Корк подбор лак и правилата за кандидатстване, подробно описание на процеса

При изпълнението има подложка от корк с фабрично лакиране на повърхности. Такива материали не изискват допълнително завършване на повърхността на лицето след монтажа. Корковият лак е необходим само за евтини видове покрития или по време на периодични козметични ремонти.

Корк лак лак, процес на кандидатстване

Корк лак лак, процес на кандидатстване

Всички видове специален лак за коркови подове изпълняват добре задачите си, сред които има по-стабилни (и по-скъпи) механични и химични влияния. И има материали, които не са предназначени за големи усилия, използвани само в райони с нисък трафик. За да не се надплатят напразно и в същото време да имат качествени подложки от корк, трябва да се запознаете накратко с основните видове лакове.

На снимката има покрит с корк корк

На снимката има покрит с корк корк

Корк под

Корк под

Лак за корк: може да бъде лакиран с корк

Лак за корк: може да бъде лакиран с корк

Видове лакове

Една от характеристиките на корковите подове е способността да се деформира и да се върне към предишното състояние под влияние на товари. Тези свойства се свързват с физическите характеристики на подовия материал - ниска плътност и следователно топлинна проводимост. Това означава, че всички лакови покрития също трябва да бъдат леко деформирани и да не образуват микроструктури или люспи от повърхността. Пластичност не е всички лакове, това трябва да се има предвид при избора на марка лак. В зависимост от техническите характеристики, всички лакове са разделени на следните групи.

  1. Еднокомпонентна. Втвърдяването се извършва под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Универсална употреба, екологична. В цената са средната категория.

    Еднокомпонентен лак

    Еднокомпонентен лак

  2. Двукомпонентен. Най-трайни във всички физически характеристики са разположени на първо място. Недостатъци - относително висока цена и освобождаване на химически съединения във въздуха. Броят на връзките не надвишава допустимите стандарти, установени от държавните организации, но е невъзможно да се нарекат такива лакове екологично чисти.

    Двукомпонентен полиуретанов лак

    Двукомпонентен полиуретанов лак

  3. Полиуретан с твърди добавки за подобряване на износоустойчивостта и подобряване на външния вид. Като добавки могат да се използват алуминий, трохи и др. Разредителят е вода. Разрешено да се използва без ограничения.
  4. Полиуретан с акрил. Добавянето на акрил подобрява производителността, може да се използва в стаи с голяма концентрация на хора.

DERUFA. Лак, паркет, акрил, полиуретан

По степента на гланц лакове може да бъде полу-матов, матов, ултра мат и гланц. Последният тип покритие се препоръчва за използване само в жилищни помещения с ниски натоварвания на подови настилки. По време на ремонта се препоръчва да се използват точно същите лакове, използвани от производителите на подови настилки. Ако по някаква причина не можете да намерите идентичен състав, преди да купите голяма партида, препоръчваме да опитате съвместимостта на покритието върху малка част от пода. Във всички останали случаи старите лакове ще трябва да бъдат напълно отстранени.

Обърнете внимание на условията за съхранение на лаковете в складовете на изпълнителите. Много от видовете им са направени на водна основа, ако през зимния период в складовете температурата спадна под нулата, тогава такъв продукт не се препоръчва да се купува, замразяването значително намалява първоначалните фабрични характеристики на лаковете. Ако гарантираният срок на годност е напуснал или е на "лимита", не се препоръчва да се купуват лакове.

Списък на най-често използваните лакове

За съжаление, местните производители все още не знаят как да произвеждат лакове за коркови подове с подходящо качество. Професионалните строители използват само внесени известни марки.

LOBADUR® 2K SupraCork. Характеризира се с доста висока устойчивост на абразия, може да се използва в стаи със среден и по-висок среден товар на подови настилки. Използва се за зали, малки коридори, работни помещения.

Lobadur WS 2K Супра Корк

Lobadur WS 2K Супра Корк

Loba 2K Supra Корк. По-евтин вид лаково покритие, универсална употреба. Препоръчва се за спални и детски стаи. Съставът има акрил, който увеличава здравината. На водна основа.

Лъка Лок 2к Супра Корк

Лъка Лок 2к Супра Корк

WS 2K Supra / W 2000. Полиуретан, средна ценова категория и със същата средна производителност.

LOBADUR® WS 2K SUPRA

LOBADUR® WS 2K SUPRA

Pallmann Pall-X 96. Напълно екологосъобразно, може да се използва за лакиране на подове с корк покритие в детски градини, болници и др. За дълготрайност се отнася до средната категория. Бързо се втвърдява, няма ограничения върху прилагането на обществените здравни организации.

Воден паркетен лак Pallmann Pall X 96

Воден паркетен лак Pallmann Pall X 96

LOBADUR WS EasyFinish. Довършителното покритие е с много висока устойчивост на надраскване и одраскване. Използва се за увеличаване на времето за експлоатация на подовите настилки в обществените помещения.

