Как да премахнете нетъкани и винилови тапети от стените

При подмяната на хартия за довършителни работи се появиха декоративни материали от нетъкан текстил и винил. Тяхната популярност на пазара се обяснява с прогресивните характеристики на изпълнението. Те са прикрепени към повърхността с помощта на силни адхезивни състави. Тъй като всяко покритие губи оригиналния си блясък с течение на времето и изисква подмяна, е необходимо да знаете как да го замените правилно.

Технически спецификации

За да премахнете виниловите тапети от стената, без да повредите покритието, е полезно да се запознаете с характеристиките на този материал. Състои се от два слоя - PVC, нетъкан текстил или хартия. Обичайната тапетна паста за инсталиране няма да работи, защото този материал е много по-трудно от хартията. Виниловите тапети се нанасят със специален състав, който осигурява надеждно захващане на повърхността.

Fliseline-тапетът се състои от нетъкани основи и декоративен слой

Fliseline-тапетът се състои от нетъкани основи и декоративен слой

Flizelin-тапетът е двуслойно покритие - това е нетъкан субстрат и горни декоративни слоеве. Основата е тъкан, изработена от пресовани целулозни влакна и специални добавки. Вторият тип е многослоен материал, изцяло изработен от нетъкани листове. Те са гладки, гладки, на върха има релеф, който се прави с горещо щамповане. В сравнение с винил тапет, тази опция е по-лесно.

Премахваме нетъкан текстил - подготовка, етапи

Ще лепи ли новият тапет? За това не забравяйте да премахнете стария слой. Защо да демонтирате:

  • след поставянето на нов материал върху недокоснатите, се образуват кухини и хълмове;
  • старото лепило, което ще държи два слоя наведнъж, не може да издържи натоварването и новополаганото покритие се отлепва заедно със субстрата;
  • под хартиени листове, които са били на стената за дълго време, може да се появи гъбичка или мухъл, за да ги унищожите, е необходимо да се третира стената под тях с антисептик;
  • най-добрият скъп тапет се съхранява на идеално гладка, специално подготвена повърхност.

Преди да започнете процеса на разглобяване на тапети, е необходимо да извършите подготвителна работа:

  • покрийте с найлоново фолио мебели и други предмети, които не искат да се повредят или мръсна, използвайте лента за фиксиране или креп (тиксо) - това не оставя следи след отстраняването им;
  • Изключете захранването от стаята, в която ще направите почистването, за да предотвратите късо съединение поради навлизането на вода в контактите, превключвателите;
  • ако наистина се нуждаете от изкуствена светлина - вземете пренос;
  • запечатайте всички електрически контакти с лента за боядисване.

Ако зададете цел за бързо и точно отстраняване на нетъкан тапет, за работа със стени ще ви трябва "помощници":

  • няколко шпатула с различна дебелина с остри ръбове;
  • вода или течност за премахване на тапети;
  • спрей, мека ролка или парцал;
  • Иглена ролка или "тапет за тапет";
  • кофа или басейн за вода.
Игленият валяк ви позволява да сваляте тапета без да повредите стената

Игленият валяк ви позволява да сваляте тапета без да повредите стената

В сравнение с нож, предпочита се иглена ролка, т.е. тя не уврежда стената зад тапета - това е важно за измазани повърхности. Необходимо е да вземете шпатула точно защото е остър. това е полезно за изстъргване на хартията. Течност за отстранява лепилото под тапета - при продажба ще видите концентрата, която трябва да се разреди с вода.

По-малко ефективно, но използването на обикновена топла вода от чешмата е приемливо. Прилагайте я равномерно, не организирайте потоци и не оставяйте празни пространства. Не навлажнявайте веднага голяма повърхност - част от нея ще изсъхне, преди да започнете. Честото навлажняване на една и съща площ може да доведе до факта, че завършването на стената потъмнява и започва да изостава.

Процедурата се състои от три етапа:

  • третирайте тапета с иглена ролка;
  • навлажнете го с вода или с течен препарат;
  • изчакайте 20-30 минути;
  • poddenet obojnyj лист на съединение в близост до основата на пода с шпатула и точно отделен от стената;
  • правете същото с останалата част от района;
  • Отстранете останалата част от хартията със шпатула.

Водата ще помогне не само да разтваря лепилото и да направи хартията ковък, но също така ще ви спести от прах, мазилка, която понякога може да се разпада. Премахването на покритието не се препоръчва.

