Защо да унищожите възможните причини за дървото и начините за тяхното премахване

Дървото е строителен материал, който хората са използвали от векове за изграждане не само на дом, но и на всякакви други структури и структури. Поради външния вид, отличните топлоизолационни характеристики, наличността, дървесината все още е много разпространена в частното ниско строителство. Въпреки това, като материал от естествен произход, дървесината е податлива на отрицателните ефекти на различни микроорганизми и насекоми, за които тя е отлична храна и подслон.

Причини за инфекция на строителни материали от дърво

За да може дървената сграда да служи на собственика в продължение на много десетилетия, е необходимо да се спазват определени правила както в подготовката за строителството, така и по време на строителството и последващата работа.

Основната грешка, направена по време на подготвителната фаза, е недостатъчно или нискокачествено сушене на строителни материали. Тази процедура може да се извърши по следните начини:

  1. 1. Сушене в естествени условия в суха, вентилирана стая без излагане на пряка слънчева светлина. Това е класически вид сушене на дърво, използвано от векове. Извършва се в рамките на 1 година.
  2. 2. Промишлено сушене в сушилни камери с помощта на горещ въздух с принудителна вентилация. Процесът е относително бърз, но скъп.
  3. 3. Кола маска. Изпълнените строителни материали са потопени във вана с горещ парафин, те се добавят към тях, след което се сушат в горещи камери.

Ако извършите естественото изсушаване сами, трябва да помните, че завършените дървени продукти трябва да бъдат поставени на една страна. Редове се поставят между редовете, за да се осигури добра въздушна вентилация, а горната част на готовия пакет продукти се притиска към товара, за да се избегне деформация на горните слоеве.
Защо да разпадне дървесината - възможни причини и начини за тяхното премахване

Друга причина за появата на мухъл върху дървени продукти е системното излагане на влага. Важно е да запомните, че експлоатацията на дървени конструкции осигурява ниво на влажност не по-голямо от 80. В същото време стените трябва постоянно да се вентилират и водата да не попадне върху повърхността на материала. За тази цел са предприети следните мерки:

  1. 1. Подреждане на надеждна основа, изпъкваща над повърхността на земята с размери 30-40 см, със задължително наличие на сокет и хидроизолационен слой.
  2. 2. Боядисване или шпакловане на външните стени на сградата, което позволява да се защити материала от атмосферни валежи и по този начин да се удължи експлоатационният живот няколко пъти.
  3. 3. Стенни довършителни работи с модерни материали, използващи паро и топлоизолационни мембрани. Осигурява постоянна вентилация на фасадата и предотвратява развитието на гнилостни процеси върху дървени конструкции.
  4. 4. Покривът от висококачествен покривен материал, който не е повреден и положен правилно, ще допълни общите мерки за защита на конструкцията от влага.

Защо да разпадне дървесината - възможни причини и начини за тяхното премахване

Използване на традиционните методи за дървопреработка

Проблемът за защитата на дървените сгради и продукти от неблагоприятните фактори на околната среда, гниенето и насекомите е остър през цялата дълга история на използването на дървесина при строителството на къщи. Ето защо има повече от една дузина различни начини за решаване на този проблем. Нека да разгледаме най-ефективния от тях.

Обработка на дървесината с разтвор на меден сулфат. Евтин и едновременно ефективен метод. Медният сулфат се разрежда във вода в съотношение 1: 100 и се нанася върху повърхността на дървото с гъба или добра абсорбираща тъкан. Импрегнирането трябва да бъде внимателно, контролирайки, че течността е запълнила всички пукнатини и неравности. Има смисъл два пъти да се извърши процедурата, за да се постигне най-добрият резултат. След обработката дървесината трябва внимателно да се изсуши на вентилирано място без излагане на слънчева светлина. Обикновено този процес отнема поне една седмица. Ефектът от този метод на лечение продължава 20-25 години.

