Как е подготвен подът за поставяне на ламинат?

Гаранцията за дълъг и безпроблемен сервиз на ламинат е поставянето му върху идеално равна повърхност. Приема се само минимална разлика във височината, не повече от 2 mm на всеки 2 метра, тези норми се определят от SNiP 3.04.01-87.

Структурата на ламината е такава, че деформациите не са компенсирани по никакъв начин, този материал няма еластичност и не е много силен на мястото на прикрепване.

Как е подготвен подът за поставяне на ламинат?

Как е подготвен подът за поставяне на ламинат?

Всеки удар на основния под евентуално ще доведе до абразия на горния ламиниращ слой. На пода има места, които са склонни към бързо износване.

Вдлъбнатините в основата ще доведат до неизбежното отклонение на някои щанци на подовата настилка и в резултат на това ще се разхлаби заключващата става. Пол ще загуби твърдост, ще стане видима пукнатина.

Тези обстоятелства диктуват повишените изисквания за пода под ламинирания под.

Видео - Как да подготвим подовата настилка за ламиниран паркет

Подготовка на бетонен под за полагане на ламинат

В нова сграда е достатъчно да направите силен и равен под. Необходимо условие тук ще бъде работата по фаровете.

В новата сграда е достатъчно да се направи силна и нивелираща замазка

В новата сграда е достатъчно да се направи силна и нивелираща замазка

Ако получената повърхност не отговаря на определените критерии, замазката се допълва с нанасяне на малък слой саморазливна смес. Предимството му е лесното завършване на хоризонтала и бързото изсъхване. Ламинатът се полага само на добре изсъхнала повърхност и е необходимо да издържи напълно времето за втвърдяване.

Понякога се препоръчва да се нанесе слой от полиетиленово фолио върху мократа замазка. Това не е най-доброто решение, продължителното излагане на влага и това е особено опасно на партерните етажи и при монтажа на подове в частни къщи, което води до появата на огнища на плесен и разрушаване в бетона. Ето защо е правилно да направите това:

  • изчакайте, докато бетонната основа изсъхне напълно;
  • проверете дали има малки изпъкналости в бетона, например камъчета, ако е необходимо, ги махнете;
  • отново проверете произтичащата от това разлика във височината;
  • отстранете праха с прахосмукачка.

По този начин подът е подготвен за по-нататъшно подово покритие на паропреградата и субстрата под ламинат.

В апартаментите от вторични жилища не се среща често секс, качеството на което ви позволява да поставите ламинат без специална подготовка. Тук по правило трябва да разглобяваме старото покритие.

Демонтиране на стария етаж

Демонтиране на стария етаж

Ако килимът е поставен на пода, линолеумът е поставен, старият ламинат е поставен, те са напълно отстранени. Това изисква широка шпатула, чук и напълно премахва следите от старото покритие и шлифовъчна машина. Повърхността на бетонната замазка се освобождава от следите от лепило и се пристъпва към преразглеждане на хоризонталата.

Това може да се направи с помощта на дълго правило или с резба, закрепена към противоположните страни на лазерното ниво. Получените резултати служат като определящ фактор за бъдещия ред на работа.

Ако подът като цяло е близо до хоризонта, но има груби пукнатини, вдлъбнатини и могили, можете да управлявате и сухи корекции, без да изливате сместа в цялата област. Неравномерността се полира, пукнатините се ремонтират с малко количество смес за полагане на керемиди, ями се изравняват от нея. Подът се почиства с прахосмукачка.

Коригиране на неравностите на пода

Коригиране на неравностите на пода

След това подът е покрит с шперплат или OSB листове. Такава работа изисква по-малко време за подготовка на основата, отколкото изливането, но резултатът е по-лош от него в качеството. Следователно, си струва да препоръчате тази последователност на работа при подготовката на стара бетонна основа за полагане на ламинат:

  • премахване на стария под и почистване на повърхността на замазката, включително прах;
  • да отблъскват или полират необработени хълмове и места с най-голяма височина, ако разликата в нивото е значителна;
  • изтрийте пукнатините със смес;
  • Попийте пода с грунд с дълбоко проникване;
  • излейте основата със саморазливна смес, започвайки от най-високото място.

Какво трябва да знаете, когато работите с такава смес?

Самонивелиращи се съединения

Самонивелиращи се съединения

На първо място, при разбъркване се изисква да доведе до нейната консистенция перфектно хомогенна, подобна на течна заквасена сметана.

На второ място, след изливане сместа се разстила с шпатула.



На трето място, тя трябва да бъде пробита с игла шпатула, в противен случай въздушните мехурчета ще направят повърхността си фино hummocky.

След определеното от производителя време за втвърдяване, тази смес запазва остатъчната влага за известно време. Това не е от полза за ламината, така че си струва допълнително време - по-добре е, ако е 5 дни преди да бъде положено.

Подготовка на дървен под за ламиниран паркет

Най-творческият процес е поставянето на ламинат върху стария дървен под. Не във всички структури на конструкцията на подове и основи са предназначени за изграждане на тежки бетонни подове. Ето защо не увеличавайте натоварването, опитвайки се да определите значителна разлика в пода на бетонната замазка, поставена върху филма върху стария под. Дървените подове в стари къщи трябва да се подготвят под ламинат, като се използват леки материали.

