Antiseptic за дърво се състои от различни компоненти

Antiseptic разтвор за дърво защитава повърхността на дъски, греди и други дървени продукти от въздействието на гъби, водорасли, бактерии и насекоми. За да се унищожат и възпират тези живи организми, се изискват редовно, защото чрез тяхната дейност ускоряват процеса на унищожаване на материала, което води до неизползваемост на продуктите. Има много антисептици, които се различават по техния ефект и състав.

Как биологичните фактори разрушават дървесната структура

Основният вредоносен ефект на гъбите върху дървесината е, че този тип организми се разрастват във всички тъкани, образувайки мицел. Те могат да се заселят в багажника на едно дърво в гората, да удрят повърхността под формата на спори, на мястото на рязане или в процеса на използване на готови продукти, изработени от естествен материал. Гъбичната инфекция се разпространява активно в топли влажни условия без въздушна обмяна. Най-благоприятната температура за развитието на организми е до 20 ° C, а влажността е около 75. Водораслите изискват подобни условия за заразяване на дървото, но те не проникват в багажника. Изброените организми се хранят с дървесина, намалявайки плътността и якостта му.

Дървото е неблагоприятно засегнато от гъбички

Дървото е неблагоприятно засегнато от гъбички

Бактериите се настаняват на едно дърво в ограничено пространство, защото не могат активно да се движат по багажника. Тяхната житейска дейност причинява процесите на разпад. Бактериите се размножават само при условия на висока влажност. Много насекоми, като микроорганизмите, унищожават дървото, го ядат или живеят в багажника. От вредителите на тази група най-опасни са мебелните шлифовъчни машини, термитите, дърводелецът, кората.

Видове антисептици - разберете класификацията

Има промишлени и домашно приготвени състави за импрегниране. Антисептично средство за дървесина може да се направи ръчно, използвайки масло, органични вещества и вода. По-добре е да изберете състав, в зависимост от вида на материала. За предпочитане, импрегнирането за дърво, смесено със собствените си ръце, съдържа естествени екологични компоненти. Такова средство няма да навреди на материала.

Грундиращият състав е предназначен за предварително третиране на повърхността на дървото, за да се намали консумацията на антисептичен разтвор, лак или боя. В допълнение, подобно импрегниране ниво дърво и осигуряване на по-добро прилагане на следващите слоеве. Много грундиращи препарати предотвратяват проникването на вода в материала. За боядисване на дървени изделия повърхностите са импрегнирани с цветни течности. Петната дава на дървото цвят с различен интензитет, в зависимост от броя на слоевете, а също подчертава структурата на материала.

Многофункционалните решения работят в няколко посоки:

  1. 1. защитава дървесината от високи температури;
  2. 2. Предотвратете разрушителния ефект на биологичните фактори.

Съставите на основата на органични разтворители изсъхват дълго време - два или три дни. Антисептиците на водна основа, направени на ръка или закупени в готови форми, са по-лесни за нанасяне върху дърво и обработваните повърхности изсъхват много по-бързо - за няколко часа.

Характеристики на използването на съединения и подбор на инструменти

Съставът за импрегниране се препоръчва да се нанася върху повърхността на дървото, почистена от отломки и мръсотия. Температурата на въздуха по време на работа трябва да бъде поне 5 ° C, а относителната влажност - до 80 ° С. При работа с повърхността спазвайте правилата за пожарна безопасност, защото за състава на сместа се използват горими материали. Освен това е необходимо да се носи респиратор поради факта, че някои вещества се изпаряват. Ако стаята е на високо ниво на влажност и влагата се кондензира по стените (в сауни, бани), антисептично импрегниране на дървени повърхности се препоръчва да се извършва два или три пъти през годината.

Преди да приложите състава, повърхността трябва да бъде почистена и почистена

Преди да приложите състава, повърхността трябва да бъде почистена и почистена

За обработката на вани са разработени специални състави, които формират дебел, силен филм върху дървената повърхност за защита. Ако преработката се извършва качествено, с използването на такова средство последващото импрегниране се разрешава след 3-4 години. При повторно следващо импрегниране на дърво, предишният слой антисептик трябва да бъде внимателно почистен и смлян. След прилагане на разтвор, съдържащ масло или с водна основа, се нанася покривен състав. Тя ще осигури допълнителна защита от вредители и ще даде декоративен вид на повърхността на дървото.

Имате нужда от следните инструменти за работа:

  • Nitro АМВ;
  • четка;
  • месингова четка;
  • 3. пистолет за боядисване;
  • валяк;
  • лак.

Биоциди за дърво - как да се използва у дома?



