Коя боя за дърво е по-добра

Въпреки появата на различни видове строителни материали дървесната боя е все още много популярна. Търсенето на елементи от дървесината от година на година не само не пада, но и става по-високо, което се обяснява с идеалното съотношение на цена, качество и надеждност. Не забравяйте за специалната енергия, която има дървесината. Фактът, че в къщи, построени от дървена дограма и стаи, подът на който е покрит с паркет, има топла и семейна атмосфера, пълна със сила, вероятно всички забелязаха. Мебелите от дървесни видове притежават подобни качества.

Основните предимства и предимства на дървения материал

В полза на избора на бара за вътрешна и външна работа, както и за използването на произведени от него домакински мебели, те казват:

  • Приятно и естествено изглеждане;
  • Хипоалергичност и безопасност за човешкото здраве;
  • Добра устойчивост на износване и възможност за възстановяване;
  • Когато се импрегнират със специални съединения, устойчивост на възникване на пукнатини, деформации и други повреди.

От най-новите характеристики на материала следва, че може да се постигне най-дълъг живот на дървени предмети, ако върху тях бъде приложено специално покритие. Един от най-простите и най-надеждни методи за обработка, в този случай - оцветяване.

Проблеми, които могат да бъдат решени чрез оцветяване

Както всеки естествен материал, предметът на това покритие не е без недостатъците му. Сред тях трябва да се посочи слабата защита от излагане на влага, излагане на негативни ефекти от ултравиолетовото лъчение, чувствителност към температурата и промени вятъра, несигурност от външни вредители като гъбички и насекоми.

Използването като покритие за дървесни материали състава на лаково покритие може да реши всички горепосочени проблеми. Освен това боята за вътрешни работи ви позволява да създадете цялостен дизайн на пространството, а боята за външни работи служи като надеждна защита срещу различни механични влияния.


Как да изберем материал за боядисване на дървени повърхности

При всякакви сериозни въпроси е необходим задълбочен подход и изборът на бояджийски материали за дървесината не е изключение. На първо място е необходимо да се разбере разнообразието от продукти, сред които има бои за дървесни подове, външни и вътрешни повърхности, синтетичен и естествен произход и т.н.

Класификация по прозрачност

Така че, на първо място, трябва да решите какъв цвят е необходим - лак или боя. Лакът е прозрачно импрегниране, нанесено върху повърхности, за да ги предпази от влага, слънчева светлина и вредители. Освен това лакътът ви позволява да запазите естествения външен вид и структурата на дървените продукти. По този начин, ако имате нужда от боя под дърво, по-добре е да изберете лак или петно, което ще бъде обсъдено по-късно. Ако лаковото покритие периодично се актуализира, може да се постигне много дълъг експлоатационен живот.
Лаковете се класифицират по състав и се разделят на алкидни, фенолни, епоксидни, полиуретанови и уретанови.

Естествени бои за дърво



Този вид боя може да се припише на тонизиращи средства, защото те не наричат ​​естествения модел дърво. Най-известният пример за естествен тонер е петно, което затъмнява повърхността, давайки яснота на модела. Петно се състои от масла, алкохол, пигменти за оцветяване и вода. В зависимост от процента на пигментите, този оцветител може да има различна плътност на оцветяване. В допълнение към най-популярните петролни петна има съединения от комбиниран тип, които имат по-изразени оцветяващи качества.

Непрозрачни цветове

Сред непрозрачни материали за оцветяване на дървесни видове съществуват и подразделения за емайл и вододисперсионни.

Емайл цветове за дървени повърхности

Емайлите непрозрачни цветове са познати на всички. Този тип покритие традиционно се използва за обработка на дървени, метални и други строителни субстрати. Особено популярни в тази категория са акрил, алкид, полиуретан, винилхлорид и други бои. В допълнение към обичайното отливане емайл боята се произвежда и в кутии за дърво. Предимствата на тази категория материали са много висока устойчивост на влага и износване.

Вододисперсни багрила

Водната дисперсия през последните години става все по-популярна. Тази акрилна боя за дървесина без мирис е особено полезна за боядисване на битови предмети и помещения. Предимствата на тази боя за вътрешна работа могат да се нарекат чистота на въздуха и устойчивост на въздействието на атмосферните явления. Отделно, заслужава да се отбележи лекотата на използване и високата скорост на сушене. Акрилните багрила се смесват добре помежду си, образувайки широк спектър от нюанси. В допълнение, те са достатъчно устойчиви на външни влияния, живота на такова покритие може да бъде до 8 години. При външна употреба този показател е леко намален.