Пляскане на краищата на дървени изделия. Този метод обикновено се прилага заедно с други, по-ефективни. Тя се състои в това, че краищата на продукти (греди, дъски) чрез obstukivayutsya дървена (чук) или гумен чук, а след това изпечени с помощта на горелка. Това се прави, така че влагата, която достига до повърхността, не прониква през обработваемото изделие през капилярите, чиито отворени краища са точно в краищата. В процеса на занитване, входните канали на капилярите са повредени и те вече не могат да изпълняват своята функция.

Обработка с нефт или катран. Много стар начин, състоящ се в размазване на дървесина с масло (обикновено бельо) или бреза катран. Обикновено се използва за обработка на долните корони на дървения материал, сексуалното закъснение, избата, както и колоните и мостовете. Това са тези дървени елементи, които имат пряк контакт със земята. При правилна обработка дървото ще остане защитено в продължение на няколко десетилетия.

Обработка с машинно масло (отработено). Както при предишния случай, маслото се обработва с дървени конструкции, които имат пряк контакт с почвата или са много близо до нея. В сравнение с масла, изцедени от растения или смола, екскрецията освобождава вещества, вредни за организма. Освен това увеличава запалимостта на дървесината, което не допринася за широкото й приложение. Ето защо, този метод може да се използва в изграждането на бизнес помещения, огради и други структури, които не са предназначени за живеене и съхранение на храни.

Обработка с горещ битум. Много ефективен и относително безопасен начин за защита на дървото. Битумът се нагрява в контейнер с необходимия размер в течно състояние и се нанася върху дървото с помощта на четка. След обработката е необходимо да изчакате, докато битумът се охлади и се втвърди напълно. Обикновено това отнема 1-2 часа. След това продуктът може да се използва. Този метод се използва и за обработка на долните джанти на конструкцията, изоставането и други елементи, които са в контакт с почвата. Замразеният битум абсолютно не позволява влага, но не го освобождава. Ето защо дървесината трябва да се изсуши добре.



"Шведски" защитен състав. Трудно е да се каже кой всъщност е измислил тази смес, но е бил използван дълго време за обработка на дърво. За подготовка е необходимо да се вземат брашно и вода в съотношение 1,1 kg на 9 литра. Полученият състав се довежда до кипене, като се разбърква равномерно. След като сместа се вари, 500 грама на маса сол, железен сулфат, сушене масло и вар боя се добавят към него. Ако е необходимо, разредете с вряща вода до състояние, удобно за прилагане. Нанесете сместа с валяк или четка, внимателно запълвайки всички дефекти в дървото. Обработеният продукт е устойчив на увреждане в продължение на 15-20 години.

"Финландска" технология. За да се приготви разтвора, е необходимо да се разреждат 750 g пшенично брашно в 9 литра топла вода. Полученият състав се размесва старателно, докато се получи хомогенна маса. След това постепенно добавете 1,5 кг железен витриол и хидратирана вар към сместа, като постоянно се смесват. Накрая добавете 350 грама сол. Полученият състав се нанася върху дървото непосредствено след приготвянето, докато той все още се затопля с четка или ролка. Животът е 10-15 години.
Защо да разпадне дървесината - възможни причини и начини за тяхното премахване

Струва си да се отбележи, че сега пазарът на дървопреработващо оборудване има "течен битум". Макар че е в запечатан контейнер, той е вискозна течност, която може да се разтвори с бензин. Когато се прилага върху дървени конструкции, тази смес замръзва в рамките на един час и след това има същите свойства като обикновения битум.

Модерни инструменти за дървообработване

Лично строителен бум през последните десетилетия в целия свят избутва химическата промишленост изобретението и въвеждането на нови средства за борба с вредни микроорганизми и насекоми в дървени сгради. Всички средства за тази задача могат да бъдат разделени на два типа, чийто ефект е фундаментално различен. Първите са антисептици, вещества, които се прилагат с помощта на импровизирани средства, например ролка и пулверизатор. Вторият - консерванти, импрегнирането с тях в преобладаващата част от случаите се извършва във фабриката чрез потапяне на дървени продукти в подходящи разтвори. Ето защо, помислете за антисептични средства за лечение.

