Чертежи на стълби

Чертежи на стълби

Планиране на изграждането на многоетажна крайградска къща, много собственици на земя дори не мисля за проектиране и оформление на стълби, най-важният елемент в изграждането на сградата. След като сте построили стени, разработчиците бързат да го напишат къща оформление, набързо създаване на проект на стълбата и нейния дизайн. Често след това собственикът на къщата получава неприятно оформление и стълба, чието движение причинява неудобство за домакинството.

стълбище дизайн

Довършителни стълби с ковани елементи

Докато проектирате стълби в началния етап на строителството, можете да избегнете много проблеми и успешно да го поставите в пространството на къщата, за да получите истинска декорация на дома.

Видове стълби

Стълбите, в зависимост от мястото на инсталиране, могат да бъдат разделени на външни и вътрешни. Външните стълби, по правило, се използват за организиране на входа на къщата и вътрешни стълби за транспортиране на хора до втория етаж на къщата. Освен това стълбите са различни по вид, изборът на които ще повлияе на цялостното възприятие на интериора. Основните са:

  • Спускащи се стълби. Тези стълби са най-често използвани в строителството на жилищни, промишлени и обществени сгради. Походните стълби са прости в дизайна, което им позволява да бъдат инсталирани от собствените си ръце, както и да се движат безопасно и удобно от пода на пода.
    стълбите

    Различни варианти за изграждане на стълбище

    Обикновено тези стълби се използват за свързване на няколко нива, между които не повече от три метра. Добавяйки тази конструкция към участъка, е възможно да се увеличи височината, докато площта под конструкцията трябва да бъде разпределена на големи размери;

  • Извити стълби. Тези структури са много по-големи и много по-трудни за проектиране и инсталиране, така че работата по тяхното създаване е най-добре да не се произвежда сама, а да се поверят специалисти. Такова стълбище определено ще се превърне в украса на апартаментна къща и ще се вмести във всяка Проектиране на къща. За монтажа на тези стълби могат да се използват различни строителни материали. Необходимо е да кажа няколко думи за спиралните стълби, които са нещо криволинейно. Такива стълби заемат много малко полезна площ в къщата, но движението по тях не е толкова удобно, а при транспортирането на товари до втория етаж може да има проблеми.

    извито стълбище

    Различни видове извити стълбища

Използвани материали за улични стълбища

Когато създавате проекти на стълби, е най-добре да използвате материали, устойчиви на корозия, тъй като атмосферните валежи и температурните промени постоянно влияят върху дизайна. Бронзовата стълба има отлични свойства в това отношение, но нейната инсталация няма да е достъпна за много разработчици.

По-достъпна опция е чугунено стълбище. Използването на такъв метал дава възможност за разумна цена да придобие много силна и трайна конструкция. Има още един вариант на бюджета - дървените стълбища, за да се удължи продължителността на експлоатация, е необходимо да се третират с антисептични съединения.

Използвани материали за вътрешни стълби

Когато избирате материал за вътрешни стълби, трябва да имате дизайнерски интериорен дизайн пред очите си, така че да не нарушавате цялостния външен вид на интериора.

схема на стълбата

Схемата на устройството на стълба от дърво

По правило вътрешните стълби са изработени от камък, дърво, метал или с различни комбинации от тези материали. Най-популярният материал, разбира се, е дървото.

Стълби от метал, използвани в домовете са много по-малко вероятно, отколкото в обществени и офис сгради, но и на определена интериорен дизайн на металната конструкция и се вписва перфектно в жилищна сграда.



Стълбата, изработена от метал, може да бъде завинтена или конзола. Използването на спирални стълби е идеално решение малки къщи от 6 до 6 и други размери, където всеки квадратен метър от района е в сметката.


Въпреки това, за големи къщи, където трафикът от пода до пода често ще се случва, такива стълби се използват рядко. Конзолата от метал създава усещането, че тя виси във въздуха. За монтажа им се използват анкерни закопчалки или предварително зададени изходи от метални профили. Конзолните конструкции ви позволяват да подмените подовата настилка без да демонтирате стълбите.

метална стълба

Оригинален декор на стълби от метал и дърво

Проектирането на стълби от метал може да се направи с помощта на специални онлайн програми със собствени ръце, но по-безопасен вариант е да се потърси помощ от специалисти.

