Видовете дърво, използвани за производство на стълби, тяхното сравнение


Производството на стълби е сложен многоетапен процес. Не последната роля като завършена структура се играе от дървесен вид, използван за изработване на стъпала, балюстради, перила и други части от конструкцията.

Какви видове дървесина се използват за направата на стълби и как се различават?

Дървото, от което се правят стълби, се отличава с такива характеристики като плътност, зрялост, сила и т.н.:

  1. Влажност. Когато избирате дърво за извършване на стъпки, първо обърнете внимание на индекса на влагата. Оптималното съдържание на влага в сухия материал е 12. Употребата на дървесина с по-високо съдържание на влага е неприемлива, тъй като при по-нататъшната обработка и експлоатация тя ще бъде значително деформирана.
  2. Плътност. При избора на материал за производство на стълби, специалистите обръщат внимание на неговата плътност. Една от скалите с най-ниска плътност - ела, индексът на тази порода е 375 кг / м³. За дърво със средна плътност със стойности от 450 до 550 kg / m³ се разглеждат смърч, бор и трепетлика. Най-накрая, пепелта, дъбът, лиственицата и бреза имат най-голяма плътност над 630 кг / м³.
  3. Сила. Индексът на якост се изчислява като граница на усилието и натоварването, която е в състояние да издържи на дървото без деформация при огъване, компресия и разтягане. Важно е да се разбере, че едно дърво с висока влажност има по-малко сила, което определя неговата тенденция да се деформира.
  4. Твърдост. Друг важен критерий за избора на дърво за изработване на стълби. Много меките скали включват топола и ела, мека лиственица, бор, смърч. Категорията скали със средна твърдост включва бреза, круша, черен бор, орех, твърда пепел, тий и дъб се смятат за твърди и бук е много трудно.

Какви иглолистни и широколистни видове най-често се използват за производството на стълби?



Най-популярни в сферата на стълбищата е бор. Дървото е меко, приятно сянка и лесно се обработва. От борова дървесина се издигат, поддържат стелажи, косоур и други елементи на стълби. На второ място в търсенето сред иглолистни видове е смърч. Тя се изработва главно от ремъци, защото други елементи от строителната дървесина на тази порода практически не се използват. Причината за това - многобройни възли, които правят обработката трудна и по-склонна към гниене от бор.

Несъмнено любимата сред твърдите дървесни видове е дъбът с високи нива на износоустойчивост, здравина и гъвкавост.

В компанията "Стъпка по стъпка" само най-добрата дървесина се използва за изработване на стълби.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Железни стълби към втория етаж от металЖелезни стълби към втория етаж от метал
Топ 5 евтини стълби към втория етаж на икономичната класаТоп 5 евтини стълби към втория етаж на икономичната класа
Бетонови стълбиБетонови стълби
Дървени стълбища в интериораДървени стълбища в интериора
Дървени стълбиДървени стълби
Строителен материал и конструкция на стълбищаСтроителен материал и конструкция на стълбища
Строителни платформи ЕкскурзииСтроителни платформи Екскурзии
Дървена декорация в интериораДървена декорация в интериора
Сравнение на свойствата на стълбите от бетон и други материалиСравнение на свойствата на стълбите от бетон и други материали
Типове и характеристики на стълбищни стълбиТипове и характеристики на стълбищни стълби
» » Видовете дърво, използвани за производство на стълби, тяхното сравнение
© 2021 BggeHat.com