Местоположение на стълбите в къщата

Местоположение на стълбите в къщата

Изграждането на двуетажни къщи е по-предпочитано в условията на малък парцел. При издигането се извършва спестяване на някои строителни материали и функционалността на тези сгради е много по-висока. Много важен момент в строителство на двуетажни къщи е изготвянето на план и обозначаването на стълби върху него, без които съществуването в къщата няма да има значение.

къща със стълбище

Проектът на двуетажна къща с оригиналното местоположение на стълбището

Нека се опитаме да разберем чертежи на стълби за частни домове и да разберете къде и как най-добре да ги инсталирате.

Информация, която може да бъде полезна при планиране на къща

Направете стълбище на втория етаж със собствените си ръце всеки, който някога е държал строителни инструменти в ръцете си, ще може да го направи. Преди да продължите с изграждането, обаче, е необходимо да разберете кодовете на строителството и правилата, които управляват проектиране и монтаж на стълбища в мазето. Ето някои извадки от SNiP 2.08.01-89:

  • Ширината на стълбището не трябва да бъде по-малка от 90 сантиметра;
  • Броят на стъпките в един поход трябва да е между 3-18 градуса включително;
  • Препоръчителният наклон на стълбата трябва да бъде: 1: 1,25-1: 1,5;
  • Определянето на различни видове стълби може да бъде открито свободно в интернет, ако е планирано да ги привлечем към плана в дома.
стълбище

Схема на конструкцията и устройството на стълбите

Стълбището в жилищната сграда не трябва да влошава комфорта на обитателите, затова ако има деца и възрастни хора сред обитателите, тогава стъпките трябва да бъдат намалени, иначе движението от пода на пода ще бъде непоносимо за тях. Много е важно планът да осигури достатъчно отваряне люк на тавана.

Необходимо е да се разбере, че колкото по-малко е отварянето, толкова по-стръмно е стълбището. Структурни структури обикновено се инсталират в вили, където движението от пода на пода не е прекалено интензивно, но за жилищни сгради такива стълби могат да причинят дискомфорт у жителите.

Видове стълби

Следните видове стълби се отличават по следния начин:

  • Маршрутни линии;
  • Проверка с един ход;
  • винт;
  • Криволинеен.

Нека разгледаме всеки тип в повече подробности и да разберем техните функционални характеристики.

Спускащи се стълби

стълбите

Схемата на устройството на летателната стълба

Тези стълби, водещи до втория етаж, са най-чести и обичайни по наше мнение, но те изискват най-доброто от полезното пространство в къщата. Ако по време на проекта стълбата на стълбата остане твърде дълго, планът и обозначението на стълбата върху нея са разделени на няколко части, като в същото време тя се превръща в завъртаща се.

Структурата на струговете е разделена на L-образна и U-образна форма. В първия случай обратът между полетите ще бъде правилен ъгъл, а вторият - 180 градуса. За да се направи стълбата по-компактна, пространството между шествията е снабдено със стъпка, която леко намалява комфорта при шофиране. Изберете конкретна опция, като се има предвид планът на къщата и нейните дизайнерски характеристики.

Устройството на спирално стълбище

Такива стълби се считат за най-компактни и могат да бъдат направени както от дърво, така и от метал.

видове стълби

Съществуващи видове и видове стълби

Спираловидните стъпала позволяват такива стълби да се поставят буквално на няколко квадратни метра план на частна къща. В допълнение, устройството на спиралното стълбище изглежда много привлекателно и придава на интериора специален външен вид. Сред недостатъците могат да се отбележат някои трудности при експлоатацията поради факта, че стъпките са без петна.

Създавайки план за спирално стълбище, трябва да се разбере, че транспортирането на обемисти товари до втория етаж на него ще бъде невъзможно, както и че мястото под него няма да бъде подредено по полезен начин.



В случай на жилищни частни къщи, рядко се използва проектирането на спирално стълбище. Много по-често се издига като интериорна декорация или друго място, където да се транспортират хората до горното ниво. Заслужава да се отбележи, че с помощта на винтова структура, двуетажни вилни къщи и къщи за временно пребиваване.


спирално стълбище

Готов дизайн на спирални стълби от метал

Означението на спиралното стълбище е малко по-различно от това на другите видове стълби, така че ако планът на къщата се изпълнява от собствените си ръце, е необходимо да се разбере този въпрос чрез изучаване на съответния SNiP.