LOBADUR WS EasyFinish

За да се увеличи експлоатационният срок на покритията, трябва да се използват специални защитни съединения за защита на лак от драскотини и други механични или химични повреди. Защитата се прилага само след като лакът изсъхне напълно, но преди да започне да работи помещението. Лакът трябва да бъде абсолютно чист и дори, наличието на повреди е минимално.

Инструкции стъпка по стъпка за нанасяне на лак върху подложката от корк

Качествено да покриваме корковия под - това не е бързо, не е лесно и не е лесно. Ако нямате опит да правите такава работа - не отивайте. Корковият под е скъпо удоволствие и елиминирането на брака в някои случаи може да изисква дълбоко смилане, дебелината на подовата настилка намалява с всички негативни последици.

Корк подът в спалнята след лакиране

Корк подът в спалнята след лакиране

Пригответе само количеството лак, което може да се използва по определено време от производителя, по време на подготовката на лак, следвайте препоръките на производителите безпроблемно.

Стъпка 1. Подготовка на пода.

Подложката от корк трябва да е напълно чиста

Подложката от корк трябва да е напълно чиста

Повечето лакове са прозрачни, не могат да скрият различни петна. Подготовката на повърхностите към покритието е много важен и много важен етап. Подът трябва да бъде внимателно пометен и вакуумиран, като се обърне специално внимание на ъглите и на други места, в които могат да се натрупат прах и мръсотия.

Внимателно отстранете праха от подложката

Внимателно отстранете праха от подложката

Това е важно. Корковият под е лакиран с валяк. Веднага след като се появи прахът, в рамките на няколко минути неговите следи ще станат видими на голяма площ от лакирания под. Не позволявайте подобни ситуации.



Още нещо. Веднага след като е възможно да се идентифицират петна с различен произход на повърхността, трябва да се вземат незабавни мерки за тяхното премахване. Не бързайте да използвате различни разтворители, те са дълбоко абсорбирани в корк, е много трудно да ги махнете. Практичните строители препоръчват използването на фина шкурка. Много бавно и много внимателно полирайте замърсената област, отстранете всички неравномерни ръбове. Отново премахнете праха, проверете чистотата на целия етаж.

Power Strip - Корк почистващ препарат

Стъпка 2. Подгответе инструментите. Ще ви е необходим специален контейнер за лакове, четки с различна ширина и ролка.

Избор на четки и ролки за нанасяне на лак

Избор на четки и ролки за нанасяне на лак

Ако лакирането се извършва с лакове на базата на агресивни разтворители, е необходимо лично респираторно защитно оборудване.

екипировка

екипировка

Покритието е направено на няколко слоя, повърхностните неравности се смилат с малки шлайфани кожи. Можете да направите това ръчно (дълъг, труден и неквалифициран) или с електрически машини. Професионалните строители почти не използват ръчни методи, за всяка технологична операция има подходящи адаптации и инструменти. С тяхна помощ те не само увеличават производителността на труда, но също така значително подобряват нейното качество.

След полиране, прах подовете

След полиране, прах подовете

Стъпка 3. Подгответе лак. Тя може да бъде двукомпонентна, внимателно прочетете инструкциите. Не забравяйте, че двукомпонентният лак след леко изсъхване няма да може да се разтвори. Той не се втвърдява в резултат на сушене, а след необратими химически реакции на полимеризация на компонентите.

Смесване на двукомпонентен лак

Смесване на двукомпонентен лак

Стъпка 4. Сложни ъгли на четка, кръстовища на инженерни мрежи и тръби с четка.

Практически съвети. Подовите плочки са много по-леки и по-добре лакирани отделно. Елементите са фиксирани към мястото, готово и на лакираните подове. Ако са монтирани первази - по-добре е да ги отстраните. Изгубеното време се компенсира по време на лакирането на помещението по периметъра с четка.

Стъпка 5. Направете първото покритие с ролката.

Потопяме ролката в лак

Потопяме ролката в лак

На практика трябва да направите поне три слоя. Ако опитът е малък, броят на слоевете се увеличава, всеки път, когато трябва да коригирате брака. Следващият слой се прилага само след като първият слой се изсуши напълно. Трябва да знаете, че качеството на подовата настилка с лак зависи не толкова от броя на слоевете на нанасяния лак, колкото от професионализма на строителите.

Процесът на нанасяне на лак

Процесът на нанасяне на лак

Стъпка 6. След пълното втвърдяване на лак се извършва първото смилане. Повърхността на пода не може да бъде напълно плоска, частичната облицовка трябва да се направи с лакови покрития. Шлайфането е много по-добре със специални електрически машини, те повишават производителността и подобряват качеството.

