Какво лак за паркет да избере за защита на покритие?

Лакиране на пода

Паркетен лак служи за защита на повърхността на същия материал от различни ефекти. Паркет е подово покритие, което се различава от другите продукти на дървесина с повишени изисквания за грижа. Без допълнителна обработка с лак или масло, паркетът няма да издържи повече от година. Следователно, използването на такива състави за обработка, като лак, е просто необходимо. В допълнение, тя дава на материала блясък, което прави повърхността му по-привлекателна.

В този случай навсякъде има критерий за "добро - лошо", така че нека разберем кой лак е най-добре закупен за паркет материал.

Разбира се, зависи от вас да не бъдете идентифицирани с подбора, а от капитана, който извършва работата по инсталиране и повърхностна обработка. Но все пак капитанът на къщата няма да бъде възпрепятстван от компетентността по този въпрос, което ще му позволи да участва в избора на материала.

Критерии за избор на лак за паркет

Първото нещо, което трябва да обърнете внимание при избора на лак за паркет, е функционалната цел на стаята. Например, трябва да обработите повърхността на материала в спалнята или детската стая. Механичното натоварване на пода в тези стаи е минимално поради рядкото присъствие на хора тук, така че лакът трябва да бъде избран съответно.

Но за покриване на паркета в коридора или в кухнята ще са необходими по-стабилни смеси, които могат да предпазят повърхността от постоянни механични влияния и мръсотия.

Малко разбиране на функционалното използване на защитни покрития, ние се обръщаме към разговора за вида на лаковете, който предлага на потребителя пазара на строителни материали.

Видове лакови формулировки

Видове лакове за подове

Обхват на лаковете

Всички съществуващи за днешните лакове за защита на паркет съвет борда на следните параметри:

  • Технологични свойства. Те включват флуидност, вискозитет и метод на приложение.
  • Химичен състав. Според този параметър материалът е разделен на водоразтворим, грунд, полиуретан на базата на безводни основи, алкидни и други.
  • Външен вид. За тези качества, лаковете могат да бъдат прозрачни или с добавяне на цвят към цвета на определен вид дърво.
  • Степен на блясък. Тази характеристика показва как покритието ще изглежда на слънцето. По вид на лаковете са матирани, гланц и копринено мат.

Както беше отбелязано по-горе, лакирането на паркета може освен че дава естетически свойства и защитава повърхността от различни механични влияния. Ето защо различните видове лакове осигуряват дървесина с различни степени на защита.

Беше изяснено малко за целта и възможностите на лаковото покритие. Сега трябва да говорим повече за най-популярните формулировки за днес.

Грундове лакове

Такива смеси включват тези, с които паркетната плоскост е обработена преди нанасянето на довършителното покритие върху нея. Те подобряват адхезията на това покритие към дъската. Приложението им е оправдано, ако е необходимо да се подобри качеството на горния слой лак. Принципът е ясен - това не е съвсем покритието, въпреки че в някои случаи може да се използва като такова.

Контейнери с лак

Грунд лак за паркет

В допълнение, грундът се използва в следните случаи:

  • Ако искате да дадете на повърхността гладка сянка.
  • За да намалите ефекта на лепило върху страничните фуги на матрицата.
  • Когато е необходимо да се изолират възможни природни масла в дървесината.
  • При риск от навлизане на вода в повърхността по време на нейната работа.

Преди да обработвате повърхността на паркета с грунд, трябва да сте сигурни, че той е сравним с покритието, което планирате да използвате. В противен случай ще настъпи неприятно объркване. По-специално, петна могат да се появят на повърхността, която може да бъде отстранена само чрез пълно отстраняване на всички слоеве от лак.

Изборът тук не е много труден - завършващият лак трябва да бъде направен на същата основа като грунд.

Скрити възможности за грундиране на лакове

Повърхностното третиране с такива състави значително намалява потреблението на материала за покритието чрез намаляване на способността на дървото да абсорбира голямо количество лак. Сухите състави се изсушават за кратко време поради наличието на разтворители в тях. Общото време за сушене варира от 15 до 30 минути.

За да се постигне максимален ефект и да се увеличи стабилността на паркета с механични влияния, е по-добре да се използва минерална смес и завършващ лак на един производител. Дори да изберете материали, подобни на състава, но направени в различни фабрики, крайният резултат може да ви разочарова. Факт е, че в производството всички производители използват различна система за почистване на компоненти.

Трябва да се добави, че грундът не е дори лак, а материалът, който трябва да се приложи във всеки случай. Следователно, неговият избор се разглежда само по отношение на съвместимостта с лак за довършителни работи.

Водни лакове

Лак на водоразтворима основа

Избираме лак за паркет

Така че, подредихме грунда, а сега трябва да вземем решение за избора на лак. В този случай формулировките на водна основа имат някои предимства - особено в съотношението разходи и качество. В лак има най-малките частици от разтворителя и емулгатора на течността. Поради факта, че основата на лак е вода, сушенето се извършва малко по-различно. След нанасяне върху повърхността течността първо се изпарява, а не разтворителят. Втората съставка (емулгатор), този процес е по-бавен, така че концентрацията му по отношение на водата постепенно се увеличава. Когато праговата стойност се преодолее, разтворителят ще унищожи остатъчната течност, образувайки силен защитен филм върху повърхността.



