Модерни индустриални бетонни подови настилки и технология на устройството

Индустриални бетонни подове

Какво може да представлява интерес за индустриални бетонни подове? Отдавна е известно, че на този тип сексуална основа се налагат много стриктни изисквания, тъй като тя трябва да издържа на достатъчно сериозни натоварвания. Въпреки това, товарите не са единственият фактор, влияещ върху технологията на устройството. Много зависи от степента на експлоатация на самия пол. Какво искаш да кажеш?

Някои нюанси

Индустриални подове PromPol

Готов тип под

Съществуват доста сериозни различия по отношение на използването на различни механизми на територията на промишлен обект или склад. Колкото по-тежки са тези механизми, толкова по-строги са изискванията към сексуалната основа. И не само да бъде силен. Например, ако в склада се използва запас с тесни проходимост и височината на бума е не по-малка от 8 метра, тогава етажът в такова помещение трябва да бъде идеално равен. Така че, когато планирате и проектирате складове, първо, определете силата, теглото и марката на механизмите.

Експерти казват, че индустриалните подове с високи изисквания за него да се попълнят най-трудно, както и разходите за това са няколко пъти по-висока от тази на обикновения бетон настилки за складове с една или две нива складиране а. Цената с цените за различните монтажни компании е почти една и съща, защото никой няма да изхвърли такива сложни услуги. Тук обикновено клиентът не спасява - той се опитва да избере тази организация, която доказа своята съгласуваност и квалификация с предишни творби в тази област.

В момента, с изключение на бетоновите индустриални подове, монтажните компании предлагат течни подове. Но поради факта, че този тип покритие е твърде скъпо, предпочитание се дава на бетонния аналог, който по основните показатели не е по-малък от обема. Освен това процесът на полагане е по-лесен. Факт е, че изграждането на такава структура протича по един технологичен процес, който не може да се каже за запълваните повърхности. Въпреки че самият дизайн на устойчиво на износване промишлено покритие зависи от много фактори.

Например, базата. Ако строителството е в ход, компактният и добре уплътнен пясък ще служи като основа за бетонната плоча. Бетоновата основа се излива изключително рядко. Ако се извършва реконструкция на помещения, тогава основата ще бъде елементът, който стои на пода. Това може да бъде стоманобетонна плоча, конкретен монолит и т.н. Въпреки че често дори в такива случаи клиентът иска напълно да разглобява базата, което води до увеличаване на разходите за работа.

Обърнете внимание! По време на строителството плътността на пясъчната основа се проверява от специална независима лаборатория. В процеса на реконструкция, старите основи плочи винаги се проверяват за качество.

Технологията за изливане на бетонни подове за промишлени цели осигурява високи изисквания не само за качеството на бетоновия разтвор, но и за характеристиките на повърхността. Тя трябва да е силна и да не образува слой прах. За тази цел се използват допълнителни мерки за укрепване на повърхността.

Обикновено се използва гладене - нанасяне на слой от течни или сухи строителни смеси на цимент с дебелина от 1,0-3,0 милиметра. Вярно е, че този метод на втвърдяване постепенно изчезва в миналото и мястото му е заето от съвременни технологии. Използват цименто-полимерни съединения и покрития като втвърдители - сухи смеси, които се изсипват върху полуфабрикатиран промишлен под. Между другото, дебелината на съвременните композиции може да достигне 12 милиметра.

Технология за изливане на бетонни индустриални подове

Цялата технология в този случай е в един процес - наливането на бетоново решение, което е основната фаза. Но тя се предхожда от подготвителен етап, без който не е възможно да се управлява.

Подготовка на

На първо място се извършва изравняване, при което се определя най-високата точка на заземената повърхност. На този етап можете точно да определите дебелината на бъдещата пластина. Моля, обърнете внимание, че този размер не трябва да бъде по-малък от размера на дизайна. Отдавна е установено, че бетонната основа под формата на монолитна плоча не трябва да бъде по-малка от 100 милиметра. Това е така нареченият минимален допустим марж. Ако подът е разположен върху компактен пясък, тогава оптималната дебелина на плочата варира от 150 до 250 милиметра.

В този случай се отдава голямо значение на укрепването. Някои изпълнители, след като са решили да спестят пари, увеличават размера на подсилващата рамка, но в същото време намаляват слоя от бетонов разтвор. Това няма да доведе до нищо добро, а спестяванията ще бъдат въображаеми. Такава база бързо се счупи и цената на металната армировка изобщо не е по-ниска от тази на бетона.

