Антисептични правила за класификация и подбор на дървесината за подготовката

Дървото е естествен материал, използван в строителството и довършването на различни съоръжения. Дървените сгради се характеризират с привлекателност и комфорт, добри термоизолационни параметри, поради което са много популярни сред собствениците. Дървесината обаче е органичен материал, за който насекомите, плесените и гъбите са важна опасност. За да може дървеният материал да запази дългосрочните си оперативни и визуални характеристики, той трябва да се третира със специални защитни съединения, за които ще говорим днес.

Препарати за защита на дървесина - видове и характеристики

В магазините можете да намерите широка гама от препарати от домашна и чуждестранна продукция, предназначени да предпазват дървото от външни негативни влияния и влияния. Антисептикът за дървесина трябва да има антимикробно, противогъбично и инсектицидно действие, да бъде напълно безопасен за хората.

Съвременните висококачествени продукти имат всички тези предимства, те нямат неприятни миризми и, в допълнение към защита срещу мухъл, плесени и насекоми, с възможност за намаляване на отрицателното въздействие на влагата материал и UV лъчи. При избора на вещества е необходимо да се обърне внимание на времето на тяхното активно действие. Различните лекарства могат да гарантират защитата на дървото от 8 до 35 години.

Antiseptic for wood - класификация и правила за избор на препарата

Въз основа на съставните препарати на компонентите, те са разделени на няколко различни типа. Най-често срещаните са водоразтворими антисептици. Те се използват за обработка на повърхности, които няма да бъдат изложени на висока влажност по време на работа. Влагата може просто да измие състава, приложен върху дървото, в резултат на което материалът ще остане без подходяща защита и може да бъде повреден в резултат на външни влияния. Когато се използват такива вещества, трябва да се има предвид, че за известно време след нанасянето на продукта върху повърхността, тя трябва да изсъхне напълно.

За да се подобри ефективността на антисептичните средства върху него, дървото обикновено се обработва с водоустойчиви материали, например лак.

Ако дървесината се нуждае от ефективна защита срещу влиянието на влажна среда, тогава е по-добре да се използват маслени антисептични състави за неговото третиране. Те имат специфична миризма и съдържат антрацен, въглища или шисти. Дървесината след обработка с такива препарати потъмнява, но те не се измиват с вода, поради което се използват активно за работа на открито. За третирането на дървесината вътре в помещенията не се използват антисептични средства за масло поради постоянната миризма.

Отделно, е необходимо да се говори за органоразтворими лекарства. Те са много ефективни, тъй като съдържат copuplan на натриев пентахлорфенол и могат да проникнат дълбоко в обработения материал, като същевременно го укрепят. Такива средства се използват в ежедневието относително рядко, тъй като те са токсични, оцветяват дървените заготовки в зелено и намаляват порьозността на повърхността. За използване на открито могат да се използват органично разтворими вещества, но трябва да се има предвид, че те могат да бъдат изключително опасни за металните части, тъй като те допринасят за началото на корозията.

Предимствата на всички описани лекарства са перфектно комбинирани в комбинираните антисептици. Те перфектно защитават дървесината от паразити и мана, намаляват неговата горимост и като цяло имат много положителен ефект върху дълголетието и устойчивостта на материалите към различни въздействия.

Какви материални параметри трябва да се имат предвид при избора на антисептик?

За да се избере подготовка за защита на материала, е необходимо да се вземат под внимание дървесните видове, тяхната плътност, порьозност и други характеристики.

Antiseptic for wood - класификация и правила за избор на препарата

Дървената облицовка и строителните материали са разделени на няколко категории чрез тяхното устойчивост:

  1. 1. Устойчиви породи. Те са устойчиви на външни отрицателни влияния и гниене, те се отличават с тяхната издръжливост, надеждност и висока якост. Такива породи включват пепел, лиственица, бор и дъб.
  2. 2. Средна дълготрайност. Имате по-малко съпротивление срещу гниене - смърч, ела, кедър, бяла лиственица.
  3. 3. Малка издръжливост. Те се отличават със сравнително малко трайност и надеждност. Те включват явор, бук, бреза, сърцевина от ябълки, беловина.
  4. 4. Постоянно. Видове дървесина, които са по-силни от други, са подложени на отрицателни влияния и много бързо започват да се разпадат. Те включват сърцевината на бреза, трепетлика, беловина липа, елша.

