Шперплат fk и FSH каква е разликата между двата вида?

Шперплат и FCF често се използват за строителство и ремонт, но трябва да знаете каква е разликата между тях, за да ги използвате, като се вземат предвид характеристиките. Нека разгледаме и двата типа.

Разлики в начина на производство - материал, производствена технология

Първите разлики могат да бъдат отбелязани на етапа на подготовка на дървесината за сглобяване на шперплат от шперплат. За тези цели, винаги се използват скали с малък брой възли, а влакната са доста плътни. Това е необходимо, за да могат най-фините пластове фурнир да имат достатъчно висока якост и гъвкавост. Използва се дърво бреза, елша, смърч, ела, лиственица и дори кедър. За тип FK, устойчиви на влага, обикновено се вземат бреза или елър фурнир, понякога ги комбинират, иглолистни породи не се използват. За PSF, тип с повишена устойчивост на влага, най-малко един вътрешен слой е задължително изработен от смърч или бор, с покритие от бреза. В някои марки се използват само иглолистни дървета.

Трябва да се отбележи, че броят на слоевете може да бъде различен, от три или повече, дори черен или нечетен. Често при производството се предпочита нечетно количество със симетрично разположение на фурнирните влакна, за увеличаване на здравината на материала се използва перпендикулярно редуване. Шперплатът от ПЩВ е сглобен със синтетично фенол-формалдехидно лепило и трябва да се каже, че това значително увеличава якостта на материала. Ето защо шперплатът от ПЩВ, въпреки ниската екологичност, дължаща се на освобождаването на фенол, често се използва като структурни елементи, докато FC е подходящ само за облицовка, което обаче е приложимо в стил на таванско помещение.

Отделно, заслужава да се отбележи видът на PSF-TV, т.е. е трудно да се възпламени. Този шперплат, който, в допълнение към присъщата си висока устойчивост на влага, има някои свойства на огнеупорност, почти не гори. В процеса на нейното производство фурнирите са предварително импрегнирани със специални съединения - забавители на горенето. Едва тогава, след продължително сушене, предварителните форми на слоевете се импрегнират с фенол-формалдехидно лепило и се комбинират чрез пресоване. Благодарение на тази технология шперплатът практически не се изгаря, дори при директен контакт с открит пламък, но когато се нагрява, количеството на освободения от него фенол се увеличава, което може да бъде опасно за здравето на хората.

Разликата между популярните видове шперплат е редица основни критерии

На първо място днес собствениците на жилища се интересуват от екологичността на материалите и в това отношение предимството остава за вида FC, чието наименование е името на лепилния слой на материята. Този шперплат се сглобява с помощта на карбамидно лепило, основата на което е урея, т.е. продукт от органичен произход. Разбира се, химичните процеси не могат да бъдат избегнати тук, но фенолът не разграничава подобно съединение, за разлика от състава, който свързва слоевете в шперплата от ПЩВ. Въпреки това, ако говорим за екологосъобразност, материалът на FBA в най-голяма степен съответства на него, т.е. лист, събран въз основа на лепилото на албуминокасеин.

Фурнирни платна

Фурнирни платна

Както вече споменахме по-горе, двата типа шперплат, които считаме за устойчиви на влага, но поради свързващите вещества, ПЩВ има ясни предимства в това отношение. Фактът е, че фенол-формалдехидното лепило достатъчно импрегнира слоеве от фурнир и в същото време надеждно ги свързва заедно. Дори подуването на дърво не води до никакви критични последици, тъй като след изсъхване шперплатът поема първоначален вид. Що се отнася до вида FC, листовете са в състояние да издържат на ефектите на влага само до известна степен. След това има оток на фурнирания, последвано от разслояване на този шперплат, след което материалът вече не се връща в първоначалното си състояние.

