Винил или нетъкан тапет търсим най-доброто решение

Когато планирате ремонт, винаги е необходимо да избирате и купувате материали за облицовка. Стени са най-важният повърхността във всяка стая, те са много силно влияние върху външния вид на стаята, тъй като за тях е важно да се избере най-добрия възможен тапицерия. Сред най-популярните материали за стени на съвременния пазар са винилови и нетъкани тапети. В тази статия ще разгледаме заслугите и отрицателните характеристики на облицовките, така че е по-лесно да направите избор.

Нетъкани покрития - определят предимствата и търсят недостатъци

За да разберете кои тапети са най-добри на пазара, винил или нетъкан текстил, първо трябва да разберете характеристиките на тези материали. Flizelinovye тапет - универсална облицовка, състояща се от естествени влакна от целулоза и полимерни вещества, защото се използва за довършителни стени в различни помещения. Основните предимства на нетъканите покрития са:

  • висока плътност;
  • екологична чистота;
  • паропропускливост, благодарение на която стените могат да "дишат";
  • звукоизолация и топлоизолационни характеристики;
  • възможност за оцветяване;
  • ефективност;
  • силна структура;
  • устойчивост на огън.

Говорейки за рентабилността на нетъканото покритие, е необходимо лепилото да се прилага само върху стените, а не върху самия материал, който остава сух. Това означава, че можете да харчите по-малко на лепило. За по-нататъшно намаляване на консумацията на лепило е възможно предварително запечатване на боядисаните повърхности. Това първоначално обучение ще гарантира, че по време на експлоатация апартамент стена ще бъде едноцветен (няма да се появи в резултат на петна хетерогенен цвета на повърхността).

Този тип тапети се използват за облицоване на различни повърхности: бетон, дърво, гипсокартон и измазани стени.

Поради голямата плътност на нетъканите тапети, дори повърхности с някои дефекти - нередности и малки пукнатини - могат да бъдат облицовани с тях. И благодарение на екологичната чистота на целулозни влакна, материалът е подходящ за довършителни спални, дневни, както и детски стаи.

Тапетът с релефна конструкция е идеален за поставяне на стени с дефекти

Тапетът с релефна конструкция е идеален за поставяне на стени с дефекти

Според производителите, всеки нетъкан тапет може да бъде боядисан. Конвенционалните тапети от този тип позволяват 1-2 пъти да нарисуват облицовката, така че да могат да запазят своята привлекателност за по-дълго време и да бъдат по-добре защитени от отрицателни външни влияния. Предназначена е за оцветяване видове нетъкани тапети могат да издържат до 8-10 петна, запазвайки структурата, формата и други важни технически характеристики. Единственият параметър на нетъкан текстил, който страда от оцветяване, е пропускливостта на парите. Колкото повече слоеве ще се прилагат за подреждане, толкова по-лошо ще бъде "дишането".

Има няколко типа нетъкани покрития:

  1. 1. Гладка и безцветна. Те се използват основно за реставрационни работи и рядко се използват за довършителни холове.
  2. 2. С релефна конструкция. Идеален за декорация на стени с малки дефекти.
  3. 3. С триизмерна рисунка. Предназначени са за оцветяване (вече могат да бъдат боядисани от производителя).

Тапетът Flizeline е много лесен за разграничаване от аналозите - това е многопластов материал за облицоване с висока плътност. Тя се различава от хартията и винила в структурата, дебелината и други визуално забележими качества.

Монтаж на нетъкани покрития - разбираме правилата за залепване

Ние не препоръчваме да се пренебрегва предварителната подготовка на стени за поставяне тапети, дори ако използвате гъста и надеждна нетъкан плат, не взискателен към качеството на обработените повърхности. Подготовката трябва да бъде в пълнежа на стените - достатъчно е да поставите един слой мазилка върху основата. След това повърхността трябва да бъде покрита с грунд. Препоръчва се използването на грунд за проникване в дълбочина. След като грундът изсъхне, е възможно да започнете операции с лице.

Тапетите Flizeline могат да бъдат боядисани само след като лепилото е изсъхнало

Тапетите Flizeline могат да бъдат боядисани само след като лепилото е изсъхнало

За нетъкан текстил трябва да използвате специално лепило, специално проектирано за това. Лепилото за нетъкани тапети се характеризира с добра адхезия и може надеждно да държи тези тежки облицовъчни материали върху вертикални повърхности. Пригответе ролките на тапетите, ги нарежете на парчета по височината на стената, нанесете слой лепило върху повърхността и последователно лепете лентите до края.

След като лепилото се изсуши, възможно е да започнете боядисване на повърхностите. Въпреки възможността за многократно обработване на боята, трябва да имате предвид, че визуалните характеристики на покритието ще зависят от съвместимостта на цветовете. Светло боя е малко вероятно да цвят правилно преди това боядисани в тъмен цвят тапет. Препоръчваме да изберете боя, така че да е 1 тон по-тъмен от предишния.

За нетъкани покрития трябва внимателно да се следят и поддържат. Най-лесният начин е да направите това със суха кърпа и прахосмукачка. Ако повърхностите са силно замърсени, те ще бъдат по-лесни за пребоядисване, отколкото да се отървете от петна чрез избърсване или мокро почистване.

Винилови тапети - как се различават от аналозите?