Чрез наличието на разтворители в лак се разделят на три категории:

  • Състави, които не съдържат разтворители.
  • Като малка концентрация от тях - не повече от 5.
  • Средноконцентрирани формули - не повече от 15.

Независимо от вида на лак за паркет на водна основа, той ще има отлични адхезионни характеристики. Ето защо, можем спокойно да кажем, че е най-подходящ за обработка на паркет. А експертите казват, че е по-добре да изберете този вариант.

Но има един "АКО", когато използвате такива лакове. Поради високата течливост рискът от попадане на състава в празнината между паркетните дъски е голям, което впоследствие може да доведе до скърцане на подовата настилка. Малка помощ от това ще помогне за допълнителната обработка на фугите с воден грунд. Но, уви, напълно се отървете от това е невъзможно.

Лак за дърво

Подът е лакиран

Освен това водните лакове имат един недостатък, който трябва да се изрази - това е ниска устойчивост на абразия. Това качество се приписва на класическите решения, при които присъстват само разтворители, емулгатори и вода. Но това лесно се елиминира чрез добавяне на различни добавки за подобряване на производителността. Въпреки това, е необходимо да се изпълни едно изискване - лакиране на паркет с такъв състав може да се извършва само в помещение, където влажността не надвишава 50.

Освен това водните лакове за довършване на паркета са много взискателни за метода на приложение. Например, те не харесват гъби, четки, различни тампони и шпатули. По време на работа можете да използвате само ролката.

Предимства на водните лакове

Поради водната база такива покрития за паркет са лишени от остър мирис. Разбира се, малка концентрация на разтворителя оставя своя белег, но когато обработвате повърхността с това съединение, дори не можете да използвате респиратор.

Освен това, съставът не е горим и може да се използва във всички помещения, включително при повишени изисквания за безопасност.

Лакове безводни на основата на полиуретан

Полиуретанов лак Rolax

Паркет полиуретанов лак

Такъв лак за паркет е по-подходящ за избор на помещения, където на пода има повдигнато натоварване. Материалът има изключително силен състав и високи адхезионни свойства по отношение на дървесината.

Такива лакове се разделят на два типа по броя на компонентите, които съставляват определен тип:

  • PUR - еднокомпонентни формулировки.
  • DD - в лаковете от този тип има две химични съединения.

В състава на двата вида има компоненти, които се различават по ароматните си характеристики. Те дават решения, макар и не с приятна миризма, но не по-лоши от водата или маслените разтвори. Базата може да бъде и различни примеси - акрил, разтворител или уретан.

Кой материал е по-добър - вода или безводна - е основният проблем при избора между две почти идентични по характер характеристики. И тук всеки аргумент може да бъде решаващ.

Ако говорим за скоростта на сушене, тогава безводният лак печели малко преди останалите опции. Процесът започва с бързото изпаряване на разтворителите, след което слоят се втвърдява поради вътрешната химическа реакция.

Предимства на лаковете с безводна основа

Както всички материали, такива покрития имат редица предимства, които ги отличават на фона на други съединения:

  • Когато се използват материали на водна основа, не се изискват предварителни състави.
  • Те са еластични и имат ясно изразена адхезия към дървото.
  • Покритията са лишени от специални "претенции" за микроклимата на помещенията.
  • Такива лакове са водоустойчиви и няма да позволят течността да проникне през структурата му.

Повечето специалисти ги определят и като най-добрата възможност за обработка на паркет. В края на краищата тя надеждно защитава подовата повърхност дори и в зони с висок трафик.

Лакове на маслена основа

Лакирането на паркет с такива състави позволява максимална защита на повърхността от различни ефекти. Основните компоненти на съставите са алкидни и ленени смоли, получени от естествени материали.

Обикновено тези лакове за много дълго време изсъхват, така че в някои формулировки добавете бял спирт в малка концентрация.

Финландски лакове Tikkurila

Tikkurila - висококачествен лак

Лъки Тикурила

Лакираният паркет Tikkurila представлява голям асортимент, предназначен за различни потребители. Използва се както от специалисти по монтаж на паркет и бояджии, така и от обикновени потребители, които първо са взели ролка или четка в ръцете си. Качеството на тази марка се потвърждава от различни международни стандарти, включително разрешението за използване от EMAS (европейски сертификат за употреба).

Финландският лак Tikkurila за паркет много бързо изсъхва поради водна основа. Разходката по пода, обработвана от този състав, може да бъде в рамките на 12 часа. Начинът на нейното производство позволява да се предпазва подовата повърхност през цялото време на работа независимо от оказваните влияния - влага или повишени натоварвания.

заключение

Обобщавайки, можете да направите следното заключение - не пъзете върху това, което паркет лак да изберете. В крайна сметка няма категорични критерии за подбор и не е възможно да се каже точно какво точно е необходимо за работата. Лаковете се избират според вида на помещението и паркетната плоскост, която се използва за поставяне на пода.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полагане на паркет парчеПолагане на паркет парче
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Паркет и описаниеПаркет и описание
Паркет или Евро-килимПаркет или Евро-килим
Паркет за къщатаПаркет за къщата
Дъбов блок паркетДъбов блок паркет
ПаркетПаркет
Паркет настилкаПаркет настилка
Как да изберем паркет за вашия домКак да изберем паркет за вашия дом
Ремонт на паркетРемонт на паркет
» » Какво лак за паркет да избере за защита на покритие?
© 2021 BggeHat.com