Как да боядисваме дървото с избора и правилното нанасяне на бояджийски материали

Изборът на оцветители за дърво трябва да се извършва, като се вземат предвид редица важни фактори. Компетентният избор на боя ще гарантира дългосрочно използване на продукти и конструкции от дърво.

Видове покрития за дърво - как да изберем, какви са те?

Дървото е един от най-добрите материали за издигане на частни къщи, довършителни работи в жилищни помещения, производство на различни мебели и продукти, използвани в ежедневието. Естественото дърво е с шикозен външен вид, е екологично чисти, диша и пести топлина перфектно. Продължителността на живота на всякакви дървени конструкции и повърхности зависи пряко от това колко добре и качествено се обработват със специални бои и лакови материали (LKM). Последните трябва да бъдат избрани, като се вземат предвид:

  • Използвани видове дървесина. Боядисването на конструкции от иглолистна дървесина се извършва от една композиция, от широколистни - от други.
  • Възможности за преработка на дървен продукт, боядисан със специфичен материал за боядисване.
  • Условия за работа на конструкции и повърхности от дърво (висока влажност, излагане на слънчева светлина и т.н.).
  • Съвместимост на избраната боя с покрития, грундове, приложени по-рано.
  • Методи за приготвяне на продукти за боядисване.

Както можете да видите, да разберете как да нарисувате дърво не е толкова просто. Сега има много различни видове лакови материали за продажба. Те са разделени на три основни групи - прозрачни състави, дисперсионни покрития, непрозрачни емайллакове. Под първото разбиране всички видове импрегнации, защитни специални глазури и лакове без цвят. Прозрачните покрития се използват за защита на дървесината от ултравиолетова светлина и подчертават естествената дървесна структура.

Прозрачните покрития подчертават естествеността на дървесната структура

Прозрачните покрития подчертават естествеността на дървесната структура

Формулите на дисперсията осигуряват повишена устойчивост на замръзване и вода, пропускливост на парите на преработените продукти, както и запазването на цвета на последния за дълго време. Разтворителят за тази боя е вода и свързващите компоненти алкидни смоли, акрилати или синтетични латекси. Най-известният представител на дисперсионните покрития е акрилната боя. Днес е много популярен. Непрозрачните емайли са традиционни оцветители. Те са лесни за употреба, имат добри хидрофобни свойства, гарантират високо качество на обработката.

В ежедневието боядисването на дърво се извършва най-често с алкидни, маслени и акрилови съединения. Що се отнася до характеристиките на тези цветове, ще говорим по-подробно.

Маслените композиции - бавно излизат в забвение

Боите на базата на масла са били използвани все по-малко през последните години. Основните им производители са местни компании. Чуждестранните компании не произвеждат такива цветове. В маслените смеси се съдържа сушене. Тази добавка прави боята токсична и неприятна да мирише.

Основните производители на маслени бои са местни фирми

Основните производители на маслени бои са местни фирми

Работата с маслени състави не е много удобна. Първо, те се прилагат само в хладно и абсолютно сухо време. Ако на улицата капет малък дъжд, процесът на боядисване ще трябва да бъде отложен. На второ място, тези бои изсъхват най-малко 24 часа. На трето място, преди да приложите маслената смес, ще трябва да работите усилено върху подготовката на дървената повърхност. Тя трябва да бъде внимателно почистена и изравнена. Не правете това - получите лошо оцветена повърхност с ивици, мехурчета и други дефекти.

Освен това боите с лак са невъзможни след това (например, когато трябва да актуализирате продукта), за да приложите различен вид боя. Ако някога лекувате дървото с маслена боя, ще трябва да го използвате постоянно. Препоръчваме ви да мислите няколко пъти, преди да решите за такива композиции.

Алкидни покрития - много плюсове, но много недостатъци

Непрозрачните емайли на алкидна основа се характеризират с достъпни цени, добри водно-отблъскващи способности. Те оформят върху боядисаната повърхност микроскопичен дебел филм, който запазва външния вид на естествено дърво. Алкидните емайллакове бързо изсъхват. По тази причина те не могат да проникнат в дълбоки слоеве дърво. Това е несъмнен недостатък, причинявайки краткоживеещи алкидни покрития.

Алкидните бои се вписват добре върху всякакви субстрати

Алкидните бои се вписват добре върху всякакви субстрати

Важно предимство на тези емайли е малката пропускливост на парите. Боядисаната повърхност под слой от такава боя не променя характеристиките си под въздействието на влага. Специалистите съветват употребата на бои на основата на алкиди за структури, които са склонни към деформация поради вода. Обикновено такива състави са боядисани с дървени прозоречни рамки, врати. Те се използват и за екстериорна декорация на дървени къщи, тъй като алкидни бои не се страхуват от студове до -25-35 ° С.

Боядисването на дърво с алкиден състав не е трудно. Съставът пада добре на всяка основа. Но е важно да се спазва едно условие - повърхността на продукта трябва да е абсолютно суха. Ако рисувате влажна дървесина, има 100% шанс за мащабиране и мехурчета върху нея. Времето за изсъхване на алкидната боя е не повече от 10 часа.



