Универсални индустриални подове, съществуващи типове и технология на тяхното подреждане

Индустриални подове

При ремонт на конкретна сграда се избират строителни материали, които отговарят на нейната функционална цел. Например, за завършване на пода в жилищен апартамент, изборът ще бъде направен, като се вземе предвид декоративния компонент. И всичко за подове в промишлени предприятия ще трябва да се обърне специално внимание на такива качества като издръжливост, висока якост, трайност, сигурност при употреба, устойчивост на удар и химическа устойчивост, както и ниската отделяне на прах. Всички тези характеристики имат само индустриални подове - стоманобетонни основи, чиято повърхност е допълнително защитена със специални съединения.

Днес има няколко технологии за изграждането на такива структури. Всеки от тях е обект на повишени изисквания. И всичко това, защото подът в магазина или фабриката, в склада или лабораторията трябва да издържа на различни статични и динамични натоварвания. Важно е тези подове да са устойчиви на високи температури, абразивни, топлинни и химични ефекти. В същото време е необходимо да се има предвид, че хората работят в промишлени обекти, затова не трябва да забравяме декоративните свойства, както и безопасността на използването на покритие.

Класификация на промишлени подове

Класификацията на индустриалните подове се извършва в съответствие с няколко параметъра.

Чрез дизайна на основната плоча те могат да бъдат еднослойни и многопластови, подсилени и неразработени. Ясно е, че еднослойните не-подсилени плочи се използват само там, където високите изисквания не се поставят върху подовата настилка.

Има много индустрии и всеки има свои специфики. Поради това устройството prompola навсякъде ще бъде различно, въпреки че основата на такава табела може да бъде същата. Почти навсякъде се приветства бетонна повърхност. Но слоят за завършване е избран, като се отчита спецификата на производството. Например в химическата промишленост най-често се използват епоксидни подове, а в магазина, където се съхранява транспортното оборудване, се препоръчва да се сложат няколко структурни слоя наведнъж. В този случай е необходимо да се класифицират индустриални подове, като се вземе предвид устройството за покритие.

Най-често срещаното технологично решение

Най-разпространеното технологично устройство на индустриалния под е бетона. При използване на това са много издръжливи и практически сексуални бази различни ниска цена, наличност на консумативи и висока устойчивост на всякакъв вид стрес и температурни крайности.

Но има един съществен недостатък в бетона. С течение на времето горният слой започва бързо да се свива и в присъствието на постоянни механични товари се образува прах. За някои производствени процеси това явление е неприемливо. Ето защо, технолози са разработили редица технологии, които подобряват техническите характеристики на бетона и укрепват горния слой.

Днес съществуват два метода за решаване на този проблем:

  1. Използвайте бетонни подове с втвърден горни слой.
  2. Покрийте бетона с модерно полимерно покритие.

Най-горният слой е подсилен със сухи втвърдяващи смеси, които съдържат цимент или пясък, както и полимеризиращи добавки или мраморни чипове. С помощта на специални механизми такива смеси се втриват равномерно в бетонната повърхност, докато се втвърдят напълно. След това основата е напълно полирана, което води до идеална гладка гладка повърхност, здрава, удароустойчива, износоустойчива и красива на външен вид.

Много предпочитат да не използват сухи удароустойчиви смеси, но да нанасят полимерни покрития на базата на епоксидни и полиуретанови смоли. Такъв избор е оправдан само когато се поставят високи изисквания за химическата устойчивост и здравината на повърхността. Такива импрегнации са много по-скъпи и технологията на тяхното приложение не може да бъде наречена проста.

Почти всички полимерни покрития са самоунищожителни, но за тяхното приложение подът трябва внимателно да се подготви. Нанасянето на полимерни смеси може да бъде само на идеално плоска и гладка повърхност. Материалите, които го изравняват, са много скъпи. Следователно двойната финансова тежест пада върху клиента. Когато използването на полимерни подове не е оправдано от функционалността на помещението, по-добре е да се приложи технологията за втвърдяване на горния слой със сухи смеси.