За да получите гладка повърхност, областта, предназначена за изливане, е необходимо да маркирате и да лежи върху нея водачи. Обикновено, в качеството си, тази технология използва бетонни продукти или метални конструкции. Кухи метални профили или канал се използват много рядко. Не забравяйте, че качеството на водещите елементи до голяма степен зависи от гладкостта на създадената повърхност, така че те трябва да обърнат специално внимание. За тази цел специалистите използват специални форми, които увеличават твърдостта, якостта и равномерността на горните ръбове. Между другото, проектирането на такива структури се извършва от оптично ниво, а лазерните нива се използват за селективно тестване.

Машината за полагане на бетонни подове

Индустриални бетонни подове

С появата на напълно нови механизми и технологии в тази област вече не е необходимо да се използват изравняващи структури. За тази цел се използват специални автоматични мобилни устройства, които включват ниво на лазера. Самият той определя височината на полагането на бетонния слой в автоматичен режим. Отлично нещо, което ви позволява да намалите броя на дефектите до почти нула. За съжаление, не всички компании разполагат с такава технология, която се дължи на високата цена и ограничената наличност. Такава бетонна платформа за смяна може да покрие конкретно решение от 5000 квадратни метра площ.

Укрепването се прилага и за подготвителните процеси. За бетонни индустриални подове се използват метални фитинги AIII или специални решетки от стоманени влакна. Между другото, комбинираната версия също не е необичайна. Стоманените влакна са отличен подсилен материал, който отговаря за качеството на бетона и предотвратява появата на пукнатини. За съжаление местните изпълнители на такива произведения рядко я използват. Видът на армировката се определя на етапа на проектиране, като се вземат предвид товара и вида на основата. Между другото, подсилващата рамка и съставът на бетона често се превръщат в препъни. Първата трябва да бъде правилно поставена, а втората трябва да бъде правилно произведена.

Във всичко това има една много важна точка, която се отнася до образуването на пукнатини в близост до стените и колоните. Всяка сграда - новопостроена или стара сграда - в крайна сметка ще се уталожи, така че кръстовището на стената с пода - това е критично място. Ето защо, строителите се опитват да разделят тези две равнини чрез дъмпинг лента. Полага се с колони и стени на стаята, като по този начин се създава малка разлика между тях. Между другото, ширината на тази лента е 5.0-10 милиметра.

Нанесете бетон върху хола

Необходимо е да се обърне внимание на избора на доставчик на конкретен разтвор. Това е важен момент. Не забравяйте, че такъв етаж се излива непрекъснато. Малка разлика в предлагането може да доведе до намаляване на качеството на резултата.

Бетонната смес, доставена на обекта, се разпределя върху секциите - захвати. Той се уплътнява при изливане, за което се използват вибриращи стелажи и дълбоки вибратори. Особено внимание се обръща на местата около стените и колоните, както и по протежение на водещите конструкции. Наблюдателите след всяка смяна се проверяват за отклонение. Това се прави, така че инструментът създава много равна повърхност. Малко отклонение - и всичко ще се обърка. И много внимание трябва да се обърне на качеството на доставения бетон. Тя трябва да се проверява не само от доставчици, но и от изпълнители.

Попълване на пода с бетон на ръка

Бетонни подове - технология за пълнене

Но без значение какви точно инструменти се използват, независимо от мерките за контрол, качеството на резултата ще зависи от квалификацията на работниците и майсторите. Ръчната работа предполага най-голямо количество работа, засягаща качеството. Експерти твърдят, че 30 ръчен труд, който се използва в такъв процес, се отнася до изравняването на пода. И дори онези компании, които използват модерни бетонни павета, които намаляват разходите за труд, не се отказват от ръчния труд. Дървени и алуминиеви ламели и правила, изглаждащи устройства - всичко това все още се прилага.

Така че индустриалният под е наводнен, а сега е необходимо да дадем време да го "стоя". От какво зависи времето за експозиция? Критериите са много:

  1. Влажност на основата.
  2. Температура и влажност на атмосферния въздух.
  3. Дейност на цимента.