Майсторите трябва да се справят с всички видове подови настилки и по правило старите дървени подове не са твърде близо до хоризонталното ниво. Ето защо можем да дадем общ преглед на разнообразни методи, които са спечелили правото да съществуват и са успешно приложени при подготовката на дървени подове за полагане на ламинат.

Изискванията остават същите: подът трябва да е равен, без вдлъбнатини и удари (в случай на дървен под, като хълмовете могат да бъдат шапки) с разлика на височината до 2 мм на 2 ходови метра. Ако линолеумът или килимът са поставени върху дъските, те се отстраняват и се прави задълбочен преглед на състоянието на пода.

Ако целият етаж е в добро състояние, хоризонтални, подова настилка, скърцане, не prominaetsya при ходене и няма значителни пукнатини, можете да направите привеждането в съответствие на най-забележителните нередности обикновен кит или силикон, подплатени всички нокти и полагане на шперплат база, и можете да използвате листове с дебелина 10.

Подготовка на дървен под за ламиниран паркет

Подготовка на дървен под за ламиниран паркет

Ако някои дъски имат забележими външни повреди, те могат просто да бъдат обърнати от задната страна.

Но това е идеален случай. По-често, отколкото не, бордовете са скърцащи и пунктирани. Това означава, че ключалките на ламината, поставени на такъв под, бързо ще се влошат. Необходимо е да се коригира ситуацията чрез премахване на плочките, изцяло или само в проблемните зони.

След като са премахнали долния етаж, те често намират депресивно състояние на изоставането. Те може да се нуждаят от укрепване, да бъдат разклатени или повредени. Оптималният начин за ремонт на такъв етаж е изцяло или частично да се заменят частите, които се нуждаят от него. По този начин те обръщат специално внимание на хоризонталния характер на повърхността на изоставането.

Но има по-малко трудоемки методи за издигане на провисналия под.

  1. Полагане на клинове под изоставането.
  2. Фиксиране на разхлабени трупи с котви на бетонна основа.
  3. Закрепването на дъските към дървените трупи с винтове за самозатягане.

Но всички тези операции не могат да доведат до факта, че дъното на дъската ще бъде идеално подготвено за поставяне на ламинат. Следователно, след укрепването на пода, все още е необходимо да се покрива с листов материал.

За да направите това, можете да използвате специална суха замазка Knauf, която е малка експандирана глина с покритие от гипсови влакна, устойчиви на влага листове, поставени върху слоя бариерен паркет.

Кнауф суха замазка

Кнауф суха замазка

Но има и по-достъпни опции за изравняване на дървения под. За запълване на големи неравности използвайте смес от дървени стърготини с епоксидно лепило, пясък и понякога монтажна пяна. Вярно е, че трябва да се има предвид, че пяната леко седи и употребата й е оправдана, само когато е необходимо леко да се промени височината на покритието. Вместо GVL в тази версия, по-добре е да използвате тънък шперплат, но ако бюджетът е ограничен, можете да го замените с по-евтини материали.

Отличен вариант, който ви позволява да приведете нивото на дървения под хоризонтален, е алтернативното полагане на два слоя шперплат. Тази проста техника ще избегне изтриването от основата, ако фугите на втория слой се поставят в равнината на първия лист. В допълнение, двуслойното полагане дава повече възможности за регулиране на нивото на пода. Струва си да се знае, че при полагане на шперплат като основа под ламинат не се допуска просто свързване, трябва да поставите или отрежете листа така, че четирите ъгъла да не се сближават в една точка.

Отличен вариант, който ви позволява да приведете нивото на дървения под хоризонтален, е алтернативното полагане на два слоя шперплат

Отличен вариант, който ви позволява да приведете нивото на дървения под хоризонтален, е алтернативното полагане на два слоя шперплат

Допълнителна обработка на основата за ламинат

Ламинатът е поставен върху специален субстрат. Разпръсква се върху завършената - чиста и суха основа.

Ламинатът е поставен върху специален субстрат

Ламинатът е поставен върху специален субстрат

За да се гарантира, че подът не се влошава от влага, е полезно да се осигури допълнителна защита. Бетонната основа може да бъде обработена с ленено масло или стара боя и да се постави слой от пароизолация под основата. Маслиновото масло също обработва долния слой шперплат, който се полага върху бетон. Дървеният под може да се разваля и от гъби и бактерии. Ето защо, под ламинат, поставен върху дървен под, е по-добре да изберете субстрат с антибактериални свойства и да го поставите на слой от бариера срещу пара.

Ламиниран паркет

Ламиниран паркет

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подовете станаха много еластичниПодовете станаха много еластични
Как да поставите ламинат на подаКак да поставите ламинат на пода
Как правилно да се изгради ламинатКак правилно да се изгради ламинат
Полагане на топъл под ламинат съвети за избор на отоплителна система и ламинатПолагане на топъл под ламинат съвети за избор на отоплителна система и ламинат
Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?
Как да поставите ламинат върху дървен под основният начин за подрежданеКак да поставите ламинат върху дървен под основният начин за подреждане
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
Предимства на ламинат aberhofПредимства на ламинат aberhof
Полагане на ламинат върху неравен подПолагане на ламинат върху неравен под
» » Как е подготвен подът за поставяне на ламинат?
© 2021 BggeHat.com