Дървесните видове се различават помежду си и от способността им да бъдат импрегнирани с използваните защитни съединения. Бурите, борът и беседките от бреза са най-лесно импрегнирани. Листа от вар, клен и дъб, ясен и бреза са по-добре напоени. И най-лошото от всичко е да импрегнират дървета, ядро ​​от дъб, бреза и ясен.

Класификация на средствата по предназначение и области на използване

При избора на лекарства е необходимо да се вземе предвид тяхната цел. Съществуват два вида от тази класификация. Първият от тях е превантивните формулировки. Те се използват в началните етапи на строителството или непосредствено преди монтажа на дървени конструкции. Те осигуряват висококачествено импрегниране на горните слоеве на материала и го предпазват от различни външни влияния. След като антисептикът изсъхне, дървесината може да бъде облицована с довършителни покрития - боя или лак.

Втората категория са терапевтичните антисептични лекарства. Те се използват за премахване на вече съществуващите инфекции на дървото с гъбички или мухъл, както и за локализиране и спиране на процеса на разпад. Понякога медицинските формули се използват като превантивни, особено в случаите, когато е известно, че материалът се намира на неблагоприятно място и непременно ще има значителни негативни ефекти отвън.

Antiseptic for wood - класификация и правила за избор на препарата

На пазара можете да намерите антисептици, предназначени за употреба само с външни или вътрешни работи. За външни работи се използват вещества, които могат да защитят дървесните структури на жилищни или други обекти от влиянието на околната среда. Тъй като обектите са разположени на открито, те непрекъснато ще се отрази на валежите, ултравиолетова радиация, температурни крайности, и така. D. Ето защо антисептици за външни работи се характеризират с високо качество, издръжливост и функционалност.



Такива вещества често имат специфична миризма, която изчезва едва след пълно изсушаване на обработените структури и това може да отнеме от един до два месеца. Поради миризмата и сравнително високата токсичност, препаратите са силно обезкуражени да бъдат използвани за вътрешно сглобяване или довършителни работи.

Външните антисептици обикновено се разделят на две групи:

  1. 1. Импрегнации. Дълбоко проникват в обработените материали, разрушават насекоми, гъби и мухъл в тях.
  2. 2. Довършителни покрития. Използва се за защита на нанесената импрегнация от атмосферни влияния. Те не попадат във влакната от дърво, но създават стабилен защитен филм на повърхността му.

Покриващите покрития и импрегнациите могат да се използват както заедно, така и отделно, но експертите препоръчват използването на всички налични методи и препарати в същото време, за да се осигури дървото с максимална издържливост и защита.

Съставите за извършване на вътрешна работа се характеризират с това, че на повърхността на обработения материал се създава микрофилм. Този филм запечатва токсичен импрегниране, който попада в гората, така че да не се отрази отрицателно върху микроклимата и комфорт на интериора. Поради факта, че токсичните вещества, няма да бъдат ерозират в стаите няма да бъде неприятна миризма, и самият продукт ще осигури най-високо качество и дългосрочна защита на дървени конструкции от негативни влияния.

Съставите за вътрешна работа са стабилни и не изискват редовно повърхностно третиране за удължаване на защитния ефект на антисептика. Изборът на препарати за обработка на дървени елементи на закрито е необходимо, като се вземат предвид условията на експлоатация на всяка отделна стая. Ако при употребата им се съхраняват високи температури или висока влажност в помещенията, е необходимо да се използват вещества, специално разработени за вани и сауни. Ако обаче няма ненужно вредни условия за дървото в стаята, всяко от лекарствата, които се предлагат на пазара, може да се използва за лечение.

Популярните марки - Senezh, Pinotex или Tikkurila?

На пазара има широк асортимент от антисептици, но сред тях ви съветваме да изберете продукти от производители, които вече са се доказали добре. Използвайки малко известни вещества, рискувате да изложите дървените конструкции на къщата или друг предмет на ненужен риск.

