Как да нарисувате винил тапет избор на емайл и техника на неговото прилагане

Искайки да актуализира интериора на къщата или апартамента, много собственици се интересуват от - "Мога ли да рисувам винил тапети?". Боядисването на старата облицовка ви позволява да спестите време, да извършвате козметични ремонти с минимални финансови инвестиции, което лесно обяснява най-голямата популярност на този метод за вътрешно обзавеждане.

Избор на довършителни работи - какъв тапет мога да рисувам?

Изборът на тапет за проектиране на вашия дом, трябва да се има предвид, че има много видове такива материали за довършителни работи, различаващи се помежду си технически характеристики. Не всяка облицовка може да бъде боядисана. Единствено руните и виниловите тапети могат да бъдат покрити с емайл няколко пъти, запазвайки визуалната им привлекателност и структура.

Винил тапет на базата на нетъкан текстил

Винил тапет на базата на нетъкан текстил

Има два вида тапети от винил. Първият от тях е на хартиен носител. Тези тапети не са предназначени за боядисване, т.е. те не могат да бъдат покрити с допълнителен слой облицовка, тъй като хартиената основа не е много дебела и може да се напоява и да се надуе поради влага. След като водата от боята импрегнира хартиения слой, той разтваря лепилото, в резултат на което покритието на стената не само се деформира, но също така изостава от повърхността.

Вторият вид винил тапет - на базата на нетъкан текстил. По-дебел слой целулоза ще запази влагата и боята не може да повреди лепилото. В допълнение, руното има способността да натрупва пигменти, което осигурява най-еднородното и висококачествено оформяне на боята. В допълнение към състава, тапетите, базирани на винил, се различават помежду си по своята цел и характеристики. На пазара можете да намерите облицовъчни материали от следните типове:

  • тапети за кухни и бани с устойчивост на влага;
  • разпенени поливинилхлоридни ленти, имащи шарки и текстура;
  • релефни материали.

Възможно ли е да рисувам винилови тапети от всички типове? Не, не можете. Проектиран за боядисване само тапети, изработени от разпенен поливинилхлорид. Те имат дебел горни слой с текстура, която няма да премине влагата от боята до долния слой на довършителния материал, няма да позволи на тапета да се деформира и да загуби визуалните си характеристики.

Не можете да рисувате релефен винил тапет

Не можете да рисувате релефен винил тапет

При избора на материали от разпенен PVC е необходимо да се определи предварително дали ще се извърши боядисване на винил тапет. Въпреки факта, че всяка подплата от този тип може да бъде боядисана, най-добре е да се поберат монохромни и светли тапети. Трябва също така да се има предвид, че колкото по-голяма е повърхността на гофрирането, толкова по-трудно ще бъде да се боядисва качествено. Ако преди това не сте рисували тапета, препоръчваме да изберете материали с проста структура, малки изпъкналости.

Боя за винил тапети - какъв вид емайл е подходящ?

Мислейки как да боядисваме винилови тапети, не забравяйте, че за да се осигурят привлекателни характеристики, не е достатъчно да се избере подходящ тапет, вие също трябва да изберете правилната боя, защото не всички съвременни бои са подходящи за извършване на такива работи. Първо, не използвайте боя на основата на силни химикали и разтворители. Те могат да унищожат структурата на облицовката. На второ място, не можете да използвате токсични багрила в жилищните помещения.

Боите, базирани на вода, са най-подходящи за боядисване на тапети. Препоръчваме да избирате между тях, като имате предвид желания ефект:

  1. 1. Боя на водна основа. Подходящ за покриване на повърхности в спални и детски стаи. Той е с мек, лъскав цвят, създава атрактивно покритие, върху което не се натрупва прах и пръстовите отпечатъци не остават. Въпреки това, боя на водна основа се страхува от вода, защото не е подходяща за бани и кухни, не ви позволява да измиете тапета след окончателното завършване.
  2. 2. Акрилна боя. Има много положителни качества. На първо място, тя изсъхва много бързо, и второ, може да се използва за оцветяване на повърхности с помощта на сложни техники и няколко цвята, трето, е устойчив на влага и позволява измиване със сапунено решение.
  3. 3. Латексова боя. Най-скъпият и висококачествен материал, който може да бъде отличен отговор на въпроса как можете да рисувате старите тапети. Боята осигурява лъскаво покритие от повърхности, отблъсква водата и има дълъг експлоатационен живот. Идеален за боядисване на тапети в бани, тоалетни, вестибюли и кухни.

Живопис нови и стари тапети - популярни техники

За правилно боядисване на винилови тапети за боядисване, трябва да имате предвид няколко важни фактора: вида тапети, броя на предишните слоеве на покритието, новостта на облицовката. Най-лесният начин да украсите интериора в стаята, ако виниловият капак все още не е залепен към стените. Ако решите своевременно, че повърхността след облицовката е боядисана, можете да изберете правилното лепило, което е устойчиво на негативни ефекти, съдържащи в състава на специални добавки, които предотвратяват появата на мухъл и гъбички. След поставянето е необходимо да се даде време за изсъхване на стените.

