Как да подготвим подовата замазка за професионалисти

Разтвор за подова настилка

Надеждността и дълготрайността на пода до голяма степен зависи от качеството на замазката, която от своя страна се получава с помощта на професионално подготвен разтвор. Тук се вижда такава връзка, която може да доведе до лош секс. Хроматът за подова замазка се приготвя според определено съотношение на компонентите, всеки от които прави композицията надеждна и издръжлива.

класификация

Няколко съвременни класификации на замазки могат да бъдат разграничени. Например, сглобен, изравняващ, монолитен, конвенционален или плаващ. Те също се различават в използваните компоненти. За да решите кои конкретни видове ви подхожда, трябва внимателно да разберете характеристиките на всеки от тях:

  • Изравняваща замазка. Целта му е да изравни повърхността, да й даде необходимата височина и да създаде правилната пристрастност.
  • Полагане-топлоизолация. Този вид замазки е необходим не само за изравняване на основата преди полагане на довършителните материали, но и за оборудване на подовата изолация. По принцип такива дизайни се използват върху плочи, които се намират над мазето.
  • Предварително изработена замазка. Той е създаден с помощта на няколко вида материали, използващи технологията на "puff cake". Състои се от дървена кутия, положена върху трупи, нагревател от минерална вата, шперплат или други подобни материали.
  • Монолитна. Това е монолитно покритие, изработено от различни видове бетон - обикновени, на чакъл, на пясък или пяна бетон - и от полимерни материали.
  • Плаващ. В такава замазка има разделител между поддържащата част и изолационния слой, например цименто-пясъчна замазка с полиетиленова основа.
  • Обичайна замазка. Тя е изработена от различни материали, без да се използват допълнителни ограничаващи слоеве. Приготвената смес просто се излива върху основата и се изравнява.

Характеристики на изравняващите съединения

Обърнете внимание! Всеки състав на хоросана за подова настилка има свои специфични качества, които значително влияят върху неговия избор.

В момента пазарът предлага широка гама от замазки, които се различават под формата на свързващ компонент. В старите времена имаше само един вариант - цимент-пясъчна смес, която придоби сила през месеца и дори по-дълго. Сега можете да работите върху поставената замазка след няколко дни. Това се дължи на наличието в сместа на специални полимерни добавки. Такива материали обикновено се състоят от два слоя покритие. Първият слой е грубо изравняване, а вторият слой е тънък, самоуправляващ се, което прави възможно създаването на идеална хоризонтална повърхност от основата.

Модерни смеси са направени от следните видове свързващи вещества:

  • цимент;
  • цимент + полимер;
  • гипс;
  • гипс + полимер.

Комбинирайки в една конструкция, съставите на основата на цимент и гипс не се препоръчват, тъй като циментът има алкална реакция и гипсът е неутрален. Ако все още е необходимо, тогава задължително трябва да има слой грунд между тях. Комбинирането на тези материали без грунд ще доведе до намокряне на гипса от водата, съдържаща се в циментната суспензия. Най-добрият вариант на силна и надеждна замазка е комбинация от слоеве на същия тип свързващо вещество.

Циментовите разтвори са свиване, т.е. в процеса на сушене те имат свойството на напукване. Полимерните добавки премахват този ефект. Съставите на основата на гипс не са свиваеми, освен че се отличават с висока екологична съвместимост. Те абсорбират прекомерната влажност, която се съдържа във въздуха, и го отвеждат с прекалено сухо въздушно пространство.

Оттук може да се заключи, че гипсовите разтвори са по-добре да се използват в сухи помещения, цимент - във всички. Когато се добавят към гипсовия състав на полимерните компоненти, тези замазки могат да се използват в стаи с умерено ниво на влажност.

Някои нюанси

Монтаж на замазки към фарове

Процес на потапяне



Тежестта също е важен параметър, особено в случаите, когато подът не е бил изчислен в дизайна на къщата - тежестта на материала оказва значително влияние върху структурата на подовете. Например, при строеж на къщи, не се използват тежки бетонни замазки. По-често се използват дървени каси и сухи замазки.

Що се отнася до теглото, може да се каже, че е необходимо да се подбира внимателно смесите за подове в стари къщи, където тяхната носеща способност вече е ограничена.

Обърнете внимание! Изчислената стойност на носещата способност на плочата е приблизително 550-600 кг / м2. И на всеки 5 см от циментовия състав ще се получи допълнителен товар от 90 кг / м2 от основната площ. В резултат на това товароносимостта на плочата намалява с почти 25-30.

Ето защо, когато се увеличава височината на нивелиращия слой или се заменят компонентите с по-тежки, промените трябва да бъдат съгласувани със специалисти в съответните органи.

Подовата изолация се подрежда, когато има под него неотопляеми помещения - мазета, подови настилки, под земята. При инсталиране на система от топло подове топлоизолационният материал се полага директно под кабелите или тръбите. Като изолационни материали се използват стъклена вата, полистиролова пяна, както и перлит, експандирана глина и много други.

Монтаж на бетонна замазка

Най-популярен е все още бетонната замазка, която, въпреки някои трудности при създаването, продължава да се радва на продължителен успех. Ако решите да направите сама подова настилка, трябва да знаете не само как да подготвите хоросан, но и технологията на работа. Процесът на инсталиране се състои от няколко важни стъпки.

Подготовка на основата

Монтиране на маяци на пода

Циментова подова замазка

На този етап основата трябва да бъде почистена, изсушена и грундирана. Освен това, за да се предпази от влага, е необходимо да се покрие периметъра на рубероидните ивици навсякъде по периметъра, който трябва да достигне 10 см над стената на бъдещата замазка.

Наземна маркировка и монтаж на маяци

За да определите нивото на замазката, трябва първо да извършите маркировката, като използвате лазерно или конвенционално ниво на водата. След това е необходимо да инсталирате маяци, така че пода да се излее на същата височина.

запълни

Приготвеният циментов разтвор се излива от най-високата точка на основата. За да се отървете от въздушните кухини, трябва да използвате специална иглена ролка. При изсушаване на замазката трябва да се намокри няколко пъти с вода, за да не се появят пукнатини. След 4-6 дни, маяците трябва да бъдат премахнати и пропуските да са изпълнени със същото решение. Периодът на пълно изсъхване на замазката е около месец.

заключение

Днес строителният пазар предлага значителна гама от смеси за изливане на замазки. Кое от представеното разнообразие да избере, всеки от които се решава - въз основа на техните нужди и финансови възможности. Във всеки случай е необходимо да използвате съветите на специалист, който ще даде препоръки за избора на материал и ще обясни спецификата на процеса на пълнене.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Дебелина на подовата замазкаДебелина на подовата замазка
Как конкретната замазка за пода се подлага на техни типове, формулировка и приложениеКак конкретната замазка за пода се подлага на техни типове, формулировка и приложение
Композиция на хоросан за подова замазкаКомпозиция на хоросан за подова замазка
Самонивелиране на подаСамонивелиране на пода
Как правилно се прави подова настилка?Как правилно се прави подова настилка?
Бетонна подова замазкаБетонна подова замазка
Всичко за това как да направите бетон подова настилка и монтаж себе сиВсичко за това как да направите бетон подова настилка и монтаж себе си
Как да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полаганеКак да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полагане
Разбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологиятаРазбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологията
Прогресивно и бързо механизирано подово покритиеПрогресивно и бързо механизирано подово покритие
» » Как да подготвим подовата замазка за професионалисти
© 2021 BggeHat.com