Последният момент. Алкидните покрития се правят на основата на синтетични разтворители, смоли, различни десиканти и други химически добавки. Такъв разнообразен състав причинява ниско ниво на екологична съвместимост на готовите състави. Така че, да ги приложите за работа в къщата е нежелателно.

Акрилните бои са лидери на съвременния пазар на LMC!

Много домашни майстори знаят точно какво да рисуват дърво. Те са без излишно мъчение и търсенето на идеални съединения избира акрилна боя за обработка на дървени конструкции. Това има смисъл. Състави на основата на акрил:

  1. 1. Не затваряйте дървесните пори (нека дървото диша).
  2. 2. Не разполагайте с лоша миризма.
  3. 3. Дълго време запазват оригиналния си цвят.
  4. 4. Няма проблем, те понасят слани до -30 °.
  5. 5. Те имат отличен водоотблъскващ потенциал.
  6. 6. Позволете да получавате дори и най-редките и необичайни цветови нюанси.

Друго предимство на тези цветове е уникалната екологична съвместимост. Свързващият елемент в тях е нетоксичен акрилат и вместо разтворителя се използва вода. Жителите на европейските страни навсякъде използват акрилни емайли. Вътрешните потребители също започнаха да се грижат за околната среда и собственото си здраве. Следователно продажбите на акрилни състави се увеличават от година на година. И това въпреки обективно високата цена на тези цветове.

Основното предимство на алкидните бои е екологичната съвместимост

Основното предимство на алкидните бои е екологичната съвместимост

Работата с акрилна боя е лесна. Лесно се нанася върху дървени основи с пръскачка, четка или валяк за боядисване, бързо се изсушава. И най-важното - покритието лесно се актуализира по всяко време, без да е необходимо предварително почистване на боядисаната повърхност. За много местни занаятчии това свойство на боята е от голямо значение.

Важно! Акрилните състави почти незабавно губят своите свойства, когато се съхраняват при отрицателни температури. Ето защо, ако планирате да боядисвате дървени конструкции през зимата, вземете правилното количество боя. Не го вземайте в резерв.

Надяваме се, че сте решили коя боя ще ви улесни при извършването на планираните довършителни дейности. Остава да се види как да се произвежда дърво. За това по-нататък.

Боядисване на дървени повърхности - инструкциите в помощ на началните художници

Не е толкова лесно да нарисувате дърво, както изглежда много. На първо място, трябва качествено да подготвите основата за прилагането на избрания КМЛ. Тази процедура винаги се извършва независимо от това кой състав (акрил, алкид и др.) Се използва. Отстранете старата боя от конструкцията, почистете я от прах и мръсотия. Старият слой боя може да бъде отстранен със строителна сешоар или да бъде почистван със специални отпадъци, продавани във всеки модерен строителен магазин. След това, смилайте повърхността, я избършете с влажен парцал и изчакайте, докато дървото изсъхне.

На грундираната повърхност боята се поставя плоска

На грундираната повърхност боята се поставя плоска

Следващият етап от подготовката на дървесината е обезмасляване. Тази операция може да се извърши като се използва ацетон или бял спирт. Ако на дървената основа има чипове, видими драскотини, пукнатини, те трябва да бъдат отстранени със шпатула и след това внимателно да бъдат почистени повърхността. Изчакайте сухия замазка. И тогава ходи по дървото nazhdachkoy.

След това направете дървесината на един слой. Ако използвате акрилна боя, изберете аерозолен грунд на базата на акрил за него.

Части от дървената конструкция, върху която не е необходимо да прилагате оцветяващия състав, се залепват с лепилна лента. Сега можете да започнете основната работа. Боядисването на всяко дърво с четка или валяк е както следва:

  • потопете четката (валяка) в контейнера с боята за трета;
  • извършват къси удари по повърхността по дървесните влакна;
  • След като нанесете първия слой, изчакайте да изсъхне, повторете описаната по-горе процедура.

Големият район е по-удобен за боядисване с помощта на пулверизатор. Деликатната работа от дърво обикновено се обработва с аерозолни бои от кутии. В тези случаи, съставът се напръсква около 0,25 м от повърхността. Боята се нанася на няколко слоя. След завършване на всички работи се препоръчва боядисаното дърво да се третира със защитен лак (например акрил). Успех за теб!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Коя боя за дърво е по-добраКоя боя за дърво е по-добра
Характеристики на дървени балкони стъклаХарактеристики на дървени балкони стъкла
Всичко за дървени врати и дървени прозорциВсичко за дървени врати и дървени прозорци
Какво може да бъде боя за подова настилка от дърво?Какво може да бъде боя за подова настилка от дърво?
Дървена дъска, както е произведена и където е приложимоДървена дъска, както е произведена и където е приложимо
Сравнение на иглолистната и широколистната дървесинаСравнение на иглолистната и широколистната дървесина
Мебелни фронтове от естествени дървени предимстваМебелни фронтове от естествени дървени предимства
Видове материали за системи за окачванеВидове материали за системи за окачване
Избор на интериорни вратиИзбор на интериорни врати
Дървената къща Тайните на строителствотоДървената къща Тайните на строителството
» » Как да боядисваме дървото с избора и правилното нанасяне на бояджийски материали
© 2021 BggeHat.com