Извити стълби

Този тип стълбище е хибрид между спирално стълбище и стълбище. Според дизайна те като спирално стълбище осигуряват стълбищните стъпала, обаче, тяхното въртене не е толкова стръмно, което е по-удобно при шофиране.

Определянето на криволинейни стълбище отнема плана на къщата много по-малко от маршируващите, но сложността на тяхното производство е по-висока. Тези стълби изглеждат много привлекателни и ви позволяват да придадете на интериора изискан вид. В допълнение, пространството под конструкцията може да се използва в по-голяма степен.

Планиране на квадрат за стълбище

Спиралната стълбищна система ще заема полезно пространство почти същото като стълбището, така че не трябва да има проблеми при изчисляването на проблемите. Помислете по-подробно за плана за изчисляване на площта за U-образната стълба.

  1. Първо трябва да знаете колко стъпки ще се извършат в похода, за който височината на първия етаж е разделена на височината на стъпалото.
  2. Ако походът на стълбището е много дълъг и ще бъде невъзможно да се побере в размерите на помещението, е необходимо да разделим цялата конструкция на две части.
  3. След това се изчислява дължината на конструкцията, за която е необходимо да се добави продуктът от броя на стъпките към дължината им до дължината на пространството между полетите.
  4. Широчината на стълбата ще се състои от сума от ширини от две посоки. Следва да се отбележи, че пространството между полетите не трябва да бъде по-малко от 75 мм. стълбище дизайн
  5. Продуктът с дължина и ширина на конструкцията ще ви позволи да разберете колко квадратни метра на първия етаж ще са необходими за подреждането на стълбата.

Планиране на подходящо място

Изборът на площта под стълбите се основава на дизайнерските особености на къщата. Най-подходящото място ще бъде широка зала, където стълбището ще се превърне в отличителен белег на цялата къща. В просторни зали можете да осигурите широко отваряне на втория етаж, което ще направи стълбището удобно за движение от пода до пода.

Планиране на инсталирането на стълбите до втория етаж близо до стената, най-добре е да го преместите в ъгъл. Малки отвори между етажите може да не позволяват инсталирането на голямо стълбище. Следователно, в такива стълбища е възможно да се осигурят странични стъпала и значително да се намалят размерите им.

стълбищна конструкция

Дизайнът на стълбата с имената на всички елементи

Обикновено се прави отваряне за втория етаж между лагерите, които се припокриват, а в случаите, когато пространството не е достатъчно, те могат да бъдат леко съкратени. Основното е, че носещата конструкция не е повредена. Ако има подозрение за намаляване на якостта на подовете, е възможно да се укрепят гредите с усилващи елементи на горния етаж.

Как да подредим пространството под стълбите

Планирането на пространството под стълбите е работа на всеки, но това пространство може да стане много функционално и просто да не заема първия етаж. Много в тази работа зависи от това къде е стълбището и колко място има.

пространство под стълбите

Възможността за практическо подреждане на пространството под стълбите

Организацията на стълбищното пространство може да бъде отворена или затворена и независимо от избрания вариант е необходимо да се изпълни хармонично с външния вид на стълбището.

Отворено пространство

Под стълбите можете успешно да поставите работно място с маса и компютър или да поставите малък диван на него, където можете да се скриете от суматохата на къщата. Такова подреждане на пространството под стълбите ще позволи визуално разширяване на стаята. Освен това, под стълбите, често отворени или затворени рафтове, които ще настанят много полезни неща.

Затворено пространство

Един добър начин да се организира пространството под стълбите е да се оборудва с малко помещение за съхранение на домакински уреди. Има и възможност за планиране под стълбите на килера за неща, които ще спестят място в спалнята.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Програма за проектиране на стълбище до втория етажПрограма за проектиране на стълбище до втория етаж
Варианти на планиране на двуетажни къщи с гаражВарианти на планиране на двуетажни къщи с гараж
Снимка и разпределение на къщиСнимка и разпределение на къщи
Чертежи на стълбиЧертежи на стълби
Проекти на къщи за 8 спалниПроекти на къщи за 8 спални
Необичайно, но удобно разположение на къщата 50 кв.м.Необичайно, но удобно разположение на къщата 50 кв.м.
Железни стълби към втория етаж от металЖелезни стълби към втория етаж от метал
Бетонови стълбиБетонови стълби
Дървени стълбища в интериораДървени стълбища в интериора
Дървени стълбиДървени стълби
» » Местоположение на стълбите в къщата
© 2021 BggeHat.com