Емайл за подови настилки

Какво може да бъде по-лесно от боядисване на пода? Много хора считат този процес толкова очевиден, че не мислят за свойствата на боите, за тяхното съответствие с боядисаната повърхност и за други важни нюанси. Но това зависи не само от външния вид на покритието, но и от неговата издръжливост. Правилното избиране на емайл за пода е напълно трудно, е необходимо да се проучат само вариантите му и да се запознаят с основните характеристики.

Емайл за подови настилки

Емайл за подови настилки

Видове емайллакове

Всеки емайл е комбинация от лак, цветен пигмент и пълнител. Емайлите са на водна основа и са базирани на органични разтворители. От състава на боята на лак е разделена на следните видове: алкиден емайллак, полиуретанови, акрилни, Нитроемайли, чук и грунд. За оцветяването на подовите повърхности са подходящи първите три вида.

Видове емайллакове

Видове емайллакове

Алкид Емайли

Основният компонент на алкидния емайл е пентафталов или глифталов алкиден лак. В допълнение към боята е пигмент, пълнител от мрамор или гранит чипове, глицерин, понякога - антисептици. Използваният разтворител е бял спирт. Предимствата на алкидния емайл включват неговата трайност, висока еластичност, без свиване, водоустойчивост. Боята не се страхува от температурна разлика, запазва цвета си от дълго време, идеално е за подови настилки във всякакви помещения.

Алкид Емайли

Алкид Емайли

Алкидният емайл има своя собствена маркировка, която ви позволява да определите свойствата на боята при избора. Пентафталовите състави се обозначават с буквите PF, glyptal - GF - първата цифра след обозначението на буквата показва условията на приложение на емайл:

  • 1 - за външни работи;
  • 2 - за вътрешни помещения;
  • 3 - бои за уплътнения;
  • 4 - емайл, устойчив на влага;
  • 5 - да имат специфични добавки, които да отблъскват дребните гризачи, да запалят в тъмнината и други функции;
  • 6 и 7 - устойчиви на нефт и бензин, други химикали;
  • 8 - топлоустойчив емайл;
  • 9 - да имат антистатични свойства.

Втората и следващите цифри в маркировката показват номера на цвета в каталога. За оцветяване на подове емайлите PF-253 и PF-266 са най-подходящи, които бързо изсъхват и образуват силен гланцов слой. Те се отглеждат с бял спирт, бензин или терпентин, преди да се нанесе, е необходим грунд.

Символи

Символи

Полиуретанов емайл

Този вид емайл съдържа голям брой добавки, които осигуряват висока адхезия на боята към всякакви повърхности. Дори когато се нанася върху влажна основа, емайллът здраво се прилепва към материала и образува плътен, много еластичен филм с лъскав блясък. Емайлът има повишена устойчивост към алкални и киселинни ефекти, не се страхува от вода и остър спад на температурата. Поради такива свойства боята се използва основно за бетонни подове в индустриални помещения - складове, гаражи, производствени халета. Също така полиуретановият емайл се използва в обществени помещения, където подовите настилки са изложени на повишено натоварване.

Полиуретанова гланцова боя за подове

Полиуретанова гланцова боя за подове

Къщите и апартаментите използват боя на базата на полиуретан непрактично: първо, неговата цена е твърде висока, и второ, на натоварването на пода не е толкова голяма. В частни гаражи, понякога боядисани с такива емайлирани бетонни подове, за да ги предпазят от изтриване, както и въздействието на масла, киселини и други химикали.

Акрилен емайл

Бързосъхнещ емайл на база акрил

Бързосъхнещ емайл на база акрил

Емайлът на акрилна основа също има свои собствени разновидности. За пода най-често се използва полу-гланц акрилна боя, която представлява незаличим еластичен филм върху повърхността, който е устойчив на механични повреди. Боята е подходяща за бетонни и дървени основи на закрито.

Акрилен емайл

Акрилен емайл

Предимства на акрилната боя:

  • не съдържа химически вредни вещества;
  • почти без мирис;
  • бърз;
  • устойчива на влага;
  • не изгаря;
  • има висока устойчивост на износване.

Емайлът се прави на водна основа и следователно, когато се оцветява, се разрежда с вода до желаната плътност. Нанесете боя върху пода с четка, ролка или спрей - за по-равномерно покритие са необходими 2-3 слоя. Задължително условие за висококачествено оцветяване е температурата от + 15 ° С и не повече от 80 влажност в помещението. Също така се изисква предварителна подготовка на бетон или дървен под - почистване на стари покрития и прах, обезмасляване, грундиране на повърхността.

Има няколко общи правила при избора на емайл за пода: не можете да вземете просрочени бои, в смачкан или повреден контейнер, без етикет, както и в неспециализирани магазини или на пазара. В такива места боята често се съхранява в нарушение на температурните условия и това пряко влияе върху нейното качество. И задължително на етикета трябва да е написано "ГОСТ", в противен случай просто ще загубиш парите си.



