Характеристики на инженерната дъска, свойства и разлики от паркета

Купувачите често се интересуват от разликите между паркетна дъска и нейния инженерен партньор. Външно тези два вида покрития са много сходни помежду си. Но въпреки всички прилики тези материали все още имат известна разлика в техническите и оперативните характеристики. След като разгледахте дизайнерските характеристики на двата вида, лесно можете да определите подходящия за вас продукт.

Характеристики и свойства на паркетните дъски

Паркетна дъска е един от най-често срещаните подови настилки. Всички слоеве в тези продукти са подредени по такъв начин, че техните влакна са насочени перпендикулярно един към друг. Благодарение на този дизайн плочките за подова настилка имат висока якост, устойчивост на колебания в температурата на въздуха и влажността.

Всеки от слоевете на паркета се произвежда с помощта на определени технологии

Всеки от слоевете на паркета се произвежда с помощта на определени технологии

Всеки от слоевете на паркета е изработен според определени технологии. Горният слой или лицевият слой са изработени от скъпи дървесни видове. В повечето случаи този слой е тънък ламел с дебелина не повече от 3 мм. Във фабриката тези части от паркета се обработват с маслена импрегниция, оцветени с лакове и могат да бъдат изгладени. За да се предпазят ламелите от износване и да се удължи експлоатационния срок, производителите покриват лицевия слой със специални лакове.

Средният слой се състои от ленти, поставени перпендикулярно един на друг. Най-често ламелите са направени от видове иглолистни дървета и имат дебелина от 7-9 мм. В тази част на подовата настилка са разположени ключалки, предназначени за лесно и бързо полагане на пода.

Долният слой се състои изцяло от иглолистна дървесина. Дебелината му не надвишава 2 мм, което прави борда много лек.

Инженерно покритие

Такова покритие, като инженерна плоскост, се състои от два или три слоя материали, които по същество са различни. Продуктът се основава на многопластов шперплат, който се характеризира със защита от влага. Всички слоеве от шперплат са залепени заедно, така че дървесните влакна са перпендикулярни една на друга. Това осигурява висока якост и геометрична стабилност на инженерния съвет.

Инженерният съвет се състои от два или три слоя материали

Инженерният съвет се състои от два или три слоя материали

Най-горният слой на плочката се състои от ценно скъпо дърво. Дебелината на тази част е 4-5 мм. Такава разлика от паркетните дъски в дебелината на горния слой дава възможност за по-качествено подобряване на слоя, без да се влошават неговите свойства. Няма особена разлика между използваните импрегнации. Както и при производството на паркетно покритие за обработка на лицевия слой на инженерния под, се прилагат маслени импрегнации, бръснене и лакиране.

Основата на инженерната плоскост е шперплат от бреза, обработен със защита от влага. Този материал се показва по-добре от основата на паркета, тъй като позволява да се полагат подовете в помещения с висока влажност.

В основата на шперплата са механизмите за съединяване на плоскостите в едно покритие. По този начин производителите използват принцип "шип-канал" или свързване на тип заключване. Вторият метод е по-практичен, тъй като не изисква използването на лепило. По този начин винаги можете да демонтирате капака, без да рискувате да повредите някой от компонентите му.

Трислойните инженерни покрития се различават от трислойните паркетни дъски, тъй като нямат покривни слоеве. Продуктът се състои от твърда твърда дървесина.

Приликите между двата вида покритие - защо клиентите ги объркват?

Инженерите и дъските за подови настилки имат много прилики. Първата от тях е имитацията на дърво след инсталирането на двете. При производството на първия и втория продукт се прилагат различни защитни импрегнации, поради което след полагане на повърхността на дъската не е необходимо да се разкъсва с лак или масло. Покритието е напълно готово за употреба след монтажа.

И инженерните, така и паркетните дъски след монтажа имитират дървесината

И инженерните, така и паркетните дъски след монтажа имитират дървесината

Освен това, инженерингът и неговият аналог - паркет, имат редица други прилики:

  • и двата типа покрития са изработени от няколко слоя;
  • за тяхното инсталиране се използва заключваща връзка;
  • Складирането се извършва както чрез плаване, така и чрез залепване. В първия случай лепилото не се прилага;
  • И двата вида покрития са абсолютно безопасни и екологични. Те могат да бъдат поставени в спалнята, детската стая или хола;
  • продуктите нямат свойство на слънчеви бани. И двата вида покрития практически не губят свойствата си с течение на времето.

Типът на съединението се използва в производството на инженерни покрития относително наскоро. Преди това продуктите бяха монтирани само по метода "скок-канал". Поради това в някои магазини все още има подове, които се подреждат само по този начин.

Разлики между продуктите - каква е разликата между плочките за подова настилка?

Първото нещо, което отличава инженерното покритие от паркета, е наличието на устойчива на влага шперплатна основа. Поради това подът не се деформира от висока влажност и резки температурни промени. По-скъпи покрития могат дори да бъдат поставени в бани и кухни. Но за това, лицевият слой също трябва да бъде направен от устойчива на влага скала, например дъб.

Основната разлика между инженерното покритие и паркета е наличието на шперплат, устойчив на влага

Основната разлика между инженерното покритие и паркета е наличието на шперплат, устойчив на влага



Инженерното покритие може да се монтира на системи с отопление. Такава конструкция не се деформира в резултат на нагряване на повърхността и нейното охлаждане. Паркетните плоскости не трябва да се монтират на отоплителни системи.

