Как да покриете дървен под с лак

Дървеният под подхожда перфектно във всеки интериор, е екологичен, безопасен и лесно ремонтиран. Но, за съжаление, такъв етаж има кратък живот. Ето защо, за да се предпази дървеният под от влага, драскотини и химикали, а също така да му се даде красив и свеж вид, се препоръчва да се покрие с лак.

Как да покриете дървен под с лак

Как да покриете дървен под с лак

Избор на лак

На първо място, трябва да изберете правилния лак. Разтворителите могат да бъдат вода, ацетон (разтворител 646) и бял спирт (керосин). Лаковете на ацетон и бял спирт са токсични и имат остър, неприятен мирис. Ацетон лакове суха по-бързо, отколкото на бял спирт. Водоразтворимите лакове са по-скъпи, но във всяко отношение те са по-добри - те не са токсични, почти не миришат и изсушават по-бързо.

Също така лаковете са разделени на много типове според вида смола, използвана в тях:

  1. Полиуретановите лакове са скъпи, но най-добрите в класа лакове, особено водоразтворими, които са екологосъобразни, издръжливи и устойчиви. Лаковете на анхидратната основа са особено устойчиви на влага, изгаряния и химикали. От недостатъците - чупливостта, привличането на заобикалящия се прах и промяната в тона на дървото след прилагане. Така че, леките подове, след като стане жълтеникав.
  2. Лаковете на основата на изкуствени смоли са най-еластични, но са предмет на външни влияния. Те също така изсъхват за дълго време, за разлика от други лакове, и като полиуретанови лакове, променят тона на дървото.
  3. Лаковете на базата на формалдехидни смоли са най-икономичният вариант. Те са устойчиви на външни влияния и са достатъчно силни. Основен недостатък на такива лакове е съдържанието на вредно вещество в него. Освен това, с течение на времето, тези лакове започват да жълт.

Видео - Как да покриете дървен под с лак

Подготовка на пода за нанасяне на лак

Подготовка на пода за нанасяне на лак

Подготовка на пода за нанасяне на лак

След като е избран лак, подът трябва да бъде подготвен за неговото приложение. Ако подът е напълно нов и гладък, не се изисква подготовка, освен за почистване на мръсотията. Но ако подът е изработен от мека дървесина, тогава приготвянето, обработката и смилането са необходими във всеки случай.

За да подготвите дървена повърхност, трябва да направите следното:

  • да освободим пода от мебели и други неща;
  • за постигане на гладкост на дървото преди смилане, премахване на всички залепващи пирони, отломки, възли и така нататък;
  • Ако има стари повредени дъски, те трябва да бъдат заменени;
  • вървете през шпагата, предназначена за дърво, през пукнатините между дъските;
  • отворите в дъските трябва да бъдат запечатани със специална смес. Можете да направите паста от лепило за дограма и дървени стърготини;
  • Иглолистната дървесина може да съдържа смола на повърхността. За да се отървете от него, трябва да третирате повърхността с бензин;
  • ако има слой восък върху дървото, той трябва да бъде отстранен със специален инструмент, в противен случай шкурката в шлаката ще стане много мръсна.

Подово шлайфане

Подово шлайфане

Подово шлайфане

След подготовката, полирайте подовата повърхност, за да премахнете различни грапавини, грапавини и улики. Смилането също ще даде на пода нов стил.

За да полирате повърхността, трябва:

  • почистете пода с груб шкурка;
  • Подравнете подовата повърхност със среднозърнест шмиргел;
  • за последния етап на шлайфане, използвайте финозърнест шмиргел;
  • в края на шлайфането се препоръчва да се нанесе антисептик на пода. Тази стъпка е по избор, но ако искате да защитите дървото от мухъл, гъбички и насекоми, е по-добре да третирате пода. Antiseptic изсъхва за един ден;
  • добре подсушете пода и след това използвайте мокър парцал от микрофибър, за да се освободите напълно от праха.


Водата трябва да е топла, можете да добавите препарат. Трябва обаче да знаете, че дървото, съдържащо танин, под влиянието на детергента придобива лилав оттенък, така че е по-добре да проверите реакцията на дървото в малка площ преди измиване. Дъбът и кестенята също не трябва да се измиват с вода и препарат. След това измийте повърхността с чиста вода.

Приложение за грундиране с импрегниране

Приложение за грундиране с импрегниране

Приложение за грундиране с импрегниране

Крайният подготвителен етап е импрегнирането на грунда. Това е по избор, но ви позволява да увеличите силата, да промените цвета на дървото или да подчертаете неговата текстура.

  1. Танините в някои видове дървесина (например дъб) причиняват потъмняване на дървото след нанасяне на полиуретанови лакове. Следователно дървесината се обработва със специална импрегнираща грунд.
  2. Букова дървесина е причудлива, реагира лесно на промените във външните условия и поради това изисква покритие със специален вид почви.
  3. Екзотичното дърво е важно да се третира, преди да се приложи лак, за да се неутрализират есенциалните масла, които се съдържат в тях. При някои видове дървесина съществуват вещества, които могат да забавят процеса на втвърдяване на лак, така че обработването с почвата в този случай е необходимо.