Различни лакове, сухи масла и маслени бои. Макар че те са били използвани дълго време, съставът непрекъснато се променя и в зависимост от качеството на покритието такива материали осигуряват защита на дървените продукти за 5-10 години. Но трябва да се има предвид, че за външни работи е необходимо да се използват бои на базата на органични разтворители. В допълнение към защитата от мухъл и насекоми, тези агенти също изпълняват декоративна функция. Трябва обаче да се отбележи, че не е подходящо да се използват такива средства за структури, които имат контакт с почвата или в мазета и изби.

Водоразтворими антисептици. Най-слабо активни съединения от този клас лечебни средства. Използва се върху дървени повърхности вътре в сградите. Те се измиват с вода, така че те не се използват за обработка на външни стени и елементи, които са в контакт със земята. Също така не е подходящ за стаи с висока влажност - вани, сауни, душове.

Водоустойчива. В състава му има вещества, които са устойчиви на промиване с некорозивни течности, затова се препоръчва за третиране на външни повърхности, вани, сауни. Може да се използва за защита на подземни елементи, изби и долни конструкции.

Органични антисептици. Такива агенти са устойчиви на водна пара и вода. Те се използват както във външни, така и във вътрешни работи. Те са по-вискозни от гореописаните видове формулировки. Следователно, отнема известно време да изсъхне. Обикновено от 12 часа до 24 часа.

Мастни формулировки. Те представляват кръстоска между лак и антисептик. Обикновено те са дебели, така че когато се поставят, образуват плътен защитен слой, който е непреодолим за водата и дори някои агресивни решения. Прилагат се върху всякакви повърхности, в помещения от всякакъв вид и предназначение. Недостатъкът е запалимостта, въпреки че има и комбинирани антисептици, които съдържат компоненти, които предпазват от пожар. Такива съединения, въпреки че се стопяват с отделянето на токсични вещества, но сами по себе си не поддържат изгарянето.
Защо да разпадне дървесината - възможни причини и начини за тяхното премахване

Последните 2 вида антисептични разтвори трябва да се използват изключително за сухо дърво. В противен случай, влагата, която остава в дебелината на дървото след третиране със състава, не може да се изпари и ще стимулира размножаването на вредни микроорганизми (гниене) отвътре.

Всички работи по обработката на дървесина с антисептични разтвори трябва да се извършват с помощта на защитно оборудване. Задължително използване на гумени ръкавици и респиратор. Стаята трябва да е добре вентилирана и най-добре е предварително да се обработва, дори преди да започне строителството. Химическите вещества, които са част от съвременните средства преди сушенето, могат да бъдат много опасни и алергични.

Като се започне от гореизложеното, можем да различим две основни тенденции в рационалното използване на продуктите за обработка на дърво:

  1. 1. При изграждането на жилищна къща е препоръчително да се обработят долните венци на рамката и структурите, които са под пода, като се използват битум или модерни битумни маски. Външни стени и дървени елементи от покрива - маслен антисептик.
  2. 2. Икономическите сгради под пода се третират по-благоприятно с машинно масло, а стените и покривите са водоотблъскващи антисептични средства.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Къща от ламинирани фурнирни дъски за рязане на дървесина през зиматаКъща от ламинирани фурнирни дъски за рязане на дървесина през зимата
Средства за защита на дървесината от външно влияниеСредства за защита на дървесината от външно влияние
Изграждане на комфортни къщи от дървоИзграждане на комфортни къщи от дърво
Селски къщи, ръчно изработени, с аромата на горатаСелски къщи, ръчно изработени, с аромата на гората
Дървени бани до ключ от ламиниран фурнир дървен материалДървени бани до ключ от ламиниран фурнир дървен материал
Технологии на нискоетажно строителствоТехнологии на нискоетажно строителство
Тухлена или дървена къща, която е по-изгодно да се построиТухлена или дървена къща, която е по-изгодно да се построи
Карфиле на дървена къщаКарфиле на дървена къща
Иглолистен дървен материал, предварително третиранеИглолистен дървен материал, предварително третиране
Защитаваме дървотоЗащитаваме дървото
» » Защо да унищожите възможните причини за дървото и начините за тяхното премахване
© 2021 BggeHat.com