Полиуретанови подове със собствени ръце

На бетонна основа или циментова мазилка става популярно да се подреждат самонивелиращи се полиуретанови подове със собствените ви ръце. Основната характеристика на това покритие е липсата на необходимост от внимателно подготвяне на основата. Единственото условие е грунд. Структурата на полиуретана напълно запълва порите, пукнатините и малките недостатъци. Такова покритие е монтирано в помещения, където е важен здрав и трайният под, въпреки че подът може да бъде създаден във всякакъв цвят от скалата RAL.

Какво е полиуретанова настилка

Полиуретанови настилки са безшевни съединения, съставени от еднокомпонентна или двукомпонентна смес. В зависимост от дебелината на слоя, той може да бъде:

  • тънкослойно еднокомпонентно покритие;
  • покритие, напълнено с кварц;
  • двукомпонентен пълнеж.

Основата под полиуретанова настилка трябва да е достатъчно здрава (най-добре - бетон или циментова мазилка), да е чиста и суха (нивото на влажност не трябва да надвишава 4).

За монтирането на еднокомпонентно тънкослойно покритие се използва емайл подобен на маслена боя. Дебелината на слоя не достига 1 мм. При стайна температура повърхността се втвърдява за 12-24 часа. Не се изисква допълнително манипулиране. Използват се за помещения, за които са осигурени умерени механични натоварвания и високи изисквания към външния вид.

Polymerstone 2 полиуретанов пълнежен под - покритие от два компонента, чиято дебелина не надвишава 1,5-3 мм. Използва се в помещения с повишени изисквания за химическа и абразивна устойчивост, външен вид и значителни механични натоварвания.

Подобно полиуретаново покритие е позволено, ако е необходимо, да се осигурят определени санитарни и хигиенни изисквания, антистатични и при повишено ниво на влажност. Преди инсталиране Не е необходим слой за пълнене преди инсталирането, което значително намалява времето за инсталиране. 

За да се получи полимер-2, двата компонента (полиуретанова смола и втвърдител) се смесват и комбинират. Сместа се разбърква отново. 8-12 часа преди монтажа, основата трябва да бъде грундирана. Температурата по време на монтажа не трябва да е под + 5 ° С. Ако компонентите са били транспортирани или съхранявани при минус температура, те трябва да се съхраняват при стайна температура в продължение на поне един ден.

Кварцовото покритие е инсталирано в помещения с високи изисквания за външен вид и повишено натоварване от удар и абразия. Дебелината на слоя трябва да е повече от 1 мм. Кварцови полиуретанови подове - техниката на монтаж не се различава от описаните по-горе методи, съставът е различен. Тя може да бъде еднокомпонентна или двукомпонентна смес, към която се добавя кварцов пясък.

Всеки полиуретанов полимерен под може да се създаде противоплъзгащ и антистатичен. За да се избегне подхлъзване, завършващият слой от полиуретан се поръсва с фрезов или кварцов пясък. За да се предотврати натрупването на статично електричество на повърхността, към полиуретановата смес се добавя антистатичен агент. Такъв под не привлича мръсотия, прах или микроорганизми, по-лесно се почиства и измива.

Ако се изисква декоративно покритие, завършващият слой се поръсва с чипове (оцветени частици от суха боя с различни форми) и след полимеризация подът се обработва с прозрачен лак. Покритието се оказва разнообразно.

Технология на монтаж и монтаж на полиуретаново покритие

В секцията полиуретанови подове се състоят от три слоя:

  • импрегниране;
  • полиуретаново покритие (еднокомпонентно или двукомпонентно);
  • защитен слой (антикорозионно покритие).

Инсталацията може да се извърши при температура от 5-20oC, влажност на въздуха не повече от 80. Стаята не трябва да има течения, нагреватели с принудително въздушен поток, открит огън.

Технологията на полиуретановото покриващо устройство не е много сложна и се състои от четири етапа:

  • подготовка на фондацията;
  • грундиране;
  • прилагане на основния слой;
  • нанасяне на довършителния слой;
  • нанасяне на лак.

