Как да направите подова настилка

Модерни подови настилки трябва да бъдат поставени на абсолютно равна повърхност. Правилно направената подова настилка ще направи сигурно фиксирана подова настилка, за да се осигури ясен вид.

Как да направите подова настилка

Как да направите подова настилка

Когато е необходима подова настилка

За да се определи дали е необходим бетонен разтвор, е необходимо да се определи целта на приложението му:

 • формиране на монолитна основа за пода;
 • изравняване на пода за декоративно покритие;
 • необходимостта от запълване на пода директно на земята, например при изграждане на мазе;
 • използване на дървена подова основа;
 • уплътняване на пукнатини, неравномерност на съществуващата база;
 • втвърдяване на конструираната структура;
 • увеличаване на височината на основата за пода;
 • ако е необходимо, създаването на малка пристрастност към конкретни технологични операции;
 • икономика в основен ремонт.

Видове замазки

Видове замазки

Видове замазки

Според метода на производство, замазката за пода е разделена на "мокър" и "сух".

"Мокър" замазка е познат на всички разработчици, се използва в повечето случаи. За да го направите, трябва да направите специално решение, като смесите цимент с пясък. Понякога се използва смес от цимент и гипс. Разтворът се напълва с повърхност и след това се изравнява с нивото. Когато се използва класическа циментова и пясъчна замазка, е необходима допълнителна армировка. Ако се използват други сухи смеси, подът не се нуждае от допълнителна армировка. "Мократа" дъска се е разпространила широко в частното строителство, така че често се избира. Дебелината може да бъде няколко милиметра, понякога достига праг от 10 см.

Мокро замазка

Мокро замазка

"Сухата" замазка е оформена от големи листове или големи плочи. Дебелината им варира между маркировката от 20-30 мм. Често се използва влакнесто фолио. Ако основата на пода е с неравна повърхност, трябва да регулирате нивото, тогава трябва да използвате циментова замазка. Листът не е в състояние да коригира нередностите, така че трябва да се прилага на абсолютно плосък под. Понякога се полага суха замазка след навлажняване. Тя най-накрая изравнява пода, става удобна основа за закрепване на облицовъчните материали.

Видео - Подова настилка и електротехник

Има класификация на замазките по броя на слоевете.

Замазката от един слой се излива един път, често за един ден, а многопластовият слой се състои от няколко слоя, за полагане, което винаги се изисква повече от един ден.

Обикновено при извършване на работа най-напред се произвежда груба замазка, служеща като начално покритие за бързо припокриване, необходимо е да се осигури достатъчно коравина на плочите. Следващият слой замазка се изпълнява още при работа върху облицовката. Бетонът се излива няколко сантиметра, образувайки идеално равно покритие. За замазката често се използва саморазливна смес, която улеснява работата, няма нужда от допълнително ръчно изравняване на бетонната замазка. Дебелината на грубата замазка винаги е по-висока от 20 мм, а прагът на довършителната замазка започва от 3 мм.

На основата могат да се свържат по различни начини. По този принцип той се класифицира като "непрекъснат" и "плаващ". "Solid" се придържа към основата възможно най-много. "Плаващ" не се свързва директно към основата и стените. Използва се, ако сградата трябва да използва изолационен материал. Слоят за замазка обикновено се запълва на височина от поне 3,5 см.

Какво да направите

Когато се създава разтвор в положение на свързващо вещество, при използване на каквито и да е компоненти, циментът и гипсът изпъкват. Напълва - пясък, понякога използва различни добавки от минерални или полимерни материали, които подобряват външния вид и свойствата на сместа. Всички компоненти за приготвяне на крайния разтвор се разреждат с вода и се смесват.

Циментовите замазки могат да се използват за всякакви конструкции, тъй като те не губят основни качества под въздействието на влага. Хомогенната смес е направена от цимент и пясък, компонентите се използват в съотношение 1: 3 за правилното му формулиране.

За да се ускори процесът на приготвяне, се използва пясък бетон. Вече завършената смес може да бъде закупена в строителни магазини. Сместа трябва да се смеси добре, тъй като има възможност за значително свиване.

Препоръчва се минималната дебелина на покритието да бъде 3 см, така че замазката да е здраво залепена към основата, няма риск от отклонение или напукване.

цедка

цедка

За да се предотвратят пукнатини или неравномерно разпределение на състава, влакна от пропиленови влакна се добавят към сместа.

Пропиленово влакно

Пропиленово влакно

Ако този компонент не е наличен, е необходимо да подсилите подовата замазка. За да се втвърди равномерно новата мазилка, тя трябва периодично да се навлажнява с вода. От недостатъците на циментовата замазка може да се отбележи дългият й втвърдяване. Експертите съветват, след това, да спрат строителните работи в контакт с повърхността за най-малко 15-20 дни.

