От какво е направена плочката?

Подова дъска

Един от най-важните моменти за изграждането на частна къща е изграждането на подови настилки. Този процес е доста сложен и изисква правилен избор на дървесина, от която се произвежда плочка. В крайна сметка всяка порода има свои технически характеристики и цена. Никой не иска да плаща повече, ако можете да използвате материал, който е малко по-нисък в изпълнението, но в същото време има приемлива цена.

Няма да оспорваме цената на споровете, просто обмислете най-често срещаните видове дървесина, които винаги са били използвани за изграждане на дъска от дъски. Опитът и практиката показват, че най-често срещаната дъска е бор.

Какво е толкова привлекателно за този материал?

  • Първо, цената. За днес това е най-евтиният вариант на подови покрития.
  • Второ, борът има достатъчно сила, за да издържи на тежки товари.
  • На трето място, на външен вид, той не е по-нисък от други видове дървесина. Вярно е, че подова настилка от бор има нисък живот. Разбира се, външните условия трябва да се вземат предвид тук, но този показател все още е нисък.

С тези продукти от бор, дъската може да се конкурира с лиственица или дъбово дърво. Това е великолепен материал - силен, гъст и много красив. Много експерти отбелязват трудността при обработването на този вид дървесина, но в други отношения той до голяма степен надминава бор. Съответно, цената на такъв завършващ материал е по-висока.

Има проблем при избора. Трябва ли да взема скъпи аналози, ако има по-евтини, но те са толкова силни и надеждни? Това е реторичен въпрос, защото всичко зависи от вашите финансови възможности. Ако не сте беден човек, съветваме ви да купите материал от дъб и ако не се къпете в пари, има само един изход - подова борда от бор.

Дъски за сортиране

Всеки произведен в производството продукт има свой собствен сорт. И в това отношение дъските не са изключение. Какви са критериите за определяне на степента? Разбира се, основното нещо е качеството на суровините, тоест дървесината.

Най-високото качество се определя от точните размери, отсъствието на дефекти под формата на възли, пукнатини, чипове, червеи и смолни участъци. Следователно, той се нарича най-високата степен, която има най-висока цена. Подовете, изработени от табла от висок клас, обикновено са покрити с прозрачни материали. Например, масло, лак или восък. Ако решите да ги боядисвате, не купувайте продукти с високо качество. Това са пари за вятъра.

Сортиране на Prima

Съвет с възли

Първият клас е по-нисък от най-високото присъствие на малък брой възли. Това е бюджетен вариант и по-евтина алтернатива на по-високия клас. Не се препоръчва и боядисването на такива подове.

Вторият клас се използва добре за боядисване - няма да има видими дефекти. Третият клас е най-евтиният вариант. Тази подова дъска има големи кривини, много лоша геометрия и много недостатъци. За да го пригодите към местоположението, трябва да се забърквате и да отделите много време и усилия. Така че неговата евтиност е видима само. Експертите препоръчват плочките от трето ниво да се използват в помещения за обществено хранене или в сервизни помещения, където не е необходимо да се обръща внимание на качеството на подовата настилка.



Между другото, качеството на дървесината и плочките за подова настилка е силно повлияно от съдържанието на влага в материала. Препоръчва се да се използват само добре изсушени дъски за полагане на дъска. Идеалният индекс на влагата не трябва да надвишава 12. Но за да се намери такъв материал не винаги е възможно, защото трябва да се изсуши в специални камери за сушене. Такова подово покритие се използва само при хубаво време с положителна температура на улицата или в затворени пространства, където вътрешната температура е стандартна и винаги над нулата. Този материал е доста скъп.

По-икономичен вариант - дъска с влажност 18-20. Но този материал трябва да бъде поставен незабавно, без да се оставя в помещенията за няколко дни. Просто започва да изсъхва и променя конфигурацията и размерите си. Това ще доведе до непредвидени разходи, тъй като такива подове ще трябва да бъдат почистени и изравнени. Така че се подгответе предварително и веднага щом дъските пристигнат в дома ви, незабавно продължете с инсталирането им.

