Груба подова замазка в частна къща

Подовите настилки допринасят значително за цялостното впечатление за появата на всяко жилище. А колко качество, красота и дори паркет или плочки в дома ви ще бъде, директно зависи от правилното изпълнение на грубото под тези капаци. Има няколко свои разновидности, но един от най-често използваните е груб подова настилка в частен дом, изработен от бетон или циментова пясъчна смес

. Следователно, като се има предвид популярността на това покритие, ние тук разглеждаме характеристиките на неговия подвид и особеностите на споразумението.

Груба подова замазка в частна къща

Груба подова замазка в частна къща

Видове груби замазки

Първо, ние даваме класификация на грубите настилки. Първият знак, чрез който те са разделени на отделни видове, е количеството на влагата в смесения разтвор. На нея е възможно да се класифицират следните видове замазки.

 1. Стандарт, известен също като "мокър" - достатъчно голямо количество влага, разтворът в неговия вид прилича на много дебела заквасена сметана или извара. Такава замазка е много удобна за полагане и изравняване, но в същото време поради голямото количество влага, процесът на сушене и натрупване на сила отнема повече време. Освен това, с прекалено голямо количество вода вътре, могат да останат микрочипове, които нямат най-добър ефект върху здравината на замазката.

  Процесът на подготовка и изливане на подова настилка

  Процесът на подготовка и изливане на подова настилка

 2. Полусух - влагата в разтвора за такава замазка е много по-малка в сравнение с предишната версия. От външната страна циментово-пясъчната смес изглежда почти не влага. Технологията на работа с нея е много различна от работата с "мокър" замазка, докато е много по-трудно - полусухи смес се приготвя в специална машина, оборудвана с пневматична помпа. С помощта на последното, разтворът с минимално количество влага се доставя в стаята, там първо се уплътняват и само след това се изравняват с правило. Полусухият замазка изсъхва и увеличава силата си по-бързо "мокър" и в същото време има високи стойности на якост.

  Полусух подова настилка

  Полусух подова настилка

 3. Суха замазка - в този случай грубият под е създаден с помощта на напълно суха смес, която се напълва и натоварва в необходимото пространство. В същото време трябва да се внимава, за да не проникне влага в по-дебелата замазка - тук изискванията за качество на хидроизолацията са доста сериозни.
Суха подова настилка

Суха подова настилка

Важно! Следва да се отбележи, че в допълнение към бетон и цимент-пясък смес без чакъл, груб разклонител може да бъде създаден с помощта на сглобяема конструкция хоросан или саморазливна замазка. Първият вариант се използва в случаите, когато скоростта на изпълнение на произведенията и тяхното качество е много по-важна от парите, изразходвани за материали. Що се отнася до второто изпълнение с самонивелиране смес, след това се използва в крайния етап, стифиране абсолютно равномерен слой от материал върху конвенционален замазка на бетон или циментов разтвор и пясък.

Саморазливна подова замазка

Саморазливна подова замазка

Също така е възможно да се направи разлика между още една класификационна характеристика на грубите връзки - според степента на връзка с припокриването и стените в стаята:

 • напълно залепена замазка;
 • замазка върху сепариращия слой;
 • плаваща замазка.

Прочетете повече за техните характеристики и разлики в раздела в края на тази статия.

Устройството на плаващ съединител

Устройството на плаващ съединител

Груб замазка от циментово-пясъчна смес - стъпка по стъпка инструкция

И сега ние се обръщаме към разглеждане на най-популярния вариант на груба замазка в частна къща - "мокър" и създадена от смес цимент-пясък.

Стъпка 1. Подготвя се обект - всички строителни отпадъци се отстраняват от него. Тъй като в този случай замазката е създадена на първия етаж на бъдещата частна къща на земята, пясъкът се излива в основата на мястото на стаята и пясъкът е внимателно уплътнен.

Пясъкът е уплътнен

Пясъкът е уплътнен

Съвет! Направете пясъчна възглавница много по-гъста, която помага да я напоявате с малко вода и да повтаряте процеса на набиване.

Стъпка 2. Освен това уплътненият пясък е окончателно изравнен с правило или с обикновена дървена дъска.

Подравняване на компактен пясък

Подравняване на компактен пясък

Стъпка 3. Над пясък възглавница вписва хидроизолация - в качеството си на конвенционален полиетилен (икономика версия) а може да действа, покривен материал (надежден, но е трудно да се получи и докинг) или специализирана особено силни филми, които създават запечатан слой.

Полагане на хидроизолация

Полагане на хидроизолация

Стъпка 4. разположени в горната част на изолация филм - тя не само ще помогне за създаването на "плаваща замазка", което не се страхуват от свиване и промени в стените на къщата, но също така и защита на подовите настилки на първия етаж от студа през есента, зимата и пролетта.

Полагане на плочи на нагревател

Полагане на плочи на нагревател

Стъпка 5. На периметъра на бъдещата дъска се полагат колан за амортисьори.

Повреден колан

Повреден колан

Стъпка 6. Монтажът на телени мрежи се вписва в изолационния слой. Поставя се върху опори - да се намира приблизително в средата на замазката и да придаде якост на опън и огъване на циментово-пясъчната смес.

