С каква технология се вписва натрупаната дъска?

Сгъване на листа

Един от съвременните материали, които се използват за довършване на пода, е дъгообразната дъска. Използва се като грубо покритие с последващо полагане на покритието, например килим или ламинат. И може да действа като финал.

Какви са плочките за подова настилка? Този строителен материал има характерна черта - от едната страна на дъската има връх, а от друга - жлеб или, както го наричат ​​господарите, език. Оттук и името на материала. Сглобяването на дъските подови настилки създава безпроблемна монолитна структура на пода.

Структурните елементи - жлеб и шип - са изработени на специална високо прецизна фрезерна машина. Точността на размерите на двата елемента прави възможно свързването на две съседни дъски в едноетажно покритие. За грубо довършване обикновено се използват дъски от иглолистни дървесни видове, а за довършителни работи - по-скъпи породи.

Моля, имайте предвид, че при закупуване на материал трябва да се обърне специално внимание на такъв индикатор като влагата на дъските. Експертите препоръчват индикаторът да не надвишава 10.

В момента на пазара могат да бъдат закупени с дължина на борда на борда от 1 до 5 м. Въпреки че има по-дълги екземпляри. Стандартната ширина на материала е 85-100 мм, а дебелината му е 25-35 мм.

Предимства на материала

Какви са предимствата на дъската?

  • Това е естествен материал, изработен от масивно дърво. Няма лепилни съединения, оцветители и импрегнатори. Оттук и високата си екологичност.
  • Простота на опаковката. Всъщност, сглобяването на пода от дъгообразните дъски е "игра" в големия дизайнер. Но повече по-късно.
  • Дълъг експлоатационен живот. Необходимо е обаче дървената дъска да се обработва със специални импрегнации. Да, и подходящата грижа само ще увеличи живота й.
  • Както всякакъв вид дървени продукти, дъската е отличен изолатор за топло и звук.
  • Силата и красотата на пода.

недостатъци

Измерване на ширината на дъската

Полагане на купчинки

Въпреки това, това не е без недостатъци:

  • Дървеният материал изисква периодично прилагане на защитни съединения. Това могат да бъдат лакове, бои, импрегнации, восък и т.н. И всичко това изисква пари и време.
  • Много ще зависи от изискванията, които клиентът прави към подовата настилка. И ако решите да спасите, последствията очевидно ще ви разочароват. Така че е по-добре да следвате стриктно проектния проект. Не замествайте скъпата дървесина с по-евтино дърво.
  • В сравнение с други видове табла, листовата купчина е най-скъпата опция. Но ако сравним простата опаковка със сложната настройка на други материали, цената няма да изглежда толкова висока. Така че не си заслужава да се обръща внимание.

Видове дъска

Разделянето на този строителен материал се основава на вида дървесина, от който е направен:

  • Най-евтиният вариант е борда от иглолистни видове, например смърч и бор. Те се използват предимно за изграждане на груб под, който в последствие е покрит с декорация. Задължително условие е покритието със защитен лак.
  • Съвет на лиственицата. Това не е много евтин материал за под. Цената му е 2-2,5 пъти по-висока от тази на дъските от иглолистна дървесина. Най-интересното е, че насекомите не ядат лиственица в природата, поради което дъските от нея могат да се поставят без предварително третиране. Има още едно нещо - този вид дърво не се страхува от влажността. Така че в мокри помещения подът на такова дърво ще бъде най-добрият вариант.
  • Пепел и дъб. Тези две дървета принадлежат към категорията аристократи в света на дървото. Тяхната цена е много висока, но силата и красотата я оправдават. В същото време, подреждането на такъв материал ще струва почти сума, равна на неговата цена. Ето защо, ако решите да използвате дъбови дъски в дома си, планирайте големи разходи. Ако не сте експерт, но искате да построите етаж със собствените си ръце, не препоръчвайте това със скъпи породи. Не спасявайте с качеството - ще излезе настрани.

Технология за натрупване

Монтаж на пода с купчина дъски

Полагане на пода

В съвременните строителни технологии, отнасящи се до изграждането на подови бази от плоскости, има няколко варианта. Нека не говорим кой е по-добър и няма да докажем превъзходството му. Вземете за аксиома факта, че най-добрият вариант за монтаж на оребрени дъски е полагането на трупи.

Защо така, а не по друг начин? Опитът в строителството и всякакви изпитани комбинации показаха, че плочките за подова настилка са най-лесни за поставяне върху структурата на изоставането. Дори и в случай на затопляне на подовете.

Тази технология ще бъде обсъдена допълнително. Нека да започнем с поредица от строителни операции:

  • Подготовка на пода.
  • Инсталиране на регистрационния файл.
  • Сглобяване и поставяне на дъски.

Подготовка на субстрата



Системата за отлагане на пода може да бъде монтирана върху бетонна основа или върху носещи греди. В първия случай е необходимо да се подготви бетонен под. На първо място, наложително е да се поправят дефектите. Ако разликата в равнината е твърде голяма, се извършва изравняване, за което се излива обичайната циментова замазка.

Тъй като самите закъснения могат да бъдат изравнени в хоризонтална равнина, разликата до 2 см не се взема предвид. Препоръчва се да се извърши хидроизолация на бетонната основа чрез полагане на валцован материал или чрез хидроизолационно покритие.

