Как правилно се прави подова настилка?

Подова настилка

Основното количество материали за подови настилки изисква предварителна подготовка на пода. За да се гарантира, че покритието на подовата настилка изглежда добре и продължава дълго, тази основа трябва да бъде правилно изравнена и закалена. За тази цел се използва подова замазка, която трябва да бъде поставена на най-високо ниво. Може да изглежда, че полагането на замазката на пода - това не е сложно и не изисква специално внимание.

Но практиката показва съвсем различно. Зависи от подовото покритие, което определя колко добре изглежда подовото покритие. Така че не слушайте "добре умните". По-добре е да вземете предвид полезните съвети на специалистите и да проведете този процес върху всички канони на сградите.

Ако говорим за типовете замазки, трябва да отбележим, че има сравнително проста, но ефективна технология, използваща конвенционална смес от цимент и пясък. Можете да изсипете замазка от бетонен разтвор или да нанесете полимерни самонивелиращи се подове. Но първият вариант е най-простият, най-евтиният и най-ефективният начин за изравняване на половете. Съотношението цена-качество е оптимално комбинирано в тази технология.

Етапи на изливане на подовата замазка

Както всеки процес на изграждане и ремонт, подовата замазка е разделена на етапи, които трябва стриктно да се спазват. Малко отклонение отстрани - и можете да получите грешен резултат, който се очакваше.

Подготвителна работа

Експертите казват, че от този етап зависи колко години вашата дъска ще "живее". Следователно са изпълнени следните изисквания:

  • Повърхността на основния под не трябва да съдържа прах и прах. Това се прави най-добре със строителна прахосмукачка. Ако няма такъв, трябва да почистите пода с метла няколко пъти.
  • Повърхността трябва да бъде не само чиста, но и възможно най-ниска, без видими дефекти. Ако има могили или натрупване на строителни материали, дори и най-малките, тогава всичко това трябва да бъде премахнато с помощта на шпатула, чук и длето.
  • Същото важи и за петна от боя, изсушаване на масла или други материали. Опитайте се да се отървете от тях по всякакви методи, дори и най-кардиналните. Това означава, че подовата основа трябва да се отдели към бетона на плочата.

Тогава се извършва грундирането. Необходимо е да се отчете фактът, че бетонната плоча е много силен и гъст материал. За да имате добър грунд, трябва да се поставят няколко слоя.

Полагане на основата на пода - решетка

Полагане на основата на пода

За избиране на първи първичен слой дълбоко проникване, които не само ще създаде слой от лепило върху повърхността на плочата, но също така да проникне дълбоко в материала, то втвърдяване. Сега трябва да дадете малко време на материала да се изсуши добре. Това обикновено отнема от 2 до 5 часа, в зависимост от температурата в стаята.

Сега можете да поставите втори слой грунд. За да направите това, най-добре е да използвате специален материал - "Бетонен контакт". Направен е на база кварцов пясък и свързващо вещество. Пясъкът ще създаде груба повърхност, като увеличи коефициента на сцепление. В същото време, като монолит, тя ще се превърне в връзка между бетонната плоча и замазката.

Последното докосване в подготвителната фаза е уплътняването на пукнатини и вдлъбнатини на бетонната повърхност на пода. За да направите това, можете да използвате решение, от което ще бъде направена подова настилка. Към подготвителната работа може да се припише и инсталирането на самолета, на който ще зависи дебелината на замазката.

За тази цел обикновено се използват водно ниво, лазерно ниво и други маркиращи инструменти. Ако площта на помещението е по-голяма от 20 квадратни метра, може да се приложи водно ниво. Но в този случай двама работници ще трябва да работят, поради което не се изключват грешки, дължащи се на човешкия фактор. Така че е по-добре да използвате лазерното ниво.

Определете нивото и дебелината на замазката

Изравняваща замазка

Изравняване на замазки към фарове

Първо, ние определяме контура на бъдещата дъска. За да направите това, на стената, изберете която и да е точка, където е зададено нивото на лазера. В този случай не го повдигайте високо над пода. Лазерните светлинни линии ще определят точната хоризонтална равнина. Сега трябва да намерите най-високата точка на пода. Как да направите това? От лазерни вериги до пода, трябва да измервате разстоянието възможно най-често по линията на контура и да изберете най-малкия резултат.



Това е най-високата точка на пода, от която ще бъдат взети всички измервания. По същия начин можете да определите най-ниската точка. Сега трябва да се извадят два размера. Оказва се разликата или разликата, или по-скоро - дебелината на замазката. Между другото, за да можете точно да определите консумацията на материала.