Технология на устройствата

Укрепване на пода

Бетонни подови настилки от бетон

Не е толкова лесно да се направи бетон на големи производствени площи. Устройството му може да бъде разделено на няколко етапа:

  1. Нива на снимане.
  2. Лабораторни анализи на почвата.
  3. Инсталиране на водещите основи.
  4. Укрепване.
  5. Приемане на бетон.
  6. Изборът на марката за подсилване.
  7. Насипване на топинга.
  8. Рязане на шевовете.

Нека разгледаме характеристиките на всеки етап.

Изследване изравняване

В самото начало на работата се извършва проучване на равнището. С нейната помощ се прави цялостно охарактеризиране на релефа на земята. Резултатите от изследването помагат да се направят правилните изчисления, да се изготви проект, да се предвиди необходимата отклонение и да се съгласи с клиента основните нюанси в съответствие с неговите изисквания.

Клиентът трябва да се ангажира да създаде необходимите условия за наливане на бетон. Температурата в помещението не трябва да бъде под +5 градуса и не над +25. Необходимо е да се постигне пълна липса на проекти.

Лабораторни анализи на почвата

Като правило, преди да се налива бетон, основата е внимателно подготвена и е поставена възглавница с чакъл-пясък, която трябва да има определен коефициент на уплътняване. Той получава лабораторни изследвания на почвата. Ако те покажат, че факторът на уплътняване е под 1,98, възглавницата отново отново се уплътнява внимателно.

Монтажни водачи

Ръководство за монтаж

Технология за инсталиране на подове

Когато се изливат индустриални подове, касетите, подобни на клетките, се изграждат от водещите профили. Те се монтират по целия транспортен поток, като се отчитат дизайнерските особености на всяка отделна сграда.



В същото време на малки места е необходимо да се оставят температурни шевове. На големи повърхности трябва да се вземат предвид положението на колоните, вратите и всички поддържащи елементи. Водачите се избират по такъв начин, че да могат да осигурят максималната дебелина на пълнежа, а това е 60-70 мм. Профилите се фиксират чрез електрическо заваряване. Основните анкерни елементи са метални анкери.

Обърнете внимание! Ако се появи оцветяване на пода във вече завършено стаята, вертикалните структурни елементи са отрязани от мек затихване изолация, развиват през стенни структури периметъра или периферията на всеки вертикален елемент. При необходимост се полага хидроизолационен слой.

подсилване

По правило изпълнителят, който произвежда конкретно запълване, се ръководи от изискванията за проектиране. Ако подовата конструкция се нуждае от подсилване и се създава многопластова основа, подсилва се подовото покритие. За тази цел се използва метална мрежа с 30 до 40 см армиращи клетки, която се изтегля през клетката.

Приемане на бетон

Изливане на пода с бетон

Бетон за промишлени подове

За да се смесват самостоятелно конкретните строителни разтвори в големи количества е изключително проблематично. Много по-лесно е да го поръчате и да го направите готови на сайта. Описаните подове са изработени от цимент M500. Разтворът трябва да се приготви без солеви добавки, които улавят въздуха. В противен случай, покриването на повърхността на новата основа ще бъде изключително проблематично. След фугирането, върху повърхността се формира задължително бяло покритие, няма да бъде възможно да се отървем от него.

Бетонът на картата се подава от вибратор. Вибро-релсата се премества с постоянна скорост от 2-3 метра в минута. Това предотвратява образуването на спадове и появата на бетонна гърбица. След попълване на специално лице, с помощта на ниво или контролно реле, измерва височината на бетона.

Обърнете внимание! Можете да зареждате бетон в картата на малки порции, но интервалът на приемане между тях не трябва да надвишава 30 минути. Ако интервалът не може да бъде поддържан, необходимо е устройството за технически шевове да бъде направено с последващо рязане.

Избор на втвърдител марка

Изборът на подсилваща марка се извършва на етапа на проектиране. Клиентът формулира степента на механично влияние, показва интензитета на механичните товари, които са възможни по време на експлоатацията на пода. При избора на марка за подсилване се вземат предвид желанията на клиента за избор на цвят на бъдещия етаж.

Извършване на преобразуване

Индустриален под

Внедряване на хардуер за попълване

Бетонът, разложен на касети, може да бъде обработен чрез покриване. Прилага се с помощта на дозаторна количка върху прясно поставена основа. Колкото по-равномерно е покритието, толкова по-добре ще бъде новата повърхност. Първо, първият дебел слой се втрива в бетона. Mashing се извършва със специален диск. Тя позволява повърхността да се насища с циментово мляко. След като престане да се абсорбира, можете да започнете да мистрия втория по-тънък слой.

