Сравнение на иглолистната и широколистната дървесина

Най-често строителните материали, изработени от дърво, са изработени от иглолистни видове, сред които най-популярни са бор, ела, лиственица, смърч и кедър. Освен това сибирската лиственица и кедрови видове са най-ценни поради гъстата дървесина, интересна структура и уникален нюанс.

Всички иглолистни скали се характеризират с високо съдържание на смоли в тялото от дърво. Благодарение на това импрегниране, влакната на дървото абсорбират слабо водата, поради което те са по-малко податливи на разширяване и свиване на деформации, когато влажността се промени, плочата от теракота е оттук. Тази особеност отличава иглолистните видове от широколистните, което ги прави по-интересни в производството на строителни материали.

В строителството, гредата, решетката и дъската са много търсени. Последният вариант е най-често изработен от бор и смърч, защото дървеният материал от тези скали е достатъчно мек и може лесно да се обработва без да се образуват чипове и вътрешни пукнатини. В резултат на това борда не само има привлекателен външен вид, но и значителна дълготрайност поради запазването на интегралната структура на дървото.

Въпреки огромния брой предимства, в иглолистните дървета има недостатък. Поради високото съдържание на катран, дървесината перфектно поддържа изгарянето, поради което всички нарязани иглолистни дървесни видове трябва да се третират със съединения със свойствата на забавители на огъня, които намаляват способността за изгаряне.



От твърда дървесина, бреза и топола, аспина и липата са най-популярни за производството на строителни материали, чиято дървесина се отличава с гъста и еднаква структура. Най-често твърдите дървета произвеждат необработен и необработен дървен материал и дъски. Разбира се, поради по-малките проблеми с обработката, останалите материали остават по-търсени.

Ако се сравнят широколистни и иглолистни породи, основната разлика в първата ще бъде по-малката устойчивост на разпад и поражение от различни микроорганизми. Всички твърди дървесни видове са отличен субстрат за растежа и възпроизводството на мухъл гъби, така че преди да се използват такива материали, те трябва да бъдат изсушени и третирани със специални антисептици. Якостта и гъстотата на тези породи се различава не толкова от иглолистните, но естетиката често печели. Ето защо строителните материали от твърда дървесина по-често се използват за довършителни работи, отколкото за строителството.

Таванът или стените, покрити с широколистни породи, ще изглежда перфектно във всяка къща. В баните например използването на иглолистни дървета в парната баня обикновено е забранено, защото поради високата температура започва активно отделяне на смола, което капе от тавана и тече по стените. Но при построяването на всяка дървена сграда се използват иглолистни породи, благодарение на стабилността на различни влияния и дълготрайност.

Каквато и да е порода купувачът избира, той може да бъде уверен в качеството, защото всеки дървен материал в нашата страна преминава контрол за спазване на нормативните документи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Каква трябва да бъде дъската борда на характеристиките на избор и грижиКаква трябва да бъде дъската борда на характеристиките на избор и грижи
Каква е специфичната тежест на строителните материалиКаква е специфичната тежест на строителните материали
Всичко за дървени врати и дървени прозорциВсичко за дървени врати и дървени прозорци
Дървена дъска, както е произведена и където е приложимоДървена дъска, както е произведена и където е приложимо
Изграждане на комфортни къщи от дървоИзграждане на комфортни къщи от дърво
Дървени стълбиДървени стълби
Основни видове строителни материалиОсновни видове строителни материали
Дървен паркет в банятаДървен паркет в банята
Видовете дърво, използвани за производство на стълби, тяхното сравнениеВидовете дърво, използвани за производство на стълби, тяхното сравнение
Видове и предимства на неподредените дъскиВидове и предимства на неподредените дъски
» » Сравнение на иглолистната и широколистната дървесина
© 2021 BggeHat.com