Гипсови мазилки в професионална среда се наричат ​​анхидрити. Те са доста прости в изпълнение, бързо изсъхне за 1-2 дни, когато гласове е доста пластмаса. Не подлежат на свиване, поради което да ги разпространява, е възможно много тънък слой, без да се страхуваме от формирането на неравномерна повърхност. Гипсът лесно абсорбира влагата, така че в помещение, където има много влага, не се препоръчва подобна замазка.

Гипсови мазилки

Гипсови мазилки

Настилките от гипс и цимент могат да бъдат закупени под формата на сухи смеси. Често в състава им се добавят компоненти, които са в състояние да опростят процедурата за месене, да увеличат индекса на течливост, да опростят полагането и разпределението на крайната смес върху повърхността. Има добавки, които могат да предотвратят свиването на замазката, да осигурят бързо изпаряване на влагата, което ще позволи на замазката да се втвърди за по-кратко време. Ако разработчикът използва сухи смеси, подсилването няма да е необходимо. Възможно е ръчното или механичното разпространение на разтвора. Препоръки за времето и последователността на монтажа, времето за изсъхване на разтвора трябва да бъде изчистено върху опаковката на конкретен материал.

Смесите за сухи замазки се правят с помощта на специален пълнител, например перлит, експандиран полистирол. Използването на такава замазка ще позволи едновременно изравняване на повърхността, хидроизолация и топлоизолация, като се използва сместа в един слой. За да издържи на тежки товари, той е изработен от закален слой от класическа замазка."Сухата" замазка с правилно изпълнение на работата може да я завърши много бързо. Използват се плочи от гипсокартон, гипсокартон. Понякога се използват многослойни плочи, в допълнение към гипсокартоните има специален филм и надежден изолационен материал.

Смесите, които изискват смесване с вода, се класифицират в няколко типа. Изравняването е подходящо, ако основата трябва да бъде изравнена бързо, но не е необходимо да се създава равномерно покритие. Когато се разреждат с вода, тяхната консистенция остава доста плътна. Позволено, за да ги стека с дебелина 10 см. Идеално гладка повърхност е създаден по този начин, но сравнително гладка основа за смесването на допълнителни строителни материали след това може да се приведе в съответствие специалното правило.

Сухи смеси за замазка

Сухи смеси за замазка

Самонивелиращи се смеси се използват, когато е необходимо да се инсталира гладка повърхност. След като замазката е направена от такова решение, подът ще бъде готов за нанасяне, дори и най-проблематичните при монтирането на облицовъчни материали. Сместа се разрежда с вода, докато се получи гладка хомогенна маса.

Саморазливна подова смес Болас

Саморазливна подова смес Болас

Има два вида такива замазки: тънкослойни, с дебелина не повече от 7 мм и дебели, с дебелина 3 см. Ако основата има много люлки, вдлъбнатини или други нередности, първо трябва да се направи груба замазка, премахване на всякакви резки преходи, а след това нанесете малко вратовръзка, в идеалния случай, че са го изравни и да го подготвят за финала.

Видео - Самонивелиращи се подове със собствени ръце

Подготовка на субстрата

Подготовка на субстрата

Подготовка на субстрата

Необходимо е да се изчисли височината на замазката. Ако се приеме, че всички височини, ако има такива, се вземат предвид, очакваното ниво на пода. Дебелината на замазката е съизмерима с нивото на повърхността. Обикновено не по-малко от 4 см. Всички стени в конструкцията са маркирани с предполагаемо ниво на изливане.

Повърхността се почиства от всички замърсители, затова е добре да я измиете напълно с топла вода. Ако замазката се полага директно върху бетона, трябва да се внимава за подобряване на качеството на съединителя. За това бетонната основа е покрита с грунд. Ако дъската се полага върху хидроизолационния материал, то е равномерно огъната върху съседните опори. Тогава замазката се нарича "плаваща", така че височината й винаги е по-голяма от 4 см.

Желателно е да се укрепи връзката, ако е направена от разтвор, образуван чрез смесване на цимент с други компоненти. За тази цел армировъчната мрежа се полага по цялата дължина на пода. За да го задълбочите от всички страни в решението, вместо да го оставите плътно на земята, трябва да поставите под него малки парчета керамични плочки.

За да затесите добре настилката, за да контролирате нивото, което трябва да настроите. Рейки с помощта на самонарязващи се винтове се поставят на нивото, където се изчислява марката на довършителния етаж. Те са поставени, накисване стъпка в 1-1,5 м. С помощта на винтове не е възможно, например, когато се инсталира може да навреди на изолационни слоеве, Виа бързо втвърдяващ се самозалепващи летви се поставят директно върху основата, а след това са инсталирани инструментите в правилната позиция.

