От какво да направи подове в апартамента правилният избор на подови настилки и замазки

Етажите в апартамента често оценяват благосъстоянието и вкуса на собственика. В допълнение към естетичната функция, те трябва да притежават високи характеристики и дълъг експлоатационен живот. Ето защо е важно да знаете от какво да направи подове в апартамента, как да изберем най-подходящата замазка за основата и подовата настилка.

Видове подови настилки в помещения с висока влажност

В строителния пазар голям избор на подови настилки. За да направите правилния избор, трябва да знаете какъв вид подови настилки, техните основни характеристики и предназначение.

За мокри помещения, подходящи за оребрени или груби плочки

За мокри помещения, подходящи за оребрени или груби плочки

Едно от качествените трайни покрития е керамичните плочки. Най-често се поставя в мокри помещения или се подлага на значителни механични натоварвания, например в баня, входно антре, кухня и други помещения. Основните му характеристики са:

  • висока устойчивост на износване;
  • лесна грижа;
  • голям избор на цветове и модели;
  • не губи своите свойства при висока влажност;
  • устойчиви на температурни промени;
  • издръжливост.

За мокри помещения е по-добре да изберете гофрирана или груба плочка, не трябва да е хлъзгаво.

Керамичните плочки са сходни по състава си с порцелановите каменинови изделия, но за тяхното производство се използва специална технология. Това е много силно покритие, което увеличава устойчивостта на замръзване и устойчивостта на износване. Материалът е по-силен от естествения камък, не се страхува дори от удари с чук. Керамичният гранит се произвежда с различна степен на гладкост на повърхността, с имитация на мрамор, мозайка, гранит, естествен камък и др.

Дълголетие и красота - ламинат и паркет

Паркетна дъска се превърна в достоен заместител на паркета. Специалната технология на производство е увеличила живота на покритието. Паркетът се лакира след полагане, паркетната плоскост се обработва с лак във фабриката. Една дъска се произвежда под формата на ламинирани ламели. Появата на дъската се дава от горния слой, за който се използват ценни дървесни видове (дъб, бук, клен и др.).

Подът е покрит с ламинат

Подът е покрит с ламинат

Ламинатът става все по-популярен напоследък. Той може да действа и като заместител на паркета. Може да се използва от тези, за които дървеният под е твърде скъп. В асортимента има подови настилки от ламинат, имитиращ мрамор, керемиди и други материали. Тя е изработена от ПДЧ и покрита с хартия, върху която е приложена чертежа. На дъската са покрити със защитен слой. Скъпите опции за нанасяне на покритие повишават защитата срещу влага, могат да се използват дори във влажни помещения.

Корк, линолеум и килим - алтернативни покрития

Коркът е скъпо покритие, но неговите характеристики го правят един от най-добрите опции на етажа. Това е екологичен природен материал. Той е отличен звуков и топлоизолатор, има еластична и еластична повърхност. Корк не е подходящ само за мокри помещения. Полага се на плоска основа, обикновено на шперплат. Корковите покрития са декоративни, под формата на панели с основа от MDF, използвани като основа за друго покритие.

Корк - екологичен материал

Корк - екологичен материал

Килимът е идеалното покритие за една спалня. Голяма селекция от цветове дава възможност да се създаде уютна стая. Има добри звукови и топлоизолационни свойства. Хубаво е да ходиш бос на сутринта. Килимът се произвежда както от естествени, така и от изкуствени материали, с различна дължина на купчината. Недостатъкът на това покритие е крехкостта и сложността на грижите. Купчината бързо удари, потри. На прашната повърхност се натрупва прах, така че килима се нуждае от чести почистване, за предпочитане мощна прахосмукачка. По-практичен и издръжлив найлон килим, но има висока цена.

Евтините и най-продаваните настилки са балатум. Зад изкуствения линолеум репутацията на краткотрайния материал е фиксирана. Това покритие, изработено от естествени материали (корк, смола, ленено масло, тъкани от юта и др.), Устойчиво, устойчиво на влага, механично въздействие. Падналата чаша няма да се счупи на такъв под, както на керамични плочки. Линолеумът е лесен за опаковане, лесен за грижи. В строителния пазар голям избор на цветове и модели. Особено в търсенето покритие, имитира скъпи материали: паркет, мрамор, керамични плочки.

Как да изберем подходящото покритие за тази цел

Подовете трябва да имат не само красив, атрактивен външен вид, но и висока производителност, отговарящи на целите на помещението. Следователно, важно е да знаете от какво точно да направите етажите с оглед на предназначението на всяка стая в апартамента.



В баните и баните подът трябва да е устойчив на влажна среда. В същото време той трябва да отговаря на общия стил на стаята. До корицата в кухнята се правят искания, почти същите като за банята. В допълнение към устойчивостта към влага, подовете трябва да бъдат трайни и добре поносими от механични влияния.