Обикновено на този етап се разпределят до 6 часа, след което можете да продължите други операции. Съвсем наскоро беше използван процес като вакуумиране на конкретно решение, което съкрати времето за съхранение до 2 часа и опрости технологията. Днес тя рядко се използва. Има интересен факт, който се отнася до начина на определяне на възможността за продължаване на работата - препоръчва се от Американския институт по бетон. Ако отпечатъкът от обувките ще има дълбочина от 4-5 милиметра, тогава всичко е наред и можете да продължите. Фактът е интересен, но този подход се определя от вековната история на конкретни работници, от които те все още не отказват.

Защитни мерки

Начело - суха смес за втвърдяване на повърхността на бетонния под - се прилага към пода, ръчно или с помощта на специални товарни автомобили. Вторият вариант е за предпочитане, тъй като, от една страна, опростява и ускорява процеса и, второ, сместа се диспергира равномерно върху повърхността на гениталиите и има същата дебелина. Съвременните смеси на втвърдяване се различават един от друг с устойчив на износване пълнител. Той може да бъде корунд, силициев карбид, кварц, метал и т.н. Това включва цимент, пластификатори и водоподдържащи полимерни добавки.

Машина за подова настилка от килими

Бетонови подове за складове

Познавайки кои механизми ще се използват в склада, можете точно да изберете марката за покриване. Ако това е натрупване на каучук, тогава сместа с корунд или кварцови добавки е правилното решение. Ако това са колички с метални колела, а след това само метални напълнени покрив. След нанасянето на покритието трябва да се шлифова, за което се използват ръчни алуминиеви правила или специални машини.

Бетонното решение, което се използва като основен материал за създаването на бетонови индустриални подове, включва портланд цимент. Едно от основните му свойства е свиването при втвърдяване, което води до образуване на пукнатини. Причината за свиването е бързо изсъхване, т.е. загуба на влага. За да се избегне това, подът е покрит със специален защитен лак. Прилага се с ролка или спрей. Моля, обърнете внимание, че всички защитни мерки се извършват с минимален интервал между тях. Най-често след като мелниците на площадките незабавно отиват лайнери.

Рязане на шевове и запечатване на фуги

  • За рязане се използват специални машини с диамантени дискове.
  • Дълбочината на рязане е една трета от дебелината на бетонния слой, но не по-малка от 2,5 сантиметра.
  • Рязането трябва да се извърши не по-късно от 36 часа след фугирането.
  • Разстоянието между шевовете се определя от диапазона от 30-40 дебелини на бетонния слой.
  • Тъй като свиването на бетонната суспензия ще продължи дълго време, уплътнителят трябва да се напълни възможно най-късно. Например, дебелината на плочата е 200 милиметра - пълненето може да се извърши след 2 месеца, дебелината на 300 милиметра - след 3 месеца.
  • За запълване на шевовете е най-добре да използвате епоксидни или полиуретанови уплътнители.

Заключение по темата

Както можете да видите, покриването на бетонен под с промишлени цели е доста сложно и сериозно. Качеството на резултата зависи от квалификацията на изпълнителя, от качеството на конкретното решение и от някои други обстоятелства. Например, всички работи трябва да се извършват при температура най-малко + 10 ° С. Не трябва да има течения и изтичане на вода. Необходимо е да се организира добро осветление и така нататък. Това означава, че от компетентна организация ще зависи от резултата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Универсален функция за монтаж на фундамент и инсталиранеУниверсален функция за монтаж на фундамент и инсталиране
Какъв е регулируемият под на свойствата и последователността на монтажаКакъв е регулируемият под на свойствата и последователността на монтажа
Какво е епоксидни подови настилки, характеристики на технологиите и обхватаКакво е епоксидни подови настилки, характеристики на технологиите и обхвата
Боядисване на бетонни подовеБоядисване на бетонни подове
Епоксидни настилки в насипни епоксидни подови настилки - технология за полаганеЕпоксидни настилки в насипни епоксидни подови настилки - технология за полагане
Как се извършва обезпрашаването на бетоновия под и втвърдяването му?Как се извършва обезпрашаването на бетоновия под и втвърдяването му?
Етажната технология за изравняване на пода KnaufЕтажната технология за изравняване на пода Knauf
Как бързо да се изгради склад?Как бързо да се изгради склад?
Хидравлична тролей предимства при използванеХидравлична тролей предимства при използване
Избираме смесител за топъл подИзбираме смесител за топъл под
» » Модерни индустриални бетонни подови настилки и технология на устройството
© 2021 BggeHat.com