Изграждане на къща за подове от дърво

Полагане на подове

Най-важният етап от строителството на къщата е полагане на подовете. Традиционното е подреждането на дървения под. Тази технология е отлична както за дървени, така и за каменни къщи. Друго предимство е простотата на работата и способността да се изпълняват без да се привличат специалисти.

Изборът на дърво

Изборът на дърво за пода се основава на редица параметри:

  • Климатичните условия на района.
  • Товари, на които подът ще бъде изложен по време на работа.
  • Тип на помещенията.

За помещения с малка площ са подходящи дъски от иглолистни видове - смърч, лиственица и бор. Те са евтини и в същото време са силни и издръжливи. Сред породите от средния ценови сегмент, най-добрият избор ще бъде дъбът. В допълнение, тази порода експерти от дърво препоръчва за спални и детски стаи.

Изисквания за дърво

Подовите плоскости задължително трябва да са сухи. Използването на недостатъчно изсушена или пресушена дървесина ще доведе до деформиране на пода. Не трябва да има видими дефекти по повърхността. Оптимална дължина на плоскостите - не по-малко от 2 метра.

Най-добре е да си купите оребрена дъска. Те нямат нужда от допълнително шлайфане. Цялото дърво трябва да бъде от една и съща партида, в противен случай съществува риск цветовете и шарката да се различават.

Технология за натрупване

Полагане на подовата настилка може да се извърши от масив, паркет или панелен паркет. Първо, основата е настроена и след това подовата настилка е завършена. Тя се извършва или върху дървени трупи, или върху греди, които се припокриват. Изборът на технология зависи от характеристиките на сградата.

Всички дървени подови елементи задължително са импрегнирани със забавители на пожар и био импрегниране. Тези съединения подобряват огнеустойчивостта на материала и неговата устойчивост на гъбички.

Няколко съвета

Ламинирани плоскости

Полагане на ламинат

няколко общи правила за подреждане на дървени подове. Придържайки се към тях, можете да получите висококачествено и издръжливо покритие:

  • Полагането на покритие от дърво е по-добро след края на отоплителния сезон, защото в противен случай материалът може да абсорбира излишната влага.
  • През лятото е по-добре да се работи в ясно и сухо време.
  • За груби подове, необработен борд и листов материал, както и за чист под - сгъната дъска.

Хидро и топлоизолация

За да се осигури хидро- и топлоизолация, слоят почва се отстранява по целия периметър, преди да се инсталира мазето. Дебелината на слоя трябва да ви позволи да се разровите под нивото на земята с 20-25 см. Подготвеното пространство е изпълнено с развалини и пясък по слой. Всеки слой трябва да бъде внимателно уплътнен.

На пясъчна възглавница са разположени малки пейки, върху които ще бъдат фиксирани по-късни закъснения. Колоните могат да бъдат изработени от печени тухли. Тяхната височина е 20-40 см, а на горния ръб те трябва да бъдат изтеглени на едно ниво. Подравняването може да се извърши с помощта на кабел, монтиран на стени, или с лазерен строеж. Броят на колоните се изчислява въз основа на това, че всяко закъснение трябва да се поддържа най-малко на две места по краищата. При дългите трупи е по-добре да разполагате с допълнителни подпори в средата.

Нагревател в изостава

Полагане на изолация

За изолацията е необходимо да се изберат материали с висока пропускливост на парите. Минералната вата е подходяща за тази цел. Когато полагате минералната вата, трябва да сте сигурни, че няма междини между съседни ивици. Между повърхността на нагревателя и долната равнина на изоставането е оставена малка пролука от 2-2,5 мм, за да се осигури вентилация на подземното пространство. Парата и хидроизолацията се полагат над припокриването на лагера и за да се осигури залепване на фугите с лепилна лента. За да се фиксира мембрана върху трупи е възможно скобами или укрепване на рейки.

Основа на пода върху трупи

Основата на трупите на земята или на бетонната замазка се използва по-често, отколкото върху гредите. Този дизайн е в състояние да скрие нивата на капките и осигурява възможност за поставяне на комуникации под подовата настилка. Дървените трупи са направени от дървена греда с разрез от 50 × 100 mm.

Полагане на дървесината се извършва на разстояние една от друга, което прави възможно да се избегне отклоняването на дъските по време на работа. За да се подготви основата правилно, трупите първо се поставят срещу противоположните стени. Между тях е опъната найлонова връв. Насочвайки се към него, монтирайте оставащите закъснения. Тръбовете между тях са изпълнени с топлоизолационни материали. Разстоянието между закъсненията зависи от дебелината на дъските - колкото по-дебели са те, толкова по-голямо е разстоянието.

Настройката на височината на дървения материал се извършва с малки клинове, които могат да бъдат изрязани от шперплат. Втулките могат да се фиксират с обикновени винтове за самобръсначки и на бетонни основи - с дюбели или котви. След като ги фиксираме, плочите или дъските се поставят, OSB.