Тип на емайла Тип на под Време за сушене Консумация в kg / m2 Разтворител Съвместимост с грунд
алкиденБетон, дърво24 часа80-100 gБензин, терпентин, бял спирт, разтворителЕпокси, акрил, алкид-уретан
полиуретанБетон, дърво6 часа100-150 gразтворителПолиуретан, епоксидна, маслена боя
акрилБетон, дърво40 минути300 gОрганични разтворителиВодоразтворими праймери

Как да подготвим повърхността за боядисване

Каква боя изберете, не е възможно да я приложите на повърхността без предварителна подготовка. Щети, малки дефекти и прах въз основа на увеличението на скоростта на потока и намалява неговата адхезия емайл, в резултат на покритие пилинг, поява на мехури, цвят хетерогенност. В зависимост от вида на пода, процесът на подготовка има своите разлики.

Подготовка на бетонен под

Ще ви трябва:

  • метална шпатула;
  • полимерна или циментова замазка;
  • шлифовъчно колело с шлайфаща глава;
  • прахосмукачка;
  • валяк;
  • грунд за бетонна повърхност.

Подът трябва да бъде внимателно инспектиран, за да се идентифицират всички дефекти. Пукнатините се разширяват по дължината, почистени от прах, напълнени с шпакловка. Петна от масла, детергенти и ръжда се отстраняват с разтворител. Хълмовете се отстраняват от българин, жлебовете се изравняват с шпакловка. В края на краищата цялата повърхност се смила, вакуумира се с фини частици и равномерно грунд. За по-голяма адхезия се препоръчва грундиране в 2 слоя, а втората - само след първото изсушаване.

Подготовка на дървения под

Подготовка на дървения под

Подготовка на дървения под

За работа ще ви трябва:

  • шлайфмашина;
  • метална шпатула;
  • грундиране на дърво;
  • четка;
  • сапунен разтвор.

Най-простият начин е да се подготвят нови подове, без пукнатини и останки от старото покритие. Заземените, гъсто разположени плоскости се покриват със слой грунд, изсушават се и отново се смилат, а след това завършва предварителната обработка. Ако трябва да нарисувате стария етаж, първо трябва да оцените силата на предишното покритие. При наличие на пилинг и пукнатини, старата боя е напълно отстранена със шпатула, особено сложни области, обработени с шкурка. Слотовете между дъските трябва да бъдат покрити с шпакловка, повърхността е почистена от прах, отстранени са петна.

Старата боя е по-добре да се чисти

Старата боя е по-добре да се чисти

Премахване на боята с метални четки

Премахване на боята с метални четки

Ако предишното покритие се поддържа твърдо, подът трябва да се изплакне добре със сапунен разтвор, след което да се изплакне с чиста вода и да се изсуши. Мастните петна се отстраняват с разтворител, восъчните остатъци се отстраняват с топъл сода разтвор - 8 литра вода 1 чаша калцинирана сода.

Преди боядисване, подът трябва да се изплакне със сапунена вода

Преди боядисване, подът трябва да се изплакне със сапунена вода

Напълно сух под, грундиран на 2-3 слоя.

Състав за грундиране и биозащита на дървесина

Състав за грундиране и биозащита на дървесина

Приложение на емайла

Приложение на емайла

Приложение на емайла

Почистеният и сух бетонен под е лесно да се боядисва с пистолет или валяк: емайлът се разбърква, излива правилното количество в контейнер и се нанася равномерно и тънко върху бетона. Че боята не пада върху стените, те са покрити с полиетилен на височина от 20 до 30 см. Вторият слой се нанася не по-рано от първия, който се изсушава, в противен случай покритието може да стане ексфолирано или покрито с мехурчета.

Боядисване на пода

Боядисване на пода

Дървеният под започва да рисува настилките. За да не се оцветяват стените, те могат да бъдат покрити с фолио или паста по дъските с широка лента за боядисване. При нанасяне боята е внимателно засенчена по дъските, което осигурява равномерно проникване на емайла в порите на дървото. За удобство и намаляване на потреблението на материали основната част на пода може да бъде боядисана с валяк и ъглите трябва да бъдат боядисани с тесен четчик. Още по-удобно е да използвате пистолет. Емайлът се разпределя върху пода с тънък слой, оставя се да изсъхне напълно, а след това се полага и друг. По време на сушенето подът трябва да бъде защитен от течения и прах.

Боядисване на бетонни подове

Боядисване на бетонни подове

Видео - Емайл за пода

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да нарисувате бетонния подКак да нарисувате бетонния под
Боядисване на стени с боя на водна основа изберете материал и научете как да работите като валякБоядисване на стени с боя на водна основа изберете материал и научете как да работите като валяк
Акрилна, гума, епоксидна и полиуретанова боя за бетон, която е по-добра?Акрилна, гума, епоксидна и полиуретанова боя за бетон, която е по-добра?
Боя за бетон избираме боя за подаБоя за бетон избираме боя за пода
Как да нарисувате винил тапет избор на емайл и техника на неговото прилаганеКак да нарисувате винил тапет избор на емайл и техника на неговото прилагане
Бои и емайллакове за възстановяване на ваните как да избирате и правилно да прилагате съставаБои и емайллакове за възстановяване на ваните как да избирате и правилно да прилагате състава
Как да нарисувате банята с емайл от подготовката до крайния резултатКак да нарисувате банята с емайл от подготовката до крайния резултат
Традиционна техника за ремонт боядисан подТрадиционна техника за ремонт боядисан под
Как да нарисувате тапет на тавана - опцииКак да нарисувате тапет на тавана - опции
Боя за радиаториБоя за радиатори
» » Емайл за подови настилки
© 2021 BggeHat.com