Декоративност на шперплат обикновено е съмнително, във всеки случай, този материал рядко се използва за довършителни работи. Въпреки това, за таваните в тавански жилищни помещения, както и когато има дървени тавани, този тип обшивка е напълно приложима. В бъдеще шперплат може да бъде третиран с петна и лакирани, в този случай неговите декоративни качества ще се увеличат леко. Също така е много удобно да покриете този материал със специални декоративни мазилки, но с повишено внимание, за да предотвратите подуване на външните слоеве. Само по себе си може да се използва полиран шперплат, защото има високи естетически свойства поради лъскавия блясък.

Ламиниран шперплат

Ламиниран шперплат

И накрая, важен критерий за избор е силата. Вече е споменато по-горе, че фенол-формалдехидното лепило има по-добри свързващи свойства от състава на карбамид-формалдехид. Следователно, типът на ПЩВ често се използва за изграждане на стени. Като пример можете да вземете панелните къщи. Има необходимост от бързо сглобяване, за което предварително са монтирани големи, но леки щитове. Основата им е рамка от бара, която след това закачи шперплат. Това е в такива случаи и намиране на приложение за вида на PSF, който може да изпълнява функцията на носещ елемент, тъй като такива стени ще лежат натоварване на покрива на покрива, което обаче също е направено възможно най-лесно.

Областите на приложение на шперплат FC и PSF са разбираеми примери

Така че, ние знаем, че листа, фурнир, в който е свързан с фенол-формалдехидно лепило, имат висока устойчивост на влага и голяма здравина. Ние също така считаме, че шперплатът е по-екологичен материал и е присъщ на такова качество, като декоративно, благодарение на външните слоеве. Къде е по-добре да използвате двата типа? По правило шперплат от ПСВ се използва за изграждане на рамкови конструкции, включително за външна обшивка на сглобяеми стенни панели, разбира се, с последваща обработка и довършителни работи. Също така този материал е подходящ за монтаж на светлинни тела на някои превозни средства или ремаркета.

Облицовка на стени от шперплат

Облицовка на стени от шперплат

Шперплатът от ПСВ-ТВ, поради факта, че той практически не е запалим, обикновено се използва при строителството на автомобили и също е много популярен в изграждането на рамкови къщи, тъй като увеличава пожарната безопасност на жилищните сгради.

Експертите на FK препоръчват да се използват само в помещенията, по-специално за облицоване на вътрешни повърхности на кабини или битови блокове. Можете да поставите този материал на пода, за да изравните повърхността преди настилката на линолеума. Екологичната съвместимост на този шперплат позволява използването му за довършителни детски стаи, както и за обзавеждане. Единствената, в която не се препоръчва да се използва типът FK е в стаи с висока влажност, т.е. в банята и в кухнята, ще има неизбежно подуване и стратификация на фурнира, независимо от качеството на обработката на материала. Същото важи и за обзавеждането на тези помещения.

Много е удобно да се правят леки прегради от шперплат, особено когато не се изисква висока звукоизолация. В този смисъл, листа FC могат да създадат някаква конкуренция за гипсокартон, особено, тъй като те са по-трайни от сухата мазилка. При моделирането шперплатът, устойчив на влага, се използва за производство на фюзелаж и крила, които след допълнителна обработка не могат да се страхуват от трудни метеорологични условия.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да поставите шперплатКак да поставите шперплат
Характеристики на инженерната дъска, свойства и разлики от паркетаХарактеристики на инженерната дъска, свойства и разлики от паркета
Защо най-добрият шперплат за кофраж е ламиниран и устойчив на влага?Защо най-добрият шперплат за кофраж е ламиниран и устойчив на влага?
Каква е специфичната тежест на строителните материалиКаква е специфичната тежест на строителните материали
Таваните на шперплат със собствените си ръце са уютни и простиТаваните на шперплат със собствените си ръце са уютни и прости
Шперплат за подаШперплат за пода
Шперплат на подаШперплат на пода
Всичко за дървени врати и дървени прозорциВсичко за дървени врати и дървени прозорци
Сравнение на иглолистната и широколистната дървесинаСравнение на иглолистната и широколистната дървесина
Шперплат за ремонт на подовеШперплат за ремонт на подове
» » Шперплат fk и FSH каква е разликата между двата вида?
© 2021 BggeHat.com