Живопис тапети

Живопис тапети

В зависимост от използваното лепило, това може да отнеме от 2 до 4 дни. Само след това можете да рисувате обикновени тапети от винил на нетъкан основа.

Избраното боя е добре смесено и поставено в специален широк контейнер, така че е възможно да се работи с валяк, за да се боядисва стената и допълнително да се черпят малки детайли с четка. Ако нямате доверие във вашите собствени способности, първо се упражнявайте върху част от стената, която впоследствие ще бъде покрита с мебели или върху останалите части от ролката, които не са залепени. При нанасяне на първия слой боядисаните стени трябва да са напълно сухи. И след това те са покрити с последния слой.

Стари тапети не под боядисване на нетъкан основа, можете също да опитате живопис. Никой обаче няма да даде гаранция, че повърхностите след завършване ще придобият привлекателни външни характеристики. Също така трябва да се има предвид, че боята върху старите стени може да върви много зле. Това се дължи на натрупания прах и мръсотия на повърхността. Необходимо е повърхността да се измие със сапунен разтвор и да се обезмасли. За оцветяване се процедира след пълно изсъхване на стената.

Живопис на стари тапети

Живопис на стари тапети

При избора на боя за стари покрития, помислете за техния цвят. За да рисувате тъмни материали, не трябва да избирате светлинни багрила. Много вероятно е качеството на облицовката сериозно поради това да пострада. По-добре е да изберете нов цвят под тона или по-тъмен от стария. За старите покрития не се препоръчва да се използват багрила на водна основа, по-добре е да се избират по-плътни емайли.

Какво друго мога да направя? 3 интересни техники

Много собственици често се интересуват от въпроса - "Мога ли да рисувам обикновени тапети за рисуване с помощта на нестандартни техники?". Наистина, има различни методи на оцветяване, които се използват от професионални сглобяващи, но това не означава, че те не могат да се използват у дома.

Частичното боядисване включва боядисване на повърхността с ролка, след което, без да се чака за импрегниране на винила, боята се измива с влажна гъба

Частичното боядисване включва боядисване на повърхността с ролка, след което, без да се чака за импрегниране на винила, боята се измива с влажна гъба

Алтернативни методи за оцветяване са възможни благодарение на положителните качества на винилните материали на нетъкан основа. Най-горният слой на тази облицовка е гъст винил, почти без пори, който забавя процеса на импрегниране с боя, но не го спира. Дълготрайното абсорбиране осигурява максимално фиксиране на пигментите в винила, което означава, че боята не може да бъде изтрита или измита след ремонт. Нетъканите платове, напротив, абсорбират добре влагата, поради което бързо оцветяват, но запазват пигментите по-лоши.

Тези характеристики на материала позволиха да се използват няколко интересни техники за нанасяне на боя:

  1. 1. Частично оцветяване. Тази техника включва боядисване на повърхността с ролка, след което, без да се чака за импрегниране на винил, боята се измива с влажна гъба. В резултат на това виниловият слой е боядисан и нетъканата основа не е. Това придава на стените дълбок, триизмерен вид, тъй като първоначалният цвят на покритието леко блести с нанесения слой боя.
  2. 2. Оцветяване на нетъкания слой. Тази техника включва боядисване на вътрешния слой на материала, преди да бъде залепен към стените. Ролката се нарязва на желаните дължини, след което гърбът се нанася с валяка за боядисване. Нанасяне след пълно изсъхване на боята. Ефектът на този метод на оцветяване е подобен на описания по-горе.
  3. 3. Използвайте няколко цвята. Методът предполага предварителен избор на основните и допълнителни цветове на боята. След като стените са поставени, повърхността е боядисана с ролка в един слой, а след това структурните детайли са боядисани с контрастни оттенъци от четката. Тази техника ви позволява да използвате почти всеки цвят за вътрешно обзавеждане, но изисква професионални умения.

Алтернативните техники за оцветяване могат да бъдат твърде сложни, но без тях винил може да бъде боядисан. За това не са необходими скъпи инструменти и специални знания, най-важното е да изберете правилните материали и да вярвате в себе си!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Мога ли да рисувам течни и нетъкани правила за тапети, предимства и недостатъци на оцветяванетоМога ли да рисувам течни и нетъкани правила за тапети, предимства и недостатъци на оцветяването
Как да лепене тапет за рисуванеКак да лепене тапет за рисуване
Какво е нетъкан тапет за боядисванеКакво е нетъкан тапет за боядисване
Мога ли да тапет на моя тапет?Мога ли да тапет на моя тапет?
Немски rasch тапетНемски rasch тапет
Кои тапети да избирате?Кои тапети да избирате?
Как да изберем най-добрия тапет от винилКак да изберем най-добрия тапет от винил
Дизайн на стени с тапети zambaitiДизайн на стени с тапети zambaiti
Как да изберем тапет за спалнятаКак да изберем тапет за спалнята
Съвети за избор на тапет за коридораСъвети за избор на тапет за коридора
» » Как да нарисувате винил тапет избор на емайл и техника на неговото прилагане
© 2021 BggeHat.com