Укрепване на мрежата

Укрепване на мрежатаСтъпка 7. Над нагревателя и фитингите на предварително зададено ниво има сигнали. В този случай тяхното положение трябва да бъде внимателно контролирано посредством ниво.

Поставят се сигнали

Поставят се сигнали

Мерките са на дисплея

Мерките са на дисплея

Стъпка 8. Най-важният етап от създаването на груба подова замазка е месене на смес от цимент и пясък и изливане. Марката на сместа не е по-ниска от M75-M100, в присъствието на високи динамични натоварвания, решението трябва да бъде много по-силно.

Решението трябва да е достатъчно силно

Решението трябва да е достатъчно силно

Пропорциите на цимента спрямо пясъка за приготвяне на разтвор с определена степен на якост

Пропорциите на цимента спрямо пясъка за приготвяне на разтвор с определена степен на якост

Стъпка 9. Приготвената и напълнена смес от цимент и пясък се заглажда с помощта на правилото. След това в идеалния случай плоската повърхност е покрита с полиетилен и е оставена за известно време, така че замазката да стане здрава и да изсъхне. При това понякога се напоява с малко количество влага.

Изглаждане на сместа

Изглаждане на сместа

Видео - Груб полусух замазка - всички ключови точки

Груба суха замазка

Сравнително нова и досега популяризирана, за да се създаде груб под в частна къща, е полагането на суха замазка, основният материал за който е специална смес от експандиран глинест пясък. След това върху тях се полагат гипсови влакна, устойчиви на влага, върху които може да се монтира ламинат, керемиди или други декоративни подови покрития. Сега нека разгледаме накратко процеса на създаване на суха замазка.

Видове фиксиране на пластини от покритие на сух съединител на пода

Видове фиксиране на пластини от покритие на сух съединител на пода

Таблица. Създаване на сух начин на груб замазка - инструкция.

Етапът на създаване на суха замазка Произведени действия
Степента на създаване на суха замазка
Произведени действия
Фаза първа - подготовка на помещението и маркиранеФаза първа - подготовка на помещението и маркиране
От стаята, където ще бъде напълнена сухата замазка, се изваждат всички боклуци и ненужни предмети. Ако на пода има следи от стара замазка (в случай че не се построи нова къща, а се поправя съществуваща), те трябва да бъдат напълно изхвърлени. След това, като се използва ниво на сграда (за предпочитане лазер) на разстояние един метър от повърхността, се прилага плоска хоризонтална линия. След това се спуска и минава по горната граница на бъдещата замазка.
Етап две - хидроизолация между замазката и припокриванетоЕтап две - хидроизолация между замазката и припокриването
Хидроизолацията се полага върху напълно почистената подова настилка. В този случай тази задача се изпълнява от конвенционален полиетиленов филм, но е възможно да се използват и други материали, като покривна хартия. Филмът е натрупан с припокриване. В допълнение, тя трябва да "отиде" на стените за 15-20 см.
Етап трета - амортисьорна лентаЕтап трета - амортисьорна лента
Покрай ръба на бъдещата замазка към стените се монтира и фиксира амортисьорна лента. Това ще помогне за намаляване на нежеланото механично натоварване върху грубата подова замазка отстрани на стените на частната къща.
Етап 4 - запълване на сухия миксЕтап 4 - запълване на сухия микс
Сместа за сухата замазка се излива на пода, в този случай се разширява глинен пясък.
Етап 5 - предварително изравняванеЕтап 5 - предварително изравняване
С помощта на четка, лопатка или подобен инструмент, сухата смес, разпръсната на пода, е равномерно разпределена в цялата област на бъдещата замазка.
Етап 6 - окончателно изравняване на сухата замазкаЕтап 6 - окончателно изравняване на сухата замазка
След това върху експандирания глинен пясък се поставят два водача на определено разстояние, на същата височина и паралелно една на друга. Те ще играят ролята на вид фарове. По тези ръководства е правилото, което дава равномерност и гладкост на сухата замазка.
Етап 7 - рязане и сглобяване на гипсови влакна

Етап 7 - рязане и сглобяване на гипсови влакна


Последният етап на създаване на суха груба замазка в частна къща е изрязването на гипсовите влакна и поставянето им върху слой от експандиран глинест пясък. Листовете се закрепват един към друг в ставите с помощта на лепило и винтове. Последните са обвити по такъв начин, че закрепващата капачка напълно излиза в материала.
Пристъпваме към поставянето на листове с gipsovoloknistyh

Пристъпваме към поставянето на листове с gipsovoloknistyh

Завийте винта

Завийте винта

Важно! Оборудването на суха маламашка е полезно само в жилищни помещения - за гаражи и подобни сгради тя не е достатъчно здрава. Освен това, имайте предвид, че не е желателно да се създава такова покритие в банята - материалът за замазка не е добре приспособен да влиза в контакт с влага.