Изчертаване на стълби

Преди да проектирате стълбище, водещо до втория етаж, трябва да определите дизайна на стаята и да разберете дали предложеното стълбище ще изглежда на фона на стаята. Освен това е необходимо да се вземат под внимание втория етаж, а именно размерите на отвора в пода и оформление на втория етаж на къщата.

Например, поетапното таванско стълбище предполага, че един квадратен метър на приземния етаж трябва да бъде свободен. Ако се приеме, че височината на тавана в стаята е 3 метра, а височината на тавана е 24 сантиметра, получаваме 324 сантиметра в резултат. По този начин е необходимо да се осигурят 18 стъпки от 18 сантиметра.

чертеж на стълби

Подробен чертеж на класическата стълба

Много е важно да се осигури правилното местоположение на отвора над стълбите, за който средната височина на наемателите трябва да бъде извадена от височината на тавана: 300 - 192 = 108 сантиметра. Получената височина е разделена на височината на стъпките и получаваме: 108/18 = 6. Това е броят на стъпките, по които може да се постави припокриването. След шестата стъпка в тавана се осигурява отвор, така че по време на транспортирането до втория етаж човек да не почива на тавана.

Освен това, като създавате рисунка със собствените си ръце, трябва да предоставите ширината на стъпките. Тя трябва да позволи на човек да премества крака си от пода до пода напълно. Оптималната ширина на стъпалата е 30 сантиметра. Ако умножим ширината на протектора с предварително изчисленото число, получаваме: 30 * 6 = 180 сантиметра. Това означава, че отварянето между подовете трябва да започне от 180 сантиметра след първата стъпка. Дължината на походната стълба се изчислява от питагорейската теорема за триъгълници с прави ъгъл.

Препоръки за изграждане на стълби със собствени ръце

Ето някои препоръки, които могат да бъдат полезни при проектирането и монтажа на стълби със собствени ръце.

  1. Не се препоръчва да се отклонявате от общоприетите размери на отворите за междинен слой. Това може да доведе до нежелателно увеличаване на ъгъла на стълбата, намаляване на ширината и увеличаване на височината на стъпалата.
  2. Идеалното е изолирането на стълбите с врати. В случай, че това не може да бъде направено, е необходимо да се подготвите за някакъв термичен дисбаланс между етажите.
  3. Не се препоръчва да използвате твърде масивни елементи за монтаж на конструкцията със собствените си ръце.
  4. Конструктивните елементи се поръчват най-добре от един производител, за да съвпадат напълно цветовете и текстурата.

    стълбище

    Схема на стълбата с имена на елементи

  5. Едно таванско стълбище за дървени сгради може да бъде издигнато само след свиването на сградата, защото промяната на размера на къщата може да доведе до това, че стълбището просто не е на мястото си.
  6. Нежелателно е да се използва смола от дърво за изграждане на стълби, защото рано или късно смолата ще се появи на повърхността.
  7. В рамките на сигурността не е препоръчително таванското стълбище да не включва парапет в конструкцията му.
  8. Стълбището трябва да е наклонено на поне 20 градуса. Широчината на протектора трябва да бъде най-малко 250 милиметра, а ширината на стълбището трябва да бъде най-малко 100 сантиметра.
  9. Не се препоръчва да имате балюстради, разположени на по-малко от 15 сантиметра един от друг. По дължината те трябва да са поне 80 сантиметра.


Боядисването на конструкции със собствени ръце трябва да се извършва с материали за вътрешна употреба, тъй като останалата част може да бъде вредна за човешкото здраве.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Местоположение на стълбите в къщатаМестоположение на стълбите в къщата
Железни стълби към втория етаж от металЖелезни стълби към втория етаж от метал
Топ 5 евтини стълби към втория етаж на икономичната класаТоп 5 евтини стълби към втория етаж на икономичната класа
Бетонови стълбиБетонови стълби
Дървени стълбища в интериораДървени стълбища в интериора
Дървени стълбиДървени стълби
Строителен материал и конструкция на стълбищаСтроителен материал и конструкция на стълбища
Строителни платформи ЕкскурзииСтроителни платформи Екскурзии
Видовете дърво, използвани за производство на стълби, тяхното сравнениеВидовете дърво, използвани за производство на стълби, тяхното сравнение
Подреждане на стълба в частна къщаПодреждане на стълба в частна къща
» » Чертежи на стълби
© 2021 BggeHat.com