Шперплат върху бетонния под

Стабилна и равна основа за подови покрития, изработени от ламинат, килим линолеум или паркетна дъска, може да бъде осигурена чрез поставяне на шперплат листове върху бетонния под.

Това е най-евтиният начин, който с лекота ще ви помогне да скриете всички неравни повърхности на бетонната основа. Освен това, шперплатът има отлични топлоизолационни свойства, така че е в състояние не само да изолира значително бетоновия под, но и значително да увеличи използването на избрания под.

Преди да започнете полагане на шперплат, трябва да се провери добре повърхността на бетонния под - тя трябва да бъде напълно плоска и хоризонтална. Ако има разлики във височината над 2 мм, тогава основата за замазка не може да бъде избегната.

Докато дъската е добре изсушена (най-малко 45 дни), можете да започнете да избирате шперплата за пода, както и материалите, необходими за фиксирането му.

Шперплат за подови настилки може да бъде от следните видове

  • шперплат за подови настилкиВодоустойчив шперплат (FC) - изработен от дървен фурнир, който е залепен заедно с лепило на базата на смоли, които не трябва да съдържат фенол. Може да се използва в жилище.
  • Без покритие шперплат (NSH) - след полагането ще е необходимо да се извършва смилане.
  • Шперплат, полиран от едната страна (Ш1).

Препоръчителната дебелина на листа от шперплат, които се поставят върху бетон повърхност - 1,2-1,5 см.

Когато избирате лепило за инсталиране на шперплат, трябва да вземете предвид особеностите на някои от видовете:

  • Най-екологично чист е лепилото на водна основа. Освен това той няма миризма. Може да се разрежда с обикновена вода и да се използва като грунд. В този случай листовете за шперплат ще бъдат допълнително фиксирани с гвоздеи. Основният му недостатък е дълъг период на сушене.
  • Адхезионното лепило изисква допълнително импрегниране на бетонната замазка с грунд. Тя изсъхва достатъчно бързо - от 3 до 5 дни. Използването на гвоздеи за нокти също е задължително. Липсата му е остра миризма.
  • Най-бързата инсталация на шперплат осигурява двукомпонентно лепило. След един ден можете да смилате повърхността. Този тип лепило не изисква допълнително закрепване на шперплата, което е много важен факт, ако има водопровод или електрически комуникации в бетонна замазка. С използването на специален епоксиден грунд може да се използва двукомпонентно лепило, дори и върху несухерирана замазка.

Поставете и изрежете шперплат

шлайфане и изрязванеТъй като стандартните шперплат листа имат вътрешни напрежения, а повърхността им не винаги е напълно равна, след полагане шперплат бетон етаж започва с нарязването им на квадрати 60x60 см или размер 75x75 см. По този начин в основата на шперплат ще бъде възможно да се направят повече шевове, които ще балансират промените в температурата и влажността. Освен това, когато се използват по-малки листове, е възможно по-добре да се повтарят неравностите на субстрата и да се предотврати образуването на кухини.

Плочите от шперплат също трябва да бъдат инспектирани за целостта (не трябва да има връзки). След това те се поставят върху повърхността на пода, а размерът на отделните листове под помещението, включително изпъкналите и нишите, се регулира. При монтажа трябва да се отбележи, че шева между площадите шперплат трябва да бъде между 8 mm и 1 см, а разстоянието между стените и шперплата -. 1,5-2 см листа не се присъединят, и да се определят с малък обем, че всички четири съвместна не се събраха на едно място.

Плочите от шперплат, които вече са монтирани, трябва да бъдат номерирани и схемата на тяхното подреждане по номера трябва да бъде записана и временно отстранена от повърхността.

Подготовка на фондацията



Подготовка на основата за шперплатШперплатът като покритие за бетонен под е поставен само на внимателно подготвена основа. Преди всичко, си струва да се провери повърхността за влажност. За да направите това, трябва да поставите полиетиленово фолио с размер 1x1 m върху горната част на замазката и с всеки тежък предмет натиснете ръбовете му към основата. Оставете го да лежи в продължение на 3-4 дни. Ако след това време под фолиото няма изпарение, повърхността на замазката може да се счита за суха и подходяща за полагане на шперплат.

