Разбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологията

Как да направите подова настилка

Технологията на полагане на модерни подови покрития предполага цялостна подготовка на основата. Специалистите първо извършват ремонт, ремонтират големи пукнатини и след това подравняват пода със специално решение. Ще ви разкажем как да направите подова настилка със собствените си ръце, как да подготвите композиция и ще разясним основните етапи на технологията.

За какво е замазка?

Не всички миряни знаят за какво е подовата замазка. Мнозина погрешно вярват, че това се прави, за да се подготви основата за ново покритие. В действителност, функциите на замазката са доста:

 • Първо, тя подравнява повърхността.
 • На второ място разпределя товари за топлоизолация.
 • Трето, скрива оформлението на тръбопровода.
 • Четвърто, създава необходимата пристрастност.
 • Пето, тя нормализира абсорбцията на топлината на половете.

Нека разгледаме по-подробно всяка точка.

подравняване

Масовата конструкция има добре известни недостатъци - бетонните плочи имат равна повърхност само от едната страна. Ето защо, строителите ги поставят така, че равната част е таван на апартамента на един етаж по-долу.

Груба неравна повърхност се превръща в пода в другата. Той има сериозни разлики във височините, които понякога достигат до 10 см. Повърхността помага да се направи такава основа, подходяща за довършителни работи. Следователно, тя не може да направи без него.

Затопляне и топлоизолация

Полагане на изолация

Нагревател в изостава

Замазката може да бъде суха или мокра и е направена с материали, които могат едновременно да действат като ефективна изолация.

Стаята става много топла, когато на печката положи минерална вата или полистиренови гранули, поставете горния монтаж мрежата и след това цялата структура да запълни стягащо разтвор.

Хидроизолация и шум

В техническите стаи, баня, тоалетна и кухня, препоръчително е водоустойчивостта на пода. Замазката тук действа като основа, върху която се прилагат битумни маски, ролкови филми или полимерни състави. 

Експертите са убедени, че правилно подготвената подова настилка значително намалява нивото на шумово проникване. Звукоизолацията се постига чрез използването на специални звукоизолиращи материали. Пясък, натрошен камък или експандирана глина, както и полистиренови плочи, стъклени и минерални влакна могат да се използват като такива.

Обърнете внимание! Можете да направите без замазка, но създава по-удобни условия на живот. Да живеят в апартамент със студени неравномерни етажи, през които звуците, които се чуват от апартамента отдолу, са ясно чути, не е много уютно.

Как правилно да сложите съединителя

Ниво за помощ

Проверка на хоризонталата

Не е толкова трудно да направите подова настилка със собствените си ръце. За да направите това, първо трябва да се отървете от старото покритие, внимателно да разгледате подовата плоча, да я почистите на земята, да премахнете всички строителни отпадъци и, ако е възможно, да се отървете от прах.

Обърнете внимание! Преди началото на работата, експертите съветват да се извърши грундирането на бетонната повърхност. Грундът съдържа свързващи вещества, които осигуряват добра адхезия на цимент и бетон. Ако откажете да залепите, животът на дъската ще бъде значително намален.Технологията на замазката се състои от три етапа:

 1. Настройване на маяци.
 2. Подготовка и наливане на разтвора.
 3. Процесът на настройка.

Нека да разгледаме по-подробно всеки един от тях.

Настройване на маяците

Сигналите са метални водачи, които служат като водач и спомагат за изглаждане на повърхността на пода. Най-често те са изработени от твърд метален профил, който не се огъва под собственото си тегло и теглото на разтвора, поставено между двата водача.

Маяк с маяк

Инсталиране на фар

Маяци са разположени по протежение на най-дългата стена на стаята, а разстоянието между тях не трябва да надвишава ширината на правилото -. 90 см-1 м маяци горна повърхност ще съвпадне с предната повърхност на пода.

Маяците са фиксирани към плъзгачите на дебел, изравняващ разтвор, които се поставят директно върху бетонната основа. Можете да използвате специални винтове, които ви позволяват да регулирате височината на маяците. Но тяхното закупуване води до допълнителни разходи, така че майсторите обикновено правят без тях. Сигналите се подравняват, като се използва специално ниво.

