Бетонна подова замазка

Полагане на довършителния под трябва да се извършва на най-високо ниво и здрава основа. В повечето случаи бетонната замазка служи като такава основа, която перфектно изравнява повърхността, крие малки дефекти и придава необходимата твърдост на покритието. Технологията на изливане на замазки има своите тайни, следователно, преди да продължите с бетонирането, е целесъобразно да проучите внимателно всички етапи на работния поток.

Бетонна подова замазка

Бетонна подова замазка

Основни компоненти за решение

Основни компоненти за решение

Основни компоненти за решение

Класическият бетонен разтвор съдържа цимент, пясък и вода, взети в определени пропорции. Ако дебелината на замазката е повече от 4 см, допълнително се използва чакъл. За да се намали теглото на замазката, към разтвора се добавят специални пълнители с порьозна структура - вермикулит, перлит и експандирана глина. Тези компоненти имат висока абсорбция на водата и следователно при смесване на разтвор се добавя вода в минимално количество - само за да направи сместа пластмаса и лесна за нанасяне. За да се гарантира, че замазката е с високо качество и издържа на очакваното натоварване, отношението на пясък, цимент и порести пълнители трябва да се спазва много точно.

Приблизително съотношение за конвенционален бетон

Силата на бетонната основа зависи не само от марката на цимента, но и от нейната масова фракция в разтвора. Една проста таблица ще ви помогне да изберете съотношението на компонентите за замазката.

Марка portlandtsementaProektnaya печат betonaMassovy състав сух бетон смес от цимент / пясък / обем SchebenSredny състав на сух микс бетон, цимент / пясък / бетон SchebenObem получен от 10 литра цимент
4001001/4, 6/7, 010/41/6178
5001001/5, 8/8, 110/53/7190
4001501/3, 5/5, 710/32/5064
5001501/4, 5/6, 610/40/5873
4002001/2, 8/4, 810.25.4254
5002001/3, 5/5, 610/32/4962
4002501/2, 1/3, 910.19.3443
5002501/2, 6/4, 510.24.3950
4003001/1, 9/3, 710.17.3241
5003001/2, 4/4, 310.22.3747
4004001/1, 2/2, 710.11.2431
5004001/1, 6/3, 210.14.2836

Не можете да използвате излекувания стар цимент, за да подготвите хоросана: дори ако се наблюдават пропорции, такава замазка скоро ще се счупи или ще започне да се разпада. Когато се подготвяте за ремонт, купувайте цимент последно, като винаги проверявате датата на изтичане. Пясъкът се пресява, тъй като излишните примеси и отпадъци също намаляват плътността на бетона. По същата причина водата за сместа не се извлича от езерото, а от водопровода или изворната вода.

Бетон със собствени ръце

Бетон със собствени ръце

Сортове бетонна замазка

В зависимост от предназначението и начина на изливане, бетоновите замазки са разделени на няколко вида:

  • груб;
  • довършителни;
  • свързани;
  • плаващ.
Сортове бетонна замазка

Сортове бетонна замазка

Груб груб замазка тя се излива директно върху плочите на припокриване, както и на възглавницата с пясък и чакъл, ако подът е пръстен. Тя служи не само за изравняване и втвърдяване на повърхността, но и за повишаване на нивото на пода. Дебелината му обикновено е от 4 до 10 см, а съставът задължително съдържа натрошен камък или порести пълнители. При дебелина на слоя от повече от 40 мм, е необходима армировка.

Довършителни замазка елиминира малки дефекти и осигурява идеално равна повърхност, върху която можете да поставяте различни видове подови настилки. Най-често за неговото производство се използва смес от цимент и пясък, в някои случаи се прибавят пластификатори към формулировката. Дебелината на слоя е 3-20 мм - за армировка се използва метална мрежа или специални влакна.

Полипропиленово влакно

Полипропиленово влакно

Свързана замазка Излива се върху основата на основата и я прилепва здраво. Този метод е удобен и по-бърз, но трябва да се има предвид, че дори при леко свиване на сградата върху бетонния под, се появяват пукнатини. За да се избегне това, се препоръчва да се направи плаваща замазка, излива разтвор на слой от хидроизолация и изолация. Между стените и замазката има колан за амортисьори, така че бетона не се придържа към самата основа, поради което свиването на сградата няма да доведе до напукване.

Свързана замазка

Свързана замазка

Условия за изливане на бетонна замазка

Производство на подове предвижда определени условия: липса на през пукнатини и дълбоки вдлъбнатини в тавана, почистени от отломки и без прах повърхност, подобряване на топло- и хидроизолация слоеве грамотен армировка. В допълнение, теглото на бетонния под, не трябва да упражняват прекомерно натоварване на припокриване, в противен случай не може да се избегне увреждане. Всичко това трябва да се мисли и да се подготви предварително, и едва тогава да се пристъпи към основния работен процес.

В нова сграда подготовката на повърхността на замазката се извършва в следния ред:

  • инсталирайте дренажни и водопроводи, направете окабеляване;
  • Почистете подовите плочи от остатъци и прах
  • маркирайте нулевото ниво на пода;
  • грундирани и изсушени.