Цялата инсталация отнема 5-7 дни.

Подготовка на основата, грундиране

Субстратът за полиуретаново покритие може да бъде всеки (бетон, мазилка, плочки, дърво), но дървесината не е добър вариант. На една плочка е необходимо да се премахнат крехко дървените частици, едно дърво трябва да бъде смляно, дълбоки пукнатини за обработка на шпатлевкой.



От основата е необходимо да се отстранят замърсявания, прах, петна от мазнини, които изостават от повърхността на частиците. В противен случай филмът ще бъде премахнат след изсушаване. Ако на повърхността има пукнатини или шевове, трябва да се прахосмукачка, за да се отстрани прах от тях, да се третират с грунд и да се запълнят с шпакловъчен материал. Ако няма шевове, няма значителни пукнатини, взривяването се използва за намаляване на дефектите и за получаване на грапавост на повърхността. Сондирането може да бъде заменено с шлайфане, но повърхността е по-лоша, тъй като адхезията се намалява поради голямото количество прах.

За да направите такъв етаж ще ви трябва:

  • капацитет (около 20 литра) за смесване на разтвора;
  • нискоскоростна бормашина (или електрически миксер);
  • Иглени ролки (игли 14 мм);
  • Ракел;
  • широка шпатула;
  • Специални обувки (kraskostupy, оборудвани с шипове);
  • разтворител за почистване на инструменти.

За да поставите почвата, използвайте пистолет или валяк. Ако повърхността абсорбира основата твърде бързо, процедурата трябва да се извърши два пъти. За да се направи повърхността по-груба и по този начин да се укрепи адхезията, към грунда може да се добави кварцов пясък.

Нанасяне на полиуретанови слоеве

Ако използвате еднокомпонентна смес, то се продава готов за употреба. Компонентите на двукомпонентната смес трябва да бъдат смесени, както е посочено на опаковката. По време на смесването се добавя пълнител (ако е предвиден).

Основният слой се нанася чрез изливане (изсипва се на части върху пода) 8-12 часа след почвата. Всяка порция се изравнява със шпатула. В апартамент или жилищна сграда е достатъчна дебелина на слоя от 1,5 мм. Докато сместа не е суха, повърхността трябва да се обработва с шпилка (за отстраняване на въздушните мехурчета). Също така, преди да изсъхне на повърхността, можете да прилагате модели от парчета от тънък цветен полимер. За да се втвърди равномерно повърхността, най-добре е да я покриете с пластмасов филм.

При температура 20 ° C, след около 20 часа можете да нанесете финишен слой и специален лак. По цялата стена, ставите се изрязват, за да компенсират свиването, които след това се запечатват с уплътнител. Следващите пет дни на повърхността на пода не трябва да получават вода или директни слънчеви лъчи. Разходка по покритието може да се направи 24 часа след нанасяне на лак, а с мебели е по-добре да изчакате 5-7 дни.

При наливане на самонивелиращ се полиуретанов под със собствените си ръце носете защитно облекло и ръкавици, обувки с кожени ходила, респиратор или газова маска и защитни очила. Ако сместа достигне отворената област на кожата, трябва първо да я махнете с парцал, напоен с бензин, след това да изплакнете със сапунена вода. Ако полиуретановата смес навлезе в очите, незабавно ги изплакнете с течаща вода и отидете до окултиста. Съхранявайте сместа или работете с нея, ако има отворен пожар в стаята.

По време на употреба полиуретановият под е вакуумиран или избърсван с влажна кърпа. Не използвайте сапун или други почистващи препарати.