Характеристики на боядисване на дървени изделия

Независимо дали боята се използва за вътрешна или външна употреба, покритието, предназначено за боядисване, трябва да бъде предварително приготвено. Ако субстратът е боядисан преди това, е необходимо да се отстранят предишните слоеве на покритието, тъй като пукнатините, настъпили на последното покритие, могат за кратко време да се появят върху новия.
Говорейки за почистването на дървените повърхности и предмети, винаги има въпрос как да се премахне боята от дървото, особено в случаите, когато е необходимо да се обработват меки видове дървесина. Можете да почистите продукта със шпатула и кожата. Асистентите за премахване на старото покритие могат да бъдат измиване на стари бои от дърво и разтворители. Професионалистите също използват специална индустриална или строителна сешоар за премахване на напукани стари покрития.
Тъй като необработената дървесина има високи абсорбиращи свойства, първо прилаганата за оцветяването течност ще проникне в дълбоки слоеве на материала. Ето защо, за повторното третиране на дървесината е по-добре да се използват бои от същия вид, които са били използвани за първи път. С други думи, ако боя махагон се използва за първи път, е по-добре да го използвате или материал, подобен на състава при възстановяване.
В допълнение, най-добрата адхезия на покритието към повърхността може да се постигне, ако дървото се обработва с грунд, шпакловки и изолатори. При работа с шпакловка може да се използва специален избелващ агент.

Подготовка на повърхността за боядисване

Тъй като шината има висока порьозност, тя абсорбира добре течности, включително оцветители. Ето защо, когато работите без предварителна подготовка, потребителят може да има грешно мнение за ниското качество на цвета. Всъщност, ако дървесината е импрегнирана с грунд, всички неравности се почистват и изравняват с шпакловка, всяка специална съставка за оцветяване трябва да лежи върху нея добре. Използването на почвата също ще помогне на цвета да покаже своя цвят при пълна сила, тъй като обработваната повърхност не се смесва с цвета на лъча и не избледнява, когато се абсорбира. Също така почвата подобрява качеството на дървесината, като например адхезия.
Грундовете са разделени на универсален алкид и алуминий. Първите са добре комбинирани с всякакъв вид оцветяване, последните са най-подходящи за смолисти дървесни видове, както и за борови дървета.
За запълване на порите от дърво използвайте специални съединения - изолатори.
Когато се работи с петна, често се използва избелване, така че продуктът да не се смалява. В допълнение, избелването може да помогне за отстраняване на петна от различно естество, които неизбежно се появяват върху леки дървесни видове. След като използвате избистрящата течност, дървото трябва да се остави да изсъхне напълно.
Замазката се използва за запълване на пукнатини и дупки по повърхността на предметите. В някои случаи се смесва с петна и се обработва с такъв състав на повърхността на гредата. Замазката подобрява здравината на дървените предмети и тяхната устойчивост на механични повреди.

Видеоклип на минутата: Паркетна живопис


Кой цвят е по-добре да изберете

Изборът на багрила трябва да се извършва в зависимост от редица фактори. Сред тях е да се отбележи като среда, в която да се използва дървен предмет или дизайн, използвани дървесни видове, съвместими парчета недървесни да бъдат боядисани с цветовата схема на обекта, както и очакваната актуализация покритие честота.
Например, ако се планират външни работи и се изисква обработка с трайно покритие, е добре да обърнете внимание на цветовете на емайла. Най-популярните имена в разглежданата категория са полиуретанова боя за дърво Pinotex, както и водоустойчив венге за дърво. И двете разновидности на тези покрития също така се отличават с гъвкавост, тъй като се вписват перфектно не само на дърво, но и на пластмасови плочки и стъкло. Алкидни бои за дърво Teknos също се радват на заслужена популярност и любов.
В дома си работни места по-лесно и по-удобно да се използва водно-дисперсионни състави, тъй като те нямат мирис, устойчиви и суха бързо, което дава възможност за кратко време да се върне помещения, подходящи за активно използване. Тези цветове са безопасни за здравето и могат да се използват за боядисване на детски стаи и мебели.
Естествените съединения и лакове са подходящи за обработка на подове и мебели. Особено вкусът на тези средства ще дойде при любителите на естествени материали и интериор.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Сглобяеми къщи от бар с ниска цена изграждаме дървена селска къщаСглобяеми къщи от бар с ниска цена изграждаме дървена селска къща
Как да се изгради една къща МатериалиКак да се изгради една къща Материали
Къща от ламинирани фурнирни дъски за рязане на дървесина през зиматаКъща от ламинирани фурнирни дъски за рязане на дървесина през зимата
Тухлена къщаТухлена къща
Изграждане на комфортни къщи от дървоИзграждане на комфортни къщи от дърво
Характеристики на лигавицата, плюсове и минусиХарактеристики на лигавицата, плюсове и минуси
Мебелни фронтове от естествени дървени предимстваМебелни фронтове от естествени дървени предимства
Дървени бани до ключ от ламиниран фурнир дървен материалДървени бани до ключ от ламиниран фурнир дървен материал
Характеристики на издигането на едноетажна къща от бара, като се вземат предвид удобството и вкусътХарактеристики на издигането на едноетажна къща от бара, като се вземат предвид удобството и вкусът
Основните предимства на дървени прозорциОсновните предимства на дървени прозорци
» » Коя боя за дърво е по-добра
© 2021 BggeHat.com