триизмерни фигури

Размерите на таблата задължително влияят върху тяхната цена. Колкото повече са тези показатели, толкова по-висока е цената. Но тук е въпрос на стандартизация на дърворезбите.

Нека да започнем с дебелината. Стандартните стойности варират от 20 до 40 милиметра. Изглежда, че при избора на дебела дъска, решаваме проблема със здравината на подовата конструкция и нейната издръжливост. Но това важи само ако материалът има много ниска влажност. Факт е, че дебел материал с висока влажност ще започне да се изкривява с естествено изсъхване. Бордът ще се окаже така, че нищо не може да го спре. Дори самозатягащи се винтове.

Материал с различни дължини

Свързващи елементи

Но дебелината на дъската от 22 или 24 милиметра при същите обстоятелства ще се държи по-спокойно. Ако решите да използвате дъска за пода с дебелина 30 или 40 милиметра, цената им ще бъде висока. И ако купите изсушен материал с влагосъдържание 10-12, той също така увеличава цената му с порядък. И сега мисля, имате ли нужда от всичко това, или можете да направите с по-евтини материали? Освен това ефектът ще бъде същият.

При ширината на продукта проблемите са еднакви. Колкото по-широко, материалът трябва да е по-сух. Ако говорим за размерите, тогава общият диапазон изглежда така - 100, 120, 140 .... 200 милиметра. Най-добрият вариант е 100 милиметра.

С дължината е по-проста. Диапазонът на размерите е строго ограничен - 3, 4, 5, 6 метра, повече няма да намерите. В това ограничение има една положителна точка, която се отнася до стил. Ако решите да поставите дъските с офсет, тогава дължината не е от значение. Ето защо, съвети - да получите къси дъски, защото те са по-евтини. 

Полезни съвети

Дъските се продават в кубически метри, така че преди да купите, ще трябва точно да изчислите необходимото количество подови настилки. Започнете с зоната на стаята. След това решете колко дебел е материалът, от който се нуждаете. Всички останали - според законите на математиката, т.е. умножете площта на пода с дебелината на продукта и получавате необходимия брой дъски.

Качествен материал

Етаж в апартамента

Подовите плочи от дъската са сложна конструкция, която само ако не сте господар, не. Дори не опитайте, въпреки че мнозина твърдят, че са се справили с този процес със собствените си ръце. Моля, имайте предвид, че не знаете много от нюансите на инсталирането на дъска от дъски. Ето защо може да има големи проблеми, свързани с резултата. И това отново пари за вятъра. Заслужава ли си рискът?

И последният връх, който докосва финала. Независимо от това колко добре са поставени подовете, все още трябва да ги шлайфате и да ги покривате със защитни материали. Тук вече можете да прикрепите ръцете си.

Заключение по темата

Днес масивната дъска се радва на голяма популярност - рецензиите за нея са само положителни. Но качеството изисква разходи, което означава, че материалът има висока цена. И ако не можете да използвате масивна дъска за подови настилки във вашия дом, не се безпокойте - вървете по традиционния начин. Добре изсушена дъбова дъска ще ви служи вечно много години. Така че не се притеснявайте за това.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Каква трябва да бъде дъската борда на характеристиките на избор и грижиКаква трябва да бъде дъската борда на характеристиките на избор и грижи
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Характеристики на плочката от лиственицаХарактеристики на плочката от лиственица
Къде и как мога да купя масивна дъскаКъде и как мога да купя масивна дъска
Дървена дъска, както е произведена и където е приложимоДървена дъска, както е произведена и където е приложимо
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Основни видове строителни материалиОсновни видове строителни материали
Видовете дърво, използвани за производство на стълби, тяхното сравнениеВидовете дърво, използвани за производство на стълби, тяхното сравнение
Видове и предимства на неподредените дъскиВидове и предимства на неподредените дъски
Как да изберем подовата плочка?Как да изберем подовата плочка?
» » От какво е направена плочката?
© 2021 BggeHat.com