Колко дълго изсъхва циментовата настилка?

Полагане на пода върху мокър тампон ще доведе до бързо деформиране и повреждане на покритието, което е допълнително загуба на усилия, време и пари за нови ремонти. За да се предотврати това, е необходимо строго да се спазват интервалите от време между работните процеси, позволявайки основата да изсъхне и да се втвърди правилно. Колко струва подова настилка от циментова замазка и кога мога да сложа подова настилка?

Колко дълго изсъхва циментовата настилка?

Колко дълго изсъхва циментовата настилка?

Какво определя времето за сушене

Започвайки да ремонтирате, трябва да изчислите не само количеството материали, но и времето за работа. Този подход ще осигури наистина качествен резултат и усилията ви няма да бъдат напразни. Най-дългият етап от ремонта на пода е узряването на замазката и има някои фактори, които могат да съкратят и да увеличат този период.

Какво определя времето за сушене

Какво определя времето за сушене

Сушенето на циментовата замазка се влияе от:

  • Влажност и температурни условия на помещението, в което се извършва работата;
  • дебелината и броя на слоевете циментов разтвор;
  • наличие на пълнители в замазката;
  • качество на хидроизолацията.

Начинаещите често объркват времето за приготвяне на сместа и времето за изсъхване. Да, един ден на пода можете да ходите без да оставяте следи, а седмица по-късно повърхността изглежда достатъчно силна. Но в порите на циментовия слой има много вода, която се нуждае от изход. Тъй като под съединителя се полага хидроизолация, водата може да се появи само на повърхността на основата, поради което, ако покритието се постави рано, то се влошава и се деформира. И дори една седмица или две след изливането на влага вътре, все още има много.

Подовата настилка, поставена на мокър стенд, може да се деформира

Подовата настилка, поставена на мокър стенд, може да се деформира

Стандартното време за изсъхване на циментовата замазка е посочено в рамките на 28 дни, но затова всеки от изброените по-горе фактори трябва да съответства на нормата.

Влажност на въздуха

Препоръчителната влажност в помещението трябва да бъде между 40-60

Препоръчителната влажност в помещението трябва да бъде между 40-60

Препоръчителната влажност в помещението е 60-70 г. Ако тази цифра е по-ниска, водата ще се изпари твърде бързо и ще се появят пукнатини на повърхността. При висока влажност, времето за сушене на разтвора ще се увеличи значително. Ако влажността е по-ниска от 60, коригирайте процеса на изпаряване на водата с помощта на полиетиленово фолио, покривайки работната повърхност след поставяне на разтвора.

Температурни условия

Температурни условия

Температурни условия

Оптималната температура за сушене на всяка замазка е + 20-25 ° С. При по-висока стойност горният слой започва да се напуква, докато при по-ниска стойност той изсъхва по-дълго. Моля, обърнете внимание, че както температурата на помещението, така и влажността на въздуха трябва да останат стабилни през целия период на сушене, така че изключвайте всички въздушни потоци, пряка слънчева светлина, отопление на стаята с отоплителни уреди.

Ако замазката се извършва в нова сграда, където няма отопление, необходимо е разтворът да се излее най-малко 1,5 месеца преди началото на студеното време. Замразяването на неизгорялата замазка води до нейното унищожаване и в цялата дебелина. Можете да използвате специални пластификаторни добавки, които дават на разтвора устойчивост на замръзване, но това ще увеличи разходите за ремонт.

Пластификатор за всички видове бетон

Пластификатор за всички видове бетон

Дебелина и брой слоеве

Ако се наблюдават температурните условия, слоят от циментова замазка с дебелина 10 мм напълно изсъхва в рамките на 7 дни. Стандартната дебелина на циментовата замазка е 40 мм, поради което изсъхва за 28 дни. Но ако дебелината на слоя надвиши 40 мм, за всеки допълнителен сантиметър е необходимо да добавите не 7, а 10-15 дни. Това означава, че дебелина на замазката от 60-80 mm ще изсъхне за около 2-3 месеца.

Настилка на пода: схема

Настилка на пода: схема



Ако е необходима дебела замазка за подравняване на основата, времето за изсъхване може да бъде съкратено чрез изливане на разтвора в няколко слоя. Например най-напред замазката се излива така, че да затваря дълбоките вдлъбнатини на основата и след изсушаване на този слой се излива още една, която ще затваря изпъкналите участъци и ще образува нулево ниво.

Пълнители за замазка

Смес с влакна

Смес с влакна

Когато се добавят специални пълнители към циментовата каша, времето за изсъхване на дъската е значително намалено. Като пълнители се използва експандирана глина, гранулиран полистирол, базалт и влакна. Този метод се нарича полусух замазка, тъй като количеството вода в разтвора е почти наполовина. Сухата суха замазка за 4-7 дни, въпреки че за полагане на паркет и паркет трябва да изчакате поне 3 седмици.