Подготовка и пълнене на разтвора

Разтворът за замазка може да се приготви самостоятелно или да се закупят самоизравняващи се смеси. Изчислете количеството материал според проста схема.

Смесване на хоросан

Приготвяне на разтвора

Да предположим, че площта на помещението е 30 кв. М. И дебелината на бъдещата замазка е 5 см. Можете да изчислите колко кубически метра от сместа се нуждаете, според формулата 30 × 0,05 = 1,5 кубични метра. Количеството пясък и цимент е взето в съотношение 3 към 1. Следователно 1,5 × 3/4 = 1,1 кубически метра пясък и 0,4 кубически метра цимент.

Сухите съставки се смесват с вода, като се използват циментови помпи за консистенцията на течна заквасена сметана.

Обърнете внимание! Прекалено много вода ще увеличи вискозитета на разтвора, но ще намали якостта му след изсушаване. Разтворът трябва да се излива веднага след подготовката между изложените маяци и да се изравнява. Готовият разтвор може да се използва през първите два часа.

Не можете да оставите циментовата смес "за по-късно", трябва да я използвате напълно. Цялата стая трябва да бъде попълнена за един ден и на една крачка. Недопустимо е да се излее част от пода в стаята за един ден, а втората част за следващия ден. Покритието в този случай трябва да се счупи.

Захващане на замазката

Захващане на замазката

Подът е наводнен

Това не е най-важното нещо, което трябва да направите, за да направите правилното замазка. Важно е след това да го изсушите правилно. Процесът на настройка трябва да се извърши при определени условия:

 • Първо, замазката не трябва да се оставя да изсъхне бързо. Ето защо, на втория или третия ден експертите препоръчват подът да е изцяло покрит с полиетилен.
 • На второ място, 2-3 дни след изливането, е необходимо да се махат маяците и с помощта на ново решение да се ремонтират образуваните пукнатини.
 • Трето, най-благоприятната среда за "узряване" на слоя подравняване - мокро, така че е препоръчително да се спи на третия ден на пода с дървени стърготини или пясък, напръскайте ги и постоянно поливане повърхността за следващите 7 дни.
 • Четвърто, една седмица по-късно пясък и дървени стърготини се отстраняват, поливането се спира и дъската е напълно суха.

Обърнете внимание! За да ускорите процеса на захващане, това е невъзможно - в противен случай нивелиращият слой ще се счупи и бързо ще се влоши.

Обобщение по темата

Качеството на запълване на замазката зависи от последващото полагане на декоративното подово покритие, както и от продължителността на нейното действие. Грубият под не само трябва да изравнява повърхността, но и да издържа на очакваното механично натоварване. Има няколко вида груби повърхности. Описахме как да направим подова замазка от цимент-пясъчни смеси. В допълнение, все още има бетонни съединения, сухи, магнезитни, епоксидни и асфалтови замазки. Последното ноу-хау - самонивелиращи се подове. Но ние ще говорим за тях следващия път.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Каква трябва да бъде дебелината на замазката за подово отопляемия под и как да се напълни основата?Каква трябва да бъде дебелината на замазката за подово отопляемия под и как да се напълни основата?
Как правилно се прави подова настилка?Как правилно се прави подова настилка?
Намажете пода с експандирана глина със собствени ръце инструкции стъпка по стъпкаНамажете пода с експандирана глина със собствени ръце инструкции стъпка по стъпка
Проектирани самонивелиращи се подове 3dПроектирани самонивелиращи се подове 3d
Как да направите топъл под в частна къща и да инсталирате подово отопляема настилкаКак да направите топъл под в частна къща и да инсталирате подово отопляема настилка
Суха подова замазка със собствени ръце видео, подробни инструкции, прост алгоритъмСуха подова замазка със собствени ръце видео, подробни инструкции, прост алгоритъм
Как да подготвим подовата замазка за професионалистиКак да подготвим подовата замазка за професионалисти
Нивелиране на пода със собствените си ръцеНивелиране на пода със собствените си ръце
Ремонт на подова настилка със собствените си ръцеРемонт на подова настилка със собствените си ръце
Монтаж на бетонна подова замазка без помощта на професионалистиМонтаж на бетонна подова замазка без помощта на професионалисти
» » Разбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологията
© 2021 BggeHat.com