Зареждане на бордови дъски

Подравняване на пода

Подова настилка от дърво

Полагане на плоскости се прави с позоваване на линията, положена по стената на разстояние около 1.5 см. За тази цел можете да използвате кабел, опънат върху маяците. Плочите трябва да бъдат фиксирани при всяко закъснение. Смесите на съседни дъски по дължината трябва да са под прав ъгъл спрямо ръба и да преминават през центъра на изоставането.

За да се увеличи здравината на закрепването, плоскостите се съединяват със Z-скоби. Те са закрепени на гърба на плочките. В този случай, с една огъната страна, скобата трябва да влезе в жлеба на една дъска, а другата - в жлеба на съседната дъска.

Можете да направите зашиване чрез скоби по друг начин. В канала на последната налепена плочка се вмъква уплътнение от малко парче дъска. На разстояние около 0,75 см е монтирана скоба. Между него и уплътнението, клинът се задвижва, докато всички междини между подовите дъски бъдат свалени. След това скобите и клиновете се демонтират. Доброто закрепване на дъските един към друг осигурява не само здравина, но и чист външен вид на пода. Закрепването на плочките към дървените трупи се извършва с пирони или самонарезни винтове.

Основа за шперплат

За подреждане на груби подове може да се използва шперплат. Този материал практически не се поддава на деформация по време на работа и се характеризира с висока якост.

Не се препоръчва използването на шперплат в помещения с температурни промени или висока влажност.

Икономичен етаж

Декорация на хола

Преди да фиксирате листовете от шперплат, трябва да направите маркер. С подреждането в ръка се извършва установяване на изоставането. Изравняването на повърхността се извършва от маяци, разположени на разстояние 20-30 см една от друга. На дървените трупи се полагат шперплат. Разстоянието между съседните барове трябва да бъде 40 см. Когато използвате дебели листове шперплат за груб под, разстоянието може да се увеличи до 50 см.

Нанасянето на шперплат може да се извърши и върху стара настилка, например ако е изсъхнала. В този случай дори не е нужно да го демонтирате. Листовите материали са подходящи само ако подът е сравнително плосък и дървените трупи и дъските не са сериозно повредени. Шперплатът се закрепва към старото покритие с помощта на винтове.

Бетонова основа

Полагането на грубия под на бетонна основа е подходящо в случай, че е направена замазката и повърхността е напълно плоска. Не пипайте директно бетон и дъски. Ето защо, бетонната основа е покрита с грунд, или пенополиетилен е поставен върху него, играе ролята на допълнителна хидроизолация.

Етапи на полагане на пода

При полагането на дървен под трябва да се спазва следната последователност:

Шперплат върху трупи

Полагане на шперплат

  • Първо, е необходимо да се опитате на дъските. Те се полагат върху неравните барове и се номерират. По този начин може да се избегне допълнително напасване.
  • Първите са поставени дъски по стената. Между стената и подовата настилка е оставена малка вентилационна междина, която впоследствие се маскира от перваза. При фиксиране на дъските към лъча на ноктите се препоръчва да се чука под малък ъгъл.
  • Дъските са подредени с малка междина, в която е поставена предпазна релса, а клинът е запушен. След задвижване на клина, материалът се притиска плътно едно към друго, така че подът е идеално равен, чист и без пукнатини.
  • Залепете последната дъска колкото е възможно по-близо до стената, така че ноктите да се "скрият" под дъската.
  • Всички стави трябва да бъдат внимателно полирани, премахвайки нередностите и люлеенето. И слотовете по стените са покрити с цокъл.

Неблагоприятният под е направен и можете да започнете да го довършите.

Повърхностно покритие

Дори ако планирате да поставите довършителния етаж, грубият под трябва да бъде обработен. Това ще го предпази от въздействието на природни фактори, механични повреди и т.н.

Брилянтно покритие

Гланцов под

Лечението може да се извърши по следните начини:

  • Шлайфане.
  • Излугване с сапунен сапун, съдържащ сода.
  • Грунд лак.

При обработката на повърхността е необходимо да се движите по дървесните влакна. Това ще направи следите от импрегниране невидими.

заключение

Полагане на подове в дърво е една от най-добрите опции. Никой модерен строителен материал не е в състояние да осигури такъв удобен микроклимат на закрито, като дърво. Не трябва да забравяме за екологичната чистота и естествеността на материала.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
С каква технология се вписва натрупаната дъска?С каква технология се вписва натрупаната дъска?
Дървен под с ръцеДървен под с ръце
Ниско строителство строителство как да се направи етаж в частна къщаНиско строителство строителство как да се направи етаж в частна къща
От какво е направена плочката?От какво е направена плочката?
Подови на лиственица, полагане на дъски и поддръжка на повърхносттаПодови на лиственица, полагане на дъски и поддръжка на повърхността
Дървена дъска, както е произведена и където е приложимоДървена дъска, както е произведена и където е приложимо
Сравнение на иглолистната и широколистната дървесинаСравнение на иглолистната и широколистната дървесина
Изграждане на комфортни къщи от дървоИзграждане на комфортни къщи от дърво
Основни видове строителни материалиОсновни видове строителни материали
Дървен паркет в банятаДървен паркет в банята
» » Изграждане на къща за подове от дърво
© 2021 BggeHat.com