Виниловите тапети са широка група от материали за облицовки. Те включват редица покрития:

  • тапети с разпенен винил;
  • бельо с копринен печат, създадено чрез горещо щамповане на PVC и копринени нишки;
  • с твърдо покритие от винил;
  • пране.

Такова голямо разнообразие от покрития им позволява да бъдат използвани в различни помещения на жилищна сграда или апартамент. На пазара има винилови тапети с различни цветове, с рисунки и модели, защото те могат да бъдат избрани за всеки интериор. С помощта на винил, можете да дадете на стените някакъв вид, имитират на повърхността на естествено дърво, камък, мазилка и др.

Винилови тапети могат да бъдат създадени с помощта на копринени нишки и PVC горещо щамповане

Винилови тапети могат да бъдат създадени с помощта на копринени нишки и PVC горещо щамповане

За положителните качества на винила може да се отдаде висока плътност и устойчивост на влага. Благодарение на това тапетите могат да се използват дори и в помещения с най-неблагоприятни условия на работа - в кухни, тоалетни и бани. Беше, че винил не е подходящ за декориране на повърхности в спални и разсадници поради ниската пропускливост на въздуха и негативното влияние на винила върху човешкото тяло. Но модерният винил е екологичен и следователно не е вредно за здравето. В допълнение, на пазара могат да бъдат намерени материали с микропори, които осигуряват въздушен поток.

Най-често виниловите покрития са двуслойни. Долният слой е направен от гладък материал (хартия или нетъкан плат), а горният слой е релефен от PVC. Тази структура Ви позволява лесно да поставяте тапети на повърхността и да им дадете най-атрактивните визуални характеристики.

Лепилото за винилови покрития може да се използва универсално, подходящо както за хартия, така и за нетъкана основа. Процесът на залепване ще зависи пряко от първия слой на покритието. За лепене на хартиени кърпи е необходимо да се обработи лепило и стена, както и кърпи, а за лепене на нетъкани платове е възможно да се ограничи до замъгляване на стената.

Както в случая с flizelinovoj покрития за монтиране винил подплата първо трябва да се подготви повърхността: праймер proshpaklevat и капак. Тъй като тапетът върху нетъкана основа е по-лесен за лепене, тъй като няма нужда да смазвате платното, препоръчваме да ги изберете. Не е нужно да замъглявате тапета, което означава, че не е нужно да рисувате платното на пода. Самата процедура на залепване напълно повтаря процеса на монтаж на нетъкани материали - практически няма разлика между тези работи.

Обобщаващо - какви материали са по-подходящи за избиране у дома?

Разказахме ви за основните характеристики на различните видове покрития, така че да ви бъде по-лесно да изберете подходящата подплата. Въз основа на гореизложеното може да се заключи, че и двете покрития имат добри технически характеристики, са привлекателни и почти еднакво прикрепени към повърхностите. Но не можете да кажете, че те са еднакви.

Флизелинът се различава от винила, тъй като може да бъде оцветен

Флизелинът се различава от винила, тъй като може да бъде оцветен

Основната разлика между съвременните нетъкани тапети от винил е, че ви позволяват да рисувате. Множественото оцветяване значително увеличава живота на покритието, дори ако тапетът губи оригиналния си блясък, но може просто да бъде пребоядисан.

Винил също има своите предимства. Това е много по-добре, отколкото нетъканите платове издържат отрицателни влияния върху околната среда. Различни видове покрития от този тип се препоръчват за използване в "мокри" зони. В кухнята, баня и тоалетна, винил може да служи редовно в продължение на много години, отколкото не може да се похвали целулозни платна.

Също така можете да използвате комбинирани покрития - винил бельо на нетъкан основа. Те съчетават съществените предимства на два различни материала, задържат дълго време своите оперативни и визуални характеристики, издържат на отрицателни влияния и понякога позволяват боядисване.

Независимо от коя стая ви е необходим тапет, какъв материал предпочитате - основното е да изберете само висококачествени облицовки. Само добри покрития от надеждни производители имат всички предимства, описани от нас, могат да украсят декорираните стаи и да се харесат на техните потребители.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Видове тапети, покриващи техника от древни времена до наши дниВидове тапети, покриващи техника от древни времена до наши дни
Мога ли да рисувам течни и нетъкани правила за тапети, предимства и недостатъци на оцветяванетоМога ли да рисувам течни и нетъкани правила за тапети, предимства и недостатъци на оцветяването
Как да нарисувате винил тапет избор на емайл и техника на неговото прилаганеКак да нарисувате винил тапет избор на емайл и техника на неговото прилагане
Как да лепи нетъкани тапети в ъглите стъпка по стъпка инструкцииКак да лепи нетъкани тапети в ъглите стъпка по стъпка инструкции
Как да премахнете нетъкани и винилови тапети от стенитеКак да премахнете нетъкани и винилови тапети от стените
Как да лепене нетъкан тапетКак да лепене нетъкан тапет
Нетъкан текстил върху технологията на таванаНетъкан текстил върху технологията на тавана
Боя за тапети под живопис как да направите правилния избор?Боя за тапети под живопис как да направите правилния избор?
Как да лепене тапет за рисуванеКак да лепене тапет за рисуване
Какво е нетъкан тапет за боядисванеКакво е нетъкан тапет за боядисване
» » Винил или нетъкан тапет търсим най-доброто решение
© 2021 BggeHat.com