Видео - подготовка на пода за запълване на замазки

Избор на типа на замазката

Избор на типа на замазката

Избор на типа на замазката

Съставът на разтвора, вида на замазката зависи от определени фактори, като се има предвид кой може да избере оптималното покритие.

 1. Стоманобетонни подове, създадени от монолитен състав, изискват звукоизолация, която трябва да бъде в конструкцията на пода. Това ще изисква прилагането на "плаваща" замазка. Под него ще има слой топлоизолация, например от минерална вата, за да го защити ще има хидроизолационен филм. Възможно е да се използват материали, приготвени с добавяне на течни полимери.
 2. Често обработените тавани не се нуждаят от шумоизолация, тъй като те имат способността да премахват силния звук. Веднага след това се полага груба настилка, която не дава гладка повърхност и след това се използва слой от течната смес.
 3. Дървените подове също се нуждаят от замазка. Поставени са чанти, покрити са с дървени подови настилки. Първоначално тя е покрита със слоеве хидро и топлоизолация, след което се полага замазка.
 4. Припокриването, намиращо се на земята или в неотопляема стая, изисква задължително полагане на изолационни слоеве. Изолацията трябва да бъде запечатана срещу влага от двете страни.

Ако искате да направите замазка на пода неотопляеми помещения, а след това под него се прилага само хидроизолация, не е необходима изолация.

Начини на полагане

Цимент-пясък хоросан трябва да бъде достатъчно пластмаса, течност, ронлив. Сухата смес трябва да се подготви точно с инструкциите на опаковката. Работата започва от далечната стена, за предпочитане е от противоположната страна на изхода. Често съставът се полага с помощта на обикновена лопата, като сместа се намира на релсите не по-високо от нивото им. Най-горният слой е спретнато премахнат, когато цялата работа е завършена.

Подова настилка

Подова настилка

Ако в цимента се образуват жлебове, те се пълнят с отстранен излишък от цимент или остатъци от готовия състав. За да се гарантира качеството на покритието, трябва бързо да извършите работата и след полагането на замазката веднага приведете циментата на маркирано ниво. Рейки се отстраняват, разкопчавайки се до стената. Формираните вдлъбнатини се пълнят със смес. Ако се извършва само грубо замазка, а в довършителната замазка не е необходимо, подът е допълнително подравнен с мистрия.

Изравняваща замазка

Изравняваща замазка

Когато замазката е готова около сградата, трябва да се изчака 24 часа. Да ходят свободно на пода може да бъде на следващия ден, обаче, подовата настилка може да се инсталира в продължение на поне една седмица, при условие, че минималната дебелина на замазката. Ако е повече от 5 см, може да продължи да се ремонтира след 15-20 дни. Затягането на сухата смес изсъхва в рамките на 1-2 дни, след този период може да бъде зареден слоеве.

цедка

цедка

смилане

смилане

Замазката се прави с помощта на саморазливни смеси. Оказва се, че течен разтвор, който лесно се разпространява на основата. Запълнените замазки трябва да бъдат изравнени с резачка или гребен. За да се измести въздухът, който може да остане в покритието, замазката се подава от иглена ролка. Изчисляването на нивото не се извършва, не е необходимо да се инсталират маяци, тъй като дебелината на покритието не е висока.

Довършителни замазка

Довършителни замазка

подравняване

подравняване

За да направите правилно бетонна замазка, трябва да изучите алгоритъма на действията, след това да вземете подходящия материал и да извършите качествено работата. Замазката трябва да е силна, хомогенна, пукнатини или образуване на отломки не се допуска. Работата по всички правила ще създаде надеждна основа за секс.

Видео - 3D подови настилки

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да подготвим подовата замазка за професионалистиКак да подготвим подовата замазка за професионалисти
Разбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологиятаРазбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологията
Прогресивно и бързо механизирано подово покритиеПрогресивно и бързо механизирано подово покритие
Подова настилка с експандирана глинаПодова настилка с експандирана глина
Как да изчислим консумацията на суха смес на 1 m2 на замазкаКак да изчислим консумацията на суха смес на 1 m2 на замазка
Суха смес за подова настилка какво трябва да знаете за този продукт?Суха смес за подова настилка какво трябва да знаете за този продукт?
Как да направите бетонна подова замазка правилноКак да направите бетонна подова замазка правилно
Смес за подова настилка за какво да търсите при избораСмес за подова настилка за какво да търсите при избора
Разширена глинена замазкаРазширена глинена замазка
Подова настилкаПодова настилка
» » Как да направите подова настилка
© 2021 BggeHat.com