Как конкретната замазка за пода се подлага на техни типове, формулировка и приложение

Самонивелиране на пода

При инсталиране на подови основи, за да се създаде равна и здрава повърхност, се използват решения, наречени замазки. Те не съществуват много и се различават една от друга чрез рецептата, пълнителите и пропорциите на съставните части. Ние се интересуваме от най-трайните подови основи, чиято повърхност е покрита със сложен и трайни решения. Това е така наречената бетонна замазка.

В действителност, бетонна замазка е обикновен бетон хоросан, който се полага на пода на мазето, изградена от солидна конструкция. Основната цел е да направим пода силен и равен. Вярно е, че равновесието не означава хоризонтално. Може да се постави замазка под наклона, който зависи от проекта.

Замазкият разтвор се излива върху бетонна плоча от припокриващи се или върху бетонни подове на земята. Във всички други случаи се използват леки замазки.

Формулиране на конкретен разтвор

Бетонните разтвори се използват в различни строителни процеси, поради което техните марки се различават в зависимост от предназначението. Компонентите са винаги еднакви, но само пропорциите им се променят.

Съставът на бетона включва:

  • Цимент.
  • Пясък.
  • Натрошен камък.
  • Вода.

Свързващите материали са цимент и вода. Съотношенията им се отразяват в качеството на крайния продукт. Но експертите обръщат внимание на влагата на пясъка. В крайна сметка това ще зависи от количеството вода, което трябва да се добави към сместа, за да се получи висококачествен бетонов разтвор.

Бетонна подова замазка

Чакъл за бетон

Пясък и чакъл са пълнители, вид скелет, поради което материалът получава сила и надеждност. Освен това тяхното присъствие в разтвора намалява риска от възможни деформации, включително необратими, под влиянието на продължителни натоварвания. Това означава, че всеки компонент носи известни товари от свое име.

Съществува класическа формулировка на конкретно решение:

  • 1 обем цимент.
  • 2 обеми пясък.
  • 4 обеми отломки.
  • 0,5 обем вода.

Тъй като циментът на пазара е представен от различни марки, в зависимост от този показател е възможно да се намали или увеличи количеството на свързващото вещество, което се въвежда. Първо, това ще зависи от марката на самия бетон, ако вземем за подготовката му класическа рецепта. Второ, можете да използвате висококачествен цимент, но в по-малки количества. С ниска марка свързващо вещество, обратното е вярно.

Например, ако трябва да получите марка бетон M100 със скорост 1 м³, ще трябва да добавите 210 кг цимент M400 към разтвора. Ако се нуждаете от конкретен клас M300, ще трябва да добавите 382 кг цимент M400 към сместа. Същевременно количеството на натрошен камък и вода на практика не се променя, но количеството пясък ще варира от 870 кг до 705 кг. Разликата е малка, но има.

Бетон за замазка

Тъй като се интересуваме от бетон, ние ще разгледаме формулата на разтвора за тези цели. Според действащата SNiP, бетонните замазки трябва да отговарят на конкретната степен M300.

Тоест, съставът на бетона трябва да включва:

  • Цимент M400 - 382 кг.
  • Пясъкът е 705 кг.
  • Натрошен камък - 1080 кг.
  • Вода - 220 литра.
Намажете пода без помощ

Подготовка на хоросан за замазка със смесител

Ако броите всичко това на части, ще получите съотношение 1,0: 1,9: 2,8: 0,6. Както можете да видите, от класическата формула всичко това е много различно. И няма конкретни пропорции и пропорции при производството на конкретни решения. Съществуват препоръки, но самият конструкторски предприемач решава колко и какво да допринесе за сместа.

Има още една точка. Бетонът е смес от четири материала. Ами ако не откриете цимента M400? При по-ниска степен на материала е необходимо да се увеличи количеството му в разтвор и съответно да се намали съдържанието на пълнителите. Какъв пълнител "изрежете", вие решавате, но се препоръчва да се намали съдържанието на двете в еднакви части. И обратното - ако сте закупили цимент M500, препоръчително е да намалите количеството му и да увеличите дела на пълнителите.