Машина за шлифоване на колани за плоско шлайфане на големи повърхности

Машина за шлифоване на колани за плоско шлайфане на големи повърхности

На снимката - полиране на повърхността на пода

На снимката - полиране на повърхността на пода

След смилането сексуалните повърхности отново се почистват много внимателно от прах. Сега можете да използвате мокро почистване.

Измийте пода след смилане

Измийте пода след смилане

Стъпка 7. След всяко покритие проверете качеството, ако всичко е нормално, няма нужда да се смила напразно. Не бързайте да правите всички операции наведнъж, а общото време за пълен цикъл на работа може да бъде една седмица или повече.

Практически съвети

При първата възможност, преди да започнете лакирането на пода, изпробвайте лак на всякаква дължина. Четки преди това няколко пъти силно се разклаща, тази техника ще помогне за отстраняване на слабо фиксирани четина от тях. Просто почистете и валяк.

Първо нанесете лак върху малка част от пода

Първо нанесете лак върху малка част от пода

Първият слой прави доста течен лак. Тя почти е абсорбирана в покритието, съществуващите неравности се отстраняват бързо. В допълнение, времето за сушене е значително намалено и това свежда до минимум възможността за залепване и прилепване към праховите повърхности от въздуха. Непосредствено след приключване на работата всички врати и прозорци трябва да бъдат затворени. Нека лакътят да изсъхне по-дълго, но рисковете от запушването му с чекмеджета се изключват.

Правилно избирайте вида лак и технологията на приложението му. Има лакове, които могат да се излеят на повърхността и да се приведат в съответствие с дълги правила, в други случаи подреждането се извършва сами. Но такива технологии изискват не само професионални познания, но и абсолютно равна повърхност на пода. Само професионалистите могат да изпълняват строителни работи на тази сложност.

Понякога лакът изсъхва много дълго, но не е нужно да се разстройвате. Възможно е да има няколко причини: лошо качество или изтекъл лак, влажна повърхност, нарушение на технологията на подготовка. Изчакайте, докато кората изсъхне, след това можете да използвате вентилатори и нагреватели, да течения и т.н.

Изчакайте, докато най-горният слой на лак изсъхне

Изчакайте, докато най-горният слой на лак изсъхне

Никога не шлайфайте завършващ лак. Ако се установят проблеми, те трябва да бъдат премахнати и да се приложи друг слой. Много е желателно да се покрие лакираната повърхност със защитен слой. При внедряването има достатъчен избор от различни типове, които се избират, като се вземат предвид компонентите на използвания лак.

Завършващият лак не може да се шлайфа

Завършващият лак не може да се шлайфа

След известно време лакътът започва да се лющене и да се надуе - голям проблем. Това се дължи на факта, че по време на лакирането няколко пласта имат несъвместими разтворители. При възникване на такъв проблем излиза само един - машина за шлайфане напълно за отстраняване на слоевете и за започване на нов процес на покриване на подложка от корк с лакове.

Покриването на всякакви повърхности, а още повече пода, лак е сложен технологичен процес. При най-малко съмнение в техните квалификации, по-добре е да потърсите професионална помощ. Работата не е само по-бърза и по-добра, но в много случаи е много по-евтина в дългосрочен план.

Изберете вида лак в зависимост от натоварването на настилката. Най-малкото е в спалните, тук можете да използвате по-евтини видове. Всекидневната и кухнята изискват висококачествени скъпи материали.

И последното нещо, по отношение на екологичността. Трябва да се има предвид, че всички мебели в апартамента са покрити със същите лакове. И старите мебели са доста вредни съединения. Не се страхувайте, че покриването на подовете ще бъде последната "капка", с правилните режими на вентилация на помещенията, концентрацията на вредни вещества никога няма да надхвърли стойностите, препоръчани от регулаторните документи.

Видео - Устойчивост на лаково покритие

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Корк подът в кухнятаКорк подът в кухнята
Модерен коркови настилки за и против покритиеМодерен коркови настилки за и против покритие
Всичко за външната коркова борда корк бордаВсичко за външната коркова борда корк борда
Какви са добрите клиентски коментари за подовите настилки и предимствата на покритиетоКакви са добрите клиентски коментари за подовите настилки и предимствата на покритието
Как се полага корковият под? Детайлно описание на двете технологииКак се полага корковият под? Детайлно описание на двете технологии
Корк настилкиКорк настилки
Подложката под дъската за паркет избира оптималното!Подложката под дъската за паркет избира оптималното!
Как да изберем подложка от коркКак да изберем подложка от корк
Как коркът се вписва на етапа стъпка по стъпка инструкциитеКак коркът се вписва на етапа стъпка по стъпка инструкциите
Инсталиране на коркови подовеИнсталиране на коркови подове
» » Корк подбор лак и правилата за кандидатстване, подробно описание на процеса
© 2021 BggeHat.com