Ако замазката се извършва в частна къща на земна основа, за начало почвата се изравнява и подсилва. След това повърхността е покрита с развалини, а най-горният слой от пясък е не по-малък от 10 см. За по-голямо свиване пясъкът се разлива с вода и се натрошава. Освен това се извършва нулева маркировка, изолиращият слой, подсилващия се скелет.

Нанесете върху земята

Нанесете върху земята



Когато ремонтирате пода в жилищен район, трябва внимателно да проверите старата замазка: ако има много дефекти и дълбоки пукнатини, тя трябва да бъде напълно демонтирана.

Демонтиране на подовата замазка

Демонтиране на подовата замазка

Ако грубият под е в добро състояние, не са налице чипове и дупки, достатъчно е да излеете изравняващата замазка отгоре.

Изравняваща замазка

Изравняваща замазка

Етапи на изравняващата замазка

Етапи на изравняващата замазка

При монтаж на плаваща замазка допълнително се изисква да положите хидроизолационно фолио или покривен филц отгоре, за да фиксирате подсилващата се мрежа. Мястото около тръбите, излизащи от пода, трябва да бъде гъсто омазано с уплътнител, а по стените да се слепва лентата на амортисьора. Топлоизолационният слой не е задължителен и се напасва само при необходимост: изолацията се полага върху грундираните подове и се покрива с филм.

Състав на типична плаваща замазка

Състав на типична плаваща замазка

Подова настилка

Когато повърхността е подготвена, можете да продължите към основния процес. Тя е разделена на няколко етапа: закрепване на маяци, поставяне на армировъчна мрежа (за залепена замазка), омесване на работния разтвор и изливане на сместа. Като маяци е най-удобно да се използва T-образен метален профил.

Инструменти за подова настилка

Инструменти за подова настилка

При производството на замазка ще ви трябва:

  • ниво сграда;
  • рулетка;
  • като цяло;
  • контейнер за смесване на разтвора;
  • компоненти за бетон.

Стъпка 1. Монтиране на маяци

Монтиране на маяци

Монтиране на маяци

Монтиране на маяци

Монтиране на маяци

Смесва се циментов пясък в съотношение 1: 3 и се разстила на малки порции на всеки 50-60 см по протежение на една от стените. Разстоянието от стената до маяка се поддържа в рамките на 20 см. Сега профилната секция се полага нагоре и леко се удави в разтвора, така че фарът да е на нивото с нулева маркировка. По подобен начин втората редица от метални пръти е монтирана успоредно на първата. Разстоянието между редове трябва да бъде малко по-малко от дължината на правилото. Когато всички редове са фиксирани, отново проверете позицията на релсите по отношение на хоризонталното и нулевото ниво.

Стъпка 2. Смесване на разтвора

Смесване на разтвора

Смесване на разтвора

Пясъкът и циментът се изсипват в съда, смесват се, добавя се вода. Отново разбъркайте, докато масата стане хомогенна. Времето за приготвяне на разтвора е около час, така че е необходимо да се приготвят такива части, за да има време да се оформят всичко и да се изравнят. Също така имайте предвид, че подът се препоръчва да се излее за един ден, след това замазката е с еднаква повърхност и равномерно изсъхва.

Стъпка 3. Попълване на подовата замазка

Изливане на подовата замазка

Изливане на подовата замазка

Започнете да изливате в далечния ъгъл на вратата: първата лента между маркерите се запълва с бетонна смес, след което те приемат правилото и ги насочват към фаровете, като премахват излишъка. Пазете бавно правилото, плътно притискане към релсите. Ако се образуват кухини, добавете още решение и отново се равнява на правилото. По същия начин напълнете останалите платна и излезте от стаята за един ден. През това време, замазката ще се хване достатъчно, за да премине през нея.

Стъпка 4: Изтрийте маяците

Внимателно излизайки от бетонната маса, маяците се изваждат. Формованите жлебове трябва да бъдат запечатани с разтвор, чиито компоненти се вземат в същите пропорции, както и за замазката. Напълнете жлебовете с мистрия, като всички ненужно внимателно се отстраняват. Сега подът трябва да изсъхне най-малко 28 дни - през първите няколко дни повърхността му трябва редовно да се навлажнява, което ще помогне да се избегне появата на пукнатини.

Изливане на подовата замазка

Изливане на подовата замазка

Видео - Бетонова подова настилка

Видео - Производство на плаваща бетонна замазка

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Дебелина на подовата замазкаДебелина на подовата замазка
Как конкретната замазка за пода се подлага на техни типове, формулировка и приложениеКак конкретната замазка за пода се подлага на техни типове, формулировка и приложение
Композиция на хоросан за подова замазкаКомпозиция на хоросан за подова замазка
Бетониране на подаБетониране на пода
Всичко за това как да направите бетон подова настилка и монтаж себе сиВсичко за това как да направите бетон подова настилка и монтаж себе си
Как правилно да подова настилка в банята или холаКак правилно да подова настилка в банята или хола
Съотношението на хоросана за подовата замазкаСъотношението на хоросана за подовата замазка
Как да подготвим подовата замазка за професионалистиКак да подготвим подовата замазка за професионалисти
Как да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полаганеКак да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полагане
Разбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологиятаРазбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологията
» » Бетонна подова замазка
© 2021 BggeHat.com