Обръщаме вашето внимание на факта, че обемът на въведената вода ще зависи от съдържанието на влага в цимента, пясъка и чакъла. Вярно е, че експертите твърдят, че твърдостта на водата засяга неговото количество. Колкото по-трудно е, толкова повече ще трябва да се добави.

Метод за приготвяне

За правилното подготовка на бетонната замазка е необходимо стриктно да се следват технологиите и последователността на внасяните съставки. Това не зависи от начина на смесване на сместа - ръчно или с бетонен смесител.

  • На първо място, смесете цимент и пясък. Важно е компонентите да се разпределят равномерно в целия обем на бъдещото решение.
  • След това на порции се прибавя вода без да се прекъсва смесването.
  • В готовия циментово-пясъчен разтвор хоросанът напълно заспива.
  • Още веднъж внимателно размесете всичко.

Леки бетони за замазка

Ние правим бетонен под

Изсипете замазката



Какви са изискванията за замазки?

  1. Те трябва да имат сила и надеждност.
  2. С тяхна помощ подовата основа се изравнява и пластичността на разтвора играе важна роля в този процес.
  3. Тъй като днес са наложени най-много изисквания за запазване на топлината в помещението, бетонът трябва да има високи топлоизолационни свойства.

Във връзка с последното изискване, замазките се правят с добавяне на топлоизолационни материали, които се заменят в бетоновия разтвор с натрошен камък. На пазара има уникална изолация от този тип - това е разширена глина. Една глинесто-бетонна замазка не е просто решение с добавяне на топлоизолационен материал. Само по себе си пълнежът има ниско специфично тегло и следователно бетоновият разтвор ще бъде лек. И това е важен фактор, особено в частното жилищно строителство.

Когато специфичното тегло на замазката намалява, натоварването върху носещите конструкции намалява. Така че, можете да намалите разходите за тяхната конструкция. Във цялата си икономика. В допълнение, разширената глина е по-евтина от развалините, така че тук е нейната собствена полза.

Въпреки това, замазката от експандирана глина не е единствената възможност за лека топлоизолационна конструкция. Производителите предлагат различни опции, които използват най-новите технологии. Например, пенобетон и газобетон, направени на базата на бетонен разтвор с добавяне на химически реагенти. Последните влизат в химическа реакция с вода и в резултат на това във вътрешността на бетона се образуват мехурчета с въздух или газ в целия обем. Тези клетки създават ефекта на топлоизолацията и намаляват специфичното тегло на разтвора.

Въпреки това, практически не се използват решения от този тип за изливане на замазки. Първо, това е скъпо. На второ място, това е сложен процес с използването на химически реагенти. И трето, на тези решения са представени доста високи изисквания.

Видове бетонна замазка

Може би някой смята, че този материал отговаря на една технология. Но бетонният слой може да се нанася върху повърхности с различна изолация. Оттук и видовете замазки.

Свързан тип

Това е най-простият вариант. Бетонният под на пода е покрит с грунд за проникване в дълбочина. По-нататък върху обработената повърхност се излива бетонна замазка.

Това е най-доброто сцепление на двата материала, така че слоят на замазката обикновено издържа на най-високите натоварвания.

С отделящ слой

Как да запълним правилно замазката

Насипете със сепарация

Хидроизолацията на подовите основи е един от най-важните процеси, отговорни за качеството и дългосрочната работа на носещите конструкции на сградата. С това не можеш да спориш. Ето защо най-често полагащата се върху основата, която е покрита с хидроизолационен материал. Това може да бъде покритие или ролка. Най-често в частното жилищно строителство използвайте втория вариант.

За тази цел подът е покрит например с полиетиленово фолио и вече се излива замазка. Резултатът е подова настилка с високи хидроизолационни характеристики. Но, за съжаление, якостните характеристики на такава замазка са намалени.

Обърнете внимание! Бетонната замазка за хидроизолация трябва да се полага с минимална дебелина 30 мм.