Качество на хидроизолацията на основата

Под замазката трябва да има слой хидроизолация, особено ако сградата е разположена в низините, често е наводнена или под нея е разположена влажна маза. Без защита от хидроизолация, бетонните и цименто-пясъчните замазки лесно абсорбират влагата, а продължителността на сушенето се удължава за дълго време. Обикновеният полиетилен в тези случаи не е достатъчен, освен това циментът съдържа вещества, които корозират филма в продължение на 3-4 години. За надеждна и висококачествена хидроизолация е необходимо да се използват рубероидни, специални парни хидроизолационни филми или покривни материали.

хидроизолация

хидроизолация

Основата преди полагането на хидроизолацията трябва да бъде почистена и проверена за нейната цялост. Ролковите материали се припокриват и ръбовете се закрепват по стените на височина 15-20 см. Шевовете между лентите се запечатват с битумен мастик. Когато се използват смазочни материали, те се полагат с непрекъснат плътен слой върху основата, като се захващат долните части на стените. Обикновено се прилагат два слоя, първият трябва да изсъхне напълно, преди да се приложи втората.

Хидроизолация на бетонни подове с мастик

Хидроизолация на бетонни подове с мастик

Термофизични свойства на хидроизолационните материали

Тип на материала Плътност, kg / m3 Пропускливост, Mg / (m * h * Pa) Топлопроводимост, W / (m * С)
битум140000080.27
Мастичен полиуретан14000,000230.25
Рубероид60000010.17
полиетилен15000,000020.30

Как да се измери влагата на замазката

Как да се измери влагата на замазката

Как да се измери влагата на замазката

Дори след определения период съдържанието на влага в циментната основа може да остане високо. За да знаете точно дали е възможно да се полага покритие, трябва да проверите нивото на влагата на замазката. Това е много просто: вземете хартиена салфетка, поставете я на пода, покрийте с полиетилен и оставете за 24 часа. Ако салфетката не е влажна след 24 часа, тогава замазката е напълно суха. Ако салфетката е мокра, трябва да изчакате още няколко дни. Съществуват и специални инструменти за измерване - електронни влагомери. Отчитанията на устройството не трябва да надвишават 3,4, в противен случай съединителят трябва да изсъхне.

Таблица на максимално допустимите стойности на влажност

Етаж Допустим процент на остатъчна влага за подове без отопление Допустим процент на остатъчна влага за отопляеми подове
Ламинат, паркет, паркетДо 2До 1,5
Пластмасови панели, линолеумДо 3.4До 1,5
Килим на водонепроницаема основаДо 3До 1,5
Килим на ютаДо 2.5До 1,5

В допълнение към измерването на влагата, замазката трябва да се проверява за якост, без видими дефекти, ламиниране и свиване. За тази цел повърхността е внимателно инспектирана, леко залепена с чук на отделни места. Силно качествената замазка трябва да има еднакъв цвят и да създава звуков звук, когато е ударен.

Таблица за оценка на качеството на замазките

Физически характеристики на метода за оценка
Остатъчна влажностПолиетилен или уред за измерване на влагаЛипса на мокри петна под филма, отчитане на устройството 4
Якост на натискВтурване с чукЗвуков звук - висока якост, тъп звук - нисък
Якост на опънБоя лента или уредЛипсата на фини частици върху лентата след откъсване от повърхността, показанията на инструмента от 1,5 MPa
Съединения на замазкатаУдарни и визуални проверкиРазликата между участъците в структурата и цвета, тъп звук с лоша връзка

Видео - Колко дълго изсъхва циментовата подова настилка?

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите подова настилкаКак да направите подова настилка
Бързосъхнеща подова замазкаБързосъхнеща подова замазка
Колко дълго шпаклото на стените изсъхва времето за чакане за различни композицииКолко дълго шпаклото на стените изсъхва времето за чакане за различни композиции
Разбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологиятаРазбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологията
Разширена глина за подаРазширена глина за пода
Колко е пода сухКолко е пода сух
Подова настилка с експандирана глинаПодова настилка с експандирана глина
Как да изчислим консумацията на суха смес на 1 m2 на замазкаКак да изчислим консумацията на суха смес на 1 m2 на замазка
Как да поставите замазката за топъл подКак да поставите замазката за топъл под
Как да направите бетонна подова замазка правилноКак да направите бетонна подова замазка правилно
» » Колко дълго изсъхва циментовата настилка?
© 2021 BggeHat.com