Почистване на паркет

Както знаете, всичко красиво изисква грижи. Например, за цветя, които да задоволят очите ни и да ни дадат удоволствие, те трябва да се погрижат, да се напоят, да се трансплантират и т.н. Същата ситуация е с паркет. За да може вашият паркет да стане ваша гордост и да завладее гостите ви, той се нуждае от постоянна грижа.

История на творението

Паркетът бе измислен от шведския гражданин Йохан Шер. Целта му беше да съчетае красотата на естественото дърво и стила на стриктната европейска практичност. Практиката е както следва.

Основният въпрос беше как да въплътим идеята с дъска от ценно дърво, но така че разходите за същото дърво да са колкото е възможно по-малки? Отговорът е очевиден, затова трябва да направите борда по-деликатен. Но ако това се направи по този начин, тогава, съответно, ще загуби силата си.

Изходът от тази ситуация беше съвсем прост. И какво ще стане, ако този тънък панел от благородни дървесни видове е покрит с основа с обикновена скала? Между другото, Юнакх е не само ценител и велик почитател на красиво дърво, той е отличен професионалист в работата с него.

Той твърдо знае едно: качеството и свойствата на панела зависят от неговата структура.

И така, за да постигне висока якост, той постави всеки слой перпендикулярно на съседния. Този принцип се превърна в основен елемент в производството на нов материал.

Паркет: комбинация от качество, елегантност и простота.

Така че, нека поговорим по-подробно за структурата на паркетния плот. Както знаете, бащата на съвременните трислоен паркет дъски стана Йохан Шер, който патентова метод му на свързване на съседните слоеве, те се поставят така, че всяко влакно плочи са перпендикулярни една на друга.

Благодарение на тази структура новата борда на паркетите бързо се справи с всички конкуренти, защото притежаваше висока якост. Освен високата якост, новият панел има и други ценни качества.

Първо, нивото на водоустойчивост се е увеличило и следователно устойчивостта на процеса на разпадане се е увеличила. На второ място, с внезапни промени в метеорологичните условия, няма деформация на слоевете, защото всеки слой се държи от съседния слой.

Опростеността при монтажа също е важно качество на това покритие. Няма нужда от допълнително повърхностно третиране, тъй като целият процес вече е бил приложен в производството. И, разбира се, не можем да кажем за великолепния дизайн, огромно разнообразие от рисунки и цветове. На пазара можете да намерите паркет от голямо разнообразие от дървесни видове. Естествено, колкото по-благородна е породата, толкова по-скъпа ще бъде покрита.

И така, технологията за подскачане започна да се прилага към дъската за паркет. За онези, които не знаят, подскачането се използва, за да направи картината по-изразителна и самата дъска е щампована.

Инструкции за поддръжка

Ако при монтажа на паркета се наблюдават всички важни правила за полагане, това покритие ще ви служи много векове. Така че, как да се грижи правилно за него, така че в бъдеще няма проблеми с вашия паркет?

Всеки знае, че силата на къщата зависи от качеството на полагане на основата. В случая на паркет, същата ситуация: колкото по-добър е грубият под, толкова по-големи са шансовете, че няма да има проблеми с покритието.

Какви условия трябва да се спазват при изграждането на груб под?

Първо, грубият под трябва да осигурява максимална изолация срещу проникване на влага. Също така, той трябва да осигури изолация на шума отвън, така че да няма разрушаване на пода поради шум от въздуха и удара. Необходимо е също така да се осигури топлоизолация, която да поддържа пода и да не позволява преминаването на топлината.



Както беше посочено по-рано, да се осигури плоска повърхност, на която е желателно да се постави специален субстрат и, разбира се, правилно държи на пътя на самия паркет.

Досега полагането на паркет не е станало по-трудно от полагането на ламинат, тъй като се сглобява чрез обичайното захващане на свързващите ключалки. И като се започне от това е възможно да се каже с увереност, че всеки може да се справи с полагането на паркет.

Красотата на естествените паркетни подове е, че след полагането на последната дъска и подреждането на перваза, подът е 100% готов за робота. За него няма нужда от плетене, полиране или нанасяне на защитни слоеве, за разлика от парчетата парчета. Въпросът е, че във всички видове паркет, всички процедури за прилагане на защитни слоеве вече са извършени в завода.

Полагане на паркет и защита от увреждане

Необходимо е да се грижите за грижата за паркета колкото е възможно по-внимателно и след това да ви служи много години.Така че, ако не сте професионалист в полагането на паркет, но искате да направите всичко сами, тогава следващата инструкция за полагане на паркета е посветена на вас. След закупуване на паркет експерти препоръчват, че в продължение на няколко дни, за да поставите целия материал в стаята, в която ще се осъществи инсталацията. Всичко това е необходимо, за да се гарантира, че паркетната плоскост е адаптирана към температурата на помещението и влажността на въздуха. Тази процедура значително ще улесни процеса на полагане и удължаване на живота на покритието.

Препоръчваната стайна температура трябва да е от 18 до 24 градуса по Целзий, а влажността на въздуха от четиридесет до шестдесет процента. Естествено, подходящите условия са желателни за поддържане през целия живот на пода.