Понякога това се отнася за едностайни апартаменти, които често са преустроени в студио апартаменти - пространството е зониране с помощта на различни материали за довършителни материали. В част от стаята, например, ламинатът е положен и в някакъв вид керамични плочки. И тук трябва да знаете точно размерите на зоните за подрязване и видовете материали.

Следователно, определете дебелината на замазката за всеки завършващ материал. Някъде тя ще бъде по-дебела, някъде по-малко. Но след окончателното завършване, подът ще е плосък и без всякаква разлика.

Подготовка на стената

Подготовка на повърхността

Подготовка на стената преди полагането на замазката

Нека отделим този етап в отделна категория, защото докосва повърхността на стената. Необходимо е да се гарантира, че подовата замазка не се допира до стените. За да направите това, направете следното.

Вземете полиетиленов филм, сгънат на няколко слоя и подреден около периметъра на стаята точно близо до пода. Но трябва да се постави така, че ръбовете да се издигат на 10-15 см над пода и също да се поставят на самия под на същото разстояние. Покритието трябва да лежи върху полиетиленово фолио.

Монтиране на арматурна рамка и монтаж на маяци

За да се гарантира, че замазката е добре прикрепена към пода и не е разглобена под влиянието на товари, е необходимо да поставите подсилващ корпус върху основата на пода. Най-често срещаният материал за това е заварена мрежа, която най-често се използва за мазилки. Това е мрежата на VTsPS. Полага се на пода и се закрепва с дюбели. Обикновено при дебелина на съединителя на 40 милиметра мрежата от тел с диаметър 10 милиметра се ангажира.

Монтиране на водачи за замазки

Монтаж на релси за грубо обработване

Сега могат да бъдат монтирани перфорирани стелажи от галванизиран метал. Стандартната им височина е 10 милиметра. Инсталацията се извършва с помощта на малки купчини разтвор. Разстоянието между баровете се определя от дължината на правилото. Ако това е двумерен инструмент, разстоянието е 160-170 сантиметра.

Макар че за скоростта на процеса е възможно да се използва правило с дължина от 4 метра, но е необходимо да се работи заедно. Понякога, за по-бързо настрояване на маяците, вместо решение, се използва гипс. Majachkovye rejki задължително ниво в хоризонтална равнина чрез ниво на сградата.

Можете да направите това по по-точен начин. За да направите това, между стените stretch струни, разположени в една и съща хоризонтална равнина, след което е върху тях, определени летви.

Назъбено устройство

Технология на подовата замазка

Технология за суха подова настилка

На първо място, ние подготвяме решението. Класическата рецепта за циментово-пясъчна замазка е 3 обема пясък и 1 обем цимент. При смесване на компонентите с вода е необходимо да се постигне определена концентрация на материала. За смесване е най-добре да използвате смесител за строителството. Тогава готовият разтвор се излива в пространството между ламелите и правилото се разпростира по цялата дължина.

Правилото е поставено върху маяците и се простира към вас, докато вие трябва да правите колебателни движения от една страна на друга. Този процес е по-добър и по-удобен за изпълнение на тройката. Две правят партида и привеждат разтвора, единият се занимава с изравняване на материала. След запълване на цялата площ на пода, вратите се затварят и замазката се оставя да се втвърди напълно.

Разбира се, в момента циментово-пясъчната замазка се използва все по-малко. Той бе заменен от готови смеси с повишена якост и надеждност. Не е необходимо да броите броя на частите на дадена съставка, когато ги приготвяте, всичко е наложено точно според рецептата. Единствената точка е необходимото количество вода, което е посочено на опаковката.

Освен това, към смесите се добавят пластификатори, ускорители, модификатори, които повишават качеството им на няколко пъти. Всъщност тази технология трябва да се изпълнява точно както е описано по-горе, независимо от материала на замазката. Придържайки се към сцената и нюансите на процеса, можете да го направите сами, без помощта на господарите.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Самонивелиране на подаСамонивелиране на пода
Бързосъхнеща подова замазкаБързосъхнеща подова замазка
Как да подготвим подовата замазка за професионалистиКак да подготвим подовата замазка за професионалисти
Как да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полаганеКак да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полагане
Разбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологиятаРазбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологията
Как да запълните подовете в апартамента самиКак да запълните подовете в апартамента сами
Прогресивно и бързо механизирано подово покритиеПрогресивно и бързо механизирано подово покритие
Монтаж на бетонна подова замазка без помощта на професионалистиМонтаж на бетонна подова замазка без помощта на професионалисти
Как да изчислим консумацията на суха смес на 1 m2 на замазкаКак да изчислим консумацията на суха смес на 1 m2 на замазка
Суха смес за подова настилка какво трябва да знаете за този продукт?Суха смес за подова настилка какво трябва да знаете за този продукт?
» » Как правилно се прави подова настилка?
© 2021 BggeHat.com