Нанасяне на лак

Нанасяне на лак

Нанасяне на лак

След внимателно боравене, е време да продължите към основната сцена - нанасяйте лак на пода. За тази цел следва да се вземат предвид следните елементи:

  • използването на респиратор е важно във всеки случай, дори когато се използва лак на водна основа;
  • Температурата в помещението, в която се извършва работата, не трябва да бъде по-ниска от 12 или по-висока от 25. При тези условия лакът бързо изсъхва и пада, както трябва;
  • лак може да се нанася с валяк или четка. Но най-добре е да използвате специална четка за лакиране, тъй като валякът може да не е подходящ за някои лакове. Ширината на четката трябва да бъде около 10 сантиметра, с меки косми. След употреба, четката трябва да се накисва в разтворител за лак, така че да не стане безполезен още преди изсушаването на първия слой;
  • Не забравяйте да пазите хартия до вас, за да почистите дъските от прах;

Важно е да се обмисли как ще нанесете лак, за да можете да напуснете стаята безпрепятствено. В противен случай ще трябва да стъпиш на прясно боядисания под и да съсипеш свършената работа. Обикновено подът е покрит с лак от противоположната страна на вратата и към тях.

  • ако не сте използвали грунда, първата лаково покритие трябва да се разрежда пропорционално от 1 част от лак до 3 части от разтворителя на 1 част от лак към 1 част от разтворителя;
  • С четка, лакът трябва да се прилага по цялата дължина на дъската, така че да докосне съседния слой. Ако изберете ролка, след това приложете лаковите движения и след това подравнете резултантния слой с движения. Първият слой не трябва да бъде дебел, в противен случай подът ще изглежда небрежен;
  • най-добре е да нарисувате пода без обувки и чорапи. Обувки носят прах с тях и оставя следи на пода, които всеки път трябва внимателно да се измият преди нанасянето на лак;
  • Всеки слой трябва да бъде нанесен само след изчерпването на предишния. В зависимост от избрания от Вас лак, времето за изсъхване може да варира: от няколко часа до цели дни;
  • Подът от мека дървесина има свойството да бъде покрит с могили след изсъхването на първите слоеве. За да върнете полу-гладката повърхност, трябва да третирате пода с фин шмир. Това лечение ще премахне и нежеланите грешки, като мехурчета, уловени в космения прах и праха. Драскотините, които остават след смилането, ще изчезнат под нов слой лак, така че не пясък на последния слой. След третирането винаги почиствайте праха с влажна кърпа;
  • в зависимост от вида на дървесината, се прилага различен брой лакови слоеве. Така че, мека дървесина изисква три слоя лак. Три слоя също са необходими в зони с висок трафик. В други случаи са достатъчни два слоя лак.

Трудност при нанасяне на лак

Трудност при нанасяне на лак

Трудност при нанасяне на лак

  1. На повърхността на лак, след прилагането му, могат да се образуват въздушни мехурчета. За да премахнете такива мехурчета, няколко пъти да се носят над повърхността с върха на четката.
  2. Ако след изсъхването на лак подът изглежда лепкав, тогава едно сапунено решение ще дойде на помощ.
  3. Ако лакът не изсъхне след времето, посочено на етикета, има няколко обяснения. Може би самият лак е взет неправилно (някои дървесни видове изискват определен вид лак), а в този случай стаята трябва да бъде нагрята до 20 градуса по Целзий. Може би втвърдителят е бил добавен към лак недостатъчно, а след това ще е необходимо да се шлайфа целия слой. В някои случаи стаята просто няма достатъчно вентилация.
  4. Ако лакът има белезникави петна, това означава, че влагата се натрупва на пода. В този случай е необходимо да се третират петна с петна с разтворител и да се нанесе нов слой лак. Преди да го приложите, не забравяйте да изсушите стаята напълно и да повишите температурата в нея, за да избегнете повтарящия се пояс на петна.
  5. За да се отървете от лак, който попадне върху кожата, трябва да го избършете с разтворителя, който лакътът е разреден, независимо дали е бял спирт или ацетон. Тези разтворители корозират кожата, така че избършете с малко количество и с повишено внимание. След това можете да измиете ръцете си с препарат и да нанесете овлажняващ ефект върху кожата си.
  6. Основният въпрос, който възниква след свършената работа, е да се освободим от постоянна миризма. Тук внимателно трябва да проветрявате стаята.
Подът е лакиран

Подът е лакиран

Покриването на пода с лак има свои собствени нюанси, но си струва, защото след това можете да се насладите на новия, лъскав дървен под, който ще ви издържи много по-дълго от обикновено. И за да опресните и да дадете на бившия блясък на потъмнял слой лак, можете да използвате състава, за да съживите старото покритие.

Тигър също обича красив лакиран под

Тигър също обича красив лакиран под

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избираме лак на водна основаИзбираме лак на водна основа
Полиуретанов лак за пода най-добрите марки, правила за прилагане на дървесина и бетонна основаПолиуретанов лак за пода най-добрите марки, правила за прилагане на дървесина и бетонна основа
Как да се разтваря силиконов уплътнител тествани химически и народни средстваКак да се разтваря силиконов уплътнител тествани химически и народни средства
Избираме какво да покрием с дървения под в къщатаИзбираме какво да покрием с дървения под в къщата
Какво лак за паркет да избере за защита на покритие?Какво лак за паркет да избере за защита на покритие?
Olive Oxol за защита на дървесните продукти от външни факториOlive Oxol за защита на дървесните продукти от външни фактори
Какво може да бъде боя за подова настилка от дърво?Какво може да бъде боя за подова настилка от дърво?
Таван боя Какво да избера?Таван боя Какво да избера?
Боядисване на алуминиев профилБоядисване на алуминиев профил
Избор на защитни съединения за дърво и мебелиИзбор на защитни съединения за дърво и мебели
» » Как да покриете дървен под с лак
© 2021 BggeHat.com