Експертите не препоръчват полагането на паркетни отоплителни системи. Но в случай, че трябва да инсталирате покритието директно върху него, трябва да спазвате следните правила. Първо, температурата на пода не трябва да бъде повече от 27 градуса, а дневната разлика в температурата не трябва да надвишава прага от пет градуса. И, разбира се, температурата на пода беше еднаква по цялата си площ.

Ако сте избрали паркет без оригиналното защитно покритие, най-добре е да използвате специални материали за защита. На първо място, това е лак. Лакът създава трайно и красиво защитно покритие. Сега на пазара се продават много различни видове лакове, предназначени специално за паркет. Можете да използвате лак на водна и синтетична основа. Ако ще лакирате повърхността, бъдете подготвени за възможно проявление на алергии. Всичко се обяснява с остра миризма и възможна алергична реакция може да продължи цял живот. Някои устойчиви на износване лакове изискват специално ултравиолетово осветление, за да се постигне по-добро фиксиране, така че е по-добре да се закупи паркет с вече приложеното защитно покритие във фабриката. В този случай ще бъдете сигурни, като защитен слой, и не се страхувайте от появата на възможна алергична реакция.

Ако в края на краищата решите да покриете повърхността с лак, първо трябва да я покриете. Бъдете готови за болезнените съмнения относно избрания грунд, независимо дали той е подходящ за закупения лак. Преди да приложите лак върху цялата повърхност, първо се опитайте да покриете малка незабележима част от пода и да погледнете ефекта. Ако резултатът е приятен за вас, можете спокойно да продължите, ако не, ще трябва да потърсите помощ от специалист или да продължите да експериментирате. Също така, за защита на покритието могат да се използват стари добри смеси масло-восък. Този метод за защита на дървени повърхности не губи популярността си в наше време.

С навременна грижа паркетен под може да ви служи за много години.

Всички елементарни, на първо място, такива смеси почти напълно импрегнират панела, подчертавайки уникалната текстура на всеки вид дърво. Модерната технология докосна този век, който използваше полиране. При правилната грижа за пола, процедурата трябва да се повтаря не повече от веднъж годишно и тя не изисква специални умения.

 Първо трябва да нанесете равномерно слой масло. След това нанесете смес от масло и восък. Този метод е абсолютно безвреден за вашето здраве, защото и двата материала са абсолютно екологични. Например, маслото се извлича от лен или китайско дърво, съдържа и цветни пигменти и естествени модификатори. Восъкът също е продукт от естествен произход: растителна или животинска.

Следователно, този метод не ви дава здравословни проблеми. В случай, че искате да превключите от лаково покритие към лак, трябва да направите следната процедура. Първо, извадете целия восък чрез смилане на повърхността и след това нанесете грунд и лак. В противен случай лакътът просто не се фиксира на повърхността.

Правила за работа

Сега нека да говорим за условията на експлоатация на такъв етаж. Както знаете, най-заклет враг на паркет е пясъкът, донесен от улицата на обувки. Излизането от тази ситуация може да бъде използването на чехли за стая, за да се намали нивото на абразиви. Но дори и да спазвате това условие, не можете да избягате от появата на прах и мръсотия на нашия паркет. Въз основа на това се препоръчва да се извършва мокро почистване най-малко веднъж седмично. Но не използвайте голямо количество вода, тъй като съществува опасност от разваляне на паркета.

Ако почиствате с помощта на почистващи препарати, трябва да обърнете внимание на пригодността на средствата за почистване на паркета. Също така, като инструмент за възстановяване на реда, е по-добре да се използват само меки мопове, които не могат да повредят покритието. Желателно е да се премахне замърсяването веднага след появата му, разтвор на топла вода и детергент. С мазни петна, най-добре е да се биете с бял дух. Също така с него можете да отстраните от повърхността черни марки от подметки, петна от крем за обувки и различни видове бои, като например моливи или маркери. Ако внезапно има дъвка на вашия под, не се притеснявайте, просто трябва да го замразите с конвенционален леден пакет или специален аерозол и внимателно да изстържете.

Кръвта от паркета се измива с чиста вода. Незначителните драскотини се елиминират със специален лак. Ако повърхността вече е твърде твърда, най-добре е да премахнете стария лак и да нанесете нов.

Така че, в тази статия разгледахме историята на произхода на паркета и неговата структура, научихме как правилно да се занимаваме, как да се грижим правилно и, разбира се, как да се справим с различните паркетни примеси. Надяваме се, че тази информация стана полезна за вас.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем паркет за домашни съвети и полезни съветиКак да изберем паркет за домашни съвети и полезни съвети
Характеристики на плочката от лиственицаХарактеристики на плочката от лиственица
Къде и как мога да купя масивна дъскаКъде и как мога да купя масивна дъска
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Паркет и описаниеПаркет и описание
Паркет за къщатаПаркет за къщата
Паркет настилкаПаркет настилка
Ремонт на паркетРемонт на паркет
Дървени подовеДървени подове
Как да изберем материала за дъската?Как да изберем материала за дъската?
» » Почистване на паркет
© 2021 BggeHat.com