Самонивелиране на пода

Извършването на основен ремонт в къщата винаги е свързано с подова настилка. За да се реши този проблем, е необходимо да се разбере какви видове замазки съществуват. Нивелиране на пода е чиста или течаща, сухи и мокри помещения, плаващи и твърди, сухи, полусухи и мокри.

Сега ще разгледаме по-подробно видовете покрития.

С груба настилка подът се изравнява със специално разработена циментова пясъчна смес върху плочата. В тази подредба се допускат някои нередности, защото в следващата стъпка ще се извърши по-нататъшно изравняване.

Завършването на пода е чиста замазка. Този слой трябва да е идеален. Самоизравняващи се смеси се използват за създаване на такова покритие. Такова подово покритие може да бъде независимо или да бъде основата за полагане на подови покрития, като ламинат, балатум, килим и други.

Основната функция на това третиране е пълното изравняване на повърхността. Ако е необходимо, с помощта на замазки се извършват някои градиенти, които придават твърдост и здравина на повърхността и, разбира се, топлинни и звукоизолиращи свойства.

Как да работите правилно върху изравняването на пода и какви са основните точки, които трябва да знаете при завършване на пода в различни видове стаи?

Как да направите подовата замазка със свои ръце видео можете да видите тук.

Видове замазки

Видове замазки

Класификацията на замазките се извършва в зависимост от основните материали, съдържащи се в сместа за изравняване. С ръцете си можете да направите бетон, магнезит, асфалт, анхидрит, мозайка, епоксидна и гипсова мазилка. Днес строителният пазар предлага огромен избор от сухи готови смеси за изравняване на подовата повърхност със собствените си ръце.

Покрийте за мокри помещения

За мокри помещения, съставът на сместа за замазка ще има някои специални качества. За да се изпълни пода в банята, основният фактор е хидроизолацията. За полагането на хидроизолационния слой най-подходящият материал е Еврорубероидът. Този материал се продава под формата на рула, а полагането му се извършва на два слоя. Повърхността трябва да е изключително суха, а Евроруберудът трябва да е снабден със скоба на фуги. Също така е много важно материалът да се намира по стените на височина с 5-7 сантиметра.

Това ще бъде добра защита на стените и пода от течове.

Освен това изравняването на металните профили - маяци за бетонов разтвор - се извършва стриктно в съответствие с нивото. За мокри помещения, изравняващата смес се реализира в торбички и се състои от три основни компонента: цимент, пясък и суха хидроизолационна смес.

Настилка за подово отопление

Ако това е въпрос на устройството на топъл под, тогава първата работа се извършва по полагане на кабел или тръби, които ще провеждат топлина. След това всичко това се излива в смес от цимент и пясък в съотношение 1: 3. Добавянето на усилващи добавки се добавя към разтвора.

Плаваща замазка

Този тип замазка се използва на плочи, които изискват допълнителна звукова и топлоизолация. Създаден е специален слой с топло и звукоизолиращи свойства.

Като такъв междинен слой може да се използва полиетиленов филм с дебелина от 0.1-0.15 сантиметра. Този слой ще бъде разделител между разтвора и нагревателя. За този вид замазка се използва цименто-пясъчен разтвор или разтвор на калциев сулфат.

Дори по протежение на целия периметър на помещението, на местата, където се срещат стени и подове, се препоръчва да се фиксира лентата на амортисьорите. Тази лента със свиване на бетон ще предпази пода от напукване. А също така увеличава шумоизолацията на стаята. Припокриването на лентата на стената се изчислява в зависимост от дебелината на всички слоеве на подовата повърхност.

Суха и полусуха замазка

С ограничено време за ремонт можете да използвате груба замазка с полусух метод. В този случай няма нужда да губите време, за да изсъхне мократа замазка.

За да извършите такава работа в циментово-пясъчната смес, добавете толкова много вода, за да получите свободна маса бетон. И за подсилване в състава добавете разтвор от фибри.

След това сместа се нанася върху повърхността на пода според предварително направени маяци и се полира. Тази технология за качествено и бързо довършване може да се извърши по механизиран начин.

Сухата подова замазка със собствените си ръце е заспиването на експандирана глина или кварцов пясък, върху който е монтиран шперплат или ПДЧ. Този метод осигурява висока шумоизолация, конструкцията е с ниско тегло, без мръсотия и не е необходимо да се извършва мокра работа с риск от изтичане на вода в подовете на пода.



Полу-сухата и сухата замазка може да се извърши независимо без специална работа. Този метод не изисква специални знания и умения, както и специално оборудване. Но не забравяйте, че този вид покритие е изключително страх от влагата и ако дизайнът получи вода, можете да получите деформация на покритието, пода може да се надуе и да създаде нередности. Полусухия подова замазка със собствена видеокамера е представена по-долу.

Довършителни замазки

За довършване се използват завършващи саморазливни съединения. Те се произвеждат на база полимер или цимент. Този вид самонивелиращи се подове са много лесни за почистване.