На вътрешния пазар лекарството се използва широко Senezh. Той е предназначен за първична обработка на дървесни продукти, както и за създаване на защитно покритие от предварително обработени повърхности. Лекарството може да се използва за защита на структурните елементи на сградите за различни цели, осигурява отлична защита на дървесината от биологични повреди от различни видове. Senezh Не използвайте за обработка на вече лакирани, боядисани или омаслени повърхности.

Antiseptic for wood - класификация и правила за избор на препарата

Друга популярна марка - Pinotex. Под тази марка се произвежда широка гама от продукти за защита на дървесината. В линията на производителя има импрегнации за грундиране, декоративни композиции с оцветяващ ефект, бързосъхнещи защитни препарати за вътрешно и външно ползване. Безцветна антисептична марка Pinotex могат да се смесват с използваните багрила и да се прилагат за обработка на външни повърхности.

Ако се нуждаете от модерен и екологичен антисептик за вътрешна работа, най-добре е да изберете подготовка Aquatex. Той е напълно безопасен, нетоксичен, не предизвиква алергични реакции, защото може да се използва дори за третиране на дървени повърхности в спални и детски стаи.

За да се предпази дървото от външни отрицателни влияния върху околната среда, е възможно да се използват препарати от добре известна фирма на вътрешния пазар Tikkurila. Такива вещества предпазват дървените повърхности и продукти от разпад, гъбички, плесени, насекоми и дори от ултравиолетова радиация.

Уникален тип антисептик се произвежда под марката Pirilax. Той осигурява значително намаляване на запалимостта на дървените материали, удължава живота на материалите, забавя естественото стареене на дървесината и намалява вероятността от напукване. В допълнение, лекарството също има дезинфекционен ефект, ще помогне да се отървете от гъбички, мухъл, бактерии и насекоми.

За да намалите разходите за защитна обработка на дървесина, можете да използвате суха антисептична смес от местния производител Neomid. Концентрирането в херметичните торбички е много по-евтино от готовите за употреба, но се изисква много усилия за обработка на дървото.

Как да се справяме правилно с дървените повърхности?

За да се третира дървесината от различни негативни влияния, не е достатъчно само да се избере подходящ защитен състав, той трябва да се прилага правилно. Ако е необходимо да се предпазва прясно отрязаното дърво от вредни влияния, то най-добре е да се обработва през пролетта или есента. По това време дървесината е особено склонна към разлагащи процеси и излагане на мухъл.

Ако дървесината не се третира през пролетта, през лятото ще бъде възможно да се открият първите признаци на стареене. Благодарение на постоянното овлажняване и изсушаване дървото се разпада и потъмнява и в резултат се намаляват неговите експлоатационни и визуални характеристики.

Antiseptic for wood - класификация и правила за избор на препарата

Необходимо е да се съблюдава технологията, разработена от производителя на дървообработването. Повърхностите трябва да бъдат предварително подготвени, така че да са напълно сухи и чисти. За да направите това, обикновено използвате бял спирт и обикновен метален скрепер. На първо място, защитният състав се нанася върху краищата на дървените продукти, на различни напречни пресичания и на малки части. В тези места дървото е най-уязвимото. Само след като тези защитни съединения се нанасят върху големи структурни елементи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Защо да унищожите възможните причини за дървото и начините за тяхното премахванеЗащо да унищожите възможните причини за дървото и начините за тяхното премахване
Коя боя за дърво е по-добраКоя боя за дърво е по-добра
Дървен дъб прозорец модерен поглед към интериораДървен дъб прозорец модерен поглед към интериора
Уникални характеристики на къщата от дървесинатаУникални характеристики на къщата от дървесината
Сравнение на иглолистната и широколистната дървесинаСравнение на иглолистната и широколистната дървесина
Средства за защита на дървесината от външно влияниеСредства за защита на дървесината от външно влияние
Какъв тип панели да изберем?Какъв тип панели да изберем?
Изборът на прозорци е пластмаса или дърво?Изборът на прозорци е пластмаса или дърво?
Избор на защитни съединения за дърво и мебелиИзбор на защитни съединения за дърво и мебели
Пожарозащита на дървесина в дървена къщаПожарозащита на дървесина в дървена къща
» » Антисептични правила за класификация и подбор на дървесината за подготовката
© 2021 BggeHat.com