Винил - отстранете от стената по три начина



В сравнение с традиционното декоративно покритие на хартия, виниловият тапет не е лесен за премахване. За да бъде процесът ефективен, можете да използвате три метода. Първият се състои от етапите:

  1. 1. Пробиване. За да се отдели хартията от стената, е достатъчно тя да се намокри. С винил просто не работи, защото той не позволява водата да премине. Необходимо е да направите така, че във външния слой да се образуват дупки, през които да попадне влага върху хартиения субстрат. За да направите това, обработвайте горния слой със специален ролков валяк. Това ще помогне да не се повреди стената и ще остави водата в материала.
  2. 2. Умокряне. Облечете повърхността с влажна кърпа или ролка. За това можете да използвате обикновена топла вода и специална течност за отстраняване.
  3. 3. След като материалът е добре импрегниран с влага, извадете го, като започнете отдолу нагоре. Отстранете останалите парчета със шпатула, за предпочитане, ако е дървена - за да избегнете появата на повредени зони.
За да навлажнете тапета, можете да използвате влажна кърпа и обикновена топла вода

За да навлажнете тапета, можете да използвате влажна кърпа и обикновена топла вода

Колкото по-голямо е покритието, толкова по-дълго ще се наложи да се импрегнира. Много старите тапети от винил трябва да се съхраняват влажни за около час - след това ги отстранете от стените няма да бъде трудно. Обикновено материалът изостава зад цели ивици, без прекъсвания.

Вторият метод е подходящ за случаи, когато силно лепило или покритие е било използвано много старо. Вместо шпатула, вземете някой от инструментите:

  • бормашина и специална дюза под формата на кръгла четка;
  • грубозърнест шкурка и шлифовъчна машина;
  • обичайната метална четка за миене на съдове.

Първите две опции ще ви помогнат да се отървете от старото покритие бързо и с минимални усилия. С третата ще трябва да работим усилено. И трите метода са подходящи, когато върху стената не е поставена мазилка под покритието за тапети. Ако е налице, използвайте последния метод. Първо лечение стена иглен валяк, напръскани с вода, смесена с омекотител, оцет и амоняк в приблизително равни пропорции. Изчакайте 20 минути - старото лепило се разтваря, листовете за тапети лесно се отлепват, без да се повредят стените.

Ние почистваме гипсокартон - внимание към овлажняването

GCR е материал, който се страхува от влага. Следователно, трябва да премахнете тапета от него по специален начин. Това ще изисква три неща:

  • две шпатула с различна ширина;
  • гъба;
  • контейнер с нагрята вода.

Използването на скрепери и подобни инструменти е неприемливо. това ще повреди повърхността на гипсокартона. Етапи на демонтаж:

  1. 1. Облечете повърхността с "тапет за тапет". Тази карта е подходяща за картон. Той внимателно изрязва горния водонепропусклив слой, без да повреди самата стена. Зъбното колело не се вписва тук. Не го натискайте прекалено силно, просто пробийте горното тънко водоустойчиво покритие.
  2. 2. Пипа, потопена във вода, вървете по назъбения тапет. Важно е да не прекалявате, в противен случай защитният слой на стената ще бъде повреден и листът ще трябва да се смени напълно. Пъхнете гъбата надолу отгоре, докато овлажнявате материала и отстранявате излишната вода от повърхността.
  3. 3. Изчакайте петнадесет минути и внимателно извадете капака пълнозърнест, кука шпатула си в ставите листа. Не дърпайте листа прекалено много - ако не се задържа лесно, добавете вода, за да накиснете изсушеното лепило.
  4. 4. Отстранете остатъците от стената.

В случай на винилови тапети, изсипете във водата малко поставяне на тапети - това ще направи течност за отстраняване на по-гъсто и няма да даде да се отцеди и суха бързо. Уверете се изцяло на листа - отгоре надолу. Ако шпатулата не може да бъде пробита, направете малък срез с нож за строителството. Винилът е по-силен от нетъкания плат и се отстранява с една кърпа.

Останките от основата на слоевете могат да бъдат поставени или скрити под нов тапет

Останките от основата на слоевете могат да бъдат поставени или скрити под нов тапет

При отстраняване на нетъкан тапет основният слой понякога остава на стената. Тя може да бъде поставена под боя или нова декоративна обвивка, приложена директно отгоре. Опциите са различни - изберете най-удобния за себе си. Внимателно прочетете инструкциите, приложете и ще успеете!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Винил или нетъкан тапет търсим най-доброто решениеВинил или нетъкан тапет търсим най-доброто решение
Винил тапет на хартиена основа как да поставите на стената?Винил тапет на хартиена основа как да поставите на стената?
Как да лепене нетъкан тапетКак да лепене нетъкан тапет
Нетъкан текстил върху технологията на таванаНетъкан текстил върху технологията на тавана
Миящи тапети за кухнята и техните функцииМиящи тапети за кухнята и техните функции
Как правилно да лепи винил тапет?Как правилно да лепи винил тапет?
Как да лепене тапет за рисуванеКак да лепене тапет за рисуване
Какво е нетъкан тапет за боядисванеКакво е нетъкан тапет за боядисване
Как да лепене тапети на таванаКак да лепене тапети на тавана
Изберете тапета правилноИзберете тапета правилно
» » Как да премахнете нетъкани и винилови тапети от стените
© 2021 BggeHat.com