С носещите греди е малко по-трудно, защото процесът на тяхното изравняване не е най-лесният. Всеки елемент трябва да бъде поставен хоризонтално, което като цяло не създава трудности. Но да ги събереш в една хоризонтална равнина е доста трудно, така че трябва да се въртиш. Отново ви напомняме, че са възможни малки размествания и отклонения. Те изчезват в процеса на изравняване на изоставането.

Обърнете внимание на факта, че дървените греди трябва да бъдат третирани с антисептично съединение.

Монтаж на структурата на изоставането

Подредба на пода

Инсталиране на подовата плоскост

Има няколко начина за инсталиране на дневници. Ние няма да ги разгледаме в подробности, а просто да изброим най-простите:

  • На носещите греди изолаторите се монтират без допълнителни приставки. Точно под тях се поставят дървени елементи с различна дебелина - те се отрязват от едни и същи дъски. Първо се монтират две крайни лагери. Тогава между тях се простират няколко силни нишки, които определят хоризонталната равнина. След това междинните изоставания се намират по протежение на нишките.
  • На бетонния под са разположени изоставанията между дървените издатини, към които са прикрепени.
  • Монтаж на специални трупи, при проектирането на които има болтова връзка. С него можете да повдигнете или намалите ръба на всеки елемент.

Отделно е необходимо да спрете на затоплянето на подовете. След като е монтирана и фиксирана подгънатата подова система, между елементите може да се постави топлоизолационен материал. Това вече се прави навсякъде, независимо от това къде е построен дървеният под - в апартамент или частна къща.

Подови дъски

Сега се обръщаме към основния процес - полагането на листови пилоти.

Обърнете внимание на факта, че материалът трябва да се съхранява в помещението, където ще бъде използвано, поне за два дни. Аклиматизацията се извършва по този начин.

Схемата на работа е, както следва:

  • В близост до стената, на разстояние 2 см, се полага първият плосък борд. Разликата е оставена особено, защото под влияние на температурата и влагата капки дървеният материал може да се разшири. Тази празнина е компенсаторът на естественото разширяване. Платката е прикрепена към трупите с пирони или самонарезни винтове.
  • Тогава пет дъски се подреждат наведнъж. Важно е да се гарантира, че всеки борд се вписва плътно в скобата на съседа. От петте дъски само петата е прикрепена към изоставащите. Фиксирането трябва да бъде направено в жлеба на материала, така че да не може да се види закопчалката. Ето защо е необходимо да се удави винт или пирони в корпуса на дъската.
  • Можете да постигнете тясното прилягане на всички елементи по няколко начина. Една от тях е инсталирането на специален инструмент - скоба. Той е прикрепен към изоставането под формата на опора. И между него и екстремната дъска карам дървен клин. На известно разстояние от последната дъска можете да вкарате върху релсите за лагери, след което между двата елемента по цялата дължина, равномерно задвижете клиновете. Има много начини и винаги има избор.
  • По този начин натрупването се извършва на противоположната стена. Независимо от това кой ще бъде последният етаж, той трябва да бъде фиксиран. Не забравяйте да оставите празнина от 2 см между нея и стената.

Моля, обърнете внимание! Върху периметъра на стаята трябва да остане празно пространство от 2 см.

Полезни съвети

Подови плоскости от лиственица

Перфектно ниво на пода

Някои полезни съвети, които се отнасят до използването на листове купчини от иглолистни видове. Спомнете си, че те се използват за изграждане на груб под:

  • Ако искате да спестите малко за закупуване на подови материали, препоръчваме да закупите по-малка дъска. Единствената точка е да изберете дължината, така че краищата на елемента да падат точно на изоставанията. Върху този елемент трябва да има връзка на две дъски. Разбира се, сексът няма да бъде монолитен. Но ние не се нуждаем от това, защото финалът все още ще бъде поставен върху дървената основа.
  • Не смилайте. Препоръчва се да се премахнат някои дефекти на дюбелните плоскости с шкурка. В този случай операцията обикновено се извършва на сайтове, но не и на цялата територия.

Заключение по темата

Има много материали с връзка за заключване днес. Помнете най-малко един ламинат. Има и сред дървените продукти. Вземете, например, рендосан дървен материал, от който се сграда, построена с повишена якост, или нарезно частици се използва за завършване на етаж базови и преградни стени. Последното, между другото, все повече се използва като топлоизолация за отоплителната система "топъл под".

Но тъй като в центъра на вниманието ни е листа купчина, най-накрая още няколко думи за него. Ако решите сами да съберете дървена дъска - груба или завършена, тогава това е най-добрата версия на дъската с ключалка. Най-малко поради простотата на монтажа, която не изисква никакви сложни манипулации с материала.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Каква трябва да бъде дъската борда на характеристиките на избор и грижиКаква трябва да бъде дъската борда на характеристиките на избор и грижи
Ремонт на подове Ремонт на паркетРемонт на подове Ремонт на паркет
Подреждане на покрити и колонизирани подовеПодреждане на покрити и колонизирани подове
От какво е направена плочката?От какво е направена плочката?
Какви са видовете ламинатКакви са видовете ламинат
Вдлъбната подова плочка и нейните характеристикиВдлъбната подова плочка и нейните характеристики
Къде и как мога да купя масивна дъскаКъде и как мога да купя масивна дъска
Сравнение на иглолистната и широколистната дървесинаСравнение на иглолистната и широколистната дървесина
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Дъбов блок паркетДъбов блок паркет
» » С каква технология се вписва натрупаната дъска?
© 2021 BggeHat.com