Видеоклип на минута: Технология на стилизиране - видео


Предимства и недостатъци на полиуретановите подове

Както всеки материал, полиуретановото покритие има предимства и недостатъци. Предимствата включват:

  • пластичност, която позволява лесен и бърз монтаж;
  • Способността да се скриват незначителни несъвършенства на основата (се разпространява на основата като вода);
  • висока адхезия;
  • Простота на инсталацията;
  • устойчивост на механични въздействия, износване, удари (износването е 10 пъти по-високо от това на стоманата);
  • устойчивост на огън;
  • практически 100% тежест;
  • устойчивост на влага (водата не преминава изобщо), позволявайки монтирането на това покритие в банята и другите помещения с висока влажност;
  • Под това покритие можете да инсталирате система за подово отопление;
  • гладка и текстурирана повърхност;
  • отсъствие на разтворители в сместа;
  • декоративни;
  • невъзможност за привличане на мръсотия, прах, микроорганизми;
  • трайност (до 20 години);
  • безопасността на околната среда;
  • висока поддържаемост;
  • възможност да се използва като основа за всяко друго покритие.

недостатъци:

  • неприятна миризма на сместа;
  • необходимостта от използване на специално облекло и защитно оборудване по време на монтажа;
  • невъзможност за използване на мокри повърхности;
  • достатъчно високи разходи.

Значението на полиуретановия под при проектирането на помещения

Непосредствено след появата на полиуретана на строителния пазар, той се използва само за монтаж на пода в промишлени помещения с увеличени механични товари и вибрации. Но скоро разбрали декоративните качества на този материал. На първо място, повърхността на полиуретановото покритие може да бъде направена прозрачна, полу-лъскава, лъскава, полу-матова, матова. На второ място, можете да създадете всеки чертеж върху него. Трето, е възможно да се създаде 3D ефект върху него. Някои дизайнери предполагат подвижване на покритието дори на стени и тавани.

Най-простото полиуретаново покритие е прозрачно, донякъде наподобяващо стъкло. С помощта на стада (чипове) върху него можете да създадете почти всеки модел, украшение, имитация на естествен материал. Чиповете се полагат на първия слой и се запълват с финишен слой и лак. Също чипове могат да се използват различни малки дрънкулки, снимки, черупки, фолиа, естествени камъни, мъниста, кристали и т.н. Друг вариант -. Зорница натрупва светлина през деня и светят в тъмното.

Най-невероятно е 3D ефектът. Картината се поставя върху субстрата, отгоре е тънък слой лещи, създавайки чувство за обем. След изливане с полиуретан се получава нещо като стерео. Но не е необходимо да изобразявате морава или розови кучета. Можете да направите геометричен украшение, подводния свят (например в детската градина), растителния свят (в хола), делфините (в банята). Не забравяйте обаче, че прекалено ярката, обсебваща картина бързо ще се отегчи и демонтирането на този етаж не е лесно.

Полиуретанови подове със собствени ръце - необичайно, много интересно и същевременно практично решение за проектиране на къща или апартамент. Това покритие може да промени всяко място, което не е признато. Когато самоинсталирате основното правило е стриктното спазване на технологията. С голямо желание и наличието на такива качества като точност и търпение е напълно възможно сами да направите такъв под.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Хидроизолация на пода от дървоХидроизолация на пода от дърво
Как да направите самонивелиращи се подове и какво можете да получите от тях!Как да направите самонивелиращи се подове и какво можете да получите от тях!
Модерни полиуретанови самонивелиращи се подове и приложенияМодерни полиуретанови самонивелиращи се подове и приложения
Кои самонивелиращи настилки да изберемКои самонивелиращи настилки да изберем
Емайл за подови настилкиЕмайл за подови настилки
Смесване на подаСмесване на пода
Подходящи ли са полиуретанови подови настилки за жилищна сграда?Подходящи ли са полиуретанови подови настилки за жилищна сграда?
Колко е пода сухКолко е пода сух
Самонивелиращи се подове и техните сортовеСамонивелиращи се подове и техните сортове
Универсален грунд за бетон, дървена основа, метални и измазани повърхностиУниверсален грунд за бетон, дървена основа, метални и измазани повърхности
» » Полиуретанови подове със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com