Нанесете върху топъл под

Топъл подове в домове и апартаменти не са необичайни днес. Те се поставят в тялото на пода, защото покритието трябва да бъде монтирано само върху плоска основа. Така че не можете да правите без замазка.

Подобен етаж е многослойна конструкция, която включва, като се започне от основата:

  • Хидроизолации.
  • Топлоизолация с фолиен слой.
  • Подсилваща рамка.
  • Система от топли подове.
  • Машини за замазка.

Във всяко отношение, а това е хидро, топло и звукоизолация, този вид секс надминава всички останали. Но в сила е по-лоша от тях. Ето защо, високите натоварвания бързо разрушават този вид замазка.

Завържете свои ръце

Циментова замазка за подравняване на пода

Инсталиране на фар

Налейте бетонна замазка със собствените си ръце не е много трудно. Основното нещо е да знаете технологията на този вид работа.

На първо място, подгответе базата. Подът трябва да бъде пометен и грундиран. След като грундът изсъхне, маркирайте нивото на бъдещия етаж. За да направите това, имате нужда от лазерно ниво, с което съответната линия на стената се нанася върху стените. Ако стаята се ремонтира, нивото може да се определи от подовата на съседната стая. Разглежда се разликата между етажите в стаите и се изважда дебелината на избрания подов покрив.

Сега е необходимо да инсталирате маяци, на които ще се излива бетоновият разтвор. И тук са няколко важни точки:

  • Първо, маяците са метални профили.
  • На второ място ги фиксирайте върху гипс или бетон. В този случай нивелирането е стриктно съобразно планираното ниво с помощта на измервателни уреди. Този процес трябва да се извърши бързо, докато разтворът се изсуши.
  • На трето място, разстоянието между маяците зависи от размера на правилото за изравняване на замазката. Ако правилото, например, е два метра, тогава разстоянието между маяците трябва да бъде в рамките на 180-190 см.
  • Четвърто, първият фар трябва да бъде разположен от стената на разстояние 15-20 см.
  • Пето, всички маяци трябва да се подреждат успоредно един на друг.

Когато се фиксират маяците, можете да запълнете мазилката със собствените си ръце. Направете това между два маяка, а след това изправете решението, като го издърпате с правило за себе си. По този начин бетонната замазка се излива върху цялата площ на основата.

След два дни, когато съединителят изсъхне, трябва да извадите маяците, като затворите мястото на инсталацията им с решение. Можете да използвате обикновен пясъчен бетон. Но зареждането на секс е разрешено само след няколко седмици. В този случай, преди началото на довършителните работи, се препоръчва периодично да се излива замазката с вода, а в края на последната седмица да се покрие и с полиетиленов филм. Влагата от бетон трябва да се движи бавно - само по този начин може да се гарантира високото качество на резултата.

Заключение по темата

Както виждате, бетонът не е най-лесният елемент. Особено защото зависи от качеството на мазето, върху което се планира довършителната работа. Освен това, замазката е изложена на товари от хора, мебели и битови предмети. Така че винаги трябва да обръща специално внимание по отношение на подготовката на бетона и неговото изливане.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите пода в препоръките от гаража от професионалистКак да направите пода в препоръките от гаража от професионалист
Всичко за това как да направите бетон подова настилка и монтаж себе сиВсичко за това как да направите бетон подова настилка и монтаж себе си
Укрепване на подовата замазкаУкрепване на подовата замазка
Монтиране на пода на земятаМонтиране на пода на земята
Как да подготвим подовата замазка за професионалистиКак да подготвим подовата замазка за професионалисти
Как да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полаганеКак да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полагане
Керамитен бетон за замазка изисква пропорцииКерамитен бетон за замазка изисква пропорции
Как да използваме маяци за подравняване на пода за различни видове замазкиКак да използваме маяци за подравняване на пода за различни видове замазки
Самонивелиращи се подове и техните сортовеСамонивелиращи се подове и техните сортове
Как да изчислим консумацията на суха смес на 1 m2 на замазкаКак да изчислим консумацията на суха смес на 1 m2 на замазка
» » Как конкретната замазка за пода се подлага на техни типове, формулировка и приложение
© 2021 BggeHat.com