Отстраняваме от основната конструкция отломки, които могат да се образуват след изпълнение на шпакловки, боядисване и други работи. Отстранете праха от повърхността най-добре с промишлена прахосмукачка.

Подготовка на повърхността на основата

базов праймерГрунд или грунд разтвор се приготвя от лепило, което ще използваме по-късно при полагането на шперплат. Той трябва да се разреди със специален разтворител и след това да се нанесе с широка четка или валяк върху основата.

Някои строители правят без тези работи, считайки ги за безсмислени. Не правете това, защото праймерът има много полезни качества, а именно:

  • От основата се премахва прахът, импрегнирането, хващането и лепването дори на най-малките частици прах към основата.
  • Погълната от повърхността, дава допълнителна здравина.
  • Подобрява свързването на бетонната замазка с покритието.
  • Не допуска появата на остатъчна влага.
  • Намалява необходимото количество лепило.

Работата по грундирането на циментовата замазка трябва да се извърши точно преди настилката от шперплат, защото в противен случай субстратът може отново да се превърне в прах.

Поставяне на шперплат върху бетонна замазка

Работата по закрепването на листовете от шперплат трябва да се извърши в следната последователност:

  • закрепване на шперплат към бетонна замазкаИзползвайки назъбена мистрия за еднакво нанасяне, на бетонната замазка лежи слой лепило с дебелина около 2 мм. Необходимото количество лепило определя разликата между зъбите на шпатула.
  • В съответствие със схемата, която съдържа номерацията на листовете, лежим върху залепващите листове от шперплат. За да предотвратите проникването на въздух, ги преобръщаме с тежка ролка.
  • Прилагайки винтове с пластмасови дюбели, фиксирайте шперплат към основата. Необходимо е да се използват самобръчкови винтове, чиято дължина надвишава три пъти дебелината на основата.

В този случай трябва да има разстояние от 15 до 20 см между крепежните елементи и точките за фиксиране трябва да бъдат разположени по диагонал на целия периметър на листа на разстояние 2 см от ръба. В бетон е необходимо първо да се пробиват отвори с необходимата дълбочина в точките на закрепване. В този случай диаметърът на отвора трябва да е такъв, че шапката на винта може лесно да изчезне в него. В получените отвори се монтират дюбели от пластмаса, в които са завинтени винтовете за самобръсначка.

Повърхностно шлайфане на шперплат

повърхностно шлайфане на шперплатЗа да се гарантира, че основата е напълно равна, повърхността на шперплата трябва внимателно да се смила. Тази работа може да се извърши със специална машина за полиране на паркет с грубо шлифоване. В края на шлайфането не трябва да има издутини на основата, които по правило се появяват на местата за рязане. Също така шлайфането ще помогне да се премахнат малките разлики във височината между листовете.

След като се извърши необходимата работа, подовата повърхност е напълно готова за полагане на подовата настилка. Въпреки това, не забравяйте да проверите шперплат база за равномерност. За да направите това, можете да използвате двуметрово правило за рейк. Ако между него и шперплата се образува интервал от не повече от 2 мм, тогава тази работа може да се счита за качествена.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да поставите шперплатКак да поставите шперплат
Каква е подготовката на пода за балатумКаква е подготовката на пода за балатум
Шперплат върху дървения подШперплат върху дървения под
Изравняване на пода с избор на шперплат и правила за инсталиранеИзравняване на пода с избор на шперплат и правила за инсталиране
Как правилно да подготвите грубите подове в къщатаКак правилно да подготвите грубите подове в къщата
Шперплат на дървени трупи е проста техника за подреждане на трайно покритиеШперплат на дървени трупи е проста техника за подреждане на трайно покритие
Шперплат върху дървения под под линолеум без помощта на специалистиШперплат върху дървения под под линолеум без помощта на специалисти
Изравняване на пода за ламинирани тайни за качествена работаИзравняване на пода за ламинирани тайни за качествена работа
Шперплат върху дървения подШперплат върху дървения под
Шперплат за подаШперплат за пода
» » Шперплат върху бетонния под
© 2021 BggeHat.com