Етажи в коридора

Етажи в коридора

В кухнята често се разливат различни течности, така че подовете трябва да се измиват добре, да са устойчиви на химикали и да имат противоплъзгащи свойства. Високата жизнеспособност трябва да има подове в коридора.

На подовете на балконите и лоджиите трябва да издържат температурните промени в широк диапазон. В допълнение, той изпитва значителни механични ефекти и трябва да бъде достатъчно устойчив на износване и издръжливост. По-добре е да изберете за тези помещения каменни или керамични опции.

В хола етажът трябва да бъде красив, издръжлив и екологичен, особено в детската стая. Етажите трябва да са в хармония с мебелите, тапетите, т.е. да отговорят на стила на стаята. Дървени подове и паркет правят стаята най-уютната. Това са скъпи материали, но те могат да бъдат напълно заменени с ламинат, който имитира различни видове дърво или паркет. Един добър вариант за хол е килим.

Основата на секса е гаранция за дълголетието му

Почти всички подови настилки изискват перфектно плоска основа, така че преди да ги инсталирате, трябва да изравнете подовата повърхност. Възниква въпросът, какъв вид замазка е по-добре да се направи в апартамента? Когато избирате, трябва да помислите в кои стаи ще бъде изпълнена дъската. В зависимост от мястото на инсталиране, той може да изпълнява следните функции:

  • изглажда повърхността и прави основата по-солидна;
  • служи като топлинен, звуков и хидроизолационен слой;
  • скрива комуникациите;
  • замазка може да се направи необходимата пристрастия в банята или вана за източване на водата.

Има няколко вида замазки, от които е необходимо да изберете предвид целта на помещението и вида на подовата настилка:

  • Бетон. Рядко се използва в апартамент и отнема много време. Извършва се чрез мокър метод.
  • Полу-суха. В замазката се използва по-малко вода, която изсъхва по-бързо от бетона. Използването на малко количество вода прави по-малко издръжливата замазка.
  • Суха. Извършва се с помощта на сухи смеси. Често се използва за изравняване на основата в апартамент.
  • В комбинация. Това е оптималният метод за изравняване на повърхности със значителни неравности. Ако използвате само циментова замазка, тя ще бъде твърде тежка, тъй като ще трябва да направите дебел слой.
  • Самонивелиращи се съединения. Те се изсипват в слой от 3 см. Това прави възможно намаляването на теглото на субстрата.
Суха смес за замазка

Суха смес за замазка

При избора на подова настилка трябва да се имат предвид следните точки:

  1. 1. Времето, за което трябва да се извършат ремонтите. Традиционната бетонна замазка ще отнеме най-малко две седмици.
  2. 2. При използване на топъл под, е по-добре да използвате замазка, която може да бъде демонтирана, за да се даде достъп до отоплителните елементи. Освен това, той трябва да е устойчив на температурни промени.
  3. 3. Тип на междупластовото припокриване. При големите слотове между плочите мократа замазка може да изтече между плочите и да създаде проблеми със съседите, живеещи на пода.
  4. 4. Разходи.

Изработваме саморазливна подова замазка

Саморазливната замазка се използва, ако искате да получите идеално плоска подова повърхност. Самият процес се състои от следните стъпки:

  1. 1. Първо трябва да подготвите повърхността на пода, да я почистите от отломки, замърсявания и прах.
  2. 2. След това е необходимо да се извърши грундиране на подовата повърхност.
  3. 3. Разтворът се приготвя съгласно инструкциите на производителя. За да разбъркате хоросана, можете да използвате строителна миксер или тренировка със специално прикачно устройство.
  4. 4. Сместа трябва да бъде наситена с кислород, така че да се остави да престои за 5-7 минути.
  5. 5. Изсипете сместа по стената, като започнете с ъгъла, който е най-отдалечен от вратата.
  6. 6. Сместа се изравнява с помощта на иглена ролка и метална четка.
  7. 7. Подът напълно изсъхва в рамките на 3-5 дни. За да получите качествена замазка, тя трябва да бъде защитена от течения, директна слънчева светлина, внезапни температурни промени и влага.

При спазване на производствената технология ще се получи твърда и здрава повърхност, която почти не абсорбира влагата.

За да могат подовете да се наслаждават на красивия си външен вид дълго време, трябва да изберете правилния подови покрив, да направите здрава и равна под него и да се грижите за тях правилно.

Цялата работа може да се извърши независимо, но ако няма опит и желание, по-добре е да се доверите на професионалисти, които ще изпълняват цялата работа бързо и ефикасно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Ламинат за настилкиЛаминат за настилки
ПодовеПодове
Как да изберем подовата плочка?Как да изберем подовата плочка?
Как да изберем паркет за вашия домКак да изберем паркет за вашия дом
Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?
Подова дъскаПодова дъска
Избор на подова настилка за наета къщаИзбор на подова настилка за наета къща
Промишлени характеристики на настилката и свойстватаПромишлени характеристики на настилката и свойствата
» » От какво да направи подове в апартамента правилният избор на подови настилки и замазки
© 2021 BggeHat.com