Olive Oxol за защита на дървесните продукти от външни фактори

Отлична защита на лакове от дървесни продукти от насекоми, плесени и гъбички, валежи. В статията ще говорим за класификацията на такива композиции и техните характеристики, а също и подробно описание на един от най-популярните от тях разновидности.

Масла за сушене - различни по отношение на свойствата и състава

Сухото масло е специален филмообразуващ състав, направен под формата на гъста прозрачна течност. Използва се за защита на дървени продукти и повърхности от паразити на насекоми, гниене, отрицателно въздействие на природни фактори. По този начин лененото масло увеличава живота на дървесните структури. Също така, използването му намалява консумацията на лак за обработка на дървени повърхности.

Olive Oxol - за предпазване на дървесните продукти от външни фактори

Съставът, от който се интересуваме, е направен от различни масла, към които се добавят разтворители и десиканти - съединения като стронций, олово, желязо, литий, кобалт и други химикали. елементи. Всички лакове са разделени на:

  • естествен;
  • алкиден;
  • Комбинираната;
  • синтетичен;
  • полу-естествени.

Естественият състав за 97 се състои от слънчогледово или ленено масло, което се подлага на топлинна обработка. Цената на такова сушене масло е висока. Сега те се използват доста рядко. Обикновено те се използват за разреждане на бои и лакове. Естественият състав може да се третира с всякакви дървени повърхности, но при условие че са в стаята. Спалното бельо се използва също и за производството на специални пасти за podmazochnyh, шпакловки, разреждане на сгъстени бои и шпакловки.

Полу-естествените и комбинираните сухи масла имат по-достъпна цена. От природни съединения те се различават по това, че задължително добавят разтворители от летливата група (например, бял спирт). Най-известният полуестествен състав е Oxol. Ще го разгледаме в следващия раздел. Алкидните лакове са изработени от разредени разтворители и модифицирани с масла смоли. Синтетичните съединения, които често се наричат ​​композитни, са направени от продукти от преработката на каучуци, материали от нефтената и въгледобивната промишленост. Те нямат натурални масла. Такива облицовки не се използват на закрито поради повишената си токсичност. Единственият плюс на синтетични решения е ниската цена.

Оксол - състав със специални характеристики

Olifa Oxol принадлежи към групата на полу-естествените съединения, използвани за защита на дървесината, производството и отглеждането на бои (на базата на мазнини, тесто). Да видим какво прави този състав. Съдържа 55 натурални масла, 40 разтворители (в повечето случаи - бял спирт, по-рядко - нефра или терпентин), 5 сушилни. Съставът е произведен в съответствие с GOST 190-78. По-подробно за неговите разпоредби.

Оксолът е разделен на две степени. Първият - B, е направен от коноп и ленено масло. Това ленено масло може да се използва за обработка на дърво вътре и извън помещенията. Вторият - PV, е направен от соево, червено, слънчогледово, гроздово или царевично масло. Съставът се използва изключително за интериорно боядисване. Nuance. И двете масла не са предназначени за нанасяне върху подови повърхности.

Olive Oxol - за предпазване на дървесните продукти от външни фактори



Gosstandart 190-78 описва всички технически характеристики на Oxol. Нека отделим най-важното от тях:

  • киселинен индекс - до 6 mg KOH / g (клас B) - до 8 (MF);
  • период на сушене - 20-24 часа
  • вискозитет (конвенционален) - 19-25 s (MF), 18-22 (В).

Оксолът се характеризира с пълна прозрачност, леко запалимост и остра миризма. Последният, след използване на сушене на масло, не напуска стаята за дълго време. При растенията Oxol е опакован в контейнер от метал (кутии с различен капацитет) или пластмаса. Важно! При отваряне на метални контейнери използвайте инструмент, който не допуска искри (не забравяйте запалимостта на състава). Не използвайте оксили в близост до работното отоплително оборудване и отворени източници на пламък. В случай на запалване на състава, той може да бъде гасен с всякакви средства (азбестова, парна и химическа, газ, фина вода).

Експертите съветват у дома майстори да използват OXOL въз основа на ленено масло. Тя напълно изсъхва за 20 часа и има по-малко неприятна миризма от сушенето на масла от други масла.

Вярно е, че разходите за спално бельо са малко по-високи. В същото време, Oksol на всяка марка гарантира производството на обработените повърхности на силен водоустойчив филм, който не е черен за дълго време.

Приложение на полу-естествено изсушаващо масло - как да се приложи състава?

Тъй като Oxol има остър мирис и принадлежи към група токсични маслени съединения, докато работим с него, ние се придържаме към определени задължителни правила. На първо място, планираните мерки за боядисване се извършват в респиратор, като се предпазват ръцете от гумени ръкавици и гъсти гащеризони. В този случай опасността от отравяне с изпарения на ленено масло и падане на капките му върху кожата е значително намалена. Ако, обаче, Oxol се приземи на кожата на човек, трябва незабавно да го изтриете с чист парцал. След това почистете добре повредената зона със сапунен разтвор.

Olive Oxol - за предпазване на дървесните продукти от външни фактори

На второ място, работата с ленено семе в помещенията е разрешена само ако има ефективно функционираща вентилация. Директно схемата за обработка на дървени дизайни Oksolju изглежда така:

  1. 1. Почистваме продукта от старото покритие (лак, боя и т.н.). Отстранете от повърхността мазни петна, прах, други замърсители.
  2. 2. Изсушете почистената конструкция. Ако има значителна грапавост на повърхността, ние допълнително смиламе дървото.
  3. 3. Отваряме буркана с Oksolja. Смесете добре сместа. Ако използвате контейнер, от който е бил взет състава, добавете малко бледо дух към буркана. След това лесно можем да разбъркаме удебелената маса.
  4. 4. С помощта на четка или валяк прилагаме ленено масло върху продукта. Слоят не е много дебел.
  5. 5. Очакваме 24 часа. След това пребоядисвайте продукта с OXYOL. Ако е необходимо да приложите третия слой, изчакаме отново 24 часа. И едва след това отново обработваме повърхността с описания състав.

Препоръчва се да се работи с маслени състави при температура на въздуха над 15 ° C, оптимално при 22 °. Това е мъдростта да използваш Оксили. Успех!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Антисептични правила за класификация и подбор на дървесината за подготовкатаАнтисептични правила за класификация и подбор на дървесината за подготовката
Защо да унищожите възможните причини за дървото и начините за тяхното премахванеЗащо да унищожите възможните причини за дървото и начините за тяхното премахване
Коя боя за дърво е по-добраКоя боя за дърво е по-добра
Боя за дървени подове, ние избираме бои и лакове за оцветяване на подаБоя за дървени подове, ние избираме бои и лакове за оцветяване на пода
Етапи за лакиране на дърво и правила за нанасяне на лакЕтапи за лакиране на дърво и правила за нанасяне на лак
Antiseptic за дърво се състои от различни компонентиAntiseptic за дърво се състои от различни компоненти
Боя за подова на сорта и техните характеристикиБоя за подова на сорта и техните характеристики
Монтаж и монтаж на прости дървени прозорциМонтаж и монтаж на прости дървени прозорци
Какво може да бъде боя за подова настилка от дърво?Какво може да бъде боя за подова настилка от дърво?
Маслото за двутактови двигатели с въздушно охлажданеМаслото за двутактови двигатели с въздушно охлаждане
» » Olive Oxol за защита на дървесните продукти от външни фактори
© 2021 BggeHat.com