Благодарение на тях се формира гладка, издръжлива и гладка повърхност, която е много лесно да се измие. Такива подове имат няколко типа, в зависимост от свързващото вещество в техния състав. Те произвеждат такива съединения: акрил-цимент, метил метакрилат, епоксид, полиуретан-цимент и полиуретан.

Завършващото покритие в неговата якост не трябва да надвишава здравината на грубото покритие. Тъй като времето ще деформира повърхността и ще се разпадне.

Технология на полагане на замазки

Технология на полагане на замазки

На пример за бетонна замазка нека разгледаме по-подробно устройството на плоска повърхност със собствените си ръце. За извършване на работата се нуждаете от следните инструменти:

  • фарове;
  • равнище;
  • свредло за смесване на разтвора;
  • шпатула;
  • се произнесе.

Технологичната подова замазка и необходимите материали изцяло ще зависят от вида на помещенията.

Основните етапи за монтаж на подови замазки:

  • подготовка на основата;
  • топлинна и хидроизолация на повърхността;
  • армировка;
  • подреждане по нивото на фарове;
  • разтвор за месене;
  • полагане на разтвора на повърхността;
  • грижи за готовия етаж.

Изравняването на пода започва с предварителната подготовка. Основата се почиства от прах, отломки и мръсотия. Необходимо е да се премахнат петна от масла и битум. Старата разрушена замазка също трябва да се отстрани. След това с помощта на ролка или четка се извършва грундиране на повърхността и се оставя да изсъхне напълно за пет часа. Предварително са поставени канализационни и водопроводни тръби на пода.

За подобряване на топлоизолационните свойства на подовото покритие е възможно да се използва експандиран полистирол или експандирана глина. Основното е, че материалът за изолация има твърда повърхност. При извършване на замазката върху основата на праймера първо се изисква да се извърши слой от експандирана глина и след това да се получи пясък.

Всеки слой трябва да бъде добре подправен. За да се постигне по-голям ефект, тези материали могат да се навлажнят с вода.

В мокри помещения, в които има водопроводни и канализационни системи, е необходимо да се извърши хидроизолация на пода.

След това повърхността е подсилена. Ако покритието е подложено на големи натоварвания, тази операция е задължителна. За да разрешите този проблем, ще ви трябват подсилващи елементи. Напречното сечение на прътите се избира в зависимост от натоварването на повърхността. Диаметърът на армировката варира от 8 до 20 милиметра, а когато се използва армировъчна мрежа, диаметърът на нейните пръти може да бъде 6 милиметра. Можете също така да използвате пластмасова мрежа за армиране. Мрежата за армиране може да предотврати различни деформации на бетонната повърхност при свиване на сградата. Бетонът е крехък материал, който не се огъва и се разтяга лесно, а армировката прави възможно компенсирането на тези недостатъци и предпазва подовата настилка от напукване.

След подсилването могат да се монтират маяци. Посадъчен под на фарове със собствени ръце видео може да се види.

Сигналите са изложени строго според нивото на сградата. На това зависи равномерността на бъдещата повърхност.

Сега можете да запълнете пода. След като подовата замазка е нанесена върху повърхността със собствените си ръце, тя трябва да остане известно време, за да изсъхне напълно. При сушене на замазката след това е необходимо постоянно да се грижите и поръсете с вода. Бетонната повърхност придобива сила много бавно, този процес обикновено се случва в рамките на двадесет и седем дни. Процесът на нейното втвърдяване е постепенно. При бързо изсушаване се увеличава рискът от напукване. Поради тези причини завършената повърхност трябва да се овлажнява два пъти дневно в продължение на една седмица. След първата седмица завършеното покритие се препоръчва да се покрие с филм и да се остави за още две седмици в това състояние.

След месец може да се използва бетонната повърхност. Не ускорявайте процеса на сушене, за да избегнете появата на пукнатини. Ако ремонтът е ограничен до времева рамка, препоръчително е да приложите сух или полусух метод за полагане на замазката.

След като сте се запознали с някои моменти на извършване на подовата замазка със собствените си ръце, вече можете да започнете работа. С всички тези прости правила можете да получите добра подова настилка.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Саморазливни подови смесиСаморазливни подови смеси
Монтаж на маяци за подови замазкиМонтаж на маяци за подови замазки
От какво да направи подове в апартамента правилният избор на подови настилки и замазкиОт какво да направи подове в апартамента правилният избор на подови настилки и замазки
Бързосъхнеща подова замазкаБързосъхнеща подова замазка
Как да изравняваме бетонен под с ясни инструкции за занаятчиите в домаКак да изравняваме бетонен под с ясни инструкции за занаятчиите в дома
Как да подготвим подовата замазка за професионалистиКак да подготвим подовата замазка за професионалисти
Как да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полаганеКак да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полагане
Нивелиране на пода със собствените си ръцеНивелиране на пода със собствените си ръце
Как да използваме маяци за подравняване на пода за различни видове замазкиКак да използваме маяци за подравняване на пода за различни видове замазки
Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?
» » Самонивелиране на пода
© 2021 BggeHat.com