Характеристики на подреждането на груба замазка в дървена частна къща

Създаването на груб бетон от бетон или смес от цимент и пясък в къща с дървени стени и тавани има своя специфичност, която се дължи на разликата между физичните свойства на тези материали. Дървото с всичките си положителни качества е много чувствително към различни промени във времето - линейни размери, дебелина и обем, както по-малки, така и по-големи. Този имот се нарича свиване и поради това много ремонти в къщи, направени от дървен материал или дървен материал, могат да се извършват само след дълго време.

Устройството на циментова замазка в дървена къща

Устройството на циментова замазка в дървена къща

Що се отнася до бетонната смес или цименто-пясъчната смес, тя се подлага на такива промени до известна степен с порядък на мащаба и само по време на периода на сушене и извличане на сила. Тогава замазката не се променя в нейните линейни размери и обем. И тази разлика създава проблем - при контакт между дърво и груб под в него, поради свиване на стените и пода от дървесината, дъските и дървените трупи, може да се стигне до компресионни или опъващи сили и различни напрежения. В резултат на това - появата на пукнатини и други повреди в покритието и значително намаляване на експлоатационния срок на замазката. Освен това, когато едно дърво влиза в контакт с бетон, възможно е да се премества водата от един материал в друг и обратно. И ако влагата идва от дървото в замазката - тя започва да намалява, а първата - да се изкриви и да се напука. И ако водата прави пътуване в обратна посока, от бетон на дърво, а след това на груб под, могат да се формират така наречените "черупки".

Варианти на устройството за бетонна подова настилка от дървени подове

Варианти на устройството за бетонна подова настилка от дървени подове

Следователно, когато се създава подово покритие за подово покритие в къща, построена от дървен материал или дървена дограма, трябва да се спазват няколко прости правила.

 1. Настилката от бетон трябва да бъде създадена само когато сградата е преминала основния период на свиване. Обикновено това е от 12 до 24 месеца, в зависимост от това какви свойства са били в дървесината, използвани в строителството. Преди това е нежелателно да се създаде бетонна подова настилка - промените в линейните размери и обем на елементите на стените и таваните ще доведат до неговата неспособност.
 2. Между дървените подове и замазката трябва да има слой от материал, който да гарантира липсата на контакт между материалите и тяхното известно свободно движение един спрямо друг без повреда.
 3. Между стените на дървото и грубата замазка трябва да има предпазен колан - уплътнения, изработени от мек материал, който предпазва бетона от натоварвания, причинени от промени в линейните размери и обем на дървото.
Нарежете секция

Нарежете секция

Технологията на плаваща замазка - как е създадена

И накрая, малко по-подробно ще разгледаме три начина за създаване на замазка, различаващи се в степента на контакт с припокриването на къщата. Най-простата версия - напълно свързани с плочата (които като правило са направени от бетон). В този случай няма нищо между нея и замазката, с изключение на слоя грунд, прилаган за по-добро сцепление.

Следващият вид замазка - на разделения слой, който в този случай е тънък хидроизолационен слой, положен върху подовата плоча под грубия под. Филмът изпълнява някои задачи. Първата е да се предотврати преместването на влагата от припокриване в замазката или обратно, което може да доведе до нежелани промени в якостните характеристики на пода. Втората е да се осигури известна свобода на връзките към припокриването и да се сведат до минимум различните компресивни и опъващи сили, което е особено важно при подреждането на подове в дървена къща.

Видове бетонни подови замазки

Видове бетонни подови замазки

Третият вариант - плаваща замазка, в който между него и припокриването има еластичен слой от материал, който изпълнява функцията на топлина и хидроизолация. В този случай, дизайнът на грубия под е пластичен пай - има припокриване в дъното, или полиетилен, или покривен материал, или върху него се полага специален хидроизолационен филм. На нея, на свой ред, се полага екструдиран пенополистирол, изпълняващ ролята на топлоизолация. Това е особено необходимо в случай, че на партерния етаж на сградата на земята е създадена плаваща замазка.

Замазката, направена на изолационния слой на изолацията, се нарича

Замазката, направена на изолационния слой на изолацията, се нарича "плаваща" замазка

След това самата бетонна или цимент-пясъчна смес вече работи. Самонивелиращият се слой може да завърши плаващата замазка, създавайки идеално гладка повърхност, подходяща за полагане на плочки, паркет, линолеум и други материали.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Цимент-пясъчна замазкаЦимент-пясъчна замазка
Влакна за подови замазкиВлакна за подови замазки
Как да направите подова настилкаКак да направите подова настилка
Самонивелиране на подаСамонивелиране на пода
От какво да направи подове в апартамента правилният избор на подови настилки и замазкиОт какво да направи подове в апартамента правилният избор на подови настилки и замазки
Всичко за това как да направите бетон подова настилка и монтаж себе сиВсичко за това как да направите бетон подова настилка и монтаж себе си
Колко дълго изсъхва циментовата настилка?Колко дълго изсъхва циментовата настилка?
Как да подготвим подовата замазка за професионалистиКак да подготвим подовата замазка за професионалисти
Разбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологиятаРазбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологията
Керамитен бетон за замазка изисква пропорцииКерамитен бетон за замазка изисква пропорции
» » Груба подова замазка в частна къща
© 2021 BggeHat.com