Инженерната трислойна дъска с лицев слой с увеличена дебелина е по-лесно да се смила. Това ще бъде ясно видимо, когато подът губи оригиналния си вид и ще трябва да бъде заземен за по-нататъшна употреба. В такива случаи инженерното покритие ще продължи с порядък по-дълъг от паркета, който просто не прехвърля няколко процедури за шлайфане. Въпреки това, когато извършвате шлифоване, не забравяйте, че дъските, поставени без лепило, могат да бъдат полирани само с устройство, което не създава вибрации. В резултат на това процедурата е твърде скъпа, поради което мнозина отказват тази идея.

Дори ако не раздробявате инженерното покритие, експлоатационният му живот ще продължи да бъде по-дълъг от този на неговия паркет.

За разлика от паркетните дъски, горният слой на инженерните продукти може да бъде само една ивица, т.е. изработена от цяла твърда ламела. В този случай, паркетните подови настилки могат да бъдат направени с многолицеви ламели, които се получават чрез залепване на парчета фурнир от скъпо дърво.

Експертите съветват лепени паркетни дъски само с плаващ метод, защото при използването на лепило рискът от стратификация на продуктите се увеличава в резултат на нарастващите напрежения в тях. Инженерните подове могат да бъдат инсталирани по различни начини в зависимост от вида на заключването.

При монтажа на паркета е необходимо да се наблюдават технологични разстояния между панелите и стените, а в случаите на свързване на паркетни изделия с други видове покрития. В допълнение към пропуските в докинг зоните е необходимо да инсталирате лостчетата. Техническият етаж не изисква спазване на тези правила.

Паркетните подови настилки могат да бъдат поставени изключително "в бягство", а инженерният под може да бъде монтиран с коледно дърво, квадрат и смесено оформление.

Производителите произвеждат паркетни плочки с малка широчина. Това помага да се намали деформацията на продуктите, когато са изложени на влага и температура. В същото време, инженерното покритие може да има различна ширина на дъските, което понякога достига 40 см.

Инженерите за подова настилка се характеризират с най-добрата шумоизолация. Те могат да се поставят директно върху замазката, без да се поставят отделно звукоизолиращ под.

Закупуване на инженерно покритие - на кои производители трябва да се има доверие?

Предимствата на инженерните подови настилки върху паркетни изделия все повече правят купувачите да купуват точно първия вид настилка. Но, за съжаление, инженерният съвет често се продава в магазини, където продавачите дори не могат да обяснят какво точно е. В този случай купувачът трябва да разчита само на знанията си и да се опита да се ориентира в широка гама от продукти.

Има огромен брой фирми, които произвеждат инженерни табла

Има огромен брой фирми, които произвеждат инженерни табла

За да не изучаваме рецензиите на хората, които са закупили дългогодишно инженерно покритие, предлагаме да изучите плюсовете и минусите на продуктите от най-известните марки. Един от тях е швейцарският производител "Bauwerk". Дъските на тази марка се характеризират с високо качество и екологосъобразност. Фирмата дава възможност да избирате оригинални подови дъски с различен дизайн. Единственият недостатък на продуктите от тази марка е, че експертите смятат, че цената на продуктите е висока.

Канадският производител "Coswick" е популярен заради доброто съотношение цена-качество. Изборът на половете е малък, но цената им е 30-40 по-ниска от изхода на предишния производител.

Френската марка "Panaget" се предлага на пазара от 1929 година насам. Тази фирма произвежда паркетни и инженерни покрития. И двата са на пазара в широк диапазон и на ниска цена.

Китайско-германският производител "Goodwyn" произвежда инженерни покрития от първокласен клас. Те се характеризират с трайност, надеждност и привлекателен външен вид. Изборът е достатъчно голям, но приятната цена ще изненада всеки купувач.

Производител "Boen" от Норвегия е популярен поради почти неограничената гама от паркетни и инженерни подови дъски. Купувачът винаги може да поръча продукти с необходимите параметри и дизайн. В същото време цената на подовете е много по-ниска от тази на продуктите на конкурентите.

Друг производител - компанията "Wood Bee" от Холандия произвежда инженерни покрития с високо качество и с различни дизайни. Марката е на пазара повече от 20 години. Гаранцията за продукта е най-малко 10 години, а някои модели са гарантирани за 25 години. При нискокачествени инженерни подови дъски перфектно понасят промени в температурата и влажността, не се деформират и не се поддават на абразия.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Паркет или ламинат кое е най-добре да избирате?Паркет или ламинат кое е най-добре да избирате?
Паркет дъска или ламинат, което е по-добър съвет за избора на капакаПаркет дъска или ламинат, което е по-добър съвет за избора на капака
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Паркет и описаниеПаркет и описание
Как да ремонтирате паркета самостоятелноКак да ремонтирате паркета самостоятелно
Паркет за къщатаПаркет за къщата
ПаркетПаркет
Масивна настилка от дървоМасивна настилка от дърво
Ремонт на паркетРемонт на паркет
Маслено покритие за пода и неговите характеристикиМаслено покритие за пода и неговите характеристики
» » Характеристики на инженерната дъска, свойства и разлики от паркета
© 2021 BggeHat.com