Размерът на естествените средства за обработка непрекъснато се увеличава. Съставът им може да се различава в зависимост от това, какви повърхности трябва да бъдат импрегнирани. Основната причина за това разнообразие е нуждата на човека да бъде в безопасна среда. Използването на естествени импрегнации не е ограничено, така че хората с различни заболявания (алергия, астма) могат безопасно да бъдат в стаи с такова покритие.

За да се предпази дървото от вредната активност на паразитите и микроорганизмите, използването на консерванти помага. Активните компоненти включват:

  1. 1. мед;
  2. 2. Цинк;
  3. 3. Chrome;
  4. 4. бор;
  5. 5. Флуорин.
След третирането с маслен антисептик, боядисването на дървото е трудно

След третирането с маслен антисептик, боядисването на дървото е трудно

Такива импрегнации се предлагат за самостоятелно производство вкъщи и са лесни за нанасяне. Най-достъпният начин да направите решение е да закупите антисептичен концентрат, изсипете съдържанието в контейнер и разбъркайте добре с вода.

Природните восъци и мазнини предпазват повърхността на дървото от влиянието на температурата, изменението на времето и влагата. Маслото импрегнира материала, създавайки непроницаем слой за течности и газове. Тази бариера ефективно защитава дървените продукти. Често се използва за импрегниране е лененото масло. Съставът, който я съдържа, е естествен и безвреден. Ленено масло се добавя към решения за работа на закрито и на открито. Той се изпарява бързо от повърхността, окислява и образува силен филм. Това масло дава на дървото естествен красив сянка.

След третирането с маслен антисептик, последващото оцветяване на дървото е трудно. Ето защо този вид импрегниране е подходящ за градински мебели, открити павилиони или вани отвън.

Независимо производство на решение - отидете на работа

Компонентите в решението, направени у дома, могат да бъдат много различни. За първата рецепта, която трябва да предприемете:

  1. 1. битум;
  2. 2. маслен емайл;
  3. 3. дизелово гориво;
  4. 4. лак върху грунда.

Изсипете разтвора на битум в метална кофа или друг удобен контейнер. Поставете огъня и изчакайте да заври. Обърнете внимание, че компонентите на импрегнацията са опасни за огъня. След това извадете от топлина и на малки порции, налейте дизеловото гориво, докато сместа започне да тече. Ако масата е много вискозна, добавете още малко дизелово гориво. Готовата смес не трябва да се втвърдява при охлаждане. Този антисептик е в състояние да проникне в дървото на дълбочина 6 мм, което ефективно предотвратява колонизацията от вредители. За да получите покритието да изсъхне по-бързо, вземете бензин вместо дизел.

За втората рецепта ще ви трябва:

  1. 1. пречистена вода;
  2. 2. натриев флуорид;
  3. 3. пистолет за боядисване;
  4. 4. Масло, лак или естествен восък.

Смесете натриев флуорид с вода, докато се получи равномерен дебел разтвор. След това изсипете сместа в пулверизатора, като нагласите налягането, достатъчно за изхвърляне на течността. Нанесете антисептично върху предварително почистената повърхност на дървото. Нагоре с восък, лак или масло.

Много от съвременните форми за обработка на дървесина, за да защити не само от вредни организми и затихване процеси, но и на пожар, избледняване и напукване при излагане на ултравиолетови лъчи и климатични промени. При спазване на правилата за обработка на дървесина е възможно да се удължи срокът на живот на продуктите, като се защитят и тези, които са близо до контакт с гъби и други организми.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Импрегнация за дърво и дървоИмпрегнация за дърво и дърво
Антисептични правила за класификация и подбор на дървесината за подготовкатаАнтисептични правила за класификация и подбор на дървесината за подготовката
Защо да унищожите възможните причини за дървото и начините за тяхното премахванеЗащо да унищожите възможните причини за дървото и начините за тяхното премахване
Течно дърво с достойнство и приложение на материалТечно дърво с достойнство и приложение на материал
Приложение на дървесината и неговото производствоПриложение на дървесината и неговото производство
Бактерии за септични ямиБактерии за септични ями
Автономна канализация модерно решение за частна къщаАвтономна канализация модерно решение за частна къща
Септик с биофилтър, биосептиченСептик с биофилтър, биосептичен
Средства за защита на дървесината от външно влияниеСредства за защита на дървесината от външно влияние
Селски къщи, ръчно изработени, с аромата на горатаСелски къщи, ръчно изработени, с аромата на гората
» » Antiseptic за дърво се състои от различни компоненти
© 2021 BggeHat.com