Задвижването на диска трябва да е строго диагонално. Такава траектория ще избегне образуването на линейни наводнения. Прецизният контрол се осъществява с двуметрови релси. Той е разположен в три посоки.

Ако се установи повреда на бетоновата смес, тя се компенсира ръчно. Също така, ставите се обработват ръчно. Покриването помага за затварянето на порите от бетон, което допълнително ще предотврати отделянето на прах.

Обърнете внимание! Инфузията на водата по време на покриването значително улеснява процеса на фугиране. Но да направите това е изключително нежелателно. Излишната вода непременно ще доведе до образуването на тъмни петна на плоска повърхност и до влошаване на физическите и техническите параметри на горния слой бетон.

Степента на готовност на пода се определя от наличието на гланц на повърхността.

Шиене на шевове

Подреждане на индустриални бетонни подове

Рязане на шевовете в бетона и запечатването им

Полиакрилатният лак-импрегниран помага за фиксиране на гланца. Прилага се веднага след полиране. Лакътът има хомогенна консистенция, не съдържа въздушни мехурчета и допълнително предотвратява сушенето на готовата основа. Получавайки се върху полиран бетон, този агент предотвратява проявяването на агресивни свойства на вода, петролни продукти, киселини и алкали.

През първата година от експлоатацията на такъв етаж може да се появят драскотини и чипове. Затова е препоръчително да нанесете защитна лак на цялата повърхност няколко месеца след изпичането на бетона. Това може да се извърши с ролков или с въздушен спрей метод.

Рязане на фуги се извършва на втория ден след изливане на бетон. Неговото направление трябва напълно да съвпадне с границите на картите или с маркировката на технологичните фуги. При извършване на рязане е необходимо да се избегне появата на T-образни линии. Също така не можете да изрежете линии, образуващи остър ъгъл.

Колоните и опорните елементи са отрязани на диагонали, насочени към оста. За рязане се използват специални инструменти. Преди да извършите последващата работа, свързана с уплътняването на шевовете, подовата повърхност трябва да бъде внимателно почистена и обработена с един и същ лак. Шевовете са запълнени с полиуретанов уплътнител. Една шпакла или лента за боядисване ще направят шевовете гладки и естетически.

За да може прясно приготвеният бетон да е в състояние да получи всички свои характеристики, той трябва да бъде защитен от механично удавяне и да бъде оставян да изсъхне правилно. Пол ще бъде готов след няколко седмици.

Обобщение по темата

Почти всички индустриални подове демонстрират висока надеждност и дълготрайност, но само ако правилно се избере типът на довършване на многослойна конструкция. Важно е да се вземе предвид наличието и продължителността на излагане на агресивни среди, работна температура условия на помещенията, съществуващият праг влага, обектно режим, сложността на време за изпълнение на почвата и облекчение комплект за бетон се налива почистване.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво може да бъде полимерна подова настилка за класификация на покритиятаКакво може да бъде полимерна подова настилка за класификация на покритията
Универсален функция за монтаж на фундамент и инсталиранеУниверсален функция за монтаж на фундамент и инсталиране
Какво е епоксидни подови настилки, характеристики на технологиите и обхватаКакво е епоксидни подови настилки, характеристики на технологиите и обхвата
Боядисване на бетонни подовеБоядисване на бетонни подове
Какви са магнезиевите подове?Какви са магнезиевите подове?
Епоксидни настилки в насипни епоксидни подови настилки - технология за полаганеЕпоксидни настилки в насипни епоксидни подови настилки - технология за полагане
Как се извършва обезпрашаването на бетоновия под и втвърдяването му?Как се извършва обезпрашаването на бетоновия под и втвърдяването му?
Самонивелиращи подове 3dСамонивелиращи подове 3d
Боя за бетонни подове в гаражни цени и спецификацииБоя за бетонни подове в гаражни цени и спецификации
Шперплат за ремонт на подовеШперплат за ремонт на подове
» » Универсални индустриални подове, съществуващи типове и технология на тяхното подреждане
© 2021 BggeHat.com