предварителна подготовка на стената. Бояджийските покрития могат да се използват само на идеално плоски повърхности, които нямат значителни недостатъци, чипове и пукнатини.
  3. 3. Способността да експериментирате с цветовете. Боядисването на стената може да се извърши с бои от различни нюанси, освен това собственикът може да използва няколко цвята едновременно, създавайки композиции, съответстващи на предназначението на помещението и вкусовете на бъдещите му потребители. На пазара има гланцови, матови бои и текстурирани емайли, които допълнително подобряват възможностите за завършване на помещенията.
  4. 4. Допустимост на мокро почистване на боядисани стени. Стените след боядисване могат да се измият с помощта на сапунена вода и специални препарати за почистване и привлекателност на повърхностите.

Що се отнася до тапета, те изискват много по-сложна инсталационна работа. Лепене на тапети покрития трябва да се извърши внимателно и нежно, с помощта на специални лепила и специфични професионални знания, които могат да помогнат на собственик на собствените си oblitsevat най-трудните участъци от стената, като вътрешни и външни ъгли. Въпреки че тапетът е по-трудно да се залепи, този материал представлява много по-малко изисквания за качеството на боядисваните повърхности.

Тапетите на пазара се представят в широк диапазон, но техният избор е винаги ограничен, за разлика от бояджийски и лакови материали. Хартиените листове не дават същата ширина от възможности за индивидуализиране на интериора, за декориране на помещения в съответствие с уникалните желания, идеи и изисквания на бъдещите потребители. От друга страна, съвременният тапет сам по себе си е много привлекателен и с тяхна помощ можете да направите всяка стая от всякакъв размер красива.

Решавайки какво е най-добре, да нарисувате стените в къщата или да окачите тапет, хората винаги обръщат внимание на цената на облицовъчните материали. Ако цената на облицовката е най-важният фактор за собственика, тогава той трябва да спре върху боята. Материалите за боядисване и лакиране са много достъпни, те позволяват да приложат всяка стая с минимални инвестиции. Ако цената не е важен фактор за вас, а тапетът изглежда по-естетически от декоративната боя, вземете и поставете нетъкани или платнени материали по стените.

Какво да нарисувате стени - разнообразие от материали

Съвременният пазар предлага на купувачите огромен избор на бои и покрития, преди да изберете цвят да рисува по стените в апартамента или къщата, вместо тапети, трябва да разберат, че това, което цветове се случват. Следните видове емайлли се отличават с химически състав:

  • емулсия;
  • алкиден;
  • лепило;
  • силикат.

Емулсия - най-широката и широко разпространена група от бои, най-често използвани за проектиране на жилищни помещения вътре и навън. Такива материали са бързо сушене, нямат неприятни миризми, са устойчиви на различни неблагоприятни ефекти. Много популярен тип емулсионни покрития са бои на водна основа или вододисперсирани бои. Те имат силна адхезия с различни повърхности и издръжливост.

Предимството на вододиспергираните състави е тяхната устойчивост към среди с висока влажност

Предимството на вододиспергираните състави е тяхната устойчивост към среди с висока влажност

Вододиспергираните съединения са много устойчиви на околната среда с висока влажност, тъй като те често се използват за довършване на стени и други повърхности в "мокри" зони на жилищни сгради. Благодарение на огромния асортимент, с тяхна помощ можете да създавате сложни интериори, като използвате различни цветове и създавате рисунки. Някои видове такива емулсии позволяват дори създаването на обемни чертежи.



Вторият тип емулсионни формулировки са акрилни бои. Като свързващ елемент в тях са акрилни смоли, благодарение на които емайлите са високо еластични, необходими за работа с различни повърхности. Акрилните емайли са по-малко взискателни за качествени стени от водна емулсия, те могат да боядисват повърхности, които имат малки пукнатини.

Акрилните състави след изсъхване стават устойчиви на замръзване и устойчиви на влага, но не се препоръчват за използване във влажни стени.

Третият вид емулсионни материали са латексните бои, които са доста скъпи. Такива състави, въпреки високата цена, често се използват в ежедневието, тъй като се характеризират с ненадминати параметри за хидроизолация. Латексните бои могат да боядисат стени, които имат малки парченца и пукнатини с дебелина до 1 мм. Те ви позволяват надеждно да покривате бетонни, тухлени, гипсокартонени стени, бързо изсъхвате и нямате неприятна миризма.

Силиконовите емулсии се създават от емулгирана силиконова смола, благодарение на която боята има водоотблъскващи свойства, създава еластичен филм след изсушаване. Боядисани със силиконова емулсионна стена няма да оставят не само вода, но и въздух.

Алкидните бои също са доста популярни на пазара. Те са изработени от алкидна смола и често се използват за декориране на дървени, метални, измазани стени и вътрешни елементи. Всички алкидни бои, представени в магазините, са водоустойчиви и екологични, нямат отрицателно въздействие върху човешкото здраве. Има два вида алкидни облицовки:

  • масло;
  • емайл.

Силикатните покрития съдържат течно стъкло, поради което имат високи характеристики на пропускливост на парите и въздуха. Те издържат дори на много неблагоприятни условия на работа и силни температурни промени. Те не се използват за довършване на боядисани повърхности.

Слепващите лепила съединения са направени от органични полимери, разредени във вода, те са почти идентични с емулсионните багрила в техните технически характеристики, но не притежават същата устойчивост на влага.

Най-добрите бои за облицовъчни повърхности

За качествено украсяване на интериора в къща или апартамент, не е достатъчно да се направи избор в полза на един от съществуващите довършителни материали и да се знае коя боя обикновено прави. Модерният пазар е буквално покрит с емайли от много различни производители и не всички от тях са еднакво добри за козметични ремонти.

Професионалистите силно препоръчват на собствениците да изберат само най-качествените материали за ремонт. Сред оправданите популярни марки, в които се произвежда боя за дома, могат да се разграничат следните марки:

  • Marshall-
  • Finncolor-
  • Empils-
  • Alpina-
  • Dufa-
  • Tikkurila-
  • Beckers-
  • Dulux-
  • Sherwin-Williams-
  • Parkerpaint.

С бои от тези производители е възможно да покриете всяка стая с качество независимо от нейния размер и избран стил на декорация.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Винил или нетъкан тапет търсим най-доброто решениеВинил или нетъкан тапет търсим най-доброто решение
Изборът на тапети и тяхното залепванеИзборът на тапети и тяхното залепване
Как да изберем най-добрия тапет от винилКак да изберем най-добрия тапет от винил
Правила за поставяне на стени с тапет от бамбукПравила за поставяне на стени с тапет от бамбук
Какво е по-добре да се използва при декорация стени в апартаментКакво е по-добре да се използва при декорация стени в апартамент
Правим собствени ремонти в спалнятаПравим собствени ремонти в спалнята
Как да избера най-подходящия тапет?Как да избера най-подходящия тапет?
Учете заедно как да изберете правилния тапетУчете заедно как да изберете правилния тапет
Тапети за спалнятаТапети за спалнята
Тапети от италианец на ооо-италиаруТапети от италианец на ооо-италиару
» » Боядисване на стени или залепване на тапети